FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA VÝPOČET MZDY

odpovídal(a): Redakce

Pracovní doba

dobrý den, máme ve firmě pracovní poměr od 5.30 -14.00 hod. Nyní mne známá upozornila, že to snad není správně a že jim tuto věc napadl inspektorát práce. Můžu se zeptat zda v tom vidíte nějaký problém?

Výpočet mzdy

Dobrý den.Mám dotaz.Pracuji ve dvousměnném nepřetržitém provozu a v květnu jsem byla dvacet kalendářních dnů na nemocenské a ještě jsem odpracovala sedm pracovních dní což bylo 77 hodin.Podnik mi zaplatil dvacet dní nemoci,ale pouze pět dní práce což bylo 55 hodin.Bylo mi řečeno že víc hodin mi nemůžou zaplatit z důvodu že jsme v nepřetržitém provozu a tak můžu mít zaplaceno za květen jen 165 hodin.Prosím můžete mi poradit jestli mám nárok na zaplacení i těch zbívajících 22 hodin? Za odpověď Vám předem děkuji.

Průměrný měsíční výdělek

Dobrý den, potřeboval bych poradit s výpočtem čistého měsíčního výdělku pro úřad práce. Zaměstnaný jsem byl předtím přes 4roky. Z jakých hodnot mám vycházet? Děkuji za odpověď.

Výplata mzdy

Dobrý den, můžete mi poradit, jak je to s převodem mezd na bankovní účet? Příklad: Jsem rozvedený pán, na personálním oddělením řeknu, aby mi část mzdy poslali na můj účet, část na výživné na jiný účet, část na hypotéku, a tak dále. Je toto nějak ošetřeno v ZP, že zaměstnavatel nemusí posílat mzdu na několik bankovních účtů? Řekněme, že tohle je jen výhodné pro zaměstnance, neboť ušetří cca 100,-- děkuji

Překážky v práci

Dobrý den, shodou okolností se stalo, že jsem byla v měsíci třikrát u lékaře a vždy jsem návštěvu měla řádně doloženou. Mám jít ještě k zubaři, ke kterému jsem objednána již před měsícem a půl. Zaměstnavatel mě nechce pustit s tím, že na tento měsíc jsem marodila až dost. (ve všech třech případech se jednalo o 2 až 4 hod mé nepřítomnosti na pracovišti, odběr krve, rehabilitace, kontrolní vyšetření). Dotaz: je někde stanoveno jak dlouho a jak častá může být návštěva u lékaře? Jak se určuje doba nepřítomnosti? (lékař napíše čas odchodu plus doprava? A co příchod a čekání v ordinaci?) V zákoníku práce jsem nic nenašla, přehlédla jsem něco? Který zákon či nařízení tyto případy ošetřuje? Jaký má být v tomto případě správný postup zaměstnance a zaměstnavatele? Když teď k zubaři nebudu moci jít, budu opět čekat skoro dva měsíce. Děkuji za odpověď. Alena

Pracovní doba

Dobrý den, mám na ás dotaz, zda odpracovanou dobu lze počítát pouze na celé hodiny, popř. půl hodiny, nebo musí být propláceny i minuty. V naší organizaci je doba počítána po půl hodinách a za tuto je proplácena mzda i příplatky. pokud např. za jeden den odpracoval 8 hod. a 48 min., proplácí se mu 8,5 hod. (a půl hodina je brána jako přesčas). Je to tak správně, neměly by se mu platit i minuty? Nikde v ZP jsem nenašel, jaký časový interval musí být proplácen. Děkuji mnohokrát!

Výpočet mzdy

Dobrý den, pokud v červnu mám několik hodin přesčas a budu si za ně chtít v červenci vybrat náhradní volno, musí mi zaměstnavatel zaplatit v červnu odprac. hodiny vč. přesčasů a v červenci pouze ty odpracované, nebo lze přesčasové hodiny převést do července a v červnu tím pádem zaplatit pouze základní fond hodin? Děkuji Vám za odpověď.

Náhrada mzdy za svátek

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu týkajícího se proplácení svátků u zaměstnanců s měsíční mzdou: pokud je stanovena měsíční mzda a svátek vyjde na pracovní den, náleží mzda za odpracované dny + dny svátků proplaceny průměrným výdělkem? Nebo lze vyplatit celou měsíční mzdu, jako kdyby žádný svátek nebyl. Děkuji.

Záloha mzdy

DOBRÝ DEN. JE MOŽNÉ ZAMĚSTNAVATELEM AS. ZAKÁZAT ZÁLOHU NA MZDU ZA VYKONANOU PRÁCI PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚD MATOUŠEK JIŘÍ

Mzdové náklady zaměstnavatele

Dobry den, som Slovak a pracujem pre cesku firmu so sidlom v Prahe.Firma ma zapozicala pre inu firmu na stavbu na Slovensko.Som tu uz rok.Stale vsak dostavam diety 165 Kc .Mam narok na zahranicne diety?Zamestnavatel tvrdi ze za prenajatu sumu mu to nevyde,hoc to nie je pravda.Kolko penazi odvadza statu firma za zamestnanca pri plate 30000 hrubeho?

Průměrný výdělek

Dobrý den,jak se prosím vypočítá náhrada mzdy za svátek a dovolenou,když zaměstnanci zvyšuju od měsíce května mzdu.Zůstává stejný průměr za 1 čtvrtletí při původní mzdě, nebo při zvýšení mzdy se počítá náhrada ve vyšší mzdě.Příklad: Měsíční mzda 15.OOO,- náhrada za 1.čtvrtletí /45.000/504h tj. 89,29 Kč/h.Od května zvýším mzdu na 16.000,- Kč.Zůstává 89,29 Kč/h nebo 16.OOO,- /160h v květnu tj.100,-Kč/h.Děkuji

Stravné u pracovní cesty

Dobrý den,prosím o radu ohledně vyplácení dávek stravného zaměstnancům.Lze udělat výplatu denního stravného tak,že místem pro výplatu stravného se určí(v pracovní smlouvě) trvalý pobyt zaměstnance?? V praxi by to znamenalo,že když by nepracoval v místě svého bydliště vznikl by mu nárok na stravné (58,--,88,--...)a ne sídlo zaměstnavatele.Děkuji za odpověď

Průměrný čistý výdělek

Dobrý večer,prosím o radu jak vypočítat průměrnou čistou měsíční mzdu za posledních 12 měsíců - 05/07 až 04/08, když jsou rozdílné slevy na daní (07-600,-Kč a 08 -2070,-Kč)? Mnohokrát děkuji za odpověď

Příplatek za svátek

Dobrý den,zaměstnanec pracoval od 23.30h/30.04/ do 5.30h/1.05/,náleží mu příplatek za svátek 5.5h?Děkuji za odpověd

Dobrý den,chci se zeptat na výši alimentů.Mám 10…

Dobrý den,chci se zeptat na výši alimentů.Mám 10-letou dceru,na kterou můj bývalý muž platí pouhých 900kč.Chtěla bych tuto dávku navýšit alespoň na 1500kč.On ještě platí na další 2 děti,na které ovšem přispívá celkem 5000kč.Je to velký nepoměr a já bych ráda věděla,jak se mu dávka na děti vypočítává,zda to řešit jen ústní dohodou s ním,nebo kontaktovat soud,ať rozhodne o výši alimentů vzhledem k jeho mzdě.Bohužel nevím přesně jakou má bývalý manžel výplatu,ale pohybuje se kolem 16tis. čistého.Děkuji Veronika Ovádková

Průměrný výdělek

V lednu 2008 jsem dostala mzdu za 1,5 odpracovaného dne ve výši 2600,- Kč, dále 3000,- mimořádnou měsíční odměnu, dále jsem dostala mzdu za řádnou dovolenou, po dovolené jsem nastoupila na nemocenskou, která trvala až do 31. 3. včetně. Mzdová účetní mi stanovila průměr pro PPÚ na 2. čtvrtletí, ve výši 166,91 Kč/hod. Myslím, že výpočet měl být 2600 + 3000 = 5600,- Kč : 1,5 dne : 8 = hodinový průměr pro příští čtvrtletí. Mám pravdu já nebo mzdová účetní?

Příplatek za práci v noci

Dobrý den, zaměstnanec pracoval od 22 hod /30.4./ do 6 hod. /1.5./, náleží mu příplatek za noční směnu a též za svátek 6 hodin? Děkuji za odpověď.

Příplatek za práci v noci

Dobrý den, zaměstnanec byl na odběru krve, druhý den čerpá volno, na který má nárok. Tento den mu zaplatím průměrem,jestliže mu vychází směna na odpolední, tj. do 22 hodin, musím mu zaplatit i příplatek za noční? Děkuji.

Průměrný výdělek

Dobrý den, jednatel společnosti s měsíčním platem 50000 Kč dostává 2x ročně 13. a 14. plat ve stejné výši. Dále 1x ročně v termínu 13. platu odměnu za dobré výsledky loňského roku ve výši 100000 Kč (vše + ZP a SP). Co to udělá s průměrným výdělkem pro dovolenou, bude 2 čtvrtletí "normální" a 2 čtvrtletí vyšší, něco z toho do průměrného výdělku nezapočítat nebo rozpočítat?? Děkuji

Výpočet mzdy

Dobrý dej mám dotaz,od1.7.08 nastupuji na zkrácený 6ti hodinový úvazek do zaměstnání,můj hrubý měsíční příjem bude činit7570kč.Potřebovala bych zjistit jaký bude můj čistý příjem.Jsem samoživitelka dvou dětí.Jejich věk je 4 a 8 let.Děkuji moc.