FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prokázali jsme zpronevěru - jednalo se o krácení tržeb za zboží. K zpronevěře došlo v období 07/2005 až 09/2006. Potřebuji jen ujištění, zda musím udělat dodatečné daňové přiznání k DPH ke všem měsícům jednotlivě. Daň z příjmů mi je jasná, dodatečnému přiznání se samozřejmě nevyhnu. Děkuji
Dobrý den, OSVČ vedoucí DE si vytvořil a udržuje internetovou prezentaci své firmy(není předmětem podnikání) a využívá elektronickou poštu mimo jiné k příjímání objednávek na své služby. Lze uplatnit náklady na pořízení internetu a měsíční paušál do výdajů?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaká daň je výhodnější a levnější. Jestli darovací nebo daň z prodeje? Jedná se o pozemek na stavbu rodinného domu.
Dobrý den, zaplatili jsme poslední splátku leasingu.Blíží se nám ukončení dalšího.Jeden leas. je na frézku,druhý na auto.Co se s tím potom dělá? Musím pak frézku a auto zanést do majetku?Jak? Děkuji
Dobrý den, jsem tč na mateřské dovolené a chtěla bych začít podnikat. Zřizuji si ŽL v oboru masérských služeb. Jaká z toho pro mne vyplývá povinnost platit daně a zdravotní a sociální pojištění? Děkuji
provádíme výstavbu RD, provádí se zde vrty pro tepelné čerpadlo, dodávka čističky odpadních vod. Domnímám se, že by se mělo účtovat s 5% dph. Avšak nám došla faktura od dodavatele s 19%. děkuji za odpověď, jaká výše dph by se měla uplatnit
Vážený pane doktore, jsem OSVČ ( od roku 1991 ), projektant, plátce DPH. Do konce roku 2004 jsem vedl jednoduché účetnictví resp. daňovou evidenci. Pro rok 2005 jsem podával daňové přiznání pro náklady stanovené paušálem. Úspora na daních tak činila do 5 000,- Kč. Nyní jsem ale obdržel od finančního úřadu výzvu k odevzdání dodatečného DP k dodanění rozdílu mezi pohledávkami a závazky. Tato částka je astronomická cca 40 000,- Kč. Přitom jde vlastně o dvojí zdanění. Pohledávky z roku 2004 zdaním v příjmech roku 2005!!!. Co se s tím dá dělat? Mohu podat opravné DP za rok 2005 a účtovat dle skutečných výdajů, případně něco jiného ?
Přeji dobrý den, jsem OSVČ, živnost řemeslná, vedu daňovou evidenci. 1) od jakého obratu a za jaké období se musím povinně registrovat k placení DPH? 2) do jakého obratu za rok se může použít stavovení nákladů jako procento (v mém případě 60 %) z příjmů? Díky za odpovědi.
Dobrý den, prosím o radu: jaký je Váš názor na odpočet DPH při změně režimu z drobného dlouhodobého majetku, který je evidován v interní evidenci? Poplatník vede daňovou evidenci. V zákoně nelze vyčíst jednoznačnou odpověď a v různých odborných publikacích se názory různí. Vrácená DPH ze zásob a majetku při změně režimu dle § 74 ZDPH je příjmem ke zdanění daní z příjmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych věděl, zda existuje nějaká lhůta mezi pořízením nemovitého majetku a chvílí. kdy ho začnu odepisovat. Příklad: koupím letos dům, zainvestuji do vybavení a tyto investice mi sníží daňový základ tak, že se mi nevyplatí začít současně odepisovat. Dokdy mohu s odepisováním čekat? Díky
Vážení prosím o radu ohledně následujícího problému. Podnikatel vede PU. Zakoupil starší osobní automobil v ceně 35 000,- , toto auto začal používat. Vzhledem k tomu že cena nepřesáhla 40 000,- je možné jej dát "jednorázově" do nákladů. Dále postupně v průběhu roku dokoupil díly jako zimní pneu aj. v ceně cca. 20 000,- Mohu tyto díly dát samostatně do nákladů nebo je nutné investice sečíst a tudíž automobil postupně odepisovat . Jen pro upřesnění automobil je bez dokoupených dílů pojízdný. Děkuji
Dobrý den. Náš dotaz se týká projektu, ve kterém firma A je majitelem plynu, firma B je elektrárna. Firma A předává firmě B plyn za účelem jeho přeměny v elektrickou energii a za tuto službu platí firmě B zpracovatelský poplatek. Obě firmy uzavřely dlouhodobou smlouvu na 10 let, ve které je stanoven objem dodávek a vzorec výpočtu ceny s tím, že v případě poklesu ceny pod určitou hranici se uplatní ve smlouvě garantovaná minimální cena. Firma B fakturuje firmě A měsíčně. Dotaz: 1.Jakým způsobem se u firmy A projeví v jejím účetnictví, daních a v závěrečných ročních výkazech (rozvaha, výkaz zisků a ztrát) její závazek odebírat zpracovatelskou službu, vyplývající z dlouhodobé smlouvy? 2. Je potřeba o této smlouvě účtovat, když každý měsíc probíhá fakturace? 3. Jaký vliv budou mít uvedené skutečnosti na pohled banky na firmu A?
Omlouvám se, pane doktore. Ještě jsem se zapomněla zeptat, zda k příležitostnému pronájmu potřebuji živnostenský list. Děkuji M.
Dobrý den pane doktore, jsem zaměstnaná a chtěla bych příležitostně pronajímat nemovitost (ostatní pronájem). Chtěla bych se Vás proto zeptat, zda náklady, které bych si mohla odečíst musí být spojeny s dobou pronájmu (např. pronájem se bude týkat měsíce května a června, tedy náklady vzniklé pouze v tomto a před tímto období). Mohu do nákladů zahrnou veškeré náklady, které mi s nemovitostí vzniknou nebo se tyto náklady nějakým způsobem vymezuje? Někde jsem se dočetla, že nemohu použít paušál. Velice Vám děkuji za odpověď.
Fyzická osoba (podnikatel v dopravě, plátce DPH) nakupuje PHM prostřednictvím platební karty. Dodavatel PHM (výstavce karty) mu 1x měsíčně vyfakturuje spotřebované PHM, PHM nakoupené v jiné čl.zemi EU fakturuje bez DPH (PHM jsou spotřebovány v jiné zemi EU). Tuto pl.kartu zapůjčil podnikatel na několik cest české společnosti s.r.o. (nikoli vůz – jen pl.kartu). Nyní potřebuje přefakturovat PHM na s.r.o.. musí přidanit 19% DPH při přefakturaci i na PHM, které byly jemu fakturované bez DPH)?
Dobrý den-prosím o stanovisko, zda máme dát zaměstnancům stravenky i za měsíce, kterým běží výpovědní doba dle zákona od 1.1.2007 a to z důvodu zrušení detašovaného střediska. To znamená, že tito zaměstnanci už nebudou ani na pracovišti a tato doba nepřítomnosti jim bude omluvena. Jsme příspěvková organizace. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Je používání vozidla jiné firmy používání soukromého vozidla podle ZCN? Společnost XXX s.r.o. nevlastní žádné vlastní vozidlo, tj. nemá žádné vozidlo ve svém majetku. Podle zákona o cestovních náhradách (ZCN) lze pro účely pracovní cesty použít soukromé vozidlo zaměstnance Nováka. Pokud zaměstnanec Novák také nevlastní žádné vozidlo, může podle ZCN použít i jiné vozidlo, např. vozidlo své sestry. Může pro účely pracovní cesty použít zaměstnanec např. vozidlo jiné společnosti, např. společnosti MMM s.r.o.? Bude se zde pak aplikovat ZCN nebo musí dojít k uzavření smlouvy o vypůjčení vozidla mezi XXX s.r.o. a MMM s.r.o.? Nebo jak situaci řešit? Děkuji.
Prosím o vysvětlení k ročnímu zúčtování záloh na daň zaměstnanci , který je současně OSVČ -jednou z podmínek provedení zúčtování zaměstnavatelem je, že zaměstnanec neměl jiné příjmy podle §7-10 ZDP vyšší než 6.000,- Kč, pak pokud měl tedy zaměstnanec podle §7 příjmy nižší než 6.000,- Kč, provede mu zúčtování zaměstnavatel, on už nemůže podat přiznání na FÚ a nebude příjmy z podnikání zdaňovat? A co OSSZ a ZP, tam bude odvádět pojistné z minimálního základu? Děkuji.
Dobrý den, netuším, zda se se svým dotazem obracím správně. Chtěla jsem se zeptat. Pokud jsem evidována na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání s tím, že dávky jsou mi vypláceny jen ze sociálního. Je možno za takovéhoto stavu uzavřít dohodu o provedení práce, aniž bych přišel o danou sociální dávku či se mi nějak krátila. Popř. do jaké výše apod. Děkuji Vám mnohokrát za Vaši odpověď. S pozdravem
Dobrý den, doposud vedu daňovou evidenci, ale za rok 2006 bych chtěla uplatnit výdaje procentem z příjmů. Je potřeba tento fakt někde předem nahlásit a dokdy nebo to stačí vyplnit jen v daň. přiznání příští rok v březnu? Děkuji a zdravím Vás, M.D.