FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA VÝPOČET MZDY

odpovídal(a): Redakce

Průměrný výdělek

DOBRÝ DEN, CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,ZDA DO VÝPOČTU HODINOVÉHO PRŮMĚRU SE ZAPOČÍTÁVAJÍ HODINY NÁHRADNÍ MZDY TJ.80%.DĚKUJI ZA ODPOVĚD.

Evidence docházky

Dobrý den,prosím Vás chtěla bych poprosit o radu. Jakou evidenci vést v případě,že zaměstnavatel a zaměstnanec mají ve smlouvě sjednáno nerovnoměrné rozvržení pracovní doby.Jak potom v evidenci docházky zadávat výběr hodin?Stává se, že zaměstnanci v případě,že čerpají nadpracované hodiny požadují po zaměstnavateli opětovné proplacení stravného? Jak to provést v tomto případě? Prosím o vysvětlení,ráda bych aby veškerá evidence ohledně vedení nerovnoměrného rozvržení pracovní doby byla ze strany zaměstnavatele v souladu se zákonem.Děkuji

Měsíční fond pracovní doby

Jde mi o to zda-li může podnik použít hodiny odpracované z mého volna jako přesčasy na doplnění fondu pracovní doby.Minulý měsíc jsem na začátku měsíce odpracovala navíc 3dny. Celkem 27 hodin. Mzdová si je do pracovního výkazu zapíše jako odpacované,aniž by si je poznamenala jako přesčas. Při průběžném sčítání ke konci měsíce zjistí, že mám hodin dost a dá mi krátké služby.Kdo na přesčasy nechodí dostane služby dlouhé, aby mu nic nechybělo.Tak že jsem nakonec dostala zaplacených s příplatkem pouze 5 hodin a přišla o 3 dny volna.Praktikuje se to zde naprosto normálně.Co stím? Obrátit se na naší odborovou organizaci je naprosto zbytečné, a s inspektorátem práce mám jenom špatné zkušenosti.Když jsem před nedávnem řešila jiný pracovní problém, tak už mi dopředu řekli, že si mám raději najít jiné místo. To snad ale není řešení.

Průměrný výdělek

Chtěla jsem se zeptat,zda může účetní počítat hodinový průměr z úkolové mzdy a k tomu započítávat i 80% z náhrady mzdy.Děkuji.

Průměrný výdělek

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na způsob výpočtu průměrné náhrady na dovolenou a svátek.

Výpočet mzdy

Dobry den, jsme nove vznikajici obcanske sdruzeni a nemame moc zkusenosti s uctovanim. Chtela bych se zeptat: 1/ Pokud zamestname obcana jineho statu EU na 0,25 uvazku s platem 4000,- hrubeho, spocitala jsem spravne ze celkove mzdove naklady nasi organizace budou 5400,- a jeho cista mzda 3850,-Kc? Tedy celkove odvody statu budou 2440,- Kc? 2/ Bude mit on timto uvazkem plne pokryto zdravotni a jine pojisteni v CR? 3/Mohl by si jako cizinec, obcan EU pracujici v CR uplatnit odvody na dite? Celkove odvody statu by pak tedy byly 1550,-Kc. a cista mzda 3850,-? Predem dekuji za odpoved Pavla H.

Výpočet mzdy

Dobrý den, může mi zaměstnavatel při výpovědi zaplatit jenom část posledního pracovního dne, když mi sdělil, že už mě nepotřebuje a poslal domů? Nebo mi poslední pracovní den musí zaplatit celý?Zbytek tohoto dne mi napsal jako dovolenou, ačkoli jsem se s ním na tom nedohodla. A může mi, pokud jsem odešla v první třetině měsíce do mzdy nazapočítat slevu daní na vyživované dítě? Děkuji za odpověď.

Výplata mzdy

Dobrý den, ráda bych věděla, kde je uvedeno, že se jedná o fixní mzdu, nebo jestli je každá měsíční (ne hodinová) mzda fixní. Popřípadě jakým způsobem a na kterém dokumentu je toto uvedeno? Také si nejsem jistá, pokud by se jednalo o fixní mzdu, jak je to s proplácením přesčasů a práce ve svátek? A pokud jde o práci přesčas do 150 hodin ročně, kde je uvedeno, že měsíční mzda již zahrnuje práci přesčas, popřípadě, jestli to musí být uvedeno a na jakém dokumentu? Předem moc děkuji za odpověď.

Průměrný výdělek

Zaměstnanec V HPP od 17.3.2008, HM 14.500,-(pokud pracuje celý měsíc).Za 3/08 odpracoval 11 dní, HM 7.601,-Kč. V 4/08 čerpal 4 dny dovolené. Jak vypočítat průměr na dovolenou za 4/08? Děkuji

Životní minimum

Dobrý den,jsem na nemocenské-za 31 dnů ve 3/2008 mi byla vyplacena částka 4451kč,k tomu 1857kč-dětský přídavek+sociální příplatek,a 200kč výživné.Když jsem žádala na úřadě o doplatek do životního minima,bylo mi řečeno,že nemám nárok a že životní minimum jsem překročila s výše uvedenýma částkama.Jsem rozvedená,starám se o 17ti letého syna-studenta Opravdu je životní minimum tak nízké? Děkuji

Výpočet mzdy

Dobrý den.Mám pevnou měsíční mzdu.Podle účetní pro tento typ mzdy platí jiné podmínky,tzn. svátek se neproplácí náhradou,ale platí se jako prac.den.Náhrada se nevypočítává jako hrubá mzda za čtvrtletí děleno prac.dny,ale pomocí nějakého koeficientu,takže vždy vychází menší.Ptala jsem se jiné mzdové účetní a ta s tímto postupem nesouhlasí.Která účetní má pravdu?Předem děkuji za odpověď.

Výpočet mzdy

Dobrý den, od 1.3.2008 jsem zaměstnána v HPP a mzdu mám 60Kč/hod hrubého. 7.4.2008 jsem onemocněla a PN bude trvat zřejmě do 28.4.2008. Chci se zeptat, jak budu placena. Zda-li dostanu nemocenské dávky + mzdu za odpracované dny nebo zda dostanu nem. dávky + mzdu za odprac.dny + dorovnání do výše minimální mzdy? Pokud za ten měsíc nedosáhnu výše minimální mzdy, mohu se někam obrátit o dorovnání? Děkuji za Vaši odpověď

Výpočet mzdy

Dobrý den! Pracuji na poloviční úvazek, v harmonogramu sněm, mám měsiční plat a vyrovnávací období je čtvrtletí. Podle zaměstnavatele musím za první čtvrteltí tohoto roku odpracovat 65 pracovních dnů x 4 hod = 260 hodin, abych měla nárok na měsiční mzdu. Ale dle mého bych měla odpracovat 63 prac dnů x 4 hod = 252 hod. Skutečně jsem odpracovala 260 hod - dle mého bych 8 hodin měla mít proplaceno jako hodiny navíc. Děkuji

Příplatek za práci v noci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám pracovní dobu od 17.00 hod do 1.00 hod následujícího dne, může mi zaměstnavatel proplatit pouze jednu hodinu za práce v noci, s odovláním na to že se noční proplácí až po dvou odpracovaných hodinách, tzn. že za dobu od 22.00 do 24.00 nárok nemám.

Odměny

Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi pojmem odměny a prémie, nemyslím tím prémie %, ale jako měsíční složku mzdy, jejíž výši určuje zaměstnavatel. Moc děkuji za odpověď.

Výpočet mzdy

Dobry den.Mam pevnou pracovni dobu.Ve svatek, ktery mam mit proplaceny ,jsem musel jit do prace, kde jsem byl 5hod.Jak je to se zaplacenim toho svatku a těch 5 hod?Zaměstnavatel mi proplatil jen 2,5hod svatku misto 7,5hod.protože,jsem byl těch 5hod.v praci. Moc děkuji za odpověď.

Výpočet mzdy

Dobrý den paní Sedláčková, moc Vám děkuji za odpověď (14.4.08). Toho 4.3.08 už nepracoval-ukončení PP dohodou. Ale nevím jak s tím zdravot.pojištěním, když píšete "zdr.poj. do minim. výše odvádět nemusíte".za zaměstnance odvedeme 160,- a zaměstnavatel odvede 320,-, tudíž dohromady 480,-. Tak teď vlastně nevím, zda to odvést, či nikoliv, abychom něco nezanedbali. Můžete mi prosím ještě s tímto pomoci? Jsem úplný lajk, ale snažím se synovi pomoci, proto se často na Vás obracím a moc děkuji, jak nám pomáháte. Přeji Vám hezký den

Přestávky na jídlo

Dobrý den, mám zaměstnance na směnném provozu, kterým počítám 38,75 hod týden.prac.dobu. Prosím o sdělení, po kolika odprac.hod. má nárok na oběd a zda musí napracovávat také celou 0,5 hod.? /Někdy má odpracováno 5 hod, jindy 9 hod./Děkuji.

Odstupné

Dobrý den,je možné na základě dohody o ukončení pracovního poměru vyplatit zaměstnanci odstupné ve výši 1násobku měsíční mzdy,které nepodléhá SaZP? S výkonem práce daného zaměstnance nejsme spokojeni a on bez odstupného sám odejít nechce.Děkuji

Výpočet mzdy

Dobrý den, prosím poraďte mě jak se vypořádat s tímto případem: Zaměstnanec od 8.1.2008 do 3.3.2008 byl nemocen a 4.3.08 ukončil pracovní poměr. Z r. 2007 zbývá 6 dnů dovolené, kterou si nevybral, musíme jí zaplatit.Takže jsme spočítali takto: 592,- x 6dnů D =3 552,- z toho ZP 160,- pracovník a 320,- zaměstnavatel, SP 285,- pracovník a 924,- zaměstnavatel. Čistá mzda 3107,-. Daně žádné nevyšly. Je to výpočet správný? Předem moc a moc děkuji za pomoc