FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, ráda bych se optala, pokud pracuji a jsem student a dostávám stipendium, zahrnuje se do ZD pro výpočet daně z příjmu, domnívám se, že dle zákona je to osvobozeno, ale setkala jsem se s jiným názorem. Děkuji
Dobrý den, jsem živnostník v obchodní činnosti a nejsem plátcem DPH. Chci začít nakupovat stavební materiál v Polsku od firmy, která je plátcem DPH a následně ho prodávat do obchodů v ČR. Zajímalo by mě, jestli by bylo pro mne výhodnější stát se plátcem DPH a pustit se tak dobrovolně do komplikovanějšího účetnictví. Když nejsem plátcem DPH, tak výrobek nakoupím od polské firmy s polským DPH např. za 300 Kč. Po té si přirazím např. 50 Kč a následně prodávám do českého obchodu za 350 Kč (bez DPH). Jak je to u plátce DPH při stejné ceně za výrobek a stejném přiražení ceny obchodníkem? Prosím o doplnění ilustračního příkladu. A pokud bych byl plátce DPH, tak si odečtu polskou DPH od české nebo bych musel žádat o navrácení polské daně v Polsku a tady přidat 19%DPH? (kolik bych pak odvedl státu, celých 19%? Nic si neodečítám?) Odpověď mi velmi pomůže, předem za ni děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Chceme na jeden konkrétní úkol s pracovníkem vyhotovit SMLOUVU O DÍLO. Musíme z této částky (cca 1000,-) odevzdat 15% srážkové daně? Nebo se odměny ze smluv o dílo nedaní. Děkuji!
Dobrý den, jsem současně zaměstnaná, pracuji jako OSVČ s k tomu od letošního roku budu pronajímat byt. Budu muset z příjmu za pronájem bytu platit odvody PSSZ a zdravotní pojišťovně? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat ohledně stravného na pracovní cestě. Zaměstnanec má pracovní dobu od 7,00 h do 15,00 h - tento den odpracoval - má nárok na stravenku. Ve stejný den po pracovní době v 15,30 h je vyslán na pracovní cestu, z té se vrací druhý den večer. Zajímalo by mne, jak by to mělo být správně se stravenkou a se stravným v rámci cestovních náhrad, když zaměstnanec jede na služební cestu až po pracovní době. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Naší firmě (a.s.) byl doručen "Příkaz k úhradě nákladů exekuce", z kterého vyplývá že exekutor je plátce, protože částka je rozdělena na ZD a DPH. Odmítá nám na "požádání" vystavit daňový doklad, protože si DPH uplatnit dle vyjádření exekutora nesmíme. 1/ z jakého důvodu nemáme nárok? Protože přijaté plnění nepoužijeme pro uskutečnění ekon.činnosti? 2/ dle §26 odst.1 jsme požádali, ale v něm se neuvádí, že plátce jej nevystaví, když žadatel nemá nárok. Prosím o objasnění, zda máme nárok a zda máme právo na daňový doklad od exekutora. Děkuji.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně bytu. Družstevní byt mi byl převeden smlouvou v lednu 06, v březnu06 se převod-smlouva dala na družstvo. Družstevník jsem asi tedy od té doby, co jsme předali smlouvu na družstvo. V bytě mám trvalé bydliště a i když se upravuje, tak v něm bydlím a žádné jiné bydlení nemám (platím např.elektriku) Teď půjdou byty do vlastnictví. Když bych tento byt, který bude v mém vlastnictví, prodala třeba do konce roku 06 a koupila si jiné bydlení, které bych dále užívala jako jediné další bydlení, budu platit nějaké daně ? Asi daň z převodu 3% z odhadu? nebo z čeho? a co daň z příjmu? Bude to "další bydlení" s osvobozením od daně z příjmu? a zdaním třeba jen ten zisk, který by eventuálně zbyl z rozdílu prodeje a nákupu jiného. Moc vám děkuji.
Dobrý den, chtěla bych poradit se silniční daní. Prodali jsme auto, které jsme měli v obchodním majetku. V srpnu jsme s autobazarem podepsali smlouvu o zprostředkování prodeje a auto jsme tam odvezli. Auto bylo prodáno autobazarem dalšímu majiteli v září (přišlo nám potvrzení o prodeji). Auto bylo vyřazeno z obchodního majetku v září. Budeme odvádět silniční daň i za září. Je náš postup správný? Děkuji za Vám odpověď.
Dobrý den. Podnikáme jako právnická osoba ve stravování. Hlavní naší činností je výroba hotových jídel a druhou činností je provozování kantýn (nákup a prodej potravinového zboží) její podíl na tržbách je jen asi 15%. Dle ŽÚ můžeme tuto činnost provozovat pod jedním živnostenským listem - hostinská činnost. Náš dotaz je, musíme na základě zákona DE tyto dvě činnosti účtovat zvlášť do středisek?
Dobrý den, vlastním pozemek,déle jak 5 let.Stavím stavbu asi 4 roky od vydábí stavebního povoleneí.Pokud budu chtít prodat hrubou stavbu,budu sproštěna placení daně z příjmů?A pokud stavbu zkolauduji tak také, když pozemek vlastním víc jak 5let?
Dobrý den, mám dotaz ohledně údajů na faktuře. Jsem soukromá osoba a platím za odběr služby. Dodavatel této služby vyžaduje pro vystavení faktury mé IČO (případně DIČ), které mi přirozeně jako soukromé osobě nikdy nebyly přiděleny. Jsou tyto údaje nutné pro vystavení faktury? Případně jaké informace o odběrateli (plátci) je třeba na fakturu uvést, je-li plátcem soukromá osoba. Děkuji.
Firma prodala po ukončení leasingové smlouvy automobil do autobazaru. Uvádí se prodej (osvobozené plnění od DPH) v přiznání k DPH (ř. 530, ř. 540)?
Dobrý den, prosím Vás , dle jakého zákona lze v obchodním styku příjímat úhrady v EURECH ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ohledně DPH. Jsme s.r.o., udělali jsme montáž oken ( jen práci) v Rakousku pro autoservis, máme jejich dič. Budeme fakturovat bez DPH?? a kam se plnění napíše v Přiznání k DPH?? Předem děkuji. S.K.
Dobry den, dovolte jeste doplnujici dotaz k tomu ze vcerejska (dekuji za odpoved, pro prehlednost prikladam): Dotaz: Dobry den, rad bych se zeptal, zda je mozne zahrnout prijmy z nejake cinnosti zpetne do prijmu z provozovani zivnosti. Napr. ve III. kvartale 2006 budu mit nejaky prijem z cinnosti, na kterou ale budu mit zivnostenske opravneni az od ledna 2007. Odpověď: Pokud se bude jednat o příležitostnou činnost, budete ji danit v přiznání za r.2006 jako příjem podle §10 ZDP (viz. naše webové stránky, sekce zákony). Pokud by se ale nejednalo o příležitostnou činnost (max. 3x), potom by se jednalo o neoprávněné podnikání. Lze za prilezitostnou cinnost povazovat dve smlouvy o dilo (u stejne firmy, ale s ruznym "dilem", v ramci jednoho roku, kde je pracovnik oznacovan za "samostatne pracujiciho a zcela nezavisleho" na prislusne firme, pouze se zavazky tykajicimi se uziti poskytnuteho programoveho vybaveni, mlcenlivosti atp.)? Lze pripadne zabranit vzniku neopravneneho podnikani zalozenim ZL behem cinnosti, s pripadnym doplnenim smlouvy o dilo o patricny dodatek? Dekuji predem za odpoved.
Dobrý den.Dovoluji si požádat o radu:1) jak je to s datumem PŘIJATÝCH zdanitelných plnění v případě pozdního dodání dodavatelem.Př. Jsme měsíční plátcí DPH, dodvatel nám vystavil FA za materiál v 8/2006, ale fakturu nám doručil až v 10/2006.Muže ji firma uplatnit v daňovém přiznání za 10/2006?Protože za 8/2006 jsme již odevzdali nebo musí být dodatečné za 8/2006?2)Je nějakým zákonem a kterým určené datum přijatých zd.plnění, do kdy si může firma zpětně uplatnit DPH?Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, nakoupili jsme trička a nechali na ně vyrobit firemní logo. Musí se do ceny triček započítat i cena za výrobu loga? Děkuji
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat,do jaké skupiny u Daně darovací patřím jako manžel vnučky? Oba jsme byli obdarováni nemovitostí a každý vlastní polovinu Děkuji za odpověď M.K.
Dobnrý den .spolu s manželkou jsme členi sdružení FO v roce 2006 bude mít toto sdružení daň.zákl.např.40000Kč.Já jsem zároveň členem jiného sdružení FO, kde základ daně bude např.500000Kč. Z druhého sdružení půjde 50% do mého zdan.základu tj.250000 tzn.,že manž.bude mít základ 20000(platit min.daň) já 270000 můžu z této částky převést na manželku 50%nebo lze použít jiný způsob ,tak abych si snížil DZ a u manž.se zvýšil ? Děkuji
dobrý den,ráda bych se optala.Má tchýně šla loni do předč.důchodu asi o 2roky.Vlastní živn.list.Vypočítali jí důchod 3400Kč.Chtěla bych se optat,zda tak nízká částka souvisí s tím,že si ponechala živnost?Pokud ŽL zruší,dorovná jí stát důchod na minimální výměru důchodu(pokud doloží,že sice ŽL vlastnila,ale neměla žádné příjmy z dané živnosti?)Případně nedorovná-li jí stát ušlou částku minim.důchodu,přepočítá stát opět výši důchodu?Nebo tchýně bude mít do smrti důchod pouze 3400kč,které ji vypočetli v roce 2005(leden) a proti tomu není už odvolání?pokud má živnost a nevydělává si jím ani korunu,může žádat o sociální dávky jako příspěvek na byt či dopravu atd?co nám radíte-živností si opravdu nic nevydělá max 6000Kč za rok,má zrušit živnost a dát si nechat přepočítat důchod?lze to? děkuji za odpověd.