FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, jsem zamestnanec a zaroven OSVC. Muj dotaz: Jakym zpusobem budu platit socialni a zdravotni pojisteni? Existuji nejake ulevy od dane z prijmu v prvnim roce podnikani?
Dobrý den, pracuji na dohodu o pracovní činnosti a současně podnikám. Abych měla podnikání jako vedlejší pracovní činnost pro účely placení sociálního pojištění, jaký příjem musím mít z dohody za rok 2006? Tento příjem podle výplatní pásky je hrubá mzda nebo základ daně. Děkuji
1) Firma A (společnost registrovaná jako plátce DPH v ČR) dodává firmě B (společnost registrovaná jako plátce v zemi EU) zboží . Místem převzetí zboží, sídlo firmy C (společnost s registrací k DPH v ČR a zároveň firma je regionálním zástupcem firmy B). Konečným příjemce je však firma B. Firma C se zde vyskytuje jako mezičlánek, který zajišťuje vývozní věci včetně dopravy. Bude firma A vystavovat daňový doklad firmě B včetně DPH když bude znát DIČ firmy B???? 2) Firma A (společnost registrovaná jako plátce DPH v ČR) fakturuje firmě B (společnost registrovaná jako plátce v zemi EU) zboží . Místem převzetí zboží (zboží bylo včetně montáže), je sídlo firmy C (společnost registrovaná jako plátce v zemi ČR). Bude firma A vystavovat fakturu na firmu B včetně DPH nebo bez DPH? 3) Firma A (společnost registrovaná jako plátce DPH v ČR) dodá firmě B (společnost registrovaná k dani v zemi EU) zboží (včetně montáže) . Fakturovat ho bude ale firmě C (která má sídlo v ČR a zároveň je registrovaná k DPH v ČR. Firma B poskytla firmě A DIČ, pod kterým je vedená jako plátce DPH v zemi EU. Může firma A fakturovat firmě C bez DPH???? 4) Firma A – (společnost registrovaná k DPH v SR) dodá firmě B (společnost registrovaná k DPH v SR) zboží včetně montáže (celé v SR). Firma A fakturuje firmě C (společnost s registrací k DPH v ČR) a firma C pak vystavuje fakturu firmě B. Jako to pak bude s DPH v obou případech????
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při provozování mezinárodní kamiónové dopravy je výhodnější založení s.r.o., anebo provozování živnosti jako fyzická osoba a zda je nutná registrace k DPH. Děkuji
Dobrý den prosím o radu. OSVČ podniká na základě koncese v taxislužbě. Nemá na stálý pracovní poměr žádné zaměstnance, pouze brigádníky na dohody o provedení práce (každý z nich nepřesáhne stanovených 100h ročně). Z hlediska podnikání fyzické osoby nesmí zaměstnat manželku, otázka zní, jestli by mohl zaměstnat ostatní rodinné příslušníky (bratra, rodiče), případně, je-li možné, že by mu jezdili zadarmo "z lásky" -)) a nezaměstnával je - figurovali by však jejich jména např. na "puťácích" (= cesty pro firmy) ... myslíte, že by mu to takto prošlo?? Pozn. ... aby se nestal plátcem DPH již vyšpekuloval to, že kromě něj má koncesi na taxislužbu jeho žena (provozuje 2 taxíky) i jeho matka (také 2 taxíky) - obě také nemají zaměstnance s tím, že jezdí samy nebo brigádníci. Můj názor je, že pokud si to pohlídá, aby např. jeho matka v tentýž čas nejela svým taxíkem i jeho, což jaksi nejde, tak by v tom neměl být problém?? Díky moc za radu -) PS: u těch dohod o provedení práce si myslím, že stačí jedna na rok s omezením 100h + výkazy práce na jednolivé měsíce ... setkala jsem se i s názorem sepisovat dohody měsíčně ... není to zbytečná byrokracie????
Dobrý den, Prosím o radu z oblasti předčasně ukončeného leasigu. Vedu DE a mám 1,5 roku osobní vůz pořízený na leasing. Chtěla bych doplatit všechny splátky dopředu a ukončit tak leasingovou slmouvu. V minulém roce 2005 jsem si splátky odečetla z daní, nesplním tak 36 splátek, Budu muset dodanit loňský rok? Děkuji H. Chalany
Dobrý den. Prosím o radu, jak z hlediska DPH posoudit situaci, kdy má dojít k fakturaci na základě §548 odst.2 ObchZ- Odstoupil-li zhotovitel od smlouvy (o dílo) pro prodlení objednatele a nespočívá-li překážka pro splnění povinnosti objednatele v okolnostech vylučujících odpovědnost , náleží zhotoviteli cena, na kterou má nárok na základě smlouvy. Od této ceny se však odečte to, co zhotovitel ušetřil neprovedením díla v plném rozsahu. Nevíme, zda tuto "cenu" máme chápat jako plnění dané smlouvy o dílo nebo jako jakousi sankci? Děkuji za odpověď.
Na pronajaté nemovitosti provádíme opravy a technické zhodnocení-rekonstrukci.Dle nájemní smlouvy se nájemné bude platit po dokončení oprav pranajaté nemovitosti. Nájemné bude započítáno na úhradu závazku pronajimatele z titulu stavebních oprav a technického zhodnocení pronajímaného domu a to měsíčně. Můžeme si z faktur za rekonstrukci nárokovat DPH? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Chtěla bych se zeptat s jakou sazbou daně máme od 15.7.2006 fakturovat prodej slámy ( SKP 01.11.61)? Můžeme fakturovat s 5% jako rostlinu? Děkuji za odpověď.
od 1.1.2006 jsem vedena jako OSVČ a do konce 10měsíce jsem fakturovala celkem 15000Kč. Od 1.11.2006 budu v zaměstnaneckém poměru a můj hrubý výdělek bude celkem za dva měsíce 17000Kč. Mohu udělat za letošní rok společné zdanění manželů? Děkuji za odpověď
Zdravím, prosím o radu ... vyvezli jsme zboží do Číny přes DHL, JSD máme z 21.8., zboží procleno s proforma fakturou vystavenou 30.6. s uvedením platebních podmínek 100% předplatba. Odběratel s Číny zaplatil 25. 7. 06.. Otázka zní, jestli měl být vývoz zboží uveden v DPH za 8/06, přestože konečný doklad ještě nebyl vystaven a zboží vyvezeno jen s proforma fakturou. Domnívám se, že ano, ale vyvstává další otázka … jaký použít kurs? My účtujeme v pevném, tj. kurz za 6/06, kdy proforma byla vystavena nebo 7/06, kdy byla zaplacen????, když se jedná jen o proformu a částka „řádného“ dokladu, který nebyl ještě vystaven bude tím pádem jiná? Zatím jsem to udělala tak, že jsem do přiznání použila statistickou hodnotu z JSD, tj. přepočetla jsem celním kursem ….
Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím odpovědět na níže uvedený dotaz. Kolegyně, která nemá internet by potřebovala vědět, zda si může udělat masérský kurz, který bude v r.2006 a zřejmě v r.2007 v lednu bude mít vystavený ŽL na základě osvědčení. Dotaz zní. Zda si bude moci částku za masérský kurz za r.2006 dát do nákladů v r.2007, kdy začne podnikat. Vím, že jsou určité náklady, když začínáte podnikat, které se mohou dát do nákladů jako pořizovací a přitom přechází z jednoho roku do druhého. Ale v tomto případě si nejsem jistá. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Marie
Dobrý den, podnikáme ja FO,vedeme Daňovou evidenci.jsme plátci DPH.Máme od soukromé osoby pronajatou provozovnu která je vzdálena od místa bydliště(sídla podnikání) cca 15 km.Můžeme si dávat jízdy z a do provozovny do deníku jízc jako firemní jízdu? a je možné požadovat odpočet DPH za elektřinu a plyn když ji platíme pronajímateli dle vyúčtování ČEZ,popř.RWE? Děkuji Šindler
Dobrý den, zhotovení omýtky na obytném domě se daní 5%DPH ? ( činžovní dům -asi 30bytů a v přizemí jsou prodejny. Jsme bytové družstvo. ). Děkuji.
Dobrý den. Firma A s.r.o. (plátce DPH) má pronajaty bytové prostory od firmy B s.r.o. (také plátce DPH). Firma B vystavuje měsíčně fakturu na pronájem - osvobozen od DPH a zálohu na energie - bez DPH. Následně firma B vystaví daňový doklad na zálohu na energie bez ohledu na úhradu této zálohy a bez ohledu na vyúčtování energie od ČEZ atd. Mohu si uplatnit odpočet DPH z této daňové zálohy nebo musím vyčkat až bude doloženo vyúčtování spotřeby energie od ČEZ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se připravují či jsou nějaké změny ve společném zdanění manželů. Jeden zaměstnanec mi dokonce tvrdil, že slyšel, že bude možné i společné zdanění druhů. děkuji za odpověď.
Pane doktore, jsme odborová organizace, vedeme DE. Při vyplnění potvrzení o zaplacení odbor.příspěvků za letošní rok do potvrzení budeme počítat platby, které dojdou na náš účet během tohoto roku, nebo podle měsíců? (Příspěvky nám posílá za členy zaměstnavatel - tj. příspěvky stržené ve výplatě za 12/05 dojdou na náš účet 01/06). Děkuji.
Dobrý večer. Mám dotaz, ale nevím, jestli to patří do této kategorie. Mám častečně invalidní důchod. Podnikám. V současné době marodím. Mám nárok na nějakou nemocenskou? Děkuji za odpověď.
Jsme s.r.o. a chtěli bychom darovat fyzické osobě/nepodnikateli/ nákladní automobil. Tento vůz jsme měli na leasing a nyní ho máme v majetku za cenu 1 000,- Kč. Protože se jedná o nákladní automobil uplatňovali jsme DPH. U obdarovaného bude cena vozu pro účely daně darovací asi 600 000 Kč. Jelikož se jedná o osobu blízkou, nebude z tohoto titulu pro s.r.o. vyplývat nějaká daňová povinnost, když je rozdíl ocenění tak velký a jak se vypořádáme z hlediska DPH. Děkuji moc .
Dobrý den. Firma s.r.o. vlastní pozemky, které po 2 letech od pořízení prodala. Kupní smlouva je podepsaná 31.12.2005, návrh na vklad do katastru je podán až 3.1.2006. Nejprve byla uhrazená záloha na 10% prodejní ceny před podpisem smlouvy. Doplatek byl v roce 2006. Podle kterého § tento příjem podléha dani z příjmu právnických osob a v kterém zdaňovacím období? Děkuji za odpověď .