FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Potřebovala bych poradit - daň z…

Dobrý den. Potřebovala bych poradit - daň z příjmů fyzických osob u prodeje nemovitosti. V polovině tohoto roku jsme koupili starší rodinný dům a cca do 2 měsíců jsme prodali byt, který jsme vlastnili cca rok a půl (podílový spoluvlastníci, těsně před prodejem vlastnictví byt. jednot. - nezapsáni v OR). V bytě jsme bydleli od roku 2000 v podnájmu se souhlasem MěÚ, od roku 2003 - trv. pobyt. Můžeme požadovat osvobození od daně. Pokud ne, je možné žádat o výjimku. Veškeré peníze z prodeje bytu jsme ihned ivestovali do koupené nemovitosti. Děkuji za odpověď. Monika Sch.

Dobrý den, prosím o odpověď týkající se tržeb ve…

Dobrý den, prosím o odpověď týkající se tržeb ve stánku s občerstvením. Nakupuje se zboží s 5 % i 19 % daní Musí být uplatněna DPH 19 % když podnikám na základě ŽL -hostinská činnost. Zboží (čepované pivo, limo) si zákazník odnáší sám (bez obsluhy) ke stolku. Děkuji.

Vyměnil jsem zcela nový byt za byt jiný. Mohu…

Vyměnil jsem zcela nový byt za byt jiný. Mohu uplatnit prokazetelnou vstupní cenu původního bytu pro dpisování bytu nově získaného, nebo musím použit cenu odhadní, která je podstatně menší?

Dobrý den, prosím o Váš názor, zda obec, která…

Dobrý den, prosím o Váš názor, zda obec, která nemá hospodářskou činnost, musí platit daň silniční, pokud zaměstnanec použije při služební cestě své soukromé vozidlo ( toto není předmětem podnikání), v souladu s § 4 odst. 2, písm a) zákona o dani silniční. Učinila jsem dotaz na FÚ a bylo mi sděleno, že nikoliv. Děkuji Šašková

Dobrý den,nedávno mi přišel dopis s doručenkou s…

Dobrý den,nedávno mi přišel dopis s doručenkou s modrým pruhem z MÚ s dodatkem,že pokud si ho do 10ti dnů nevyzvednu,bude to považováno za doručené.Chtěla jsem se zeptat,zda toto má nějaký právní podklad nebo je to jen "hra". Děkuji za odpověď

Dobrý den, šestnáctiletá dcera-studentka získala…

Dobrý den, šestnáctiletá dcera-studentka získala honorář za herecký výkon v pohádce. Nejednalo se o pracovně právní vztah pouze o smlouvu o provedení hereckého výkonu. Součástí smlouvy bylo, že umělec zdaní tento příjem podle platných předpisů.Můžete mi prosím sdělit o jakou právní normu se v tomto případě jedná a jak tento příjem zdanit?

Chtěla bych se zeptat, zda i v případě, že…

Chtěla bych se zeptat, zda i v případě, že nezisková organizace pořizuje tiskárnu (25.000,-- Kč) z dotace od Krajského úřadu, kterou lze čerpat do konce listopadu 2006, se budou náklady časově rozlišovat. Zda to není chyba, když by při vyúčtování dotace nebyla v nákladech celá cena. Děkuji. Nováková

Dobrý den,společně s nezl.dcerou jsem prodala v r…

Dobrý den,společně s nezl.dcerou jsem prodala v r.2003 nemovitost.Vzhledem k tomu,že vše muselo projít opatrovnickým soudem,celá záležitost se dost protáhla a k převodu a zapl.daně došlo r.2004.Nyní mi přišla složenka na doplacení daně z důvodu přepočtu znalec.posudku,protože je prý ten starý,avšak platný ke dni prodeje,neplatný.Přeci za to,že se vše díky soudům protáhlo,nemohu.Daň jsem zaplatila z odhadní ceny.Za odpověď moc děkuji.

Dobrý den, jsme občanské sdružení při ZŠ (dříve…

Dobrý den, jsme občanské sdružení při ZŠ (dříve SRPŠ). Jsme povinni od 1.1.2007 vést podvojné účetnictví? Nyní jsem někde četla, že byla účinnost zákona o rok odložena, je to pravda? Děkuji

Od 1.2.2006 prenajímam byt v Slovenskej republike…

Od 1.2.2006 prenajímam byt v Slovenskej republike na ktorý mám hypotéku.Teraz žijem v ČR už 2 roky/mám tu trvalý pobyt/ a som na materskej dovolenke.Daňové priznanie budem podávať v ČR.Mesačné náklady bytu predstavujú viac ako 30% príjmu ak do toho beriem aj hypotéku.Možem si do nákladov započítať aj hypotéku?

Dobrý den, v roce 2001 sem svojí mamince daroval…

Dobrý den, v roce 2001 sem svojí mamince daroval auto. Auto používáme jak k soukromým účelům, tak také já k podnikání. Nyní zvažuji, že by sem toto auto k 1.1.2007 vložil do podnikání (dar od maminky). Dotaz zní: jak je to s placením daní a jaké jsou možnosti uplatňování nákladů na provoz auta. Děkuji

Dobrý den,manžel je OSVČ,plátce DPH a u jeho …

Dobrý den,manžel je OSVČ,plátce DPH a u jeho firemního vozidla vznikla škoda(rozbití čelního skla),úhradu bude vinník provádět vrámci zákonného pojištění vozidel(jde o Policii ČR).Firma,která bude opravu provádět ovšem chce po manželovi ať jim on zaplatí DPH,protože pojišťovna jim proplatí fakturu jen do výše ceny bez DPH.Je tento postup správný? A může si manžel toto zaplacené DPH nárokovat v daňovém přiznání ř.310?Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o Váš názor. Jedná se o zrušení…

Dobrý den, prosím o Váš názor. Jedná se o zrušení registrace k DPH. V daňové evidenci v r.2005 jsem zařadil platbu o nákupu počítače cca za 12.000 Kč a mobilu za 5.000 Kč do provozní režie, odečetl DPH /byl jsem plátcem/, tento drobný majetek jsem neodepisoval. Nyní jsem zažádal o zrušení registrace k DPH a v posledním přiznání bych měl snížit nárok na odpočet uplatněné DPH. Vím, že u majetku nad 40.000 Kč se nárok snižuje, ale u drobného majetku, který je účtován do provozní režie ne. Vysvětluji si to správně? Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu: jsem plátce DPH, vedu…

Dobrý den, prosím o radu: jsem plátce DPH, vedu daňovou evidenci a v DAP uplatňuji výdaje procentem z příjmů. Jak zaúčtovat vrácené přeplatky na DAP, když to není příjem z činnosti? Zaúčtuji-li je mínusem k výdajům, pak mi nesedí součty (příjmy celkem a výdaje celkem). Děkuji a přeji hezký den. K. Nová

Jsem zaměstnanec.Při několikerém nákupu a prodeji…

Jsem zaměstnanec.Při několikerém nákupu a prodeji akcii ve lhůtách kratších 6 měsícú v r.2006 mám pouze ztrátu.Musím podat i v tomto případě D.Př. a ztrátu uvést,nebo musím toto udělat pouze tehdy budu-li chtít tuto ztrátu případně v dalších letech odečíst je-li to vůbec možné.Lze jí odečíst z celk.D.Zákl. v r.2006 ,nebo dílčích D.Z.v dalších letech a jakým způsobem?V případě zisku platím zál.daně,zdr.a soc.poj?Zaúčtuji poslední-pouze nákup akcií-v roce do výdajů?Mohu dát do nákladů celý popl.za internet?Částečně za telefon?Pořízovací cenu počítače? Děkuji.

Jsme společenství vlastníků a vedeme podvojné …

Jsme společenství vlastníků a vedeme podvojné účetnictví.Kde se mají vykázat dluhy vlastníků v účetnictví.Dluh se týká nezaplacení záloh za služby a za správu společných částí domu a do fondu oprav.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to v DE s…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to v DE s zálohami, myslím, že od jara 05 se na přijaté platby-zálohy v DE nevystavuje doklad na přijatou platbu s DPH ( zálohový daňový doklad ) a zálohy jsou jako dřív- před rokem 2004. Je to pravda ? Nebo jsem to pochopila špatně?Děkuji za odpověď.

prosím o sdělení, co se konkrétně myslí …

prosím o sdělení, co se konkrétně myslí "kalendářním rokem" pro účely daně darovací. Uveďte příklad.

Po smrti své vzdálen příbuzné jsem obdžel dědický…

Po smrti své vzdálen příbuzné jsem obdžel dědický podíl. Vzhledem k tomu, že příbuzná byla rozený Jugoslávka (narozená v Záhřebu) žijící v Německu. Byl již můj podílk zdaněn v BRD. Můj dotaz zní: 1) vztahuje se na mé dědictví smlouva o zabránění dvojího zdanění mezi ČR a BRD?, 2) jak si mám dále počínat?, tj. prosím o sdělení zda musím podat daňové přiznání k dědické dani, zda sám nebo prostřednictvím českého notáře, jaká je výše daňových poplatků v tomto případě, jaké termíny jsou pro mne závazné atd. Předem děkuji za odpověď.

Jsem živnostník a od 2.8.2006 jsem plátcem DPH.…

Jsem živnostník a od 2.8.2006 jsem plátcem DPH. Dne 4.10.2006 mi jisté nakladatelství zaplatilo několik pohledávek z roku 2005 a na oznámeních o výplatě je datum zpracování (zdan. plnění?) také v roce 2005. Mám na tyto pohledávky vystavit dodatečnou fakturu a doúčtovat DPH, nebo se na tyto platby DPH nevztahuje. Děkuji