FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jak vysokou částku zdrav.pojištění budu platit při pracovní smlouvě na 3,5 hodiny denně,s výší výdělku 4 200 korun měsíčně.Děkuji za odpověď Eva
Dobrý den. od 1.1.2009 se zavádí u SP tzv. zaměstnání malého rozsahu, znamená to prosím, že pokud nebude mzda u DPČ v daném měsíci dosahovat 2.000,- Kč nebude se mu z jeho mzdy srážet SP stejně jako tomu je u DPP ?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou řádné termíny odvodů pojistného - sociálního zabezpečení, zdravotního pojištění a daně ze závislé činnosti. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, byl jsem u firmy zaměstnán na dohodu o pracovní činnosti.Nebyl jsem ani jedinkrát za měsíc v práci.Za to období jsem si zaplatil zdravotní pojištění, ale mám ze zákona povinnost platit také sociální pojištění?Pokud ne, jaký by to mělo dopad do budoucna?Jestli-že ano jak velké jsou penále.Předem moc děkuji za odpověď.
Pojistné z podílů členů družstva Prosím o radu,zda se z podílů členů družstva odvádí sociální a zdravotní pojištění.Jestli se nemýlím,tak podíl je zdaněn srážkovou daní. Děkuji Blažeková
Dobrý den, nevíte náhodou, jaký bude výpočet stropu pro soc a zdrav. pojištění v roce 2009? Děkuji
Dobrý den, mám na Vás dotaz týkající se rozhodného příjmu do 2 tisíc korun u zaměstnání malého rozsahu. Tato částka je stanovena fixně 2 tisíce za měsíc, nebo v případě nástupu koncem měsíce se stanovuje poměrnou částí? Děkuji a přeji hezké předvánoční dny.
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplácení odměny za práci jednatele. Jednatel spol. s r.o. by si chtěl vyplatit odměnu za práci jednatele. Musím ho prvně přihlásit na sociální a zdravotní pojištění než mu odměnu poskytnu nebo lze odměnu vyplatit bez toho, abych jej přihlašovala. Jednatel nemá u spol. žádný pracovní poměr. Odměna bude vyplácena jednorázově jednou až dvakrát ročně. Jaký způsob při vyplácení odměny je nejlepší. Děkuji za odpověď. Jana Pavlasová
Dobrý den, jednatel společnosti s.r.o. si chce vyplatit odměnu za práci jednatele. Jednatel není na této společnosti zaměstnám. Lze vyplatit tuto odměnu bez toho, abych jednatele přihlašovala na zdravotní a sociální pojištění nebo ho musím prvně přihlásit a poté odměnu vyplatit. děkuji za odpověď. Jana Pavlasová
Chtěla bych si vzít neplacené volno u svého zaměstnavatele. Zřejmě budu muset zaplatit sociální a zdravotní pojištění za tyto dny. Zajímalo by mně, kolik to činí na 1 den.
Dobrý večer, dovoluji si požádat o radu v oblasti NP u OSVČ- podnikatel by byl rád dobrovolně účasten NP u PSSZ, dosud jej neplatit, chtěl by být plátcem NP od 1.1.2009, co je potřeba v tomto případě zařídit na PSSZ?? A druhý dotaz, prosím - podnikatel je plátcem dobrovolného NP, a dotaz zní - kdy může být zrušeno NPjak ze strany OSVČ, tak ze strany OSSZ, aniž by byl podnikatel upozorněn nobo musí být vyrozumněn ve všech případech(pokud nějaké jsou).Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, v současné době žiji s přítelem v přechodném bydlišti. Smlouvu o bydlení jsem podepsala na celý rok. Pobírám státní podporu v nezaměstnanosti ve výši 2000 korun. Mám nárok na nějakou další sociální podporu? Děkuji za Vaši odpověď.
Vážená paní Sedláčková, prosím o zodpovězení následujícícho dotazu: zda se rozhodný příjem pro odvod sociálního (a následně i zdravotního) pojištění (pro rok 2009 2.000 Kč měsíčně) počítá jako poměrná část. Tzn, že pokud zaměstnanec nastoupí do práce koncem měsíce a bude mu zúčtován příjem např. 1.500 Kč, bude z této částky odvádět SZP? Děkuji za odpověď.
Dobry den.Mam prosbu a dotaz. Manzelka ukoncila rodicovskou dovolenou k datumu 13.11.08/dcera mela 3 roky/ a musela nastoupit do prace od 14.11.08 a dcera na cely den do materske skolky.Pozadali sme teda o ukonceni teto socialni davky dle zakona. Chtel bych se teda zeptat toto: Jestli stat zaplatil socialni a zdravotni pojisteni na tech 13 dni v listopadu/1.-13.11.08/na Urade prace mi "ochotna" pracovnice nebyla schopna odpovedet!Vyplaceni rodicovskeho prispevku manzelce ukoncili spetne jiz od 1.11.08./toto zdeleni sme obdrzeli nasledne pisemne/?
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a přivydělávám si na 0,5 úvazek.Kolik z tohoto výdělku musím platit zdravotní a sociální pojištění? Průměrný PP je 4407/měs. Děkuji za odpověď
Dobrý den, může občan ČR, který je z důvodu dlouhodobého pobytu v cizině odhlášen ze zdravotního pojištění, navštívit ČR a nechat se za přímou finanční úhradu lékaři nechat vyšetřit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem na mateřské a pobírám rodičovský příspěvek, tudíž zdravotní pojištění za mě platí stát. Jakmile si začnu přivydělávat jako OSVČ tak předpokládám, že zdravotní pojištění si již budu hradit sama a zrovna tak asi i sociální pojištění, že? Pokud budu mít příjmy velmi malé mohu zažádat o vrácení sociálního pojištění? Děkuji.
Dobrý den,prosím o radu.Ocitla jsem se ve špatné životní situaci.Vlednu 2009 se mě má narodit syn ale zůstala jsem bez partnera a mám obavy ze své finanční situace.Porďte mě prosím o jaké příspěvky mohu jako matka samoživitelka (otec nikde uveden nebude)žádat,z čeho se vypočítávají abych si je mohla zkusit alespoň přibližně vypočítat a věděla tak ne čem zhruba budu. Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz, zda-li při zaměstnání účnů na praxi se platí sociální a zdravotní pojištění z mezd ? Děkuji
Podle zakona c.48/1997 Sb. §5 Pojistenec je platcem pojistneho pokud a/je zamestnanec,.... s vyjimkou 3.osoby cinne na zaklade Dohody o provedeni prace. V tomto pripade tedy nemusim platit zdravotni pojisten? Kdo ho za me plati? jak to nahlasit na pojistovne? A lze to nahlasit pojistovne i zpetne-pojistovna po me zada pojisteni za uplynulych devet let. Dekuji