FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, v lednu letošního roku jsem koupila…

Dobrý den, v lednu letošního roku jsem koupila byt do osobního vlastnictví na hypotéku, určený k mému bydlení. Zápis v katastru je v lednu. Po celkové rekonstrukci bytu (na zákl. stav. povolení) se do něj teď v říjnu stěhuji a přihlašuji k trvalému bydlení. Mohu si úroky z hypotéky celý za tento rok odečíst, i když jsem se trvale přihlásila až v říjnu? Děkuji

Dobrý den, podnikám v zemědělství a vedu daňovou…

Dobrý den, podnikám v zemědělství a vedu daňovou evidenci dle skutečných výdajů a příjmů, jsem plátce DPH,takže u nákupu nafty uplatňuji cenu bez DPH do výdajů. Pokud bych zažádal o vrácení spotřební daně, - tzv. zelená nafta, byla by vratka spotřební daně zase daňovým příjmem ? Pokud by byla nezdanitelná, jakým způsobem uplatnit výdaj u nafty? Děkuji.

Dobrý večer, podnikatel má živnost na opravy…

Dobrý večer, podnikatel má živnost na opravy motorových vozidel. Garáž v rodinném domě,kde auta opravuje, má nahlášenou jako provozovnu. Lze dostat do daň..nákladů výdaje např.na elektřinu, případné vnější nebo vnitřní opravy garáže? Musel by ji vložit do majetku nebo stačí vyčlenit procentuelně dle celkové plochy domu část připadající na garáž a tímto poměrem dostat výdaje do nákladů? Mohl by si podnikatel uzavřít nájemní smlouvu sám se sebou? Děkuji za odpově´d.

Dobrý den pane doktore, obracím se s tímto pro…

Dobrý den pane doktore, obracím se s tímto pro Vás určitě jedoduchým dotazem. Co lze chápat jako nemovitost v případě daně z převodu nemovitosti (zda se vychází z občanského zákoníku či lze použít definici jinou- např. ze zákona o dani z nemovitosti?). Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný víkend. Markup

Přeji hezký den, prosím o Vaše stanovisko k…

Přeji hezký den, prosím o Vaše stanovisko k následujícímu problému. Naše firma se zabývá potravinářskou výrobou. Suroviny si zajišťujeme sami, ale jsou i některé, které nám dodává i odběratel (jedná se o registrovanou osobu k dani v jiném členském státě). Při jednotlivých dodávkách vystavujeme doklady dle §34 ZDPH a uplatňujeme osvobození dle §64 ZDPH. V únoru roku 2006 ale zákazník zjistil, že mu takový způsob tvorby cen nevyhovuje, smluvně bylo dohodnuto, že některé suroviny jsme mu na základě kupní smlouvy prodali s tím, že suroviny zůstanou u nás ve skladu, budou upraveny výrobní kalkulace a prodejní ceny, kdy již tyto suroviny nejsou součástí ceny (zásoby přijaté do úschovy). Tento prodej jsme osvobodili dle §64 –dodání zboží do jiného členského státu včetně uvedení do souhrnného hlášení. Jedná se o větší množství materiálu, který bude postupně spotřebováván delší dobu. Je nutno podat dodatečné DP za 02/2006 + opravné souhrnné hlášení, protože nemohlo být uplatněno osvobození dle §64 protože nedošlo k přepravení zboží do jiného členského státu a zdanit tuto transakci tuzemskou daní? Pokud již pokračujeme jednotlivými dodávkami výrobků (dodání zboží dle §64), potom je v pořádku, pokud je kalkulována cena výrobků bez uvedeného materiálu, pouze s našimi materiály, kdy postupná spotřeba „zásob přijatých do úschovy“ již nemá vliv na žádný režim DPH.? Pokud ne jak mělo resp. má být správně postupováno z hlediska DPH? Děkuji!

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné u…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné u neziskové organizace, která 1x v roce pořádá letní tábor pro děti, zařadit do daňově uznatelných nákladů i léky (nejenom základní výbava lékárničky, ale i např. léky na nachlazení) a vitamíny. Děkuji.

Dobrý den, měla jsem možnost se seznámit s novým…

Dobrý den, měla jsem možnost se seznámit s novým produktem pro zaměstnavatele a zaměstnance, které prezentuje Správná volba o.p.s., firma by měla zaměstnanci vyplácet minimální mzdu, s tím, že zbytek mzdy, kterou tedy nyní zaměstnavatel odvádí státu.. tedy i ty náklady, které do té doby odváděl státu .. za ČSSZ, ZP a odvody daně z příjmu odešle na výše zmiňovanou společnost, ta si z nich veme pouze 7% od zaměstnavatele a 5% od zaměstnance a zbytek vyplatí zaměstnanci jako odměnu za pár účtenek z obchodu, které zaměstnanec ohodnotí podle jakéhosi klíče. Dále se ještě pošle 500,-Kč s této odměny na životní pojištění. Je tento postup se zákona možný? Je opravdu možné najít v tomto řešení pro firmy i zaměstnance jak dosáhnout většího zisku a menších odvodů? Zajímá mě jestli to nemůže stát napadnout jako daňové úniky apod. Rizika pro zaměstnance s menší nemocenskou, důchodem a menší částkou pro podporu v nezaměstnanosti nezatajují.

Dobrý den pane doktore Dytrichu, děkuji za…

Dobrý den pane doktore Dytrichu, děkuji za zodpovězení dotazu ohledně přiřazení sazby DPH při dodávce hotových jídel z restaurace do mateřské školky. Psal jste, že se jedná o poskytnutou službu, není možné na to pohlížet jako dodání zboží a zařadit do sazby snížené - potraviny.Děkuji R.B.

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené. Letos…

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené. Letos bych si chtěla přivydělat na Dohodu o provedení práce nebo jinou formou pracovního vztahu a měla bych příjem. Jak to lze řešit s daněmi v případě, že uplatníme společné zdanění? Musela bych v roce 2007 odvádět zálohy na daň ve výši poloviny příjmu dle společného zdanění? Pokud ano, lze to vyřešit tak, že Dohoda bude psaná na manžela? Abych v roce 2007 nemusela platit zálohy na daň z příjmu, který má de-facto můj manžel? Pokud bych si dále od příštího roku zřídila ŽL , tak bych zálohy na daň, soc. a zdravotní nemusela v 2007 platit s tím, že by to bylo bráno jako vedlejší živnost (mám rodičovský příspěvek)? Platila bych zálohy až v roce 2008 podle příjmu v roce 2007? Mohli bychom za rok 2007 uplatnit znovu společné zdanění? Děkuji. Můžeš se, prosím, zeptat Láďi (nebo mu přeposlat email), jak to nejlépe ošetřit? Stačilo by úřadům pro letošní rok napsat dohodu na Vénu místo na mne, abych nemusela platit zálohy? Pokud bych v příštím roce vykázala příjmy téměr na nule – tj. vykryla bych to výdaji, mohli bychom pak společné zdanění udělat?

Dobry den.Chci se zeptat na dańove ulevy.Ja i…

Dobry den.Chci se zeptat na dańove ulevy.Ja i žena pracujem jak zaměstnanci muj hruby plat čini cca12 000.- , ženy cca 15 000.- . Oba si platime Penzijni připojištěni po 500kč, ja mam ještě sjednane KPZ kapitalove životni pojištěni a PDU program danovych ulev.Na KZP a PDU si přispivam po 1 000.-kč . A ma otazka zni: Mohu odečitat/snižovat na tyto dva programy zaklad daně o 24000.- ročně nebo mi stat povoluje maximalně snižit 12 000.- ročně. Druha otazka musim si formulař o snieni daně vyřidit sam nebo stači oslovit firemni učetni a ta uděla vše potřebne myslim tim že ji stači předložit smlouvy o těchto programech. Nevim jestli ste to pochopili co sem napsal - pokud ano diky za odpověd.

Dobrý den, mám dotaz. Česká firma plátce DPH…

Dobrý den, mám dotaz. Česká firma plátce DPH provede služby- softwarové práce jako subdodávku pro slovenskou firmu taktéž plátce DPH. Tyto služby budou provedeny ve firmě, která má sídlo v ČR a pro tuto firmu dodává celou službu firma ze SR. Služby budou tedy provedeny na území ČR ale fakturovány subdodavateli firmě na Slovensko. Bude tedy tato faktura s DPH či nikoliv. Děkuji.

Ještě jednou dobrý den, ale mám ještě jeden dotaz…

Ještě jednou dobrý den, ale mám ještě jeden dotaz. Vypadá to na samé špeky, alespoň pro mne. Dotaz zní. Podnikatel vede DE, plátce DPH, ŽL na zprostředkovatelské práce v reklamní činnosti. Obdržel fa z Číny za inzerci v katalogu. Jelikož nemá devizový účet, peníze na účtě jsou v Kč. Udělala jsem pouze kurz dle ČNB a částku jsem zaúčtovala do celk.nákladů ovl.základ daně. Nevím, jak tuto částku vést v přiznání o DPH. Tam jsou uvedeny zboží ze zemí EU, zboží zemí mimo EU, ale tyto služby jsem nenašla. Zřejmě se částka bude vést jako nedaňový doklad od neplátců. Prosím o radu. Dnes už Vás obtěžovat nebudu. Mějte se hezky. Děkuji. Marie

Dobrý den pane doktore,od roku 2007 mi začnou …

Dobrý den pane doktore,od roku 2007 mi začnou být vypláceny mé vypořádavací podíly na majetku Zemědělského obchodního družstva.Jedná se o podíly za vložený mrtvý a živý inventář,podíly z transformace na zeměděl. družstvu.Platby budou rozloženy do 10 ročních splátek dle uzavřené smlouvy mezi mnou a ZOD. Podléhají tyto podíly také daňové povinnosti,zdrav. a soc. pojištění.Jsem zaměstnán v trvalém pracovním poměru a nejsem osoba podnikající. Děkuji

Dobrý den pane doktore. Dovoluji si Vás opět…

Dobrý den pane doktore. Dovoluji si Vás opět obtěžovat. Podnikatel vede DE, plátce DPH, živnost na zprostředkovatelské práce-reklamní činnost, další na zprostředkování dopravy a zlatnické práce. Firma jí prodala vzorky, s kteréma se prezentuje. Na ty byla vystavena fa s DPH. Vzorky jí pak zůstanou. Jakmile "dohodí" klienta nebo si klient nechá šperk vyrobit, dostane podnikatel na účet provizi. Nedostal ale od nich žádný doklad k platbě na účet. Bojím se, protože je plátce DPH a vlastně z této činnosti jsme nic neodvedli. Zaúčtovala jsem jí pouze do celk.příjmů ovl.základ daně. Vzorky do nákladů bez DPH. Dotaz 1.) Provize by měla být také s DPH, ne? Dotaz 2.) V daňovém přiznání budu tyto příjmy a výdaje sčítat do par.7 ZDP? Podle mne ano, když má na tuto činnost ŽL. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Marie

dobrý den, musí se z příjmů dosažených pronájmem…

dobrý den, musí se z příjmů dosažených pronájmem bytu platit zdravotní a sociální pojištění? Nejedná se o pronájem na ŽL. Děkuji

Dobrý den, jsem občankou ČR a pořídila sjem di…

Dobrý den, jsem občankou ČR a pořídila sjem di zde byt ny hypotéku.Nyní měním zaměstnání a budu pracovat na pro slovenskou firmu a tudíž na SLovensku.Předpokládám tedy, že daně budu platit také tam.Je možné si i nadále nějakým způsobem odečít úroky zaplacené z hypotéky z daní? tady? na Slovensku? Velice děkuji!

Jak daňově postupovat při uzavření sdružení FO: …

Jak daňově postupovat při uzavření sdružení FO: 2 FO- po 50% podíl Zůstatek HIM 1.260.000,- Kč k odepisování dálší 2 roky. Jak uzavřit konec společného majetku, kdýž jeden si bere majetek za 160.000,- druhý 1.100.000,- Kč Ten druhý uhradí prvnímu po rozdělení navíc 400.000,- Kč nad rámec zůstakové ceny-jak to zaučtuje./je to jako odstupne od rozjeté firmy. Každý z nich samostatně dál podniká. Každý z nich zaeviduje majetek, který převzal v zůstatkové hodnotě a pokračuje v odepisování.

Dobrý den, prosím o informaci. Bratr podniká jako…

Dobrý den, prosím o informaci. Bratr podniká jako FO (je plátce DPH), k tomu používá své vozidlo, které nemá zapsáno v majetku, takže si vyučtuje náklady na konci roku podle knihy jízd. Minulý týden však naboural auto a to už nepůjde opravit. Nyní si auto půjčil, do doby než si pořidí nové. Jak to má řešit s náklady za benzín a jak platit silniční daň, aby měl na konci roku v pořádku účetnictví a přiznání daně.

Dobrýden, prosím o radu, jak účtovat dotaci z EU…

Dobrýden, prosím o radu, jak účtovat dotaci z EU poskytnutou na vědeckotechnickou činnost. Budou se pořizovat budovy, technologie a vybavení. Jde mi nejen o účtování, ale i možnost odpočtu DPH, kdy společnost je komanditní a plátce DPH. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, podnikám na základě ŽL ve finančních…

Dobrý den, podnikám na základě ŽL ve finančních službách. Mohu sepsat s manželkou smlouvu na úklidové práce v mých pronajatých kancelářích, když nemá ŽL? Jakou finanční částku ji mohu vyplácet v návaznosti na její sociální, zdravotní a daně? A jak je to s uplatněním do mých nákladů? Děkuji za odpověď.