FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o pomoc. Dne 8.7.2010 mi končí čerpání rodičovského příspěvku. Mezitím jsem u prvního zaměstnavatele ukončila prac. poměr k 31.3.2010 a ten mi nahlásil i ukončení RD ke dni skončení prac. poměru na sociálku a zdravotní pojišťovnu. Dne 1.4.2010 jsem nastoupila do nového zaměstnání a dne 5.4.2010 jsem ho i ukončila z duvodu zhoršení zdravot. stavu dítěte. Prosím o radu, kam a co mám nahlásit, jelikož teď nikde nejsem zaměstnanec. Nárok na rodičovský příspěvek mi nezanikl, takže budu "doma" až do 8.7.2010. Mockrát Vám děkuji.
Dobrý den, mám dotaz týkající se výpočtu důchodu pro občana, který prožil celý život na podpoře (opravdu to není můj případ, ale vedli jsme na tohle téma spory s kolegy). Důchodová kalkulačka tenhle případ vylučuje. Jak se tedy vypočítá a existuje vůbec tato alternativa?
Dobrý den, budu zaměstnána na poloviční pracovní úvazek a nebudu při tom nijak podnikat. Jak je to se sociálním a zdravotním, budu muset ještě něco doplácet, když můj úvazek bude jen 20 hodin týdně? Další dotaz k tomu: jsem nyní na ÚP a jsem absolvent a nemám tedy žádnou dosavadní praxi. ÚP za mě hradí jen sociální a zdravotní, žádné dávky nepobírám. Jak dlouhou dobu musím být zaměstnána, abych měla nárok na podporu a může to nějak ovlivnit i poloviční úvazek? Děkuji
Sociální a zdravotní pojištění. Jsem OSVČ, vedu evidenci příjmů a výdajů. V r. 2009 jsem byla celé 3 měsíce v pracovní neschopnosti. Nehradím si dobrovolné nemocenské pojištění, takže neschopenku jsem nikam neodváděla. Chtěla jsem ji přiložit k přehledům za r. 2009 pro sociální a zdravotní pojišťovnu s tím, že za tyto 3 měsíce za mě bude odvádět sociální a zdravotní pojištění stát. Z obou institucí mi při předběžném dotazu odpověděli, že pokud si nehradím dobrovolné nemocenské pojištění, nemám na tuto slevu nárok. Můžete mi to vysvětlit? Děkuji.
Dobrý den. Mám sestru která má 5dětí-rozvedená. Bydlí v bytě v nájmu v Ostravě-Porubě byt2+1. Pracuje v pekárně a její měsíční příjem s dávkami na děti i alimenty je cca 21tis/měs.Děti mají 20,15,13,5,2 roky.V bytě platí cca 7500kč nájem + energie (teplo 1000, voda 800, el.900,plyn 300)dohromady cca10500Kč. Protože byt má v nájmu od fyzické osoby tak tam nemá trvalý pobyt(majitel si to nepřeje). Trvalý pobyt má v Ostravě-Michálkovicích "v místě bývalého bydliště".Má šanci získat nějaký příspěvek na bydlení? Jak se jmenuje tento příspěvek? Na kterém úřadě o příspěvek může zažádat (Poruba či Michálkovice) ? Kolik by mohl cca činit? Je možné příspěvek vyplatit se spětnou platností? Děkuji moc za odpoved. Daněk Petr.
Dobrý den, prosím vyplňuji dobře ELDP? Zaměstnanec dohoda o pracovní činnosti, hrubá mzda leden -duben 5000,- Kč a květen 1900,- Kč,červen 700,-,červenec - prosinec 5000,- Kč. Není to zaměstnání malého rozsahu. Kod A++, Dny 365, Vylouč. doba 0, vyměřovací základ 52600,-. Vyškrtávat křížkem nebudu žádný měsíc. Děkuji za odpověď Z.
Prosím, pokud je v s.r.o. odměna jednatele 2000,- měsíčně, musí se z této částky odvádět zdravotní pojištění? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu, syn nyní pracuje na HPP, od 1.9.nastupuje na jazyk. školu. Co je třeba udělat, nebo kde se ještě nahlásit.V zam. dá výpověď k 31.8. a kdo od 1.9. za něj bude platit zdr. poj.? Děkuji
Dobrý den, pokud je jednatel společnosti zároveň zaměstnancem v téže společnosti a platí si soc. a zdrav.pojištění jako zaměstnanec. Má ještě navíc povinnost ze zákona podávat přehled příjmů a výdajů na OSSZ a zdravotních pojišťovnách, aby mu vyměřili výši pojistného, které bude muset platit na další rok,tj. 2010? Nebo si pojištění, co mu vyměří OSSZ a ZP na základě přehledu příjmů a výdajů platit již nemusí.Děkuji
Dobrý den, ELDP za rok 2009 musí být zaslán na OSSZ nejpozději do 30.4.? Děkuji
Dobrý den, k jakému datu musí zdravotní pojišťovna a OSSZ obdržet přehledy pojistného za zaměstnance za období 02/2010?Domnívám se, že nejpozději do 20.3. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je naší povinností vyplnit ELDP za rok 2010 zaměstnankyni,se kterou jsme ukončili pracovní poměr ve zkušební době k 31.12.2009 a ona nastoupila prac. neschopnost 2.1.2010 a ukončila ji 12.3.2010?Děkuji za odpověď
Dobrý den, pobírám sirotčí důchod,jsem vyučena, nyní dále studuji. Je mi 20 let a studium chci ukončit. Chci se zeptaz, jestli mám i nadále nárok na sirotčí důcho, pokud budu vedena na úřadě práce. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zdravotní pojištění podíl zaměstnance doplatek do minimálního pojistného. Mám 40 h. týdení úvazek, za který odvádím SZP v plné výši a dále pracuji na částečný úvazek kde odvádím SZP a ZP podíl ZC ZC. Vím, že když stát platí za zaměstance SZP, tak ZP podílu ZC ZC neplatí. Zajímalo by mě, zda to tak platí, i když sama už v jedné práci SZP odvádím. Děkuji
Zaměstnankyně měla 4 dny neplaceného volna. Odečítají se tyto 4 dny na ELDP v kolonce dny? Děkuji Hiršová
dobrý den, prosím Vás o zodpovězení dotazu. Jsem studentka na brigádě. Pracuji na dohodu o pracovní činnosti. Hrubá mzda byla 3888,-Kč. Zaměstnavatel mi ztrhl 175,-Kč ZP, SP 253,-Kč a ještě 479,-Kč.Čistá mzda činila 2981,-Kč. Daňové prohlášení jsem podepsala. Chtěla bych se zeptat zda je mzda vypočtena správně a co je zahrnuto v částce 479,-Kč?? Děkuji. Machálková
Dobrý den, mám na Vás dotaz, respektive se chci ujistit. Podnikatel podává přehled o příjmech a výdajích na ZP do 8. dubna 2010 a do tohoto data musí vše uhradit ZP? A přehled o příjmech a výdajích, který podává podnikatel na OSSZ do 30. dubna 2010, musí danou částku uhradit do 8. května 2010? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Martin
Na přehledu o výši pojistného a vyplacených dávkách pro sociální zabezpečení jsou uvedeny slevy na pojistném podle § 21a zákona. Čeho se tyto úlevy týkají ? Děkuji Hana
Dobrý den, mám dva dotazy ohledně placení zdravotního pojištění: 1. pokud podnikatel OSVČ provozuje samostatně výdělečnou činnost jako vedlejší nemusí platit měsíční zálohy na pojistném a doplatního ho až do 8. dnů po podání DP? 2. A to samé u studenta VŠ, za kterého je plátcem pojistného stát, když provozuje samostatně výdělečnou činnost – musí platit nějaké minimální zálohy nebo pojistné doplatí jednorázově? Děkuji za odpověď. S pozdravem Martin Janeček
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdravotního pojištění. Zaměstnankyně skončila 10.2.2010 rodičovskou dovolenou a 11.2.2010 nastoupila na nemocenskou,která trvala po zbytek měsíce. Bude se za ni odvádět zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď.