FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý večer, měla bych k Vám ještě jeden dotaz. …

Dobrý večer, měla bych k Vám ještě jeden dotaz. Restaurace- plátce DPH odvádí tržby a z tržeb 19% DPH. Prodává ale také uvařené obědy přes ulici v plastikových pouzdrech. Mohu z těchto obědů přes ulici odvádět 5% DPH? S pozdravem K.D.

Děkuji za odpověď ve věci rozlišení zda je auto…

Děkuji za odpověď ve věci rozlišení zda je auto užíváno soukromě nebo služebně. Potřebuji upřesnit,jak se tyto skutečnosti dokládají a kontrolují.Jak pozná daňová kontrola, že je auto užíváno soukromě?Může zaměstnavatel umožnit výjimečně zaměstnanci jízdu služebním autem domů bez toho, aniž by zaměstnanec zaplatil v daném měsíci daň?

Dobrý den, vzhledem k tomu, že žiji v zahraničí,…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že žiji v zahraničí, ale trvalé bydliště mám stále v ČR, tak teprve nedávno jsem obdržela nekolik složenek na zaplacení komunálního odpadu, tedy alespoň se to tam tak uvádělo. Několikrát jsem posílala na Magistrát dopis s žádostí o osvobození od tohoto poplatku. Nicméně, když jsem přišla vyřídit tuto záležitost osobně na Magistrát, bylo mi řečeno, že nejde o poplatek za komunální odpad, ale za cosi jako daň z trvalého bydliště v ČR. Nikdy jsem o ničem podobném neslyšela a příbuzní v jiných městech nic takového neplatí. Zajímalo by mě, jestli má Magistrát nárok něco takového po mně chtít a co to tedy vlastně je. Děkuji

Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. Mám DF…

Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. Mám DF od Telefónica 02 za nákup telefonu a na DF je uvedeno: základ 4200,- Kč, DPH 798,-Kč minus BENEFIT 3400,-Kč. Mohu uplatnit celé DPH ve výši 798,-Kč, když jsem na fakturu zaplatila 1598,- Kč. Jak prosím účtuji? Děkuji za odpověď.K.D.

Vářený pane Judr. Jsem fyzická osoba, plátce DPH…

Vářený pane Judr. Jsem fyzická osoba, plátce DPH-provádím polygrafickou činnist.Nakoupil jsem materiál, uplatnil DPH a ve své tiskárně vytiskl pro školu/kde jsem maturoval/pozvánky. Vystavil jsem fakturu /základ + DPH/ a přiložil dopis, že tuto zakázku v hodnotě 1927,- Kč předávám škole jako dar.DPH samozřejmě musím odvést, ale nevím jak účtovat/bez přijaté platby/ a nevím, zda bude částka 1927,- Kčna konci roku daňově uznatelná. Děkuji předem za odpověď.S pozdravem K.D.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ve společnosti s…

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ve společnosti s.r.o. vydáváme a přijmáme finance v hotovosti při čemž používám vydájové a přijmové doklady. Můžete mi prosím poradit, když při příjímaní peněz od zákazníka dostavá zákazník od nás příjmový doklad originál či stvrzenku ?

Dobrý den, byla jsem evidována na ÚP déle než rok…

Dobrý den, byla jsem evidována na ÚP déle než rok a v současnosti jsem v s.r.o. , kde jsem společníkem, jednatelem a zaměstnancem. Máme jako s.r.o. nárok na příspěvek za vytvoření nového pracovního místa? A za jakých podmínek může jednatel vykonávat funkci bezúplatně? Děkuji

mám ŽL na překladatelskou činnost, tj. možnost…

mám ŽL na překladatelskou činnost, tj. možnost odpis 50% paušální daně (PD). 1)Při uplatnění PD-mohu žádat vrácení zaplacené silniční daně??-nebudu evidovat cestovní výdaje, Automobil není v majetku firmy. 2)Sociální a zdravotní pojištění (platím zálohy)- jsou součástí 50%paušálu nebo je mohu odečíst jako další výdaj nad 50% paušálu?? 3)je možné dle výhodnosti způsob placení daně např, v v DP za roke 2007 změnit opět na daňovou evidenci a skutečné výdaje? děkuji

Prodala jsem dům a budu platit daň z příjmu. Mohu…

Prodala jsem dům a budu platit daň z příjmu. Mohu si odečíst náklady ze získané částky a to daň zápisu do katastru a částku zaplacenou za odhad? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,prosím o radu.Od roku 2007 budeme…

Dobrý den,prosím o radu.Od roku 2007 budeme vlastnit bytový dům,kde je šest bytů/plně obsazených/.Jaké bude potřeba vést účetnictví?Zda-li bude potřeba vést daňová evidence?Jakou určit výši nájmu,když tři nájemníci mají nájemní smlouvu na dobu určitou-do konce roku 2006 a tři nájemníci na dobu neurčitou.Děkuji za odpověď a radu.

Dobrý den, můj dotaz se týka DPH v souvislosti se…

Dobrý den, můj dotaz se týka DPH v souvislosti se zálohovými fakturami. Podnikatel s daňovou evidencí neodvádí DPH ze zál. faktur, ale až při vyúčtování. Tudíž nevystavuje daňový doklad při přijetí zál. platby, tak jako je to v podvojném účetnictví. Podnikatel s DE omylem vystavil daň. doklad o přijetí zálohy, DPH z něj však neodvedl. Ale firma s podvoj. účet. si DPH na základě tohoto dokladu nárokovala. Bylo mi sděleno, že v DE se vystavení takového dokladu nehodnotí jako nepřípustné, ale pro firmu s podvoj. účet. nemá žádnou váhu a nemůže si tedy tato firma DPH uplatnit. Jak má tako firma s podvoj.účet.vědět, že došlo k vystavení daň. dokladu na přijetí zálohy omylem a nejedná se o podnikatele s podvoj. účet., ale s DE? Mnohokrát děkuji za zodpovězení mého dotazu, Nováková P.

Dobrý den, manžel právě zažádal o živnostenský…

Dobrý den, manžel právě zažádal o živnostenský list. Bude pracovat jako učitel angličtiny (volná živnost). Chtěla bych se zeptat, zda má ze zákona povinnost otevřít si zvláštní účet a pokud ano, zda ten účet musí být obchodní. Přijde mi, že se to vše kolem účtů týká podnikatelů, ne živnostníků. Pokud nějaký zákon o této povinnosti pro živnostníky mluví, mohl byste mne popřípadě na něj nasměrovat? Děkuji.

Ještě jednou dobrý den a prosím o radu. Firma…

Ještě jednou dobrý den a prosím o radu. Firma vede DE, je plátcem DPH, jedná o zprostředkování reklamy. Firma dostala zakázku na inzerci asi za 1,5 milionu Kč do konce roku 2006. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale jde o vstupní DPH, neboť firma musí zakázky dál zadat a zaplatit je. Až po vyjití inzerátů bude moci firma sama fakturovat, což bude asi v příštím roce. To znamená, že za 4.čtvrtletí FÚ bude vracet kolem firmě nadměrný odpočet cca 300tisíc korun a v 1.čtvrtletí bude zase firma mít daňovou povinnost odvést z výstupu DPH. Sdělila jsem firmě, že bude lepší na to FÚ připravit a tím se vyhnout zdlouhavé kontrole a nezaplacení nadměrného odpočtu do 25.2.07 za 4.Q.06. Má si vzít sebou asi i smlouvy o zprostředkování inzerce s uvedenou firmou, kde bude jasně uvedeno, kdy má proběhnout platba za inzerci. Je to tak možné udělat? Moc děkuji Marie

Zdravím Vás pane doktore a mám nějaké dotazy. 1)…

Zdravím Vás pane doktore a mám nějaké dotazy. 1) Firma vede DE a je plátcem DPH. Zakoupili za hotové repasovaný laser za 110000,- Kč s DPH. Uplatní si DPH 17563,-Kč a částku bez DPH 92437,- budu odpisovat po dobu 5ti let jako DHM. Jedná se mi o odpis za r.2006, zda ho mohu uplatnit celý za rok 2006 a nebo jenom poměrnou částí, a to od doby vložení do firmy, tj. 11/2006. Mohlo se za celý rok, ale nevím, zda se zase něco nezměnilo. 2) Ta samá firma nestíhá dělat výstupní kontrolu prací provedených na reklmaních předmětech a tak chce na dohodu o provedení práce zapojit rodinné příslušníky. Řekla jsem, že se musí zaregistrovat u FÚ k dani zvláštní sazbou, pak vystavit dohody o provedení práce, kde musí být uvedeny iniciály, dále rozsah prací (100 hodin/rok) a za jaké práce a od kdy do kdy budou práce hotové. Bude se jednat o období od 15.11. do 20.11. Zhruba 3 hod.denně po dobu cca 31ti dnů a za jakou částku. Do 5000,- se bude danit 15% a nad 5000,- zdanění 20%. Peníze budou vyplaceny převodem po ukončení prací a na FÚ do 8 dnů zaplacena daň zvl.sazbou. Může firma takto vyplatit za pomocné práce při výstupní kontrole zpracovaných reklamních předmětů své rodinné příslušníky? Moc děkuji za Vaše odpovědi, přeji krásný den a ještě krásnější víkend Marie

Dobrý den, co vše je zapotřebí při přechodu z daň…

Dobrý den, co vše je zapotřebí při přechodu z daň. evidence na účetnictví, tzv. můstek. Děkuji.

Pozůstalost OSVČ. K vyřízení pozůstalosti po OSVČ…

Pozůstalost OSVČ. K vyřízení pozůstalosti po OSVČ právník požaduje účetní závěrku potvrzenou účetní firmou. OSVČ nevedla daň. evidenci , ale výdaje upatňovala procentem z příjmů. Co má v tomto případě doložit notáři k pozůstalosti? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, úroky z úvěru ze stavebního spoření či…

Dobrý den, úroky z úvěru ze stavebního spoření či hypotéky lze odečíst ze základu daně. Lze též odečíst úroky ze spotřebitelského účelového úvěru použitého na pořízení bytu (konkrétně účelový úvěr na bydlení Poštovní spořitelny). Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěli bysme s manželem příští rok…

Dobrý den, chtěli bysme s manželem příští rok začít stavět rodinný dům. Rodiče manžela vlastní pozemek v hodnotě cca 15.000,- a tento pozemek by nám chtěli přenechat.Chci se zeptat, jestli nám mají tento pozemek prodat nebo raději darovat. Která daň by pro nás byla finančně výhodnější. Jestli darovací nebo z prodeje. Děkuji za odpověď.

Dobrý večer,chci se zeptat jestli mám nárok na…

Dobrý večer,chci se zeptat jestli mám nárok na pobírání rodičovského příspěvku 3690kč do 4 let na tříleté dítě chodící do mateřské školky na 4h denně a já jsem se vrátila do zaměstnání s podepsáním dohody o změně pracovní smlouvy z důvodu nástupu po RD? Děkuji Alena

Vážený pane doktore, měla bych dotaz ohledně…

Vážený pane doktore, měla bych dotaz ohledně recyklačního poplatku. V případě, kdy přepravní služba poškodí nebo ztratí při přepravě k zákazníkovi zboží, které podléhá recyklačnímu poplatku, je recyklační poplatek součástí náhrady za poškozenou nebo ztracenou zásilku? Pokud ano podléhá tento poplatek DPH, když náhrada škody je bez DPH? Další dotaz mám ohledně zboží, které bylo poškozeno při přepravě a přepravní služba poskytla náhradu škody v plné výši hodnoty zboží (nákupní cenu od dodavatele), které si následně odveze a provede likvidaci. Nemělo by se v těchto případech doměřit u zboží DPH? Předem děkuji za odpověď.