FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, Od února letošního roku jsem OSVČ,platím soc.a zdrav.pojištění minimální.Chtěl bych ještě letos zaplatit více,ale tak,aby vyšší platba byla jednoznačně na důchod,ne na zdravotní pojištění.Na okresní správě SZ mi nebyli schopni podat srozumitelné vysvětlení,co mám udělat,naznačovali,že letošní jednorázová platba by se nemusela líbit fin.úřadu.Můžu pukázat v listopadu a v prosinci v řádném termínu např. po 20.000 a jak dál postupovat,aby tyto částky byly tzv. na důchod ? Děkuji vám za odpověď.
Dobrý večer, měla bych následující dotaz. Pořídili jsme s manželem před pár měsíci na hypotéku rodinný dům, který plánujeme dlouhodobě pronajímat (celý, ne část). Dům je v SJM a danit budu já, t.č. na mateřské dovolené. Chtěla bych vědět, zda je do "výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů z pronájmu" možno zahrnout následující: 1 - kupní cenu domu (hradili jsme cca 1/3 z vlastních prostředků) 2 - úroky z hypotéky 3 - náklady na vnitřní vybavení (vestavěné skříně, nábytek, kuchyňská linka, spotřebiče vč. TV, pračky, lednice apod.) 4 - náklady na vnější vybavení (úprava zahrady před započetím pronájmu, zavlažovací systém na zahradě, ...) 5 - provizi realitní kanceláře, která nám našla nájemníka Díky předem, VT
Dobrý den, zaměstnanci chodí na obědy do závod.jídelny jiného podniku. Zaměstnavatel obdrží v prosinci doklad na stravenky za celý rok s 5% DPH. Z celkové částky dá 55% do výdajů (včetně DPH) a 45% z částky zaúčtuje do nezd. výdajů. Je to tak správně?Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem studentkou VSE v Praze a dostala jsem zadani pripadove studie. Nevim si presne rady s touto otazkou: Dle provedené obratovosti zasob bylo v podniku zjisteno, ze cast zasob se staly zcela neprodejnymi, jine lze prodat jiz jen za 1/2, protoze zastarala. Lezici zasoby jsou neprijemne, protoze jsou v nich ulozene penize. Jsou neprijemne jeste nejak jinak? Tedy ovlivni toto zjisteni nejak ucetni hodnotu zasob? Pokud ano, jak a proc, prípadne co mimo ucetni hodnotu zasob ovlivni jeste a proc? Dle meho nazoru v tomto pripade dochazi k trvalemu snizeni hodnoty zasob zauctovane jako manko. Je to tak skutecne? A co jeste dale ji ovlivni? Prosim o zodpovezeni me otazky, predem dekuji. Jaky paragraf zakona o ucetnictvi toto upravuje?
Dobrý den, dne 10.11.2004 jsme koupili byt,právní účinky vkladu vznikly 16.12.2004, vklad práva do katastru zapsán dne 2.2.2005. V bytu bydlíme od 1.12.2004(ale trvalé bydliště jsme si vyřizvali o půl roku později). V současné době byt prodáváme z důvodu změny zaměstnání a stěhování do jiného kraje. Kvůli fixaci úroku jsme byli nuceni byt prodat k datu 14.11.2006, ale bydlet zde budeme do konce prosince 2006. Zajímalo by mne, jestli budeme platit pouze daň z prodeje nemovitosti, a nebo jestli budeme muset zaplatit i daň z příjmu. Peníze z rozdílu kupních cen použijeme na koupi pozemku na výstavbu rodinného domu. Problém je v tom, že pozemek se nám v dané lokalitě zatím nepodřilo sehnat a nevíme jaká je lhůta pro další investici do bydlení, aby jsme daň z příjmu nemuseli platit. A zda se tato investice vztahuje i na pozemky. Na finančním úřadě nám právní poradkyně nebyla schopna odpovědět - nebyla si jistá... děkuji Vám za odpovědi
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: PO nemá ještě vytvořen zákonný rezervní fondv zákonné výši. Z roku 2004 eviduje na účtě nerozděl.zisk min.let určitou částku a v r. 2005 také dosáhla zisku. 1) lze jako příděl do zákon.rezervního fondu převést nerozdělený zisk z r. 2004 2) lze jako příděl do zákon.rezervního fondu převést celý zisk z r. 2005 - je to více než minimálních 5% ale ne více než 5% hodnoty základního kapitálu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den rád bych se vás zeptal, těsně před koncem účetního roku bylo vyskladněno několik zásob, na základě výdejek byli zaúčtovány do nákladů metodou váženýho arit. průměru, zjistili jsme ale, že odeslány byly až v novém účetním roce.Bude potřeba upravit nějak hospodářský výsledek, když tržba byla zaúčtována do výnosů příštího roku?Děkuji za odpově´d
Prosím o odpověď. Os. auto v majetku firmy, hrazeno leasingem, zůst.cena 1 tis. Kč. Jakou formou si může majitel toto vozidlo převést z majetku firmy do os. užívání a v jaké hodnotě.?
Dobrý den, chtel bych se zeptat, jak to mám udělat, abych si mohl odečíst dary charitě z daňového základu. To mám jako přispívat normálně z čisté mzdy a pak to nechat napsat do přiznání? Jsem zaměstnanec firmy, tak předpokládám, že bude přiznání vyplňovat firma. Potřebují nějaké potvrzení nebo stačí výpis z účtu?
Dobrý den, chtěla jsem se zpetat, jestli existuje nějaký limit pro maximální výši částky uvedené na paragonu? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych poradit, jsem studentem, a chtěl bych si přivydělávat na Dohodu o provedení práce. Jedná se o úkolovou práci na pc která nepřesáhne 100hodin a je hodnocena cca 3000kč za danný úkol. Dočetl jsem se, že u dohody nesmím překročit těch 100hodin, ale to platí pouze na 1 firmu, jestli se nepletu? Chci se tedy zeptat, zda mohu vykonavat tuto úkolovou praci pro zhruba pro 6 různých firem za rok na Dohodu o provedení práce, jelikož si myslim, že ŽL by se mi nevyplatil. A zda bych mohl na konci roku žádat o navráceni daně. Děkuji za odpověd
Dobrý den, pane doktore, chtěl by sem jenom navázat na jednu z vašich odpovědí, jestli je už nějak dořešeno ze strany MF ČR místo a způsob podání Společného zdanění manželů, když mají manželé různé místa trvalého pobytu, ale žijí ve společné domácnosti.( V půlce roku jsme se přestěhovali na druhý konec republiky- manželka z dětmi už má zmeněný trvalý pobyt, ale já ještě ne a nevím jetli to do konce roku stihnu. Proto mě zajímá jakým způsobem podat SZM.)
Dobrý den pane doktore, měl bych dotaz ohledně zaúčtování v DE přeplatek na dani z příjmu FO za rok 2005, z kterého byla sražena sil.daň za rok 2005. Přeplatek na dani 14200,- z toho 3600.- sil daň, zbytek vrácen na účet. Jak to zaúčtovat v DE a na základě jakého dokladu a jest-li mohu tuto sraženou sil. daň uplatnit jako výdaj v roce 2006? Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.
Dobrý den, prosím o radu, bytové družstvo převádí svým členům byty v bytovém domě do OV. Dle prohlášení vlastníka je nedílnou součástí každého bytu patřičný podíl na pozemku na nichž dům stojí. Dle zákona o dani z převodu nemovitosti je tento převod bytů osvobozen od daně z převodu nemovitosti (§20, odst.6, písm. h., j.). Otázka zní, přestože v příslušném ustanovení zákona není pozemek výslovně zmíněn, vztahuje se toto osvobození i na převod pozemku (jakožto součásti bytu)? Nebo družstvo daň z převodu pozemku musí zaplatit? Děkuji.
Dobrý večer, chtěla bych Vás požádat o radu ohledně 2 fyzických osob, které podnikají na základě smlouvy o sdružení bez právní subjektivity, jedná se mi o doměření daně z příjmů (na základě kontroly FÚ vyházel cesťáky)za rok 2004. Daň FÚ doměřil a ta se zaplatí, ale chci se zeptat žádné dodatečné přiznání se nemusí podávat ? A co OSSZ a VZP musí se podat nějaký dodatečný přehled a doplatit pojistné ? A co z toho plyne pro zálohy, jak daně z příjmů, tak pojistného? Moc děkuji za zodpovězení dotazu.
Dobry den, rad bych se informoval, zda existuje nejaka minimalni dan pro spol. s r.o. jako je tomu u fyzickych osob? Dekuji.
Pojišťovna mi pro pozdní úhradu zrušila životní pojištění s tím, že mi vyplatí odbytné. Domnívám se, že pokud odbytné použiji jako vklad při sjednání nového ŽP, nebudu muset předchozí uplatněné částky (5x12000 Kč) dodanit za r. 2006. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, založili jsem sportovní klub. Máme registraci na statistickém uřadě a přidělené IČO. Naše příjmi a výdaje se skládají z příspěvků klubu a výdaje za akce klubu. V klubu nemáme žádný majetek. Jakým způsobem podávat daňové příznání, potřebujem registraci u živnosteneckého úřadu DIČ k podání daně, nebo stačí pouze IČO? Děkuji za odpověď
Jsem podnikatel, vedu Daňovou evidenci a nejsem plátce DPH. Kupuji si pro podnikání nové auto na úvěr, s akontací 60%, dobou splácení úvěru 48 měsíců.Cena automobilu je 452 tis.Kč. Ještě letošní rok ho budu užívat. Potřebuji odpovědi na tyto otázky? Co si mohu odepsat za letošní rok? Jak postupovat při splácení a odepisování v příštích letech?Děkuji za odpověď
Jsem OSVČ, plátce DPH. Pořídil jsem chatu pro 6 osob k podnikatelským účelům, budu ji krátkodobě pronajímat. Domnívám se, že tato zdanitelná plnění jsou v základní sazbě 19%, která budu odvádět FÚ. Je to tak?? Do které odpisové skupiny zařadím pořízení nemovitosti? Děkuji za odpověď.