FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Mohu zahrnout do obchodního majetku motocykl? Budu z něj platit silniční daň?
Dobrý den, na FÚ po mě požadují přílohu č.3 k dani z příjmu právníckých osob. Nemám nejmenší tušení o co se jedná. Prosím o radu. Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat - s.r.o, plátce dph - začátkem roku přijde na bank.účet záloha od odběratele ze 3. země (nemá zde, ani jinde v EU žádné pobočky, nic) - dopředu se neví, která část té zálohy je na služby a která je za zboží. Mám tuto zálohu prostě evidovat na účtu 324, dokud nevystavím faktury a nepoužiju určitou část na úhradu ((faktury se vystavují různě v průběhu roku)? Děkuji
Dobrý den, chci se ujistit: když vystavím odběrateli v tuzemsku fakturu na dodání zboží v srpnu, ovšem zboží odešlu až v září, mám povinnost přiznat dph na výstupu v srpnu nebo v září? A ta samá otázka - když se jedná o odběratele z EU. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu na následující dotaz. V r.2006 jsme koupili osobní automobil za 175 tis.Kč, který jsem po jednom měsíci prodali za 165 tis.Kč. Prosím o sdělení, zda bude tento příjem zahrnován do ZD § 10 a zda si můžu uplatnit i výdaj na pořízení vozu do výše příjmů z projede. Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den, platí se při dovozu zboží z EU (xerografický papír) clo? DPH z hodnoty tohoto zboží se objeví v dan.přiznání na vstupu a hned na výstupu, takže to pro mně žádné platby neznamená, ale co clo? Kde bych našla číselník, na které zboží se clo vztahuje a na které en.
Dobrý den, moc prosím o radu. Začnu dovážet zboží z Holandska, tedy jde o dodání v rámci EU. Intrastat se hlásí až při dovozu nad 2 mil. za úč.období. Musím tedy tuto činnost nahlásit na celnici, když už se neplatí ani zálohy na DPH, nebo mám vůči celnici nějaké povinnosti? A ještě jsem zmatená, jakým kurzem přepočtu hodnotu zboží? podle mně ke dni dodání dle JSD nebo dod.listu a kurzem ČNB? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, jsem 23letý student VŠ a při studiu pracuji na dohodu o provedení práce(měsíčně zhruba 6-8 tis. korun),naskytla se mi možnost dalšího přivýdělku na základě živn. listu v oblasti finančního poradenství(cca 20-40 tis ročně, fakturoval bych zhruba jednou za pul roku). Současně na sebe pobírám přídavky na dítě a sirotčí důchod. Zajímalo by mě, jak se mě budou týkat daně a zda mi budou dávky odňaty nebo ne. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem začátečník a prosím o radu. V I.aII. čtvrtletí jsme chybně uplatnili dph k leasingu. Máme vystavit opravné nebo dodatečné přiznání? Máme přiložit k přiznání vysvětlující dopis a uvést čísla dokladů? Máme uvést i že se jedná o leasing auta (dph 22 a 5%)? Jaká výše penále nám bude za toto vyměřena (kolik % za den prodlení)? Děkuji moc za odpověď. Jana
Dobrý den, FO chce přejít na PO- s.r.o. a má neukončený finanční leasing. Je možné splátkový kalendář převést bez problémů na s.r.o.? Děkuji
Dan z nemovitosti: koupila jsem si byt do OV, ktery byl kompletne nove postaven. Jedna se o nemovitost ve starsim dome. Zde nam, novym vlastnikum, byly postupne odprodany volne nevyuzite pudy, kde stavebni firma postavila nove byty, vcetne krovu a strechy. Tzn. uplne nove bytove jednotky, v dome bylo diky tomu vytvoreno 1 podlazi navic. Zajimalo by mne, zda jsem osvobozena od dane z nemovitosti, protoze se jedna o novostavbu? Dekuji
Dobrý den, potřebuji poradit v oblasti vedení účetnictví dvou firem pro jednu FO. Přítel v roce 2005 začal podnikat v oboru autoklempíř a v průběhu roku 2006 si zřídil ještě druhou živnost realitní činnost. Zpracovávala jsem mu daňovou evidenci pro autoklempírnu, program Tichý účto. Nevím si ale rady jak zpracovat účetní souběh dvou firem pro jednu osobu. Můžete mi prosí alespoň ve stručnosti poradit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, poprosím Vás o radu, jak zaúčtovat postoupení pohledávky v daňové evidenci. Fyzická osoba postoupila pohledávky po splatnosti ( splatné v roce 2004) v hodnotě cca 3.000.000,- Kč. Mám v evidenci pohledávek pouze změnit název věřitele a úhradu již takto uvést? Pohledávky byly postoupeny v celé nominální hodnotě, z toho mi vychází, že v uzávěrkových operacích pouze přidaním rozdíl DPH. Při uhrádě bude v deníku hodnota služby + DPH, a toto přidaním. Nejsem si jistá správným postupem a moc Vám předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně vymáhání pohledávek na společnících s. r. o. pokud nemají splacené svoje vklady. Po skončení konkurzu je v obchodním rejstříku zapsáno že nejsou splaceny vklady - tudíž mohu vymáhat nedoplatky do výše nesplaceného vkladu. Pokud dojde k výmazu společnosti - ručení nezaniká. To ale znamená že už nemohou ani svoje vklady splatit? Tudíž ručí pořád? A mohu po nich nedoplatky stále vymáhat? Druhá část dotazu se týká výše ručení. Pokud na ručitelých vymůžu částku která odpovídá výši nesplaceného vkladu, ale celkový nedoplatek je vyšší - mohu je vyzvat k zaplacení znovu - popř. po jaké době. A je rozdíl mezi úpravou obchodního zákoníku před rokem 2001 a po něm. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, zakládám se společnicí s.r.o., ale jsme jen dvě, nechceme žádné zaměstnance ani další společníky, je nutné abycho měly valnou hromadu? děkuji
Dobrý den, od listopadu 2005 pracuji na hlavní pracovní poměr, kde za mě zaměstnavatel odvádí zdravotní, sociální pojištění i zálohy na daň. Od 1.5.2006 vlastním živnostenský list a k HPP si přivydělávám ještě jako obchodní zástupce na ŽL. Vím, že na konci roku musím udělat daňové přiznání, kde budou vypsány příjmy z obou zaměstnání. Na FÚ a na zdravotní pojišťovně jsem živnost nahlásila, na ZP mi řekli že mám přijít na začátku roku 2007 s kopií daňového přiznání a pojištění zaplatím pak najednou podle příjmů (neplatím tedy sama žádné zálohy). Ale nevím jak je to se sociálním pojištěním. Kolik času mám na nahlášení živnosti na sociálním úřadě? Jaká pokuta mi hrozí když se nahlásím později? A je nutné platit měsíční zálohy nebo to lze nějak obejít? Předem děkuji za Vaši odpověď.
dobrý den, zakládám s.r.o. a potřebuji vědět, zda musím sídlo společnosti vlastnit, nebo zda může být pronajaté. děkuji
Dobrý den, musím platit sociální pojištění v případě, že nejsem zaměstnaný, nemám žádný příjem, ani nejsem hlášen na úřadu práce, ale mám živnostenský list, který jsem nepozastavil, ani nezrušil, ale nepodnikám na něj, daňové přiznání jsem nepodával z důvodů nulových příjmů.Zdravotní pojištění si platím.Děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Koupila jsem letos na hypotéku byt do osobního vlastnictví, do kterého se nyní po zrekonstruování stěhuji. Mám v úmyslu odečíst úroky z hypotéky z daní. Jsem FO, mám příjem z autorských práv. Místo podnikání na adrese bydliště. Mohu si dát do nákladů vybavení kanceláře(kterou mám de facto v místě bydliště) aniž bych přišla o možnost odečtu úroků z hypotéky? Děkuji
Dobrý den, potřeboval bych poradit, zda musím odvest daň zpříjmu zprodeje nemovitosti v tomto případě. Zdědil jsem rodinný domek po rodičíchv r. 2000a v současné době uvažuji o prodeji uvedeného rod. domku. Předem Vám děkuji za radu.