FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Omlouvám se, špatně jsem si přečetla Vaši odpověď ohledně příjmu z pronájmu polí, příjem není osvobozený, je nižší než limit pro povinnost podat přiznání. Pokud došlo k souběhu příjmů podle §6 (máma jako starobní důchodkyně 2 měsíce zaskakovala za nemocnou pracovnici) a §9 (zmíněný pronájem polí) a celkové příjmy asi přesáhnou 15.000,- Kč, bude asi muset podat přiznání?
Dobrý den Můžete mi prosím poradit jak je možné využívat vlastní(nefiremní) osobní vůz pro firemní účely(s.r.o.)? Mám vlastní soukromý osobní vůz, který bych rád využíval i pro služební cesty v ramci s.r.o. ve které jsem společníkem. Rád bych, aby náklady na tyto služební cesty bylo možné zahrnout do nákladů firmy. Můžete mi prosím nastínit možnosti jak toto provést a popřípadě poradit co je nejvýhodnější z hlediska daní?
Prosím o odpověď na dotaz k DPFO, máma pronajímá pole ZD, měla by příjem z pronájmu zdaňovat dle §9 ZDP. Našla jsem Vaši odpověď na obdobný dotaz z r. 2005, ve kterém uvádíte, že takovýto příjem je do 15.000,- Kč od daně osvobozen. můžete mi prosím sdělit, kde je to v ZDP uvedeno? Hledala jsem a neuspěla. Děkuji.
Dobrý deň, prosím o odpoveď na nasledujúce otázky týkajúce sa: Zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty 1. § 75 Přijatá plnění, u nichž nemá plátce nárok na odpočet daně Otázka: Je povinnosť podľa § 100 zákona o DPH viesť evidenciu takýchto dokladov pre prípadnú kontrolu? Ako sa účtujú takéto doklady? Celá čiastka na MD stranu nákladových účtov, prípadne zásob alebo majetku? 2. Na riadku 220 a 225 Daňového priznania k dani z pridanej hodnoty sa uvádzajú aj tovary pri ktorých druhý odberateľ platí daň podľa § 108. Otázka: Majú sa takéto doklady sledovať osobitne v záznamovej povinnosti podľa § 100? Môžu sa takéto doklady evidovať v záznamovej povinnosti spolu s nadobudnutým tovarom z iného členského štátu podľa § 16? 3. Dovoz zboží § 20 a 23 Otázka: V daňovom priznaní sú riadky 260 a 265, kde sa podľa pokynov k vypĺňaniu daňového priznania uvádza základ dane a daň z pridanej hodnoty na výstupe od 1.1.2005, v prípade keď colný orgán daň nevyberie a daň priznáva platiteľ ako daňovú povinnosť podľa § 23 ods.3. Kedy vzniká nárok na odpočítanie dane na vstupe pri dovoze takéhoto tovaru? Kedy vzniká nárok na odpočítanie dane na vstupe pri dovoze tovaru v prípade, že colný orgán vypočíta základ dane a daň ? Predpokladám, že nárok na odpočet dane vzniká v prípade, ak daň pri dovoze tovaru vypočítaná colným orgánom je aj zaplatená podľa § 73 ods. 4. 4. Koeficient § 76 V riadku 510 daňového priznania sa uvádza celková čiastka uskutočnených plnení s nárokom na odpočet dane, t.j. súčet riadkov: 210+215+410+420+425+430+440+ celková čiastka za uskutočnené plnenia s nárokom na odpočet dane s miestom plnenia mimo tuzemsko + celková čiastka za uskutočnené zdan. plnenia podľa zvláštneho režimu pre cestovné služby (§ 89)alebo obchodníkov s použitým tovarom, umeleckými dielami, zberateľskými predmetmi a starožitnosťami (§ 90) znížené o prirážku. Otázka: Započítava sa do riadku 510 a tiež do výpočtu koeficientu (čitateľ aj menovateľ) aj riadok 815 Dodání zboží prostřední osobou? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem Dagmara Frková
Prosím o zodpovězení dotazu: Jsem OSVČ, čtvrtletní plátce DPH, vedu DE. V září 2006 jsem zapomněla zaúčtovat jeden paragon. Lze DPH uplatnit v daňovém přiznání za IV/06, nebo mám celý paragon dát do nákladů (tedy vč.DPH)? Děkuji.
Dobrý den.Jsem od 1.1.2006 podnikatelka,FO a neplátce DPH.Od listopadu 2006 se stávám plátcem DPH.Nakoupila jsem nyní (září a říjen 2006 kdy jsem ještě neplátce)auto(nákladní)do obchodního majetku a další dlouhodobý majetek nad 40.tisíc..Z jaké ceny budu vycházet pro odpisy tohoto dl.majetku za rok 2006? Z ceny bez DPH nebo z ceny celkové,tj.vč.DPH?děkuji
Dobrý den! Potřebuju poradit jaký druh učtu zvolit pro svou situace. Já zatím žádnou zkušenost s vedením účtu nemám a proto jsem v tomhle úplný laik. Během měsíce hodlám odjet do zahraničí zhruba na 13 měsíců. Mezitím však budeme prodávat dům, z kterého mi náleží část. A ten účet potřebuju proto aby moje matka poslala peníze na účet v ČR, se kterým se nebude celou dobu co budu pryč manipulovat. Ale současně je možné že peníze budou k mání až po mém odjezdu. Jde založit takovýto druh účtu aby byl pro mě výhodný, bez toho abych při zakládání tohoto účtu musela složit ty peníze? Jde tam ty peníze poslat třeba několik měsíců po založení? Částka se pohybuje kolem 400 tisíc. A kterou banku by jste doporučil? Děkuji
Česká s.r.o,plátce DPH, pracovala v roce 2006 na dvou zakázkách na Slovensku.Byla to práce na nemovitosti.Z tohoto důvodu se zaregistrovala na Slovensku k DPH.Účetní doklady-nákupy jsou slovenské.Vystavené faktury je jedna ve slovenských korunách a jedna v EUR.Otázka zní- náklady ze slovenských dokladů a výnosy z vystavených faktur ze zakázky na Slovensku,se účtují ve třídách 5 a 6 a přičítají se k českým dokladům nebo se výsledek musí zdanit na Slovensku?
Lze účetní doklady z roku 1993-1996, kromě mzdových dokladů, skartovat? Do konce roku 2006 se při případné kontrole doměřuje daň z dokladů za rok 2002,2003,2004,2005?
K 31.12.2005 klient přerušil podnikání.Vše řádně bylo nahlášeno.K 31.7.2006 opět začal podnikat.V mezidobí od 1.1.2006 do 30.7.2006 měl náklady na telefon,xerox, kancelářské potřeby a také cestu na veletrh do Německa.Tento veletrh souvisel s předmětem podnikání.Jsou tyto náklady daňově neúčinné?
Dobrý den, v Dohodě o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví byla u bytových jednotek s balkóny započtena do podlahové plochy bytu i výměra balkónu a tudíž u těchto bytů se zvedl i spoluvlast. podíl na společných částech domu. FÚ byla následně vyměřena darovací daň, neboť se změnily původní podíly a byty s balkony získaly více m2. Je můj názor, že se jednalo o chybu, neboť balkon je součástí vnějšího opláštění domu a nezapočítává se do podlahové plochy správný? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám firemní Fábii i pro soukromé použití a mnohdy značně dlouhou pracovní dobu. Někdy se vracím od zákazníka pozdě večer. K zákazníkovi jedu z firmy, vyřídím co je potřeba a jedu již domu, auto vrátím tedy druhý den ráno. Potřeboval bych poradit co je a co není firemní jízda a zda tím, že jsem byl doma než jsem dojel na zpět na firmu tady již nevznikla jízda soukromá? A pokud nebudu mít auto na soukromé používání, musím auto vždy odvést zpět na firmu aniž bych byl mezitím doma? Děkuji
Dobrý den.Mohu si dát do výdajů cenu za pronájem garáže,kterou používám jako sklad nářadí a materiálu pro své podnikání?Jakou nejvyšší částku mohu za tuto garáž odepsat?Jaký finanční dopad to má pro osobu,která mi tuto garáž pronajímá?Tato osoba je důchodce,bez dalších příjmů.Musí z této částky za pronájem platit nějaké daně?Děkuji za odpověd.
Dobrý den.V danovém přiznání za rok 2004 sem měl základ daně -9800 Kč.Mohu si tuto částku odečíst v danovém přiznání za rok 2006?A v jaké kolonce,nebo jak se to bude nazývat,tato částka?Je to nějaká ztráta,bonus nebo sleva na dani?Za odpověd předem děkuji.
V roce 2004 byla dvěma manželskými páry zakoupena prodejna za 1000000 Kč ze soukromých finančních prostředků. V tom samém roce bylo vytvořeno oběma majiteli sdružení bez právní subjektivity. Toto sdružení podnikalo ve výše uvedené prodejně a v roce 2005 byla činnost sdružení ukončená,prodejna byla oběma majiteli dána do nájmu další osobě. Nemovitost nebyla odepisována. Zajímá mě zda při při příjmů z pronájmu dle §9 lze začít tuto nemovitost odepisovat z částky 1000000 v odpis.sk.5 po dobu 30 let zrychleným způsobem odepisování a zda si každý majitel může uplatnit do svých výdajů polovinu tohoto odpisu? Děkuji za odpověď
Jsem zaměstnanec a současně podnikám na ŽL. Ke svému podnikaní používám soukr. osobní automobil. Platím silniční daň.Jaké nahrady mužu účtovat ? /opravy,PHM,parkovné,použití myčky,poviné ručení atd./ Jsem plátce DPH a vedu DE. Předem děkuji za odpověď.
Jak zaúčtuji chybějící tržbu, když účetnictví za daný rok bylo již uzavřeno,účetní závěrka byla schválena společníky a odeslána do sbírky listin obchodního rejstříku? Jaké důsledky může mít opomenutí tržby? Děkuji moc
Dobrý den, Na pronajaté nemovitosti provádíme rekonstrukci. Dle nájemní smlouvy-přesné znění: Za přenechání bytového domu k dočasnému užívá- ní se nájemce zavazuje platit pronajimateli nájemné ve sjednané výši. Nájemné se platí v této výši od data dokončení stavebních oprav a technického zhodnocení pronajímané nemovitosti po dobu 5 let. Po této době bude nájemné přehodnoceno dle tržní situace. Nájemné bude započítáno na úhradu závazku pronajimatele z titulu realizace stav.oprav a technického zhodnocení pronajímaného domu měsíčně. Můžeme provést odpočet DPH u faktur za rekonstrukci této pronajé nemovitosti ? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, pořídili jsme do firmy - s.r.o. motocykl, můžeme si odpočítat DPH, musíme platit silniční daň? Dále jsem se chtěla zeptat, zda jsou nutné písemné zápisy z valné hromady společníků o účetní uzávěrce za každý rok? Jsme spol. s r.o.
Dobrý den, pořídili jsme do firmy - s.r.o. motocykl, můžeme si odpočítat DPH, musíme platit silniční daň? Dále jsem se chtěla zeptat, zda jsou nutné písemné zápisy z valné hromady společníků o účetní uzávěrce za každý rok? Jsme spol. s r.o.