FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Jsem 6 let před důchodem a byla jsem nucena vzít si z rodinných důvodů půl roku neplacené volno. Zaplatila jsem si na tuto dobu zdravotní pojištění, ale chtěla bych poradit ohledně sociálního pojištění. Mzdová účetní mi vypočetla částku z minimální mzdy (cca 1700 kč)měsíc). Vím, že platba sociálního pojištění je dobrovolná a z tohoto důvodu váhám, zda jí platit. Můj měsíční příjem je cca 14000 kč čistého. Pokud se rozhodnu, sociální poj. po dobu půl roku neplatit, jaká negativa mi toto rozhodnutí přinese a o kolik (přibližně) by se snížil v budoucnu řádný důchod? Jednalo by se o řádově o desetikoruny, či stokoruny měsíčně? Pokud by se mnou zaměstnavatel po půl roce naplaceného volna rozvázal prac. smlouvu, budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti? Z jaké částky ba se mi počítalo odstupné? Ještě bych podotkla, že pracuji od 18 let a mám dvě děti. Předem Vám moc děkuji za radu. Hezký den!
Dobrý den, prosím Vás, když má zaměstnanec hrubou mzdu 4571Kč můžu od této částky odpočítat sociální a zdravotní? A kolik to prosím činí? Děkuji
Dobrý den,mám prosím dotaz.Pracovní smlouva mě končí 31.12.2011.Do nového zaměstnání nastupuju 2.1.2012.Musím si za den 1.1.2012 doplatit zdr.a sociální pojištění?Děkuji za odpověď.S pozdravem Stružková
Děv pracovní smlouvy: Dobrý den, měl bych dotaz ohledně zdravotního a sociálního odvodu ze mzdy. u 1. firmy jsem zaměstnán na HPP (pracovní smlouva) s hrubým platem cca 10500,- (zde uplatňuji slevu na dani). U stejné firmy mám i Dohodu o provedení činnosti cca 2000hrubého, kde by se měla odvádět pouze daň. u 2. zaměstnavatele teď řešíme otázku jakou smlouvu použít (pracovní poměr, DPČ, DPP a nově jsme objevili že by se dala použít i mandátní smlouva), tak aby čistá mzda byla 5000,-. Jak to u druhého zaměstnavatele bude s palcením daně, SP a ZP? (budu muset doplácet rozdíl do minimální mzdy 8000?) Děkuji za odpověď
Dobry den, mel bych dotaz ohledne zdravotniho pojisteni. Nejsem si jisty, ale domnivam se, ze zdravotni pojisteni je ve vysi 13,5 % ze mzdy (4,5 % ja + 9 % zamestnavatel za me), pokud ale moje mzda nedosahne 8000 Kc, tak ja doplacim rozdil az do vyse minimalniho odvodu ve vysi 1080 Kc (tzn. zamestnavatel plati porad 9 % a ja doplacim castku ktera chybi az do vyse 1080 Kc a nezalezi na tom kolik to je % z me mzdy). To samo o sobe je dost nevyhotne pro zamestnance, cim mensi plat, tim vyssi odvod ze mzdy... Jak by to bylo v pripade, ze bych dany mesic vydelal mene nez onech 1080 Kc? Nebo kdybych nevydelal vubec nic? Jsem student VS, pracuji na DPC a moje mzda je velmi variabilni a nekdy muze dosahnout velmi male vyse. Dekuji za odpoved Matin
Dobry den, pracuji na polovicni uvazek (50%) ve skolstvi. Chtel bych se zeptat jak mi ma byt vypocitano zdravotni pojistne, ktere je tusim min. 1080 Kc (13,5% z 8000) kdyz muj zakladni mesicni plat je 6707,- Ve vyplatni pasce mam: zaklad pro pojistne 8000 - 360kc zaklad pro socialni 6707 - 436kc zdr. poj. 9% placene zamestnancem 116kc At pocitam jak pocitam nemuzu se dostat na 1080,- a nechtel bych byt u zdrav. pojistovny dluznikem. Je tenhle vypocet spravny a nic nedluzim nebo si musim neco sam doplacet primo na pojistovne? Dekuji. S pozdravem Jan Hodan
Dobrý den. Mám prac.poměr, kde jsem podepsala "růžové prohlášení", tudíž uplatňuji slevu na poplatníka i na dítě. Mám ale ještě brigádu na dohodu o pracovní činnosti, kde slevy tedy již uplatňovat nemůžu. Budu konkrétní: hrubá mzda z brigády mi dělala za měsíc necelé 4000,-Kč, dostala jsem cca polovinu jako ČM. Odvody na ZP i SP vlastně odvádím 2x, daně též, dokonce ZP mi na DPČ počítali z HM 8000,-Kč. Srážky se mi zdají vysoké, mít 50% čistý výdělek z druhého zaměstnání se mi zdá nepoměrný. Můžete mi poradit, jestli je to správně ohledně toho ZP a SP a zda-li mi budou vráceny třeba přeplatky na dani v ročním zúčtování? Člověk má přeci druhé zaměstnání na DPČ, aby si finančně pomohl a ne, aby mu bylo sraženo cca 50% ze mzdy? Děkuji Vám předem za odpověď.
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a chci si přivydělat uzavíráním pojistek, ale abych si takhle mohla vydělat, musím se stát OSVČ. Chtěla bych se zeptat jestli musím platit sociální a zdravotní pojištění, když si vydělám měsíčně do 6000 Kč a v jaké výši. Děkuji
Dobrý den, jsem na MD, pobírám rodičovský příspěvek a přivydělávám si měsíčně na DPP zhruba 2440Kč. Za minulý měsíc jsem odvedla na ZP 861Kč, což je zhruba o 750Kč více, než dříve. Zjistila jsem, že vym.z.ZP se rovná 8000Kč a ne hrubé mzdě, jako dříve. Chtěla jsem se zeptat zda toto platí i pro lidi, kteří jsou na MD. Příjde mi to nesmyslné, poněvadž pokud bych si přivydělala např. 1000Kč, tak budu pomalu snad i doplácet, jestli tomu dobře rozumím. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnaná a současně pobírám rodičovský příspěvěk. Od ledna do března nám ale padlo hlídání a tak se nám nabídla přítelovo maminka, že si po dobu 3 měsíců vezme v práci neplacené volno a bude hlídat. Chtěla bych se zeptat, zda je možné po tuto dobu přepsat rodičovský příspěvek na babičku dítěte. Pokud ne, musí si sama platit sociální a zdravotní pojištění? A v jaké výši? Prosím o informace. Předem děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den.Mám dotaz ohledně sociálního pojištění.Mám částečný úvazek na 80 hodin kde mi zaměstnavatel platí sociální a zdravotní, dále se živím brigádami s penězi na ruku.Chci aby se mi odpracované měsíce zahrnovaly do výpočtu důchodu,kolik si musím sám doplácet a jak to udělat?Děkuji Milý
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na otázku ohledně výhod studenta. Ve školním roce 2010/2011 jsem byla studentkou vysoké školy. V letošním školním roce (11/12) plánuji studium ukončit a v dalším školním roce (12/13) se chystám opět studovat, ale na jiné fakultě. Zajímalo by mě tedy, jestli mi vznikají nějaké povinnosti ohledně soc. a zdrav. pojištění tento školní rok a jestli může můj rodič uplatnit slevu na dani na tento školní rok, když jsem ještě neukončila studium. Předem děkuji za odpověď. M.Ch.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Od 1.1.2011 mám dvě zaměstnání - dva plné pracovní úvazky (19 a 20 tis. hrubého). V prvním zaměstnání už několik let vždy vyplňuji a podepisuji "růžový tiskopis" snad pro slevu na dani. Zaměstnavatelé za mě odvádějí všechny poplatky - zdravotní i sociální pojištění, z obou platů je mi strhávána daň. Připadá mi zvláštní, že bych měla platit vše dvojmo, je to tak v pořádku? A je třeba podávat daňové přiznání? Jsem zaměstnanec, nikoli OSVČ. Děkuji Vám. Pavla
Dobrý den, naše 3 zaměstnankyně odchází během září do předčasného důchodu, uzavřeli jsme dohodu o rozvázání pracovní poměru. Chtěla bych se zeptat, zda je u zdravotní poj. odhlásím kódem O nebo kódem D (rozhodnutí o přiznání důchodu zaměstnankyně ale ještě neobdržely).Musí zaměstnankyně samy také nahlásit na zdravotní pojišťovně odchod do důchodu? Moc děkuji za odpověď. MS
Dobrý den, mám dotaz, omylem jsem zamestnanci srážela vyšší zdravotní pojíštění z důvodu omylem poníženého VZ o částku 5.355,- pro inv.důchodce za které pojíštění platí stát. Máme se zaměst. podepsanou dohodu o srážkách ze mzdy resp. navýšení VZ. Chci se zeptat jakým nejlepším způsobem,a v jaké výši můžu srazit nedoplatek zaměstnanci. děkuji Bernatíková
Dobrý večer, prosím o radu. Dne 10.8. mi skončila rodičovská dovolená.Zapomněla sem se nahlásit na ÚP a utíkala sem tam dne 24.8 a od toho dne mám placeno zdravotní a sociální.Od 11.8 do 23.8 což vychází na 12 to nemám placeno chci se zeptat jestli to budu muset doplácet a kolik by to asi bylo??Děkuji moc za odpověď
Dobrý den. Pracuji už 10rokem sezoně v italii. Trvalé bydliště mám stále v ČR. Sezona mi začala 3.12.2010 a končí 15.10.2011 Mezi sezonou se vždy přihlašuji na VOZP. Ale tentokrát bych ráda zůstala v Čr- mám vůbec nárok na podporu??? Dostanu minimum? Nebo mi to spočítaji z platu co dostávám tady v italii? A jěště otázka...plánujeme s přítelem rodinu...kdybych ted zůstala těhotná budu mít nárok v Čr na mateřskou?? A z čeho mi jí vypočítaji? Velmi Vám děkuji za odpověďi....pěkný den Hanka
Dobry večer.Mam na vas dotaz:neudělala jsem čast statni maturity,takže náhradní termín mam v polovině září a tento patek jsem se šla informovat na ÚP kdy se mám hlásit a tam my bylo zděleno,že už jsem se měla hlasit 1.7.2011 a byla mi řečna častka kterou musim uhradit,jedna se se o častku přes 3000kč,- Chtěla bych se zeptat zda-li postupovali správně nebot na ÚP v jinem kraji mi sploužačka oznamila že tam ji bylo zděleno že je studentkou do 31.8.2011 a tudiž ji socialni a zdravotni plati stat.
Dobrý den, je mi 21 let a tento měsíc jsem odpracoval 9 dní- vydělal asi 4,5 tisíce hrubého a dal výpověď,hned jsem uzavřel dohodu o pracovní činnosti v jiné společnosti, kde si vydělám asi kolem 2 tisíc hrubého v červenci a kolem 3 tisíc hrubého v srpnu do 19.srpna a od 22.srpna nastupuji na HPP jinam kde bych do konce měsíce měl vydělat asi 5 tisíc hrubého. Budu muset doplácet za tento nebo příští měsíc zdravotní či socialní pojištění? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Měsíční mzdu mám 9000,v měsíci červnu jsem pracovala jeden den ,2.a 3.6.nepl.volno, od 6.6.do 30.6.prac.neschopnost.Jaký je VZ pro odvod pojistného na zdrav. poj.Děkuji