FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna pojištění je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jako programátor CNC stroje jsem…

Dobrý den, jako programátor CNC stroje jsem vytvořil v programu chybu, která zapříčinila znehodnocení obráběného materiálu v ceně 34 tis.Kč. Vztahuje se na můj případ pojistka odpovědnosti při výkonu povolání? Děkuji

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli si budu…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli si budu muset platit sám sociální a zdravotní pojištění, když mě úřad práce vyškrkne z evidence. A co by se stalo, kdybych si neplatil soc.+zdrav. pojištění. K čemu ty pojištění vůbec slouží, jestli se můžu zeptat? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho trvá…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho trvá vyplacení životní pojistky, po dovršení 18ti let pojištěnce. Tedy za jak dlouho by měli přijít peníze na účet od dovršení věku 18ti let? Děkuji za odpověď

dobrý den, moc prosím o malou pomoc, od 23.1.2010…

dobrý den, moc prosím o malou pomoc, od 23.1.2010 mou neznalostí, neplatím zdravotní pojištění a na úřadu práce jsem taktéž zaevidovaná nebyla, až do dnešního dne, takže asi pojištovně něco dlužím, tímto bych se chtěla zeptat jaké povinnosti pro mé vyplívají?? a jestli můžu stále navštěvovat lékaře i když jsem k pojištovně dlužníkem, nevím si rady tak moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci se zeptat, pracuji na dohodu o…

Dobrý den, chci se zeptat, pracuji na dohodu o provedení práce a jsem hlášena na úřadu práce. Ten mne ale omezuje pouze na výdělek max. 4000,- hrubého. Abych si mohla v práci vydělat více peněz, chci se z ÚP odhlásit a platit si sama zdravotní pojištění. Potřebovala bych vědět, kolik je taková základní povinná sazba ZP a je-li možné takto pracovat na tuto dohodu? A na kolik by mě vyšlo hradit si i sociální zabezpečení? Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu jako zaměstnavatel příspívat zaměstnaci na životní pojištění 2000,- nebo si musí nějakou část hradit sám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Stla se mi taková věc. V březnu roku…

Dobrý den, Stla se mi taková věc. V březnu roku 2009 jsem prodal osobní automobil a s kupujícím jsme sepsali kupní smlouvu s tím, že vozidlo dle zákonné lhůty zaregistruje na svou osobu. Jenomže mi 5. května 2010 přišla od pojišťovny Generali upomínka k zaplacení dlužného pojistného za pojistníka, jelikož podle technického průkazu jsem vlastník vozidla. Takže kupující vozidlo buď na sebe nepřepsal, nebo po přepisu nenahlásil změnu vlastníka pojišťovně. Nemám s touto smlouvou nic společného, jelikož jsem vozidlo prodal, tak jsem toto nemohl nijak ovlivnit a připadá mi nerozumné za někoho platit dluhy. Tímto Vás velice prosím o radu, jak v této věci dále postupovat a co mohu od pojišťovny a kupujícího očekávat, jelikož si změnil telefonní číslo a zřejmě se i přestěhoval, zkusil jsem ho kontaktovat, ale marně. Budu se muset obrátit na policii. Ale obávám se toho, že ta s tím nic neudělá a jednoho dne u mne doma zazvoní exekutor... Předem děkuji lukas.67@email.cz

Dobrý den,platím si nemocenské pojištění od 26.2…

Dobrý den,platím si nemocenské pojištění od 26.2.2010,jsem normálně zaměstnaná a osvč jsem na vedlejší činnost. ke splnění 180 dní před nástupem na mat.dovolenou mi chybí 10dní.dá se s tím něco dělat?nebo mám zkusit mého lékaře,aby mi posunul termín porodu?děkuji myšková

Dobrý den, mám pojištěn rodinný domek (cca 300 m2…

Dobrý den, mám pojištěn rodinný domek (cca 300 m2- sklep, přízemí, patro). Zároveň jsem si sjednal i pojištění domácnosti, ale pouze na 100m2, max. poj částka 500 tis. Kč. Bude pojišťovna z pojištění domácnosti plnit vždy do výše pojistné částky, ať už k pojistné události dojde kdekoli v domě? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, před časem jsem uzavřel novou…

Dobrý den, před časem jsem uzavřel novou pojistnou smlouvu na pojištění rodinného domu. Při následném pročítání smlouvy jsem zjistil, že velikost domu je ve smlouvě uvedena chybně, cca o 100m2 menší než je skutečnost. Podle chybného údaje byla stanovena pojistná částka. Při uzavírání smlouvy jsem souhlasil s pravidelnou indexací. Podle pojistných podmínek pojišťovna v případě souhlasu s indexací neuplatňuje tkzv. "podpojištění". Mohu si být v tomto případě jist, že při škodné události mi pojišťovna nahradí plnou skutečnou škodu, tj. maximálně do výše sjednané pojistné částky nebo by bylo plnění kráceno. Děkuji za radu.

Dobrý den, je to přesně rok, co jsem ukončila…

Dobrý den, je to přesně rok, co jsem ukončila 3roky MD, od té doby pracuji na polovič. úvazek. Nyní jsem otěhotněla a zajímalo by mě, zda se mi případná nemocenská při rizik. těhot. a dále pak mateřská bude počítat pouze z polovič. úvazku (cca 8tis)? A zda se pak příjem nějak dorovnává? Kolik procent z částeč. úvazku dostanu? Děkuji za odpověď Jana G.

Dobrý den. Mám zmluvu na HPP na dobu neurčitu 5…

Dobrý den. Mám zmluvu na HPP na dobu neurčitu 5.rok a u toho istého zamestnavatela i druhu zmluvu na DPČ 3.rok. Od 1.4-30.4 som bola PN a zamestnavatel mi výplatu nemocenské ktoru platí zamestnavatel počital zo zakladu iba HPP. Postupoval spravne?. Priemerný mesčný zárobok na DPČ je asi 10 000. Dakujem

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,jestli budu…

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,jestli budu platit sociální pojištění,když jsem nebyla od 15.12.2009 do 1.4.2010 nahlášená u úřadu práce,ani jsem nebyla zaměstnáná a ani student. děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem studentkou v Rakousku a za…

Dobrý den, jsem studentkou v Rakousku a za měsíc dovrším 26. roku. Český stát tedy za mě přestane platit sociální a zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění si platím v Rakousku. Bude mi platit i v Česku, respektive musím to někde hlásit? Mám v Česku trvalý pobyt, jsem tedy nucena platit si sociální pojištění? V jaké výši? Děkuji moc za pomoc!

Jsem ročník 1953,odchod do starobního důchodu v…

Jsem ročník 1953,odchod do starobního důchodu v roce 2016.Jak se mi vypočítá starobní důchod za 33 let práce v ČR a 14 let práce v Rakousku?

Dobrý den, rád bych se poradil ohledně storna…

Dobrý den, rád bych se poradil ohledně storna životního (kapitalového) pojištění do 2 měsíců. Měl jsem uzavřené životní pojištění u jedné nejmenované společnosti 6 let. Za tu dobu jsem jako spořicí část ušetřil určité peníze. Tuto pojistnou smlouvu jsem převedl na jiný typ životního pojištění u té samé společnosti. Během měsíce jsem zjistil, že je toto pojištění pro mne nevýhodné, a proto ho chci stornovat ve lhůtě 2 měsíců. Spořící složku v rámci předchozí dohody jsem nechal převést na tuto novou smlouvu jako mimořádný vklad. Rád bych se zeptal, zdali v této lhůtě (2 měsíce) mi bude vrácen celý mimořádný vklad či pouhé odbytné, i když se jedná o storno do 2 měsíců. Děkuji velmi za odpověď.

Dobrý den. Mám dotaz ohledně cest. poj. Uzavřel…

Dobrý den. Mám dotaz ohledně cest. poj. Uzavřel jsem cest.poj. na dobu 6 měsíců (díky tomu jsem se mohl odhlásit z veřejného zdrav.poj. zde v ČR, jelikož strávím v zahraničí alespoň půl roku).Zajímalo by mne tedy, jak to bude s plněním, pokud se neočekávaně (tzv. na skok) vrátím do Čech a absolvuji tady například zubní ošetření.Děkuji za odpověď

Dobrý den, mám dotaz ohledně rodičovského…

Dobrý den, mám dotaz ohledně rodičovského příspěvku. Momentálně jsem na RP a v červenci čekáme 2. dítě. Já bohužel nárok na MD nemám a manželovi vznikne nárok až v únoru 2011, což je po 28 týdnech MD. Chci se zeptat, zda je možné v únoru převést RP na manžela a ten může provést volbu délky RP, přestože jsme o MD nežádali ani jeden, ale nárok by manžel měl. Nebo jesli musí nastoupit na MD. Děkuji Iva

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na pojištění sro…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na pojištění sro jedná se o stav.firmu,pokud udělá nějakou škodu na domě,(zateče do domu,poškodí fasádu)je to daň.náklad?Děkuji

Výpověď pojistné smlouvy

Dobrý den, platím měsíčně pojistné na životní pojištění. Smlouvu jsme uzavřel s účinností od 1.7.2005. Lze smlouvu vypovědět kdykoli ( tj. např. v lednu zaslat výpověď a smlouva skončí po uplynutí 6 týdnů ) nebo vždy jen k "výročí" tj. výpovědí doručenou pojišťovně nejméně 6 týdnů před 1.7. příslušného roku? Děkuji za odpověď