FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, pří vývozu do zahraničí je vystavena…

Dobrý den, pří vývozu do zahraničí je vystavena fa, ale zboží je procleno až následující měsíc. V měsíci vystavení fa jsme povinni odvést DPH na výstupu. Nárokovat si ji můžeme až při obdržení JSD o vývozu tedy následující měsíc. Máme nárok na požádání o navrácení DPH? Děkuji mnohokrát

Dobrý večer, prosím o upřesnění, jaká hodnota…

Dobrý večer, prosím o upřesnění, jaká hodnota nespotřebovaných zásob, výše pohledávek a závazků se zahrne do základu daně u podnikatele, který přerušil činnost, pokud jde o plátce DPH? Má nějakou povinnost ohledně DPH? Děkuji Sekyrová

Dobrý den, obdržela jsem od vás odpověď ohledně…

Dobrý den, obdržela jsem od vás odpověď ohledně uzavření smlouvy o budoucím prodeji nemovitosti před pětiletým časovým testem,kdy oficiální kupní smlouva a předání kupní ceny proběhne po pěti letech od nabytí u fyzické osoby, u které se nejedná o obchodní majetek. Za odpověď děkuji, ale chci vás ještě poprosit o toto zamyšlení. V zákoně o dani z příjmu viz §4, odst 1, písm b) ..osvobození se nevztahuje na "příjmy, které plynou" poplatníkovi z uzavřené smlouvy o smlouvě budoucí( nemám doslovnou citaci)- v případě, když je sepsaná tato smlouva(viz můj předešlý dotaz), ale prodávající opravdu nedostane žádnou hotovost, žádný příjem, nedojde k žádnému obdržení peněz-příjmu před dovršením pěti let u fyzické osoby(občana),opravdu správce daně posuzuje tento příjem jako budoucí příjmy plynoucí ?Děkuji,

Dobrý den, obracím se na Vás s násl. dotazem.…

Dobrý den, obracím se na Vás s násl. dotazem. Manžel je OSVČ s ŽL na obor Zámečnictví, já manželka s ním spolupracuji. Pokud je v letošním roce pro nás výhodnější uplatnit výdaje 60% paušálem, zda toho můžeme využít a za jakých podmínek. Několik let jsem vedla DE(JÚ) a uplatňovali jsme výdaje v prokaz. výši. Příp. zda je možno se k DE znovu vrátit v příštích letech. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, požádal bych Vás o odpověď na o…

Dobrý den, požádal bych Vás o odpověď na o tázku, případně co s tím? Půjčil jsem před léty (9let) svému "dobrému příteli" vše co jsem měl, potom žádal o další, prý "aby nemusel do rukou lichvářů". Nakonec mi před rokem, když už jsem neměl z čeho půjčovat přestal komunikovat a musel jsem směnku (postupně navýšenou a předešlé zrušeny) zažalovat u krajského soudu. Můj dotaz: Mohu tuto směnku prodat do s.r.o. (já jediný zaměstnanec, majitel a jednatel)? Směnku by dále vymáhalo s.r.o. Pokud by se částka nevymohla nebo částečně, tak by ji bylo možné dát - nebo její část - do nákladů společnosti? Nebo co dělat? Uvažoval jsem i o jejím odprodeji, byť se strátou - jaké je Váš názor? Doporučení? Děkuji Vám velmi za radu! S pozdravem Pavel

Dobry den, rad bych se zeptal, zda je mozne…

Dobry den, rad bych se zeptal, zda je mozne zahrnout prijmy z nejake cinnosti zpetne do prijmu z provozovani zivnosti. Napr. ve III. kvartale 2006 budu mit nejaky prijem z cinnosti, na kterou ale budu mit zivnostenske opravneni az od ledna 2007.

Do roku 2006 byla zaměstnanci převedena dovolená…

Do roku 2006 byla zaměstnanci převedena dovolená z roku 2005 (3dny zákonné + 5 dní nad tento výměr)a bylo mu poskytnuto dalších 20+5 dní dovolené(prac. poměr trvá).V jakém pořadí se tato dovolená vybírá - nejdříve loňská nebo letošní?

Dobrý den, rádi bychom se vyhnuli dani z příjmu u…

Dobrý den, rádi bychom se vyhnuli dani z příjmu u prodeje nemovitosti. Jedná se o prodej poloviny zahrady u RD kde máme trvalé byliště již 15 let, nemovitost nikdy nebyla předmětem podnikání či majetkem nějaké firmy. Dotaz tedy zní: Vztahuje se v tom případě na nás osvobození dle par. 4 zákona o dani z příjmu? Poddotaz: Pokud se na nás osvobození vztahuje, musíme si přesto nechat udělat drahý odhad ceny nemovitosti který jnak slouží pouze k vyměření daně? (Prodejní cena bude pouze symbolická v řádech 100,- Kč jelikož se jená o převod mezi rodinnými příslušníky.) Velice děkuji. R.Š.

Chci se zeptat zda musím jako OSVČ odvést DPH z…

Chci se zeptat zda musím jako OSVČ odvést DPH z prodeje osobního firemního automobilu i v případě, neuplatnění DPH při jeho pořízení

Dobrý den, prosím o radu jak zdanit příjem za…

Dobrý den, prosím o radu jak zdanit příjem za komentování sportovních přenosů u starobního důchodce. Dle mého názoru bych danila v § 10, kde můžu uplatnit prokázané výdaje. Nevím , ale jak vykážu cestu autem na uvedené sportovní přenosy, jsou po celé republice a při uplatnění cestovních náhrad vystává otázka silniční daně. Důchodce pouze podepsal příjem hotovosti a byl upozorněn, že tento příjem musí zdanit, ŽL má ukončen k datu odchodu do důchodu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, letos v březnu jsme podali s manželem…

Dobrý den, letos v březnu jsme podali s manželem společné daňové přiznání. Manžel zřejmě nevyplnil správně, že souhlasí se zaplacením mého nedoplatku (vzniklého při společném zdanění) z jeho přeplatku. Krátce po podání přiznání manžel náhle zemřel. Na jeho (zablokovaný) účet přišel přeplatek (celý) a já jsem dostala na konci května výzvu k zaplacení nedoplatku. Ten jsem ve stanovené lhůtě začátkem června uhradila. Včera jsem dostala výzvu k zaplacení penále z prodlení při zaplacení nedoplatku daně. Je tento postup v pořádku? Já jsem se o nedoplatku dozvěděla až na konci května, jak jsem ho tedy měla uhradit 31.3.? Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, včera jsem se dotazovala…

Dobrý den pane doktore, včera jsem se dotazovala zda odchodné na základě konkurenřní doložky je pro organizaci daňově uznatelným nákladem. Odpověděl jste mi, že pokud má charakter § 67 ZP, tak ano. Ale tento paragraf byl zrušen!? Děkuji

Dobrý den, ještě k předchozímu dotazu.Pokud jsem…

Dobrý den, ještě k předchozímu dotazu.Pokud jsem to dobře pochopila, tak přijatá zdanitelná plnění jsou /dodavatelské faktury-daň na vstupu/ -uskutečněná zdanitelná plnění /naše vystavené faktury-daň na výstupu/.To o čem jsem psala jsou dodavatelské faktury.Tudíž z Vaší odpovědi /pokud jsem to dobře pochopila/,můžu uplatnit odpočet na vstupu ve 3.Q 2006 .Děkuji Víte,jsem účetní,která se učí za pochodu.Jsem ráda,že jsem našla někoho koho se můžu zeptat.

Dobrý den. Jsem student, 17 let, pracuji pro…

Dobrý den. Jsem student, 17 let, pracuji pro jednoho zaměstnavatele na základě dohody o pracovní činnosti. Mám možnost příležitostně zveřejňovat své články na internetu za autorský honorář. Jednotlivá odměna bude rozhodně nižší než 3000,- a ročně rozhodně méně než 6000,-Kč. Můžete mi prosím sdělit, jak se tento honorář bude danit? Děkuji.

Dne 8.12.2005 vyhověl FÚ v plném rozsahu našemu…

Dne 8.12.2005 vyhověl FÚ v plném rozsahu našemu odvolání proti platebnímu výměru na DPH (platební výměr stanovil FÚ na základě vytýkacího řizení). Je možné uplatnit u FÚ náhradu za výdaje na právní služby spojené s tímto odvoláním? Prosím o radu jak případně postupovat a jaká je promlčecí lhůta. Moc děkuji.

Dobrý den, doplatila jsem leasing na auto (N1 s…

Dobrý den, doplatila jsem leasing na auto (N1 s odpočtem DPH). Leasingová smlouva byla na IČO.Nyní po zařazení do majetku chci auto prodat. Jak prosím toto proúčtovat v daňové evideni? Jdou do nákladů všechny odpisy? Jaká vlastně bude výše odpisů? Na leasingové smlouvě je vstupní cena PL 447869,-+DPH. Děkuji za radu.

Dobrý den, dnes mi poštou dorazily faktury…

Dobrý den, dnes mi poštou dorazily faktury,které mají DZP leden až duben.Po odsouhlasení se zjistilo,že je nemáme v evidenci. Jsme čtvrtletní plátci DPH.Prosím,můžu je zaúčtovat do 9.měsíce a daň odvést v přiznání k DPH za 3.čtvrtletí.Nebo je to jinak. Děkuji

Dobrý den , V DE chci vytvořit fond rezerv na…

Dobrý den , V DE chci vytvořit fond rezerv na opravu objektu pro letošní rok cca 200000,- jak bych měl postupovat?Objekt slouží k podnikání a je zahrnut v majetku firmy. Děkuji

dobry najsem podnikatel jsem zamestnanec prodal…

dobry najsem podnikatel jsem zamestnanec prodal jsem letos dve auta ze ziskem musim platit nejaky dane dekuji za odpoved

DOBRÝ DEN, FYZICKÁ OSOBA, PLÁTCE DPH VEDE…

DOBRÝ DEN, FYZICKÁ OSOBA, PLÁTCE DPH VEDE PODVOJNÉ ÚČET. SKLAD "A" - MALOOBCHOD SE SPOTŘEBNÍM ZBOŽÍM. KOUPIL DALEKOHLED(CCA 20 TIS.KČ), KTERÝ BUDE SLOUŽIT JAKO PŘEDVÁDĚCÍ PŘEMĚT, MŮŽE HO ZAÚČTOVAT DO NÁKLADŮ JAKO DIM A VÉST V EVIDENCI? DĚKUJI