FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

druh příjmů

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kam zařadit honoráře za hudební koncerty do daňového přiznání. Dostala jsem potvrzení o uměleckých honorářích za rok 2012 s celkovou částkou. Jednalo se o koncerty v Čechách i v zahraničí. Děkuji S.

odečet ztráty

Dobrý den, fyzická osoba má příjmy z pronájmu bytu, který má jako soukromá osoba. Příjmy tedy daní podle paragrafu 9. Pokud bude byt rekonstruovat, výdaje tedy přesáhnou příjmy - může ztrátu z paragrafu 9 kompenzovat se ziskem z paragrafu 7? Případně ztrátu z par.9 odečítat v následujících letech? Moc děkuji za radu K.V.

odpočet úroků z úvěru

Když pronajímám byt a platím hypotéku, tak pokud si nedám výdaje procentem, mohu si dát zaplacené úroky z hypotečního úvěru do nákladů? A pak vše zdanit v DAP v § 9. Děkuji

sleva na manželku

Dobrý den prosím o odpověď: Můžu si uplatnit v přiznání k dani z příjmů 2012 slevu na manželku? Manželka pobírala v měsíci lednu - březen 2012 podporu v nezaměstnanosti (podpora celkem za tři měsíce činila 16 854) a od dubna do prosince 2012, ošetřovné na člena rodiny (ošetřuje maminku) - měsiční příjem z ošetřovného 8tis. měsičně)děkuji Vám za odpověď

dodatečné přiznání

Dobrý den, mám dotaz: V roce 2011 jsem ukončila studium na VŠ, pak jsem byla na pracáku cca 3měsíce. 5.12.2011 jsem nastoupila do zaměstnání a podepsala prohlášení. Jak je to s daní? Zaměstnavatel byl trochu šmelinář, tak se chci zeptat, jestli mám zpětně nárok na vrácení daní (za statut studenta)? JIné slevy neuplatňuji. Díky moc za odpovědi a rady jak postupovat..

plnění do EU

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať ohľadom fakturácie v CZ. Sme stavebná firma platci DPH, pracujeme v Českej republike pre českú firmu platcoch DPH. Podľa informácii ktoré som dostala, na DPH v Čechách sa registrovať nemusíme. Aký text máme uviesť do faktúry? Budeme fakturovať dodanie stavebného materiálu a montážne práce. Podľa akého paragrafu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

dodatečné přiznání

Dobrý den, mám dotaz: V roce 2011 jsem ukončila studium na VŠ, pak jsem byla na pracáku cca 3měsíce. 5.12.2011 jsem nastoupila do zaměstnání a podepsala prohlášení. Jak je to s daní? Zaměstnavatel byl trochu šmelinář, tak se chci zeptat, jestli mám zpětně nárok na vrácení daní (za statut studenta)? JIné slevy neuplatňuji. Díky moc za odpovědi a rady jak postupovat..

podání přiznání

Dobrý den, byl jsem v roce 2012 osvč po dobu 5 měsíců a moje příjmy byly 0,- Kč, potom jsem byl 6 měsíců veden na úřadu práce, poté jsem nastoupil do zaměstnání z něhož jsem měl úhrn příjmů celkem 24020,- Kč (základ daně 28950,- Kč). Mám pouze ten příjem podle §6, žádné další příjmy podle §7 - 10 nemám. Mám podávat daňové přiznání nebo jen písemné oznámení, že nemám zdanitelné příjmy?

práce v zahraničí

Dobry den, do konce dubna 2013 jsem byla zanestnancem firmy v Ceske republice, od 1.5.2013 jsem zamestnancem nemecke firmy v Nemecku. Na uzemi CR mam stale trvale bydliste. Jake dalsi formulare krome priznani dane z prijmu FO musim vyplnit? (zdravotni pojistovna, sprava socialniho zabezpeceni.... ). Kterym institucim (FU, VZP, PSSZ..) a jakym zpusobem (potvrzeni, prohlaseni, informace) mohu? / nebo jsem povinna? dolozit, ze pracuji v zahranici?

slevy na dani

Dobry den, do konce dubna 2013 jsem byla zanestnancem firmy v Ceske republice, od 1.5.2013 jsem zamestnancem nemecke firmy v Nemecku. Na uzemi CR mam stale trvale bydliste. Jake odcitatelne polozky v priznani k dani z prijmu FO mohu uplatnit? (manzel, dite 25 let studujici, dite 19 let nezamestnane registrovane na uradu prace) Uplatnuji odcitatelne polozky jen pomernou casti za leden az duben 2013?

cestovní náhrady společníka

Dobrý den, můžu se zeptat - pokud jednatel a společník s.r.o. bude mít uzavřenu s s.r.o. mandátní smloouvu na výkon funkce s roční odměnou 10-20 tisicí - mohou se mu v tom případě vyplácet cestovní náhrady? A ještě dotaz - s.r.o. vlastní byt, který pronajímá. Složenou kauci zaúčutuji jako zálohu? Moc děkuji K.V.

technické zhodnocení

Dobrý den. Budova vložená do podnikání, v jednom roce se zhodnotí fasádou. Zároveň se ve stejném roce instalují žaluzie a zabezpečení. Patří vše do technického zhodnocení budovy, nebo se žaluzie a zabezpečení do IM nepočítají a evidují se zvlášť. Předem děkuji.

podání přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, tchýně pronajímá pole, chtěli jsme podat daňové přiznání. V práci jí ale řekli, že už za ní přiznání ze závislé činnosti podali. Je možné podat dodatečné přiznání jen za pronájem a nevyplňovat část ze závislé činnosti? Děkuji.

přerušení odpisování

Dobrý den, prosím o radu. Jsem soukromý zemědělec, mohu přerušit odpisy hmotného majetku (z důvodu nižších příjmů) a pak za rok nebo i více pokračovat? (Prý lze uplatnit jen část odpisu na daný rok a tím odpisování prodloužit). Při prodeji hmotného majetku se odepíše ten rok celá zbývající částka, nebo se dál odpisuje? A jak je to při zničení, odepíše se celá částka ten rok, nebo se dál odepisuje? Pokud koupím zemědělský pozemek odepisuje se? Moc děkuji za radu.

danění více příjmů

Dobrý den, Prosím o radu, minulý rok 2012 jsem pracovala dva měsíce leden a část měsíce února v anglii, kde jsem si vydělávala a platila jsem sociální a zdravotní pojištění, mám pay listy, kde je napsáno kolik jsem brala čistý příjem za měsíc, pojištění a kolik jsem platila daňe (na všech pay listech se daň rovná 0) Po práci v UK jsem začala po 14 dnech pracovat v ČR. Musím odvádět daň a nevím jestli se ta 0 daň z UK dá počítat metodou vynětí tudíž by mi finanční úřad doplatil zhruba 5000Kč nebo jestli mám zdaňovat tyto příjmy z UK ještě jednou v ČR? Předem děkuji za odpověď

sleva na dítě

Dobrý den, ráda bych se informovala ohledně slevy na dítě, resp. bonusu. V roce 2012 jsem při mateřské dovolené zároveň 2 měsíce podnikala (leden, únor), poté jsem činnost pozastavila. Příjmy z této činnosti byly větší než 48tis. Kč, ale menší než 68tis. Manžel byl od ledna do dubna v evidenci ÚP, slevu na dítě tedy za tyto měsíce nevyužil (až květen - listopad). Zajímalo by mne, zda-li mohu využít slevu na dítě a za kolik měsíců. Zda-li pouze za měsíce podnikání či i ostatní měsíce v roce, kdy manžel slevu neuplatnil. Předem děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den, v roce 2012 jsem na smlouvu o dílo (byla to služba pro firmu) obdržel 7.200 Kč. Mohu využít procentuální odpočet výdajů v příloze 1 daňového přiznání fyz.osob (40% podle ustanovení par.7 odst.7 písm.C)? Účetnictví jsem si nevedl, jinak jsem zaměstnán. Děkuji za odpověď. B.Latík

metoda zápočtu

Dobrý den, Prosím o radu, minulý rok 2012 jsem pracovala dva měsíce leden a část měsíce února v anglii, kde jsem si vydělávala a platila jsem sociální a zdravotní pojištění, mám pay listy, kde je napsáno kolik jsem brala čistý příjem za měsíc, pojištění a kolik jsem platila daňe (na všech pay listech se daň rovná 0) Po práci v UK jsem začala po 14 dnech pracovat v ČR. Musím odvádět daň a nevím jestli se ta 0 daň z UK dá počítat metodou vynětí tudíž by mi finanční úřad doplatil zhruba 5000Kč nebo jestli mám zdaňovat tyto příjmy z UK ještě jednou v ČR? Předem děkuji za odpověď

pronájem ze zahraničí

Dobrý den. Jsem důchodce, rezident ČR a mám jen příjem z pronájmu nemovitostí na Slovensku v přepočtu vyšší jak 15000kč. Na Slovensku nepodávám daňové přiznání, protože můj příjem nepřesáhl sumu nutnou pro podání daňového přiznání. Chtěl bych se zeptat, když budu podávat daňové přiznání v ČR a vyplním přílohu č. 2 - Příjmy z pronájmu, mám také vyplnit přílohu č. 3 - Příjmy ze zdrojů v zahraničí i když jsem na Slovensku žádnou daň neplatil. Děkuji.

odpočet ŽP

Dobrý den, zaměstnanec (Slovák), rezident ČR, žádá v rámci ročního zúčtování o uplatnění nezdanitelné části základu daně - životní pojistky. Tu má však uzavřenou se slovenskou ČSOB Pojišťovnou. Dodal potvrzení vydané na jeho žádost o zaplacených finančních prostředcích na životní pojištění ve výši 226 EUR. Na pojistné smlouvě je rozepsáno, že část pojistného jde i na denní odškodné v případě nemoci. Nejsem si jistá, zda je možné takovou pojistku vůbec uznat a do ročního zúčtování zahrnout, případně jakou výši zaplaceného pojistného. Děkuji.