FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Je možné ke konci roku posunout platby za faktury prodlouženou splatností do následujícího roku? Vedu DE. Děkuji za odpověď?
Dobrý den, účtuji rekonstrukci domu a potřebuji rozdělit tyto opravy buď na technické zhodnocení nebo opravy. Jde o zateplení fasády, výměnu výtahu a výměnu plastových oken. Výtah a okna bych účtovala jako opravy(pouze výměna materiálu) a zateplení jako technické zhodnocení. Je správné, když celkovou částku faktury (firmy která celkovou rekonstrukci provedla) rozúčtuji na opravy a tech.zhodnocení, nebo když je již tak velká rekonstrukce, musím to dát celé do technického zhodnocení? Mohu potom technické zhodnocení domu odepisovat do nákladů, když jsem se rozhodla samotný dům neodepisovat? (tedy smí se odepisovat účetně jen toto technické zhodnocení?) Děkuji moc za mou poslední otázku.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda u poskytováné pitné vody zaměstnancům (balená pitná voda pro řidiče) mám nárok na odpočet DPH. Pokud se nepletu měl by být tento výdaj pro podnikatele daňově uznatelným. Děkuji
Dobrý den. Prosím o zodbovězení mého dotazu. Jsem plátce DPH vedu DE. Začínám stavět svou vlastní provozovnu. Chtěl bych vědět, jestli projektová dokumentace patří již do ceny stavby nebo jestli se účtuje zvlášt jako služba. Děkuji
dobrý den, vlastním 2/3 rodinného domu spolu se strýcem.Chci od něj zbývající 1/3 odkoupit.Budu platit daň z převodu nemovitostí jen z té 1/3? Či je dańově výhodnější darování? jak starý musí být znalecký posudek ? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, pan doktore. Prosím o radu. FO je plátce DPH má zahraniční pracovní cestu. Při ní nakoupí v zemi EU pohonné hmoty. Uplatní si DPH nebo ne. Děkuji za odpověd
Lze u neziskových organizací vzájemně kompenzovat závazky a pohledávky? Např. 10.000 501/321 2.000 311/602 8.000 321/221 2.000 321/311 Dle mého názoru ne, je pak tedy nutné opravit všechny tyto zápisy po bývalé účetní?
Dobrý den, měla bych dotaz na odečtení úroků z úvěru z daní. V lednu letošního roku jsem koupila byt do osobního vlstnictví pomocí překlenovacího úvěru a úvěru ze stavebního spoření. Asi před dvěma měsíci jsem se do něho nastěhovala, ale zatím v něm nemám trvalé bydliště. Je nutné pro odpočet úroků z úvěrů mít v tomto bytě trvalé bydliště (nemá ho tam nikdo z rodiny)? Pokud ano, můžu si odečíst úroky za celý rok 2006, pokud stihnu trvalé bydliště změnit do konce roku 2006? Děkuji za odpověď.
Je silniční daň výdaj ovlivňující základ daně?
Dobrý den, do března tohoto roku jsem byla normálním zaměstnancem. Od dubna jsem živnostníkem. Ráda bych použila paušální náklady, což by jistě nebylo tak těžké, ale vzhledem k tomu, že jsem byla v tomto roce 3 měsíce zaměstnancem, nevím jak. Jestli vůbec mohu či nemohu paušální náklady použít a pokud ano, jestli se budou nějakým způsobem zkracovat vzhledem k tomu, že podnikám jen 9 měsíců z roku. Mohu je tedy použít a v jaké výši? Děkuji.
Dobrý den, FO přerušila k 1.2.2006 podnikání, ale přesto hradí staré závazky. Jak v daňové evidenci postupovat? Vést tyto úhrady jako náklad i když je to prakticky z doby, kdy už podnikatelskou činnost nevykonávala. Ještě jeden problém. Přišel daňový doklad z exekučního řízení. Může i tento náklad zavést do přiznání DPH? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat v případě, že při pořízení nové budovy jsme opomněli do pořizovací ceny započítat část projektu. Jelikož zúčtovací období je pro nás od 1.10. 05 do 30.9.06, máme již ukončeno roční zúčtování a opomenutou hodnotu můžeme zaúčtovat až v dalším zdaň.období. V tomto případě by se zřejmě nejednalo o technické zhodnocení, ale jen o jakési zvýšení pořizovací ceny, je-li to možné, ale jak z daňového hlediska? Letos uplatníme odpis jako u nově pořízeného nemovitého majetku ve 5. odpisové třídě, tedy pořizovací hodnota/30. Pokud doúčtujeme projekt, jak vypočteme správně daňový odpis pro příští rok ? Děkuji.
Dobrý den, účtuji rekonstrukci domu, kde je jeho větší část technickým zhodnocením. Jak dostanu technické zhodnocení do nákladů, když ani tento dům neodepisuji? Na toto technické zhodnocení byl domu poskytnut úvěr. HV se tedy bude tvářit, že je v plusu, ale přitom nastala velká rekonstrukce a navíc byl na ni vzat úvěr! Jak promítnout splátky úvěru, nebo toto tech.zhodnocení do nákladů? Tak aby HV odpovídal skutečnosti? Tudíž že jsou ve ztrátě a ne v zisku? Děkuji za odpověď.
Dobry den, rada bych se zeptala jak postupovat z hlediska DPH a dane z prijmu pri prenechani leasingove smlouvy. S.r.o. prenechalo leasing. smlouvu na nakladni automobil jinemu s.r.o. za odstupne. Je odstupne dan. ucinym nakladem a muze si s.r.o uplatnit z nej DPH? Jsou zaplacene splatky a pomerna cast akontace dan. ucinym nakladem u prvniho s.r.o.? Dekuji za odpoved
Dobrý den. Je pravda, že má-li fyzická osoba SPZ auta jinde, než místo podnikání, platí a odvádí silniční daň dle SPZ? Dále jsem se chtěla zeptat, jestli musím na telefonu mít IČ, jsem-li fyzická osoba , podnikám doma a chci si dát telefon do nákladů. Děkuji předem za odpověď a hezký den.
Dobrý den.Chci se zeptat,zda si manžel může uplatnit slevu na dani na manželku ve výši 4.200Kč?Manželka byla od 1.1.2006 na nemocenských dávkách (rizikové těhotenství),pak pobírala 28 týdnů PPM a následně sociální dávky (rodičovský příspěvek)a ty bude pobírat až do konce roku 2006. Zahrnují se nemocenské dávky nebo výplata PPM do vlastního příjmu manželky?Sociální dávky vím,že nikoli.Děkuji.
Dobrý den, letos 14.3. jsme podali s manželkou splečné daňové přiznání. Manželka na FÚ Praha 5 a já na FÚ Praha 10. Ve svém daňovém přiznání jsem požádal o převedení manželčina nedoplatku z mého přeplatku přímo na účet FÚ Prahy 5. Veškeré platby provedl FÚ Prahy 10 až 28.4.2006. V těchto dne přišel manželce z FÚ Prahy 5 platební výměr na penále za 28 dnů prodlení (31.3. až 28.4.) ve výši 1216,-Kč. Vzhledem k tomu, že jsem oficiálně požádal FÚ Prahy 10 o provedení platby, předpokládal jsem že FÚ provede vše tak, aby nám žádná škoda nevznikla. Můžeme náhradu tohoto penále požadovat po FÚ Prahy 10 a musíme ho vůbec platit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH. Jsme autoservis-plátci DPH. Máme případy,kdy nám fyzické osoby-neplátci DPH, své vozidlo prodají. My si ho opravíme a dále prodáme, tj. nezařazujeme do obchodního majetku. Účtujeme DPH jen k částce převyšující kupní cenu? Děkuji za odpověď.
Musí se u nás danit dividendy z akcií USA a Kanady?
Dobrý den, v obchodním řetězci Makro jsem nakoupila kancelářské potřeby pro firmu, kde jsem zaměstnaná. Firma u Makra není evidovaná, tudíž jsem potřeby koupila na své jméno, tj. i faktura je na mé jméno. Může firma ve které pracuji tuto fakturu použít a dát si do nákladů 501/261? Děkuji.