FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, dostala jsem předvolání FÚ k daňovému…

Dobrý den, dostala jsem předvolání FÚ k daňovému řízení-projednání chybně uvedené ztráty z podnikání v Přiznání k dani z příjmů fyz. osob za rok 2002.Mám s sebou donést kopii dodat.DP za rok 2000,doručeno FÚ 3.7.2001 a kopii k dani z příjmu FO za rok 2000, na základě kterých jsem si uplatnila ztrátu z podnikání v přiznání k dani z příjmu FO za rok 2002. Má FÚ ještě právo toto kontrolovat , příp dodanit? Děkuji.

Dobrý den,jsem OSVČ,manžel je poživatelem…

Dobrý den,jsem OSVČ,manžel je poživatelem částečného invalidního důchodu,tudíž plátcem nem. a zdrav. pojištění za něj je stát. Jelikož od února si může libovolně přivadělat,chtěli by jsme využít společné zdanění manželů. Dojde k nejaké změně, vznikají manželovi nějaké povinnosti vzhledem k placení soc.a něm.poj. nebo jiné? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na základě uzavřené smlouvy o…

Dobrý den, na základě uzavřené smlouvy o postoupení pohledávky jsme odkoupily a uhradili pohledávku. Prosím vás o sdělení, jak o postoupení pohledávky účtovat. Děkuji.

Dobrý den,jsem fyzická osoba,plátce DPH .Podnikám…

Dobrý den,jsem fyzická osoba,plátce DPH .Podnikám jako elektrikář.Další moje zakázka je pro slovenského odběratele,plátce DPH.Jedná se o elektr. práce v jeho firemní budově ve SR.Jak postupovat při fakturaci v souvislosti s DPH-kdo a kde bude odvádět DPH? Děkuji.

Jak mám postupovat při výpočtu zahraničního…

Jak mám postupovat při výpočtu zahraničního stravného,když např. řidič dělá přestávku na hranicích v ČR 6.45hod., pak po SRN ujede 8hod., a 9.15hod je již ve Francii. Pro SRN a Francii je stejná sazba. Mohu zahraniční hodiny sečíst nebo mám vzít poměrnou část pro každou zemi?(45/24*9.15hod.=17,15EUR, 45/24*8=15,-EUR, při sečtení těchto položek je částka nižší, ale při sečtení hodin bych mohla použít celou sazbu 45,-EUR). Děkuji

Dobrý den, dotaz na leasing, chci se ujistit, zda…

Dobrý den, dotaz na leasing, chci se ujistit, zda moje uvaha je správná - vedu DE. 1.Dohoda o uhradách zní: -jednorázová splátka předem - 250000-časové rozlišení -poplatek o uzavření leas. smlouvy 9000,--režijní výdaj -první a následné splátky-režijní výdaj. 2.jako protiúčet jsem prodejci prodala starší os. auto- 186 000,- - je toto ostatní zdan. příjem který se objeví v DE nebo se objeví až někde v DP Děkuji.

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s…

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s následujícími dotazy. Společnost s ručením omezeným pořídila v měsíci červnu nový sklad, s tím, aby se usnadnila práce skladníkům.Dosavadní sklad již nevyhovoval, jeho prostory byly vzhledem k objemu zboží malé. Tento sklad byl koupen přes realitní kancelář v celkové hodnotě 11 milionů a byl financován dvěma způsoby: 1. Dlouhodobým úvěrem 8 mil.CZK, tento úvěr společnost s.r.o splácí v pravidelných měsíčních splátkách + úroky + poplatky bance. Úroky + poplatky jsou daňově uznatelné. 2. Hypotečním úvěrem ve výši 3,000.000,- CZK. Na tento hypoteční úvěr je zastaven vlastní dům, ve kterém společníci bydlí. Tento hypoteční úvěr byl se souhlasem ČSOB, která jej poskytla, půjčen společnosti s.r.o. na doplatek výše uvedeného skladu. Na částku3,000.000,- CZK byla uzavřena smlou- va o půjčce se spol. r. o.- jedná se dlouhodobý závazek vůči společníkům. Měsíčně podle splát- kového kalendáře jsou částky ze společnosti r.o. poukazovány na účet těchto fyzických osob vždy k 15. dni v měsíci a ČSOB splátky dle splátkové- ho kalendáře z tohoto účtu čerpá vždy 15. den v měsíci úmor splátky + příslušný úrok + banko- vní poplatky za transakci. Tyto poplatky jsou cca 148,- CZK. Budou tyto úroky + poplatky za transakci daňově uznatelné ve s.r.o.? Podle výpisu z katestrálního úřadu byl proveden vklad nemovitosti do katastru nemovitostí 11. června 2006 - vlastník nemovistosti je s.r.o.. Tímto dnem byla budova s.r.o. zařazena do používání. Veškeré náklady- poplatek přes 24.000 CZK za smlouvu od ČSOB za poskytnutí úvěru ve výši 8 mil., poplatky právníkům jsem účtovala do nákladů s pořízením investice. K bodu 1) úroky + poplatky za transakce jsou daňově uznatelné? K bodu 2) Zde nevím zda: a) poplatek přes 20.000,- CZK za sepsá- ní smlouvy na hypoteční úvěr na 3 mil.CZK by byl daňově uznatelný a měl by se zaúčtovat ještě do pořízení investice, nebo bude daňově neuzna- telný? Mám za to, že neuznatelný. b) ostatní poplatky za výpis z vlastnictví na vlastní rodinný domek a kolky bu- dou také daňově neuznatelné? Tyto částky z bodu a),b) jsem ještě nechala na účtě pořízení investice. 3) Odpisy budovy(skladu) - mohu v roce 2006 uplatnit jako daňově uznatelné jen 50%? Předem Vám pane doktore děkuji za odpověď a přeji pěkné dny. Volfová Marie mmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Dobrý den, pronajímám byt, mám roční příjem z…

Dobrý den, pronajímám byt, mám roční příjem z pronájmu 90 tis., výdaj na byt je 60 tis., mám 24 let, do října jsem byl student,ted jsem nezaměstnaný. Jakou budu muset zaplatit daň? na jaké odpočty mám nárok?

Dobrý den, jsme občanské sdružení a prosila bych…

Dobrý den, jsme občanské sdružení a prosila bych o zodpovězení mojí otázky. Máme ztrátu z minulých let (2004 a 2005). Z roku 2004 jsme ztrátu převedli na účet 932 (Ztráta z minulých let). Jk tuto ztrátu máme proúčtovat? Nikdejsme to nenašli. Děkuji, Brgrová

Dobrý den, měla bych dotaz týkající se JSD.…

Dobrý den, měla bych dotaz týkající se JSD. Obdrželi jsme JSD, kde je vypočtené clo 189,--Kč, v řádku celkem je 0,--, protože je prý toto clo osvobozené. Jedná se o vzorky. Když budeme počítat dph, budeme ho počítat pouze z ceny vzorků nebo z ceny vzorků a vypočteného cla (i když ho nebudeme platit).Děkuji za informaci Kobzová

Děkuji za odpověď, ale potřeboval bych znát ještě…

Děkuji za odpověď, ale potřeboval bych znát ještě číslo předpisu k onomu generálnímu pardon. Jiří Peterek ----------------------------------------------------------- Otázka : Vážený pane doktore, jsem OSVČ ( od roku 1991 ), projektant, plátce DPH. Do konce roku 2004 jsem vedl jednoduché účetnictví resp. daňovou evidenci. Pro rok 2005 jsem podával daňové přiznání pro náklady stanovené paušálem. Úspora na daních tak činila do 5 000,- Kč. Nyní jsem ale obdržel od finančního úřadu výzvu k odevzdání dodatečného DP k dodanění rozdílu mezi pohledávkami a závazky. Tato částka je astronomická cca 40 000,- Kč. Přitom jde vlastně o dvojí zdanění. Pohledávky z roku 2004 zdaním v příjmech roku 2005!!!. Co se s tím dá dělat? Mohu podat opravné DP za rok 2005 a účtovat dle skutečných výdajů, případně něco jiného ? Jiří Peterek Odpověď: Povinnost dodanit pohledávky, závazky, zásoby a rezervy při změně způsobu uplatnění výdajů vyplývá z §23, odst.8, písm. b), bodu 2 ZDP (srov. naše webové stránky, sekce zákony). Dodatečné přiznání podat musíte, ale žádnou daň platit nebudete, protože na tyto případy byl udělen "generální pardon" MF ČR. Ten se ale týká pouze dodanění za r.2004. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Dobrý den chtěl bych se zeptat abych si mohl…

Dobrý den chtěl bych se zeptat abych si mohl odečíst z nákladů uvěr -hotovost,kterou jsem vložil do firmy,jako osobní vklad,hotovost kterou jsem si vzal měsíc před začátkem podnikání ,abych mohl začít podnikat .uvěr mi strhahají z ban.účtu takže mi tam chybí peníze. díky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, v dubnu…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, v dubnu letošního roku jsem koupil RD přes realitní kancelář.Ve smlouvě je uvedeno,že RK za mně zaplatí daň z převodu nemovitosti.Mám já jako vlastník nemovitosti zaplatit ještě nějakou daň a nebo až příští rok?Pokud ano,tak jakou? Děkuji za odpověď.

Zajímá mě upřesnění k daňové povinnosti týkající…

Zajímá mě upřesnění k daňové povinnosti týkající se daně z benefitu-konkrétně za užívání služebního vozu k soukromému použití. Kdy je považováno služební auto za používané soukromě?Jak se rozliší služební vozidlo užívané pouze služebně a vozidlo užívané služebně i soukromě? S pozdravem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně daní.…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně daní. Od ledna budu pracovat na živnostenský list /úklidové práce/. Mzda bude 21000Kč měsíčně. Jaké všechny daně budu muset zaplatit a kolik mi vlastně zbyde jako čistý příjem? Děkuji.

Vážený pane doktore, pokud budete moci, prosila…

Vážený pane doktore, pokud budete moci, prosila bych o zodpovězení této otázky:Při naší škole jsme zřídili jako samostatný právnický subjekt Sdružení rodičů. Jelikož ale činnost úzce souvisí se školou, jsme i z finančních důvodů nuceni řešit určité problémy. Jelikož finance na samostatnou účetní pro Sdr.r. škola nesežene, je možné, aby účetnictví i spokladnou vedla hlavní hospodářka školy. Prý je tady problém, že pokladnu by měla vést zcela jiná osoba, ale finance schází a nikdo ze zaměstnanců školy při dnešním vytížení učitelů se touto funkcí nechce ještě více zatěžovat. Pokud tato probl. je mimo Vaši oblast, poraďte mi aspoň, prosím, kde bychom ohledně těchto neziskovek a vedení účetnictví v nich snadno našli příslušné informace. Za odpověď předem děkuji.

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu: Jsem…

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu: Jsem řemeslník, mám domek s přístavky, ve kterých mám dílnu - tedy v osobním vlastnictví, vedu DE, jsem plátce DPH. 1. Mohu nějak zohlednit výdaje na opravu - technické zhodnocení, pokud není dílna obchodním majetkem firmy? Ani DPH? 2. Pokud dílnu vložím do majetku firmy, budu náklady na opravu-zateplení odepisovat? Musím dílnu jako takovou odepisovat, pokud nechci? Můžu si uplatnit alespoň DPH na materiál? (ze základu cca 15000,-) Trochu tuším špatné zprávy a každopádně děkuji, sám jsem se v nich ztratil a podporu podnikání tam marně hledám.

Podnikatel bude přenechávat leasing osobního vozu…

Podnikatel bude přenechávat leasing osobního vozu fyzické osobě, nepodnikateli. Při uzavření leasingové smlouvy zaplatil podnikatel "zálohu na mimořádnou splátku předem" 240.000,- Kč a ve výši nepozpuštěného zůstatku této zálohy 150.000,- Kč ke dni přenechání leasingu, bude vystavovat nepodnikateli fakturu. Podléhá v tomto případě předmět fakturace DPH dle § 14 odst. 1 zákona o DPH?

Dobrý den, prosím o radu,jak vypočítat náhradu…

Dobrý den, prosím o radu,jak vypočítat náhradu nákladů/pohonné hmoty/ při služební cestě automobilem do země EU v případě,že zaměstnanec ztratil paragony od čerpací stanice a nevíme cenu za 1l benzinu.Jsme příspěvková organizace.Děkuji.

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jak zaúčtovat…

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jak zaúčtovat chybějící tržbu?Účetnictví již za daný rok bylo uzavřeno, účetní závěrka byla schválena společníky a odeslána do sbírky listin obchodního rejstříku. A dále jaký důsledky může mít opomenutí tržby??Děkuji