FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, podnikám na základě ŽL v oblastni…

Dobrý den, podnikám na základě ŽL v oblastni finančních služeb. Mohu si do svých nákladů dát finanční částky uhrazené ve prospěch klientů (na jejich účet stavebního spoření) v rámci lokální vyhlášené soutěžní akce pro klienty? Pokud ano, tak jak mám postupovat. Děkuji za odpověď

Dobrý den, mám následující dotaz. Firma začíná…

Dobrý den, mám následující dotaz. Firma začíná vyrábět a zatím probíhá pouze záběhový systém (zkušební výroba. Stroje už jsou řádně nainstalovány a mají i patřičné certifikace. 1.) Od kterého měsíce může společnost začít tyto stroje účetně odepisovat? Je to od měsíce kdy získala příslušné certifikace, nebo až od měsíce kdy začala faktická výroba - vždyť ta je skutečným posláním strojů (výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmu.). Nevíte kde k tomu naleznu výklad? 2.) Firma vlastní automobil a poskytuje ho k soukromým účelům svým zaměstnancům. Těm samozřejmě přidaňuje v souladu s p. 6 odst.6 ZDP. Jak je to s odpisy? Múžeme si je uplatnit v plné výši nebo je musíme krátit. Pokud ano tak proč? Mnohokrát děkuji.

Dobrý den, rozvedla jsem se, ve vypořádání…

Dobrý den, rozvedla jsem se, ve vypořádání společného majetku mi zůstal byt v osobním vlastnictví, který jsme nabyli s bývalým manželem směnou za byt mych rodičů. Původní byt byl družstevní a získala jsem ho před uzavřením sňatku. Jelikož se jednalo o byty družstevní, při směně už musel být napsaný na oba - coby manželé. Tento vyměněný byt jsme pak získali do osobního vlastnictví. Když jsem teď na základě dohody o vypořádání při rozvodu chtěla tento byt přepsat na katastru jen na sebe, bylo mi sděleno, že musím mít vypracovaný odhad a budu platit daň - předpokládám daň z převodu. Je to opravdu tak? A musím do jaké doby musím tento úkon provést? Předpokládám, že to asi nebude malá částka, na kterou teď bohužel nemám.

Dobrý den, přivezli nám uhlí.Je to velké…

Dobrý den, přivezli nám uhlí.Je to velké množství,které do konce roku nespotřebujeme.Uhlí dávám na 502. Na jaké účty mám rozdělit dodávku?Část na 502 a část na 381? Děkuji

Dobrý den pane doktore a moc děkuji za…

Dobrý den pane doktore a moc děkuji za zodpovězení včerejších dotazů. Začínám se asi lepšit. Mám problém, švagrová vede DE a je plátcem DPH. Občas nakoupí PHM na kartu ze svého běžného účtu, a abych dostala DPH musím účet placený kartou zaúčtovat jako fa přijatou. To by nebyl takový problém, aspoň si myslím, že to dělám dobře. Ale teď už se mi stalo, že 2x zaplatila ze svého sporožirového účtu. Chtěla jsem účet zaúčtovat jako nepeněžní výdaj-daňový, ale pak se mi neobjeví v programu tato transakce v DPH. Pouze jako celá částka bez uplatnění DPH. Řešit to jako fakturu přijatou asi nemohu, protože by mi musela dát výpis ze sporožirového účtu, a to asi nelze. Prosím, co s tím? Asi neuplatnit DPH a naučit jí platit podnikatelskou kartou?Moc a moc děkuji za Váš čas ztrávený nad našimi otázkami. Marie

Dobrý den, když si koupím v říjnu počítač za…

Dobrý den, když si koupím v říjnu počítač za 30000 Kč jako občan na splátky třeba od Home creditu a půjčené peníze jako občan splácim- vracím, mohu si tento počítač dát do DE- živnost-třeba v prosinci a v ceně 30000 jako můj majetek jako výdaj do podnikání a půjčku peněz splácet jako občan dále Home creditu ? 2) při účtování fa za opravu auta a následné plnění poj.,je spoluúčast nedaňovým nákladem, tudíž musím fa opravit podle plnění od poj. ? Děkuji

Český plátce DPH zajišťuje pro Slovenskou firmu…

Český plátce DPH zajišťuje pro Slovenskou firmu-plátce DPH inv.akci na Slovensku. Pro tuto akci má i slovenské subdodavatele, kteří fakturují naší firmě faktury s DPH. Prosím o odpovědi na otázky:1/Naše firma bude fakturovat slov.firmě částky dodavky bez DPH. 2/Kde uplatnit DPH, kterou nam vyfakturují slov.subdodavatelé.3/Jak uvádět v přiznání k DPH v ČR. Co znamená "Zpráva o vztazích u s.r.o." v souvislosti s ročními výkazy /Výkaz zisků a Rozvaha/. Moc děkuji za odpovědi.

Dobrý den. V případě, že jsem tento rok začal…

Dobrý den. V případě, že jsem tento rok začal vykonávat "soustavnou činnost za účelem zisku" ale nemám na ní zatím živnostencké oprávnění, mohu a jak za tento rok zaplatit daně? Od nového roku pak plánuji mít oficiálně živnost a zlegalizovat tak mé podníkání... Děkuji

Dobrý den, před dvěma dny jsem Vám psala dotaz na…

Dobrý den, před dvěma dny jsem Vám psala dotaz na účtování nákupu PC u neziskové organizace. Děkuji moc za odpověď a prosím ještě o jedno upřesnění. Kdyby se třeba nezisková organizace rozhodla, že PC v hodnotě 20.000,-- Kč chce mít na účtě 022, aby se na konci roku objevil v rozvaze, lze také dát 50% ihned do N a zbytek další rok (účetní odpisy)? A zda když nemá žádnou činnost podléhající dani z příjmu, by nevadil rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy. Děkuji

Prosím o odpověď. Podnikatel - FO nakoupí na IČO …

Prosím o odpověď. Podnikatel - FO nakoupí na IČO budovu a pozemek. Zděnou budovu bude 30 let odepisovat, jak zaúčtovat nákup pozemku? Je možno jej zaúčtovat rovnou do výdajů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně daní z příjmů FO. …

Dobrý den, mám dotaz ohledně daní z příjmů FO. Jsem podnikatel na vedlejší činnost v ČR a od září 2006 jsem zaměstnancem polské firmy na hlavní pracovní poměr. Jak to bude s výpočtem daně z příjmů - vytvoření Daňového přiznání za rok 2006. V Pl se vyskytuji cca 16 dní v měsíci. Děkuji

Dobrý den.Jsem podnikatelka (FO),vedu daňovou…

Dobrý den.Jsem podnikatelka (FO),vedu daňovou evidenci,mám auto na leasing v podnikání.Často jezdím pro Občanské sdružení ve kterém se angažuji.Jak mám sdružení fakturovat jízdné firemním vozidlem?Cestovní příkaz?Tj. počet km x pům.spotřeba PHM + amortizace 3,80?Nebojen počet km x prům.spotřeba?Budu muset krátit ve firmě veškeré výdaje na auto?Jak je to prosím správně?děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: kolega si…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: kolega si pořídil štěně, fenku v ceně 15.000,-/ s papíry/. Nyní bude mít štěňata a chystá se je prodávat. Živ. list nemá. Bude tento prodej zdaňěn? Může si odečíst nějaké poř. náklady? Já se domnívám. že ano, ale kolega se tomu velmi diví. Co kdyby tento prodej nepřiznal?

Ještě jednou dobrý den. Chtěla jsem se optat.…

Ještě jednou dobrý den. Chtěla jsem se optat. Firma gravírování a rytecké práce. Otec podniká na ŽL při zaměstnání a syn pouze na ŽL. Oba vedou DE a jsou plárci DPH. Otcovi skončil leasing ve 2/06 na gravírovací stroj, který jsem dala do majetku firmy jako drobná dlouhodobý majetek s pořizovací cenou 1000,-Kč (poslední platba leasingové společnosti - zůstatková hodnota). Otec ji v 9/06 prodal synovi za 42840,- s DPH (DPH 6840,-Kč) na fakturu. Otec odvede DPH a syn zařadí stroj jako DDHM do 40000,-Kč jako inventář a částku bez DPH zaúčtuje do celk.nákladů ovli.základ daně. Dotaz zní: Zda neměl být znalecký posudek před prodejem a nebo stačí takto vystavená faktura a zaúčtování. Jak je to s DPH při prodeji stroje po skončení leasingu? Tento prodej se mi moc nelíbí, ale už se stalo? Díky moc a doufám, že nebudu muset dělat opravné DPH. Přeji hezký den Marie

Dobrý den ,osobní auto jsme koupili 13. 9. 2006 …

Dobrý den ,osobní auto jsme koupili 13. 9. 2006 TP zapsáno téhož dne, částka je 39.900,-- Kč a 600,-- Kč poplatky za přepis, zajímá mě zda poplatky vstupuji do ceny auta a zda jsme už musíme platit silniční daň za září, byla provedena technická kontrola auta ta také vstupuje do pořícovací ceny auta? Děkuji za odpověď

Dobrý den pane doktore. Mám na Vás dotaz ohledně…

Dobrý den pane doktore. Mám na Vás dotaz ohledně leasingu. Firma si vzala na leas gravírovací stroj. Jedná se firmu,která vede DE a je plátcem DPH. Jednorázově uhradili "zálohu k mimořádné leasingové splátce" v částce 171028,- Kč. Poté přišel daňový doklad, kde je uvedeno z této částky DPH 27313,-Kč. Dotaz 1.) tento odpočet mohu uplatnit najednou v daném měsíci, kdy byla záloha zaplacena? Dotaz 2.) Částku bez DPH vydělím 36 měsíci a budu ji moc na konci roku dát do celkových nákladů ovlivňující základ daně- interním dokladem, jako nepeněžní výdaj-daňový (v tomto roce 3x a další 2x 12 a 1x9měsíců? 3.dotaz) Měsíční splátky na leas jdou do celk.nákladů každý měsíc a DPH uplatňuji taky každý měsíc. Pouze pozor musím dávat na konci roku, abych neměla více splátek než mi umožňuje zákon? Mohu takto účtovávat finanční leasing?Moc děkuji za odpověď Marie

Dobrý den, prosím o radu. Ráda bych začala…

Dobrý den, prosím o radu. Ráda bych začala podnikat. Můj záměr je vytvořit webovou presentaci přání k narození dětí a následně pak prodej a ráda bych se zeptala o jakou formu podnikání se jedná, zda o zprostředkování služeb nebo o co jiného. jak se poté postupuje a co potřebuji pokud bych chtěla v tomto začít podnikat (finanční úřad). Jsem na mateřské dovolené ale jinak pracuji jako sociální pracovnice. Za mne zaměstnavatel odvádí zákonné odvody. U podnikání bych si v tom případě platila i soc. a zdrav. pojištění i daň nebo jenom daň (jak to bude v případě nyní kdy jsem na MD a v případě když nastoupím zpět do práce). Buďte tak hodný pane doktore o trošku podrobnější radu, nemám v tomto žádné informace. Jste moc hodný, děkuji za laskavost.

Dobry den,momentalne jsem prvnim rokem studentka…

Dobry den,momentalne jsem prvnim rokem studentka na americke univerzite. Mam plne stipendium, coz pro mne znamena, ze mam vse hrazeno, skola mi ale pripsala to, ze musim na stravovani a ubytovani zaplatit dan 14 procent statu{protoze mi ty penize na to byly teoreticky darovany] coz pro mne cini vice nez tisic dolaru, s tim, ze po refundation dani mi bude vetsina penez vracena zpet. Ja se vsak chci zeptat, bylo mi totiz take neco receno o smlouve s nasi republikou, co se tyce zdanovani, ze tuto castku nemusim zdanovat zde ale jako internacionalni student v ceske republice, a pak je moznost, ze mi bude pri refundation vraceno vice penez, nez pri zdaneni v zde v USA.Ja se v tom po pravde receno prilisne nevyznam a muj dotaz je asi trochu matouci, ale nejake zakladni infrormace, co se tyce prijmu penez ze zahranici jako fyzicka osoba student, by mi velice v teto me svizelne situaci pomohly, dekuji mnohokrat, Ivana C.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné v…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné v neziskové společnosti při účtování psát nebo jinak značit na doklady předkontace a kdo doklad zaúčtoval (=razítkovat kontovacím razítkem). A pokud ano, zda je nějaká předepsaná forma. Dále bych se chtěla zeptat, zda lze do účetnictví do nákladů dát výpis ze soukromého telefonu a jen na něj poznačit, že xy Kč bylo provoláno služebně. A poslední dotaz - jak správně zaúčtovat PROFORMA fakturu (jestli vůbec), když ještě nebyla uhrazena, pouze byl dodán požadovaný software (určen k zaúčtování do nákladů). Děkuji

dobrý den, mám dotaz ohledně pronájmu bytu. Lze…

dobrý den, mám dotaz ohledně pronájmu bytu. Lze při podání daňového přiznání započítat do výdajů splátky úvěrů z hypotéky a stavebního spoření a platby do fondu oprav? Nejedná se o pronájem na ŽL, ale o byt v osobním vlastnictví, v němž jsme bydleli než jsme se odstěhovali do jiného. Děkuji