FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: POJIŠTĚNÍ
DOTAZY NA TÉMA MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ
odpovídal(a): | Redakce |
Chci ukončit poj.smlouvu majetku mimo výročí smlouvy. Ve všeobecných poj.podmínkách má Generali poj. v článku 12,zánik pojištění,odst.3-Zanikne-li poj.slouva odstoupením od smlouvy(§802,odst.1 občan.zákoníku)je pojistitel povinen vrátit pojistné a současně je pojištěný povinen vrátit pojistiteli případná vyplacená plnění.Chtěl bych tento článek využít k ukončení smlouvy a nevím,jakému riziku se vystavuji ze strany pojišťovny?Za dobu pojištění jsem neměl vyplacená žádná plnění.Lze takto smlouvu ukončit a k jakému nejbližšímu období? Děkuji za odpověď.Francl
Dobrý den.Při silné bouřce nám natekla odpadním kánálem do sklepa voda.Kanál máme ve dvou místnostech.Pouliční kanalizace nestihala vodu odvádět.Likvidátor pojišťovny mě pojistné plnění zamítl,protože prý voda nenatekla dveřmi.Má pravdu?
Dobrý den, jsem v zoufalé situaci a potřebovala bych poradit. Máme sjednáno sdružené pojištění staveb u české pojišťovny, a.s., na rodinný dům. Pojištění jsme sjednali 17. 6. 1989 a pojistné platíme ročně. Platíme ho poctivě a včas téměř 20 let. Bydlíme v zátopové oblasti a právě před několika dny byl náš dům vytopen. Kontaktovala jsem pojišťovnu a na ifolince nám sdělili, že nám 16. 12. 2008 vypověděli smlouvu z důvodu neplacení pojistného. Zkontrolovala jsem si výpisy z účtu a zaplacené složenky a bohužel jsem zjistila, že jsme v červnu 2008 opravdu zapomněli pojistku zaplatit. Pojistné jsem vždy platila složenkami, které nám pojišťovna pravidelně zasílala. Mám podezdření, že mi pojišťovna složenku nezaslala, protože veškeré složenky pečlivě a co nejdříve platím. A také si myslím, že pro pojišťovnu je naše smlouva nevýhodná. Platíme pouze 1000 Kč ročně a je pro nás výhodná. Je povinna pojišťovna zaslat svým klientům upomínku o zaplacení? Je povinna písemně upozornit svého klienta, že jeho smlouva byla k určitému datu vypovězena (nic takového jsme neobdrželi)? Mohu se nějakým způsobem bránit proti vypovězení smlouvy v tomto případě? Předem děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně pojištění rod. domu.V roce 1982 jsem uzavřel pojištění staveb,rodinný dům i pojištění bylo na moje jméno.Později jsem se oženil a narodil se syn a dům jsem v roce 1994 na něj převedl formou darovací smluvy.Pojištění zůstalo na mě a až letos jsem zjistil,že je pojištění neplatné./syn je stále nezletilý/.V ČP jsem sepsal storno pojištění a bylo mi řečeno,že mám nárok na vrácení plateb za poslední 3 roky./1000kč ročně,takže 3000kč/V podstatě jsem platil 15let neplatné pojistné a v případě poj.události bych nic nedostal. Storno jsem sepsal 2.3.09 a ČP mi zaslala pouze dopis s tím,že pojistné je zrušeno, ale o vrácení plateb na poslední 3 roky nic neuvádí a nechce se mnou dále komunikovat a 3000kč vrátit. Proto se dotazuji, jestli mám ze zákona na vrácení v případě storna pojistné smlouvy nárok nebo je to jenom na uvážení ČP. Děkuji Vala
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké pojištění RD je nejvhodnější. Jedná se o novostavbu, v oblasti s nízkým rizikem záplavy. S manželem bychom si chtěli náš nový RD pojistit,ale stále nevíme, jaké pojištění by bylo pro nás nejvhodnější.Samozřejmě, že v jednotlivých bankách a pojišťovnách se nám snaží vnutit vždy ty jejich "nej".Mohla bych poprosit i o ty nejzákladnější údaje,co neopomenouta na co si dát pozor. Děkuji moc.
Dobrý den, potřeboval bych doporučit pojištění, které by mělo chránilo před ztrátou případně poškozením věcí, které mám zapůjčené k výkonu své práce (svobodné povolání). Jde o výrobci zapůjčenou elektroniku atp., případně automobily. Dále by mě zajímalo, jestli se lze nějak chránit proti škodě, která vznikne na soukromých i zapůjčených věcech například při loupeži, případně vykradení hotelového pokoje v Česku nebo v zahraničí. Předem děkuji
Dobrý den potřebuji poradit ohledně pojištění rod.domku. Děkuji Dubnová
odpovídal(a): | Elena |
Bydlíme v zátopové zóně. Existuje nějaká pojišťovna, která by nemovitost pojistila proti povodni? Děkuji Jiříková
odpovídal(a): | Elena |
Dobrý den, v roce 2004 jsem uzavřel smlouvu o pojištění nemovitosti. Jelikož chci přejít k jiné pojišťovně, avšak "propásl" jsem minimálně 6-i týdenní lhůtu před ulynutím pojistného období pro doručení výpovědi, nezaplatil jsem pojistné, aby došlo k zániku pojištění dle § 20 zákona 37/2004 Sb.. Následně mi pojišťovna zaslala upomínku s upozorněním, že pokud k určitému datu nebude pojistné uhrazeno, dnem následujícím po určeném datu pojištění zanikne. A nyní dotaz: Musím zaplatit pojišťovně pojistné za celou pojistnou dobu ( v tomto případě za 12 měsíců ), nebo jen za poměrnou část od počátku pojistné doby do zániku pojištění ( vychází to na 6 měsíců ) ?
Dobrý den. Bydlíme v panelovém domě, kde jsou jak družstevníci(většina), tak vlastníci. Tento dům je pojištěn, pojištění hradí společně družstevníci i vlastníci.Byt máme ve vlastnictví. Zajímá nás pojištění bytu(ne domácnosti),o kterém uvažujeme, nechceme si brát úvěr, ani hypotéku. Není v tomto případě pojištění bytu, dupliciní s pojištěním domu? V případě pojistné události,(např.vyhoření domu) , jak by plnila pojišťovna z pojistky domu družstevníkům a vlastníkům. Jak by plnila z pojištění bytu a jaký je mezi těmito pojistkami, co se týče nájemníků rozdíl. Děkuji
Dobrý den, mám pojištěnou domácnost u ČSOB pojišťovny. Synovi bylo odcizeno jízní kolo.Všechny podklady k plnění (zpráva policie,ofocený kupní doklad,atd) jsem poslal do Pardubic. 21.11.2007 mi bylo písemně sděleno,že pojišťovna nebude plnit z důvodu,že jízdní kolo nebylo v místě bydliště. 28.11.2007 jsem poslal z pobočky pojšťovny písemné odvolání ve kterém uvádím,že dle VPP bylo kolo odloženo na místě k tomu určeném a řádně uzamčeno, viz. zpráva policie,vyjmenoval jsem paragrafy dle kterých mám nárok na plnění.Pojišťovna má plnit do výše 10.000 Kč. Do dnešního dne nemám peníze ani odpověď. Nevím co dál děkuji.
Dobrý den, podepsal jsem smlouvu o hypotečním úvěru u GE MONEY BANK na rekonstrukci RD, kde podmínkou pro čerpání je uzavření pojistné smlouvy a vinkulace na cca 3,552.000Kč. Náš dům ale již pojišťěn je, pojistou u ČP z r. 94, za 1000Kč na časovou hodnotu domu. Dle poj. poradce bude nová smlouva nevýhodná, protože stanoví strop plnění, na druhou stranu nezaručuje při vinkulaci výplatu plné částky, ale jen do výše tabulkového výpočtu plnění ze škod. Mám možnost se nějak proti rozhodnutí banky bránit, byť jsem to již podepsal, ač jsem netušil, co to bude vše znamenat, nebo mi poradíte starou smlouvu nechat, a uzavřít k ní novou? je to však nemálo peněz. Zdá se mi to od banky dost kruté a navíc nesmyslné. hodnota úvěru 800tis, hodnota nem. před rekonstrukcí 1,6mil, po rek. 1,8 mil, pojistná hodnota dle posudku 3,552mil Kč. Děkuji předem za vaši radu.
Vážený pane doktore. v paneláku byly vytopeni z mojí šachty prasklou stupačkou sousedé zespod. Pojištovna jim uhradila vzniklé škody z jejich pojistky - tedy došlo k uhrazení pojistné události za vzniklé škody. Mají ještě právo na další úhradu ode mne, protože se sousedům zdá od pojištovny malá částka na odškodnění? Děkuji za odpověď.
Dobry den. V mem byte praskl vodovodni kohoutek a vytopil sousedy podemnou. Rada bych se zeptala, jestli mam jit pojistovnu ja nebo sousedi. Mame oba pojisteni domacnosti. Dekuji
Kupuji na půjčku starší byt. Banka požaduje abych byt pojistil proti živelné pohromě. Vzhledem k tomu, že budu splácet dlouhou dobu půjčku, potřebuji co nejlevnější pojištění nemovitosti, abych požadavku banky vyhověl, ale co nejlevněji. Poraďte prosím, kde byste toto pojištění uzavřel Vy,kdybyste byl na mém místě. Nechci obecné rady, proč je lépe raději si připlatit a pod., ale chci odpověď , u které pojišťovny to lze pořídit nejlevněji. Děkuji.
Sjednali jsme s Českou pojišťovnou pojištění budovy - průmyslové pojištění na podnikatele fyzickou osobu. Pjišťovna automaticky opsala údaje ze starší pojistky a tím uvedla chybné místo provozovny a starší číslo jednací živnostenského listu. Upozorňovali jsme na tuto skutečnost, pojišťovna nám sdělila, že tyto údaje nemají vliv, pokud souhlasí místo pojištění (to je v pořádku). Přesto máme obavy, že uvedení neplatného ŽL do záhlaví smlouvy a neplatné provozovny by mohlo mít vliv na případné budoucí plnění z této pojistky. Má klient právo odstoupit od smlouvy, pokud nesouhlasí údaje v záhlaví smlouvy, pojišťovnu jsme písemně upozornili na nesoulad, ale nová smlouva v platném znění s námi nebyla sepsána??? Děkuji za odpověď. Jitka Vaňková
Dobry den, rada bych si uzavrela pojisteni domacnosti v rodinnem domku. Rodinny dum mam pojisteny u Koopeartivy a nechci menit. Starsi domek se nachazi v Sestajovicich, obytna plocha je cca 130m2 (prizemi a podkrovi). Rada bych, aby pojistka zahrnovala i pocitac, ktery pouzivam k podnikani. Muzete mi poradit, jake jsou moznosti? Dekuji Mikyskova