FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem studentka, o prázdninách jsem…

Dobrý den, jsem studentka, o prázdninách jsem chodila na brigádu, kde jsem pracovala na dohodu a vydělala si přibližně 10000,-, slyšela jsem, že studentům vrací daň, co je na tom pravdy a jak ji případně získat?děkuji, s pozdravem

Dobrý den, potřebovala bych poradit s…

Dobrý den, potřebovala bych poradit s přefakturací dopravy do EU. Obdrželi jsme fakturu na dopravu od českého přepravce, daň na vstupu jsme si uplatnili. Tuto fakturu budeme přefakturovávat do EU plátci DPH. Budeme fakturovat s 0% DPH, základ DPH bude shodný s původní fakturou. Postupujeme správně? Děkujeme za odpověď.

klientovi, který vede daňovou evidenci byly…

klientovi, který vede daňovou evidenci byly odcizeny zásoby z jeho provozovny. pachatel byl dopaden, ale klient od něj žádnou náhradu za způsobenou škodu neobdrží. ani pojišťovna mu neposkytne žádnou náhradu. O hodnotu zcizených zásob bude zvýšen základ daně. Bude muset být odvedeno DPH z těchto zcizených zásob? A pokud ano, v jakém období? děkuji.

Dobrý den, jsme restaurace a nasmlouvali jsme si…

Dobrý den, jsme restaurace a nasmlouvali jsme si dodávku za 1.) snídaní do blízského penzionu (tzn. nebude se jíst v prostorách naší restaurace a za 2.) dodávku hotových teplých jídel do mateřské školky, ráda bych se zeptala na sazbu DPH na výstupu při poskytnutí těchto dodávek. Děkuji a přeji hezký den R.B.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, vedu daňovou…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, vedu daňovou evidenci pro restauraci, pouze korunově nákup zboží proti prodeji zboží, tržby mám podložené vždy lístkem+kopií účtenky od každého inkasovaného hosta. Lze? Inventura se provede fyzicky a vyčíslí hodnotou dle posledních nákupů?Existuje někde nějaká vyhláška apod. kde by byly doporučené minimální marže pro restaurace?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu: …

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu: Podnikatel - FO prodal pozemek.Tento příjem uvede v řádku 40 daňového přiznání-ostatní příjmy.Dají se na takovýto příjem uplatnit náklady?

Dobrý den, rada bych se zeptala na uplatňování…

Dobrý den, rada bych se zeptala na uplatňování odečtu z daní penzijní připojištění. Mám sjednané penzijní připojištění od roku 2000, kdy se sjednávalo, že se musí být účastno pojištění 60 mesíců a věk 50 let. Nyní se sjednává -doba 60 měsíců a věk 60 let. Kdyz budu měsíčně posílat 1500,- tj za rok 18000, mohu si v daňovém přiznání uplatnit 12000, když mám penzijní připojištění sjednané do 50ti let a ne do 60ti ? Vztahuje se odecet bez ohledu věku ve smlouvě? Děkuji

Dobrý den, pořídili jsme si nový počítač.V…

Dobrý den, pořídili jsme si nový počítač.V evidenci majetku mám zavedený starý PC. Jak mám prosím Vás zaúčtovat faktury/celkem 3, PC +příslušenství/,v celkové hodnotě přes 30 000Kč?. Děkuji

Dobrý den, naše firma koupila nákl. auto /nad 12…

Dobrý den, naše firma koupila nákl. auto /nad 12 t/ 24.4.2006. Zápis do TP byl proveden 2.5.2006. Kdo bude poplatníkem sil. daně za duben. v případě, že my jako nový vlastník, bude se jednat o daňový výdaj, když nejsme ke konci dubna v TP jako vlastník ?

Dobrý den, dlužníkovi odesílám předžalobní dopis…

Dobrý den, dlužníkovi odesílám předžalobní dopis na doručenku na jeho trvalé bydliště, kde se nezdržuje a tak si dopis pravděpodobně nevyzvedne. Jaké právní důsledky má fakt, že adresát odeslaný dopis odmítne převzít. To jest, zajímalo by mě, zda-li je v českém právu konstruována fikce, že nepřevzatý, ale řádně odeslaný dopis s doručenkou má po určité době, kdy leží nepřevzatý na příslušném poštovním úřadě, ty samé právní účinky, jako by jej adresát řádně a včas převzal. Dále by mě zajímalo, zda podle českého práva musí být v předžalobním dopise se žádostí o zaplacení dlužné částky uveden přesně definovaný termín na zaplacení, nebo si jej můžu sama stanovit. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně v…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně v neziskové organizaci zaúčtovat nákup počítače v hodnotě 20.000,--. Dle ČÚS č. 409 je nutné drobný dlouhodobý majetek dávat do nákladů min. po dobu 13 měsíců. Je tedy vůbec možné zaúčtovat celou hodnotu rovnou na účet 501? A je nutné tento majetek evidovat na majetkovém účtě 022?

Dobrý den jsem čtvrtletní plátce DPH koupil jsem…

Dobrý den jsem čtvrtletní plátce DPH koupil jsem si v rakousku motorovou pilu za eura výjde daleko levněji než u nás samoztřejmě k podnikání jak postupovat s DPH jestli ho odvedli oni nebo ho mám uplatnovat já nebo jenom jako náklad . Děkuji

FO vede daňovou evidenci, přechází z neplátce na…

FO vede daňovou evidenci, přechází z neplátce na plátce DPH.Chtěla jsem se zeptat, jestli může uplatnit odpočet DPH u zásob? Předmětem podnikání je specializovaný maloobchod. Ještě jako neplátce si pořídil osobní vůz - účel podnikání - na úvěr. Je možné splátky úvěru dávat do nákladů nebo pořizovací cenu vozu odepisovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, penále za pozdní úhradu zdravotního…

Dobrý den, penále za pozdní úhradu zdravotního nebo sociálního pojištění pro OSVČ je daňově uznatelný výdaji či nikoliv? Děkuji.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Chtěla bych zkoumat…

Dobrý den, prosím Vás o radu. Chtěla bych zkoumat problematiku daňového systému v Lotyšsku. Na internetu a v české literatuře se mi nepodařilo pořídit dostatečné množství informací(vždy jen třeba sazby, ale ne konkrétní mechanismy). Nevíte prosím o nějakém zdroji, kde by byl přehled jednotlivých daní (DzPFO, DzPPO,DPH, spotřební, z nemovitostí, dědická, darovací,..)nebo celé zákony (v angličtině nebo ještě lépe v českém jazyce)? Děkuji moc Lejsková

Dobrý den, vedu DE a jsem čtvrtletní plátce DPH.…

Dobrý den, vedu DE a jsem čtvrtletní plátce DPH. V 09/2006 jsem vystavila zálohovou fakturu na 50% zakázky, záloha byla uhrazena v 9/2006. Dodání zboží a doplatek bude v 10/2006. Prosím o radu ve kterém měsíci dojde k uskutečnění zdanitelného plnění a kdy budu odvádět DPH. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat, zda byste mi…

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat, zda byste mi poradil, zda podnikatel, který se při podnikání poraní(pneuservis) si může dát do nákladů prostředky zakoupené v lékárně. Mně jde konkrétně o obvazy - zápěstní pásky na stažení ruky. Děkuji moc.

Dobrý den! Vlastním internetovou stránku, kde mám…

Dobrý den! Vlastním internetovou stránku, kde mám umístěné placené odkazy od zahraniční společnosti cj.com, která mi každý měsíc zasílá šekem částku, kterou mé banner vydělaly. Jak bych měl platit z tohoto příjmu daně v případě, že nejsem nijak jinak výdělečný a nejsem ani fyzická osoba. Jakou roli v tomto případě hraje smlouva ČR s USA o dvojím zdanění? Do jaké částky, jako student, nemusíme daňě vůbec platit? Děkuji

Jaka je hranice vyse prijmu pro povinnost…

Jaka je hranice vyse prijmu pro povinnost zaregistrovat se pro placeni DPH? 1 000 000 nebo 2 000 000? děkuji.

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím…

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Manžel je OSVČ s ŽL na obor Zámečnictví, já, manželka s ním spolupracuji. V minulých letech jsem vedla DE (JÚ) a uplatňovali jsme výdaje v prokaz. výši, v letošním roce je pro nás výhodnější uplatnit výdaje 60% paušálem. Je tedy možné takto letos postupovat, příp. v jiných letech se k DE opět vrátit, příp. za jakých podm. Jsme plátci DPH. Děkuji za odpověď.