FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna pojištění je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dotaz ohledně důchodového…

Dobrý den, mám dotaz ohledně důchodového pojištění. Byla jsem zaměstnancem od 1.8.2009 do 31.7.2010, první 2dny byly víkendové. Jak je možné, že důchodové pojištění jsem měla až od 3.8.2010? Nikde jsem se nedočetla jak je to s důchodovým pojištěním pokud pracovní smlouva začíná ve dnech víkendových.Ačkoli jsem měla odpracován 1 rok, nenáleží mi o 2 dny právě kvůli začátku pracovního poměru o víkendu podpora v nezaměstnanosti. Děkuji Vám velice za zodpovězení dotazu.

Dobry den, obracim se na Vas s otazkou…

Dobry den, obracim se na Vas s otazkou ohledne OSVC. Jsem studentkou doktorandskeho studia, obcanstvi Slovenske, ale jiz 10 let ziji v Ceske Republice a zde chci i zustat. Planuji si zalozit zivnost. Tim padem bych chtela odvadet pojistne zde v CR. Mam potom narok na veskerou zdravotni peci (zatim si zdravotni pojisteni platim na Slovensku)? V pripade, ze budeme s pritelem planovat miminko, budu mit narok na materskou? Predem dekuji za odpoved a preji hezky den. Jancikova, D.

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Já bydlím se svou…

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Já bydlím se svou mamkou a pobýrám sirotčí důchod. Jelikož jsem téměř před dvěma lety dosáhla plnoletosti tak bych chtěla, aby sirotčí důchod chodil na účet mě a né moji mamce, protože se chci odstěhovat. Je to možné? Děkuji za odpověď

Dobrý den. Chci se zeptat, co mám dělat, když…

Dobrý den. Chci se zeptat, co mám dělat, když budu pracovat v Anglii minimálně půl roku. Jak a kde( zdali v ČR nebo tam)si platit zdravotní pojištění a sociální pojištění.Budu pracovat jako au-pair a tak myslím, že můj "zaměstnavatel" za mne nic platit nebude. Děkuji za odpověď. Jsem (byla jsem ) student (na rok ale školu přerušuji). D

Poradce mi vnutil IŽP - nepotřebuji ho

Dobrý den, jsem student a bylo mi doporučeno makléřem z OVB sjednání investičního životního pojištění PERSPEKTIVA 4BN. Ovšem nyní si nejsem vůbec jist seriozností tohoto makléře a chtěl bych se zeptat, zda je pro mě toto pojištění v širším hledisku výhodné. Zasílám 1000kč měsíčně. Přičemž pojištění v podstatě vůbec nepotřebuji. Přemýšlel jsem o zrušení tohoto pojištění, ale již jsem na tento jejich účet zaslal 10 500kč, o které bych nerad přišel. Nicméně pokud to v dlouhodobém hledisku bylo šetrnější řešení udělám tak. Prosím o radu, za kterou předem děkuji.

dobrý den, chci se zeptat na transakci ohledně…

dobrý den, chci se zeptat na transakci ohledně penzijního připojištění. Zástupce fondu mě oslovil s tím, abych si vybral výsluhovou penzi, na kterou mám nárok a pak tam peníze uložil zpět, aby se mi navýšila měsíční částka a tím se získalo většího daňového zvýhodnění. Je výhodnější tam peníze nechat a navýšit si částku nebo udělat to o co mě žádá. Děkuji za odpověď.

Úrazové pojištění Dobrý den, chtěl bych se…

Úrazové pojištění Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se při vyplácení pojistného počítá k době léčení i doba rehabilitace(Měl jsem natržené vazy v kotníku 3 týdny jsem byl v neschopnosti a pak následovala dvoutýdenní rehabilitace).Děkuji

Dobrý den, v případě, že se mi pracovní úraz stal…

Dobrý den, v případě, že se mi pracovní úraz stal při mnou nezaviněné dopravní nehodě, obdržím pojistné plnění za škodu na zdraví (konkrétně bolestné) jak z povinného ručení viníka, tak ze zákonného pojištění zaměstnavatele? U ztráty na výdělku a hotových výdajů je mi jasné, že je obdržím jen z jednou, ale to zdraví... Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v letošním školním roce, 2009/2010,…

Dobrý den, v letošním školním roce, 2009/2010, jsem odmaturovala a od září nastupuji na vysokou školu. Od 11.6.2010 jsem nastoupila na brigádu. Podepsala jsem smlouvu až do 31.8.2010. Chtěla jsem se zeptat zda musím platit sociákní a zdravotní pojištění. A musím tuto brigádu někde hlásit? Děkuji za odpověď.

Zaslání odbytného na novou pojistnou smlouvu

Dobrý den, v roce 2004 jsem uzavřel smlouvu o životním pojištění. Nyní mne navštívil zástupce pojišťovny s tím, že jsou na trhu výhodnější produkty životního pojištění. Doporučil mi uzavřít smlouvu novou , původní smlouvu ukončit výpovědí v zákonem stanovené lhůtě 6-ti týdnů před nejbližším pojistným obdobím. Ve výpovědi jsme uvedli požadavek na zaslání odbytného na mimořádný účet smlouvy nové. Tento postup mi doporučil proto, že prý údajně takto nemusím při zrušení staré smlouvy dodanit částky, které jsem si v uplynulých letech uplatnil jako odčitatelné položky od základu daně. Je názor zástupce pojišťovny v souladu s platným zněním zákona o daních z příjmu? Nejsem si tím jist, neboť původní smlouva z r. 2004 končí klasickou výpovědí nikoli např. dohodou, jejímž předmětem by bylo také ujednání o převodu rezervy (kapitálové hodnoty) z původní smlouvy na smlouvu uzavřenou nyní. Ve výpovědi původní smlouvy se hovoří o „zaslání odbytného“, proto se obávám, že původní smlouva fakticky končí výplatou odbytného, pouze jej neobdržím na můj osobní účet, ale bude zasláno na můj účet u nové pojistné smlouvy, a tudíž nejsou splněny podmínky uvedené v §15 odst.6 zákona o daních z příjmu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych uzavřít pojištění- úrazové…

Dobrý den, chtěla bych uzavřít pojištění- úrazové,pro sebe(žena 40let) a připojistit své děti- 14 a 1rok.Pro mě aby byla pojištěna prac. neschopnost a pobyt v nemocnici(tento je-li možný i pro děti). děkuji zd

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat ohledně…

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat ohledně placení sociálního a zdravotního pojištění. Jsem v částečném invalidním důchodu, kdy dostávám od státu nějaký ten důchod. Dále dostávám od pojišťovny rentu, jelikož se jednalo o pracovní úraz. Začal jsem uvažovat o zřízení si živnosti a rád bych se Vás zeptal jak je to v mém případě s placením sociálního a zdravotního pojištění. Jestli si budu muset všechno platit sám a nebo třeba zdravotní pojištění bude za mě platit stát? Děkuji za odpověď

Jsem účastníkem dopravníí nehody jako poškozený.…

Jsem účastníkem dopravníí nehody jako poškozený. Vzhledem k poškození svého auta jsem byl nucen vzít si náhradní vozidlo. Budou mi náklady za pronájem náhr. vozidla uhrazeny z povinného pojištění viníka nehody? Děkuji

Dobrý den, mám tento dotaz. V roce 2009 jsme…

Dobrý den, mám tento dotaz. V roce 2009 jsme ukončili povinné ručení u pojišťovny Kooperativa, zde nám vystavili potvrzení o bezeškodním průběhu na 82 měsíců. S tímto jsme uzavřeli novou pojistku u AXA pojišťovny a uhradili vyměřené pojistné. Letos nám ovšem AXA nabídla mnohem vyšší pojistné, na které jsme nepřistoupili. Při ukončení smlouvy po nás požadují doplatek pojistného za rok 2009. Odečetli nám totiž 24 měsíců z bonusu od Kooperativy kvůli pojistné události, která se stala již v roce 2004. Celý rok nás o této situaci nikdo neinformoval, až nyní. Mají na tento postup nárok? Jak dlouho zpětně mohou pojišťovny uplatnit malus za pojistnou událost? děkuji za odpověď. Peřinová

Výpověď - IŽP

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně život.poj. Bratr uzavřel v r.2007 investiční život.poj. na 39 let do 99 let věku s ročníma splátkama 6000,- Kč, výročí bylo v červnu t.r.. Poněvadž je starobní důchodce a rodinu žádnou nemá, chce se tohoto břemene, které neuváženě uzavřel zbavit s tzv.finančním poradcem. Nevím, zda by bylo lépe ještě tuto splátku zaplatit a v příštím roce dát výpověď a nebo neplatit a pojištění by zaniklo ? děkuji za odpověď. m.trunátová

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Pokud podnikám…

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Pokud podnikám na živnostenský list a přitom jsem zaměstnána jako zaměstnanec na trvalý pracovní poměr, jak je to s placením soc. a zdr. pojištění. U zaměstnavatele si platím a musím si platit i jako OSVČ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně peněžité…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku. Již 4 měsíce jsem pouze OSVČ a platím si minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, nemocenské pojištění jsem doposud neplatila. jak mám nyní postupovat v případě, že plánuji rodinu a chtěla bych pobírat jak PPm, tak následně RP? Předem děkuji za odpověd

Prosím o radu asi před měsícem mi bylo odcizeno…

Prosím o radu asi před měsícem mi bylo odcizeno vozidlo které sem měl pojištené proti krádeži u pojištovny Slavie. Ted k problému malý TP bohužel zůstal ve voze a velky TP sem stratil což sem zjistil až po krádeži. Pojištovnu sem koktaktoval nejdřiv mě poradili že bude stačit čestné prohlášení to když sem sehnal tak zase obrátili. A kopií TP nelze vystavit na odcizené auto. Děkuji za radu. (Omlouvám se všem za své pravopisné chyby v textu)

Dobrý den, potřebovala bych pojištění proti…

Dobrý den, potřebovala bych pojištění proti škodě ( případně i pojištění spolucestujících )pro promotéra, který pro naši společnost pracuje na DPP nebo ŽL a bude mít v pronájmu od nás zapůjčený luxusní vůz. Je nějaká taková možnost?

Dobrý den Mám dvě dcery a jedna druhé omylem…

Dobrý den Mám dvě dcery a jedna druhé omylem rozbila brýle, které jsou neopravitelné. Již jsem jí zakoupila nové. Lze uplatnit nárok na pojistné, když mám pojištění odpovědnosti za škody občana v rodině nebo jen pokud způsobíme škodu jinému občanu a pokud ano, do jaké doby se toto musí hlásit na pojišťovně. Děkuji.Eva M.