FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat,…

Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat, máme zaměstnance který má plný invalidní důchod, budeme ho zaměstnávat na 8 dní v měsíci. Můžeme mu platit životní pojištění jako zaměstnavatel aby nám to šlo do nákladu.Nikde jsem nenašla jaké jsou podmínky pro uznání nákladů.Děkuji předem.

Dobrý den, měla jsem neuhrazenou pohledávku za…

Dobrý den, měla jsem neuhrazenou pohledávku za odběratelem ve výši 2500,-objednala jsem si na to právní služby paní Mgr, která mi následně vyfakturovala částku cca 5000 vč. DPH,- nakonec na základě platebního rozkazu dlužníkem byla uhrazená částka vč. nákl.práv.zast + SOP-500, celkem cca 8000,- ale na účet právního zástupce, která mi vzápětí poslala na můj účet 2500+500. Jedná se mi o to, jak mám zlikvidovat fakturu v účetnictví za právní služby /daňově nebo nedaňově?/, když tu fakturu vlastně jsem neplatila já, ale můj dlužník, mám potom nárok na odpočet DPH? /vedu jednoduché účetnictví/ Děkuji.

Dobrý večer. Budu podávat daň. přiznání již…

Dobrý večer. Budu podávat daň. přiznání již potřetí a zajímalo by mě, jestli dudu muset platit už danou daň ze zákona, když bude výpočet nižší. Děkuji.

OSVČ-plátce DPH nakupuje z Německa ojetá auta od…

OSVČ-plátce DPH nakupuje z Německa ojetá auta od neplátců a tyto prodává v tuzemsku s tím, že uplatňuje DPH-§9O zvláštní režim a zdaňuje pouze přirážku. Nyní uskutečnil nákup ojetého vozidla u plátce DPH v Německu /nákup na smlouvě cena+16%DPH=konečná zaplacená cena/. Prosím o odpověď - jak se to projeví při prodeji v tuzemsku v oblasti DPH? -Může OSVČ uplatnit i v tomto případě §9O-zvláštní režim a zdanit pouze přirážku? - nebo musí zdanit 19%DPH celý příjem z prodeje auta? /V takovém případě může nárokovat zpět DPH, které zaplatil v Německu?/ Děkuji za zprávu.

Dobrý den, dovážím jako (fyzická osoba) z…

Dobrý den, dovážím jako (fyzická osoba) z Francie víno. Pouze "tiché". Podléhá toto spotřební dani? Kdy jsem povinna tuto daň případně přiznat a zaplatit, když dovoz vždy probíhá během měsíce postupně. Prodávám ho rovnou firmám i fyzickým osobám. Jak si mám vysvětlit pojem"větší množství" dle §4 odst.3? Děkuji

Dobrý den pane doktore, mám dva dotazy: 1.)…

Dobrý den pane doktore, mám dva dotazy: 1.) Naše společnost má uzavřenou smlouvu s právní firmou za poradenské služby. Tato firma nám poskytovala poradenské služby i v případě uzavíraní smlouvy o koupi pozemků mezi námi a cizím subjektem. Mají tyto položky za poradenství vcházet do pořizovací ceny pozemků? 2.) Přijatá faktura od tuzemské firmy v cizí měně. Jakým kurzem se má přepočíst. Má přednost to, že jsme si stanovili pevný kurz nebo to, že je na obdržené faktuře kurz stanovený.

Dobry den, rada bych znala Vas nazor. Kdyz se…

Dobry den, rada bych znala Vas nazor. Kdyz se chystam otevrit malinkaty bar (asi 10 zidli) s prodejem alkoholu a provozovani herny, je lepsi byt neplatcem DPH? Prosim, napiste mi, co si o tom myslite. Predem Vam mnohokrat dekuji a preji hezky den.

Dobry den, rada bych znala Vas nazor. Kdyz se…

Dobry den, rada bych znala Vas nazor. Kdyz se chystam otevrit malinkaty bar (asi 10 zidli) s prodejem alkoholu a provozovani herny, je lepsi byt neplatcem DPH? Prosim, napiste mi, co si o tom myslite. Predem Vam mnohokrat dekuji a preji hezky den.

prosím o odpověď na následující dotaz. V červnu…

prosím o odpověď na následující dotaz. V červnu 2006 jsem prodala polovinu starého domuz. 1/3 domu jsem vlastnila 25 let a zbytek1/6 domu do 1/2 domu jsem dostala darem od rodičů v roce 2005. Budu platit tedy poplatek zápisu do katastru? jak vysoký a kdo ho spočítá a vyzve mě k placení? Budu platit v březnu 2007 daň z příjmu a bude to pouze z té ceny 1/6, kterou jsem dostala darem od rodičů? Děkuji velmi za odpověď. S pozdravem Iveta Ú.

Dobrý den. Firma ABC s.r.o. vlastní pozemek, je…

Dobrý den. Firma ABC s.r.o. vlastní pozemek, je zapsána jako jediný vlastník v katastru nemovitostí. Firma XYZ a.s. postavila na tomto pozemku výrobní halu, a.s. je jejím vlastníkem a zároveň tuto halu pronajímá firmě ABC s.r.o. na základě nájemní smlouvy. Je nutné smluvně vyřešit i pronájem pozemku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, když platím 600,-Kč měsíčně na…

Dobrý den, když platím 600,-Kč měsíčně na černošské dítě a mám k dispozici darovací smlouvu, můžu si tyto peníze odpočítat z daňového základu? Děkuji

Chci se prosím zeptat na zdánlivě jednoduchou věc…

Chci se prosím zeptat na zdánlivě jednoduchou věc. Ale mně už se to vše plete, tak se raději zeptám: 1) Vedu DE, jsem plátce DPH. dlouhodobý hmotný majetek zařazuji od 40 000 Kč bez DPH. 2) Pokud bych plátce DPH nebyla, tak zařazení do dlouh. hmot. majetku je 40 000 Kč vč. DPH. Je to tak. Moc děkuji za odpověď.

DPH za stavební práce na nemovitosti v ČR…

DPH za stavební práce na nemovitosti v ČR provedené dodavatelem ze Slovenska pro objednatele z ČR (plátce DPH v ČR). 1. Slovenský dodavatel je plátce DPH na Slovensku = fakturace ze Slovenska bez DPH, objednatel vypočte českou DPH a bude nárokovat "odpočet" v ČR. 2. Slovenský dodavatel není plátce DPH na Slovensku ani v ČR = fakturace ze Slovenska bez DPH, objednatel nevypočítává ani nenárokuje "odpočet" v ČR. Dodavatel ze Slovenska si musí sám hlídat zda se nestane plátcem DPH v ČR (limit obratu). Jsou, prosím, výše uvedená tvrzení pravdivá. Pokud se, dle Vašeho názoru, odchylujeme od zákonného stavu nasměřujte nás správným směrem. Děkuji předem za Váš čas a námahu spojenou s naší otázkou.

Dobrý den, mám dva dotazy. 1) Je možné, že…

Dobrý den, mám dva dotazy. 1) Je možné, že prodejce poskytuje živnostníkovi pouze roční záruku na výrobek. Konkrétně ruční el. nářadí fy HITACHI. A jestli ano, podle jakého předpisu. 2) Je hranice nákladové položky drobného HNIM 40.000 Kč?Děkuji

Dobrý den, podnikatel PO v roce 2005 přerušil…

Dobrý den, podnikatel PO v roce 2005 přerušil daňové odepisování dlouhodobého hmotného majetku (z důvodu daňové optimalizace) dle § 26 odst 8. V roce 2006 uplatní odpis v jaké výši? Odpis ve výši původně vypočteného odpisu na rok 2006 a nebo ve výši vynechaného odpisu roku 2005? Děkuji

Mohu si na pořádkové komisi při obecním či…

Mohu si na pořádkové komisi při obecním či městském úřadě pořizovat video nebo zvukový záznam?Jedná se o případ,kdy se starostova rodina chová jako feudálové,veškeré správní orgány jsou v rukou rodiny.Je pravda,že se člověk může odvolat,ale je to časově náročné a na chování starostovi rodiny se nedá nic změnit.V obci dochází od zneužívání pravomoci veř.čiň.až po krádeže úplně běžně,ale vše probíhá podle pořekadla:kde není žalobce,není soudce. Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to ze…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to ze sponzorským dárem - příklad : podnikatel se rozhodne dát 10tisíc fotbalovému klubu. Kolik se mu odepíše na daních s této častky ? / KDYBY MĚL PLATIT TŘEBA 20000,00 DANĚ, S TOHO BY DÁL 10TIS. , JAKO SP. DÁR, TAK KOLIK BUDE CELKEM PLATIT DAŇ ?/ ..Předem děkuji za odpověď.

Dobry den, jsem platcem DPH a budu poskytovat…

Dobry den, jsem platcem DPH a budu poskytovat zprostredkovatelske sluzby spolecnostem a podnikatelum do dalsich statu EU. Jsem povinen se v jinych zemich EU registrovat? Musim za poskytovane sluzby zahranicnim firmam uctovat DPH? Omlouvam se za svou neznalost zakona o DPH, ale z informaci na mfcr.cz nejsem uplne moudry. S pozdravem, Josifek

Dobrý den pane doktore. Mám následující dotaz:…

Dobrý den pane doktore. Mám následující dotaz: Firma poskytuje svému zaměstnanci firemní auto pro jeho soukromé účely a přidaňuje mu v souladu s par. 6 odst.6. Má firma navíc povinnost přidaňovat zaměstnanci i firmou nakoupené a zaměstnacem pro jeho soukromé účely spotřebované PHM, když za ně firmě neplatí? Je třeba tento bonus poskyt. ve formě PHM nějak řešit v pracovní smlouvě nebo ve směrnici? Děkuji

dobry den, potreboval by som poradit - som…

dobry den, potreboval by som poradit - som obcan SR s prechodnym pobytom v CR a trvalym pracovnym pomerom v CR na dobu neurcitu. pred mesiacom som zalozil v SR s.r.o. v ktorej som jedinym spolocnikom-vlastnikom a v ktorej vykonavam aj funkciu konatela-jednatele na zaklade mandatnej zmluvy bez financneho ohodnotenia /v SR je to mozne/. v CR by som rad prevadzkoval cinnost cestovnej agentury a pozicovne motorovych vozidiel hlavne prostrednictvom internetu - z tohto dovodu by som chcel poziadat o zapis organizacnej zlozky tejto slovenskej s.r.o. do OR CR. v suvislosti s tym mam par otazok: 1) je potrebne v tomto pripade skladat zakladne imanie ako pri zakladani s.r.o. - myslim, ze nie ale nie som si isty - rucit by mala majetkom slovenska materska firma??? 2) pre cinnost cestovnej agentury potrebujem odborneho zastupcu - kde sa dozviem ake jeho "konkretne" doklady musim prilozit k ziadosti o zivnost ohladom odbornej sposobilosti 3) moze tento odborny zastupca vykonavat tuto cinnost pre mna ako zamestnanec na dohodu o pracovnej cinnosti radovo napr. 2-4 hodiny tyzdenne - nema zivnost, ma trvaly pracovny pomer v inej firme s odlisnym predmetom podnikania - takze ku stretu zajmov by nemalo prist 4) ohladom zastupcu tejto organizacnej zlozky - mozem tuto cinnost vykonavat ja na zaklade mandatnej zmluvy bez financneho ohodnotenia, s tym, ze nebudem zamestnancom 5) vztahuje sa povinnost mat minimalne jedneho zamestnanca aj na reg. zlozku, pripadne ak ano, splnim tuto povinnost vyssie uvedenou dohodou o pracovnej cinnosti odb. zastupcu alebo musim mat zamestnanca na plnohodnotny /povinnost minimalnej mesacnej mzdy, pripadne 40 hodin tyzdenne/ trvaly pracovny pomer bol by som vdacny, keby ste pri odpovedi uviedol, z ktorych paragrafov to vyplyva - pre moje pripadne blizsie oboznamenie z problematikou, hlavne otazka povinnosti pre s.r.o. pripadne jej org. zlozku mat zamestnanca dakujem m. roman