FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Letenky na služební cesty objednáváme přes…

Letenky na služební cesty objednáváme přes internet. Též úhrady provádíme přes internet- -platební kartou. Při vyúčtování zahraniční služební cesty stačí jako doklad objednávka z inernrtu a výpis z BU, že let byl uhrazen. Jakými doklady doložit koupi letenky. Děkuji

Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda odchodné…

Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda odchodné vyplácené bývalému pracovníkovi, na základě konkurenční doložky, je pro organizaci, či není, daňově uznatelným nákladem. Děkuji

Prosím o názor ohledně sazby DPH . Když prodám…

Prosím o názor ohledně sazby DPH . Když prodám kamna a zákazníkovi je dodám a nainstaluji v rodinném domě, uplatní se sazba DPH 5% nebo 19% ? Kamna jsou spojená s budovou nasunutím kouřovodu do komína. Děkuji.

Dobrý den, ještě jsme se Vás zapomněla zeptat …

Dobrý den, ještě jsme se Vás zapomněla zeptat ,musí být na Fa uvedeno,ře nejsou plátci DPH.Předložili nám FA ohledně vyvěšení reklamy. Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu …

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu Vlastním s mým otcem rod. domek- 2 bytové jednotky + nebytové prostory (každý má ideální polovinu nemovitosti). Chtěl bych mou půlku převést do vlastnictví manželky, která zde bydlí se mnou. Jak to nejlépe udělat a jaké daňě zaplatit? Musí být k tomu souhlas druhého vlastníka (tedy otce)? Děkuji moc za odpověď Marek

Dobrý den, ještě k předchozímu dotazu. Vím,že…

Dobrý den, ještě k předchozímu dotazu. Vím,že jste mi napsal,že mámpoužít učet 642 při prodeji vyřazených tiskáren.Tiskárny při pořízení účtujeme na 500. Může být použit účet 604. Děkuji

Je možné od daně z převodu nemovitosti odečíst ze…

Je možné od daně z převodu nemovitosti odečíst ze základu daně-jedná se o domek po rodičích (dědictví v r.2000) poplatek realitní kabnceláře a náklady spojené s udržováním neobydlené nemovitosi od doby nabytí až do doby prodeje. Předem děkuji.

Dobrý den, inzerce,umístění reklamy,může se vše…

Dobrý den, inzerce,umístění reklamy,může se vše dávat na 518?Předchozí účetní používala tento účet na všechny služby. Děkuji

Dobrý den. Lze považovat dle §6 odst.9 písm.d/ za…

Dobrý den. Lze považovat dle §6 odst.9 písm.d/ za poskytnutí rekreace úhradu obytného auta pro cestu do zahraničí zaměstnance a jeho rodiny? Úhradu faktury za půjčovné obytného auta uhradil z účtu zaměstnavatel. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,pane doktore, 1.Ve vašich starších…

Dobrý den,pane doktore, 1.Ve vašich starších odpovědích jsem hledala dotaz na výši sazby DPH při výměně garáž. vrat v rodinném domku. Našla jsem různé odpovědi. Ze dne 15.9.05 odpovídáte na dotaz výměna vrat- sazba 19%, na dotaz z 20.10.05 na stejnou otázku odpovídáte - sazba 5%. Odkazujete u obou odpovědí na parag. 48 odst. 2 ZDPH.Jaká je tedy správná odpověď? 2.Jsem plátce DPH. Občas (asi 4 ročně)využívám služeb zednické firmy- také plátce DPH. Tato firma mě vystavuje faktury na zednické práce.Jakou sazbu DPH má uplatnit -5 nebo 19%? Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, fa z EU na letenky, zahr.prac.cesta…

Dobrý večer, fa z EU na letenky, zahr.prac.cesta se uskuteční v příštím účetním období. Je kurzový rozdíl, přepočtený k poslednímu dni účt. období neuznatelným daňovým nákladem tohoto účt.období? Děkuji za odpověď

Fyzická osoba , která podnikala dle…

Fyzická osoba , která podnikala dle živnostenského oprávnění v letech 1997( ztráta z podnikání),1998(ztráta z podnikání), 1999( byla daňová povinnost, plusové hospodaření), poté ukončila činnost, neměla ani pořízen majetek na leasing. Může u tohoto poplatníka finanční úřad provést daňovou kontrolu, popřípadě doměřit daň, když zjistí nesrovnalosti a poplatník měl zaplatit daňovou povinnost větší?Může poplatník ještě před oficiálním zahájení kontroly podat dodatečné daňové přiznání, příklad - třeba dva dny před ohlášením?Děkuji.

Fyzická osoba vlastní nemovitost, která nebyla…

Fyzická osoba vlastní nemovitost, která nebyla nikdy v obchodním majetku, a rozhodla se ji prodat po pěti letech od doby po nabytí. Před uplynutím pětiletého období chce uzavřít se zájemcem o koupi nemovitosti Smlouvu o budoucím prodeji, ve které budou dohodnutá cena , za kterou se nemovitost bude prodávat a případné sankce za nedodržení smluvních podmínek. Tato smlouva bude podkladem pro vyřízování stavebního či hypotečního úvěru pro zájemce. Fyzická osoba-prodávající neobdrží žádnou zálohu, žádný příjem. Prodej a předání peněz proběhne opravdu až po dovršení pětiletého časového testu. Nebude tento příklad ze strany finančního úřadu posuzován jako příjem plynoucí poplatníkovi z budoucího prodeje nemovitosti, když bude v budoucí smlouvě cena dojednána a je s předstihem dojednán prodej , kdy Kupní smlouva bude sepsána po těchto pěti letech?Děkuji.

Dobrý den, jsem OSVČ a plátce DPH.Podnikám v…

Dobrý den, jsem OSVČ a plátce DPH.Podnikám v oblasti poradenství a hodně cestuji veřejnou dopravou. Je možné si uplatnit odečet DPH na jízdenky MHD,ČSAD a ČD a stejně tak faktury za ubytování v hotelu? Mockrát děkuji za odpověď.

Prosím o radu. Podnikatel.s.r.o. zabývající se…

Prosím o radu. Podnikatel.s.r.o. zabývající se organizováním sport.soutěží a provozováním tělovýchovných zařízení obdrží od jiné podnik. s.r.o. finanční dar 100 tis. Podléhá dar dani darovací, když se s.r.o. zabývá výše uvedenou činností? Nemohl by být dar osvobozen? Současně se domnívám, že i s.r.o., která dar poskytla, si chce tento dar uplatnit v daň.přiznání ke snížení daň.základu na dani z příjmů. Děkuji moc.

Dobrý den , v r.2003 -jsem na laesing pořídil…

Dobrý den , v r.2003 -jsem na laesing pořídil auto , protiúčetem jsem dal auto , které LS ohodnotila na 280000Kč do zálohy 400000 jsem dodal hotovost. Mělo se z částky 280000Kč odevzdat DPH? Vedu DE tehdy JÚ. Děkuji

Dobrý den, odvezli jsme do technických služeb…

Dobrý den, odvezli jsme do technických služeb 3ks tiskárny. Dostali jsme potvrzení a peníze.Vystavila jsem daňový doklad FA.Prosím na jaký účet mám zaúčtovat tyto peníze?Tržbové účty používáme 601 a 604.Jednu tiskárnu máme vedenou v DHIM/příslušenství/,dvě v souboru movitých věcí /příslušenství/.Nebo účet 641/tržby z prodeje majetku/.Dívala jsem se zpětně,ale předchozí účetní tento účet nepoužívala.Prosím Jak to má být správně.Děkuji

Dobry den, Mam dotah vztahujici se k darovaci…

Dobry den, Mam dotah vztahujici se k darovaci dani.V prehledu skupin neni uveden pribuzensky vztah "vnuk".Znamena to,ze pokud budu platit dan za dar od sve babicky,vztahuje se na me ta sazba dane pro skupinu 3: "ostatni pravnicke a fyzicke osoby",tedy pri hodnote do 1. milionu 7% ?

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda není problém…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda není problém, když si dáme do účetnictví nakoupené nápoje pro zákazníky cca za 9000,-. Jsme firma o 7 zaměstnancích. Nebude se to fin.úřadu divné, že kupujeme tolik pití?

Prodávám byt. Z ceny zaplatím 3%daň z prodeje…

Prodávám byt. Z ceny zaplatím 3%daň z prodeje nemovitosti. Budu pak peníze získané z prodeje ještě jednou danit na konci roku pri daňovém přiznání?