FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA VÝPOČET MZDY

odpovídal(a): Redakce

Výpočet mzdy

Dobrý den, chtěla bych vědět, sazbu z tabulky, s kterou vypočítám čistou mzdu, když jsem došla k číslu (po odečtení soc.poj., po odečtení slevy na poplatníka a zdrav. a soc. poj, co platí zam-tel.)21.411 Kč.

Průměrný výdělek

Dobrý den, chtěla bych si ještě upřesnit výpočet průměrů při novém zaměstnání. Zaměstnankyně pracovala v červnu 5 dní. Za celý červenec odpracovala 14 dní. V červenci měla příplatky za sobotu. Jak tedy vypočítat průměry, když ještě neodpracovala 21 dní? Máme tedy použít pravděpodobný výdělek nebo použít průměr, který vznikne z června (5 dní), tedy z 2.čtvrtletí? Děkuji za odpověď.

Průměrný výdělek

Dobrý den, mám dotaz ohledně používání průměrů (dovolená, přesčasy, svátky atd.). Zaměstnankyně skončila HPP a odešla do starobního důchodu. Následující den začala nový pracovní poměr DPČ na dobu určitou 1 rok. a) Máme používat průměry z HPP nebo začít s novými průměry tzn. vypočítají se ze základní mzdy např. 60Kč/hod (tzn. průměr 60Kč/hod na dovolenou, svátky)? b) Jaké částky se započítávají do výpočtu průměru v 1. čtvrtletí nového zaměstnání, jenom stanovená základní mzda tedy 60Kč/hod nebo se ještě připočítávají prémie? Děkuji za odpověď

Výpočet mzdy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s úhradou za svátek v případě, že pracuji na směny ( 2 dny práce - 12h, 2 dny volno, 2 dny práce - 2dny volno...) a práce mi vychází přes svátek. Předem děkuji a přeji hezký den.

Výplata mzdy v hotovosti

Při výplatě mzdy v hotovosti je potřeba podpisu zaměstnance při převzetí na jaký doklad?

Výpočet mzdy

Dobrý den, jsem studentka a pracuji v obchodě v supermarketu na dohodu o pracovní činnosti, kde můžu max. za měsíc mít 90 hod, tj 20 hod za týden. První výplatu jsem měla HM 5 320,- Kč za 76 hod. a ČM 4 654,- ... Níže je uvedena sleva na dani zákl. 2070,- - to vím o co jde, ale nevím co je sleva na dani ostatních? Jde o slevu na studenta? V tom by nebyl až takový problém. Další moje mzda je za 92 hod. HM 6440,- a ČM 5423,- ... zde už mi to nesedí. Ostatní slevy tady už nejsou napsány a počítají mi navíc ZP podíl ZC ZC. Jakto že mi to nepočítali v první mzdě a teď ano? Mockrát děkuji za odpověď.

Výpočet mzdy

Dobrý den, jsem studentkou střední odboré školy a chtěla bych začít při studiu pracovat na HPP, je tohle možné? kde se mám nahlásit, co mi odečtou ze mzdy? co vše budu platit? Děkuji za odpověd, přeji hezký zbytek dne. Anetta

Výpočet mzdy

Chci se zeptat na syna.Sehnal si brigádu,a vypočetli mu hrubou mzdu ve výši 5242,57kč.Měsíční zálohu na dań mu vypočítali ve výši -795kč.Zdravotní pojištění-175kč,sociální pojištění-311kč.Zdá se mi dań dost vysoká a zdrav. a soc. pojištění jsem se domnívala že platí stát.Děkuji Dočkalová Synovi je 16 let.

Zápočtový list

Dobrý den, můj syn /21 let/ necelý rok pracoval, nyní od září nastupuje na vysokou školu. Komu odevzdá zápočtový list, který mu vydal zaměstnavatel? děkuji za odpověď

Průměrný výdělek

Dobrý den.Jaký průměr ze mzdy se počítá na vyplácení dovolené, když jsem ukončila pracovní poměr.Chtěla bych si to zkontrolovat. Děkuji za odpověď

Výpočet mzdy

Přeji dobrý den a prosila bych odpověď na 2 dotazy. 1/ Odvod zákonného pojištění odpovědnosti dle 125/93 Sb.se prosím vypočítává z hrubé mzdy zaměstnance nebo z příjmů, které podléhají odvodu soc.pojištění čili se superhrubé mzdy. 2/ Hrubá mzda z dohody o provedení práce, kterou účtuji na účet 521.. bude daňově uznatelná při daňovém přiznání za rok 2008 nebo nebude daňově uznatelná stejně jako zálohy na soc. a zdravot. poj. OSVČ, které účtuji na účet 526.. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Výpočet mzdy

Zaměstnanec je v naší firmě od 1.6.2008. Dne 16.7.2008 jede do lázní na komplexní léčbu. Odtud nám bude zaslána jeho neschopenka. Jeho hrubá mzda dle smlouvy je 10.000,-. Prosím o sdělení, co je naší povinností s neschopenkou dělat a jak postupovat s jeho nemocenskou. Jak mu spočítat jeho mzdu za červenec a odvody za zaměstnance. Děkuji. Linda

Pracovní doba při služební cestě

Dobrý den,ráda bych Vás požádala o radu.Jak postupovat v případě,když byl zaměstnanec od 3.6.do 14.6. vyslán na služební cestu do zahraničí.Nevím si rady jak vyřešit jeho návrat 14.6. (sobota) to byl na cestě od 8 hod do 23hod,má nárok na proplacení mzdy za dobu kterou v sobotu obsolvoval jízdu?? (má měsíční mzdu) a nebo má nárok pouze na stravné.To samé mě zajímá o víkendu 7 a 8.6. Byl v Itálii,ale měli volný víkend,tak jako kdyby byl doma.Má nárok na nějakou mzdu nebo mu běží pouze diety.Děkuji a doufám,že je můj dotaz srozumitelný.

Pracovní doba

Dobrý den, jakou prac. dobu může mít 17ti letý zaměstnanec. Firma má 8,5 hod prac. dobu, může ji mít tedy i on nebo je pro něj maximum 40 hod týdně. Děkuji za odpověď.

Zahraniční stravné

Dobrý den,jsem řidič autobusu a chci se zeptat kolik můžu mít nejnéně diet.Byl jsem osm hodin v polsku a chtěl bych vědět kolik nejvíce mi může zaměstnavatel tyto diety krátit.Dostal jsem totiž pouhých 286 kč.A jestli mi poradíte jak se toto vlastně vypočítává.Děkuji předem za vaši odpověď.Pecha Vl.

Výpočet mzdy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, při jaké výši mzdy vzniká nárok na daňové zvýhodnění na dítě - 890,-- Kč. Od května jsem zaměstnána na tzv. nekolidující pracovní poměr a zároveń jsem stále registrovaná na ÚP. Jsem zaměstnána na poloviční úvazek za 42,--Kč na hodinu + prémie do 20% (dle ÚP si nesmím vydělat více než 4.000,--).Prohlášení poplatníka daně jsem podepsala, doložila jsem rodný list dítěte i to, že manžel coby invalidní důchodce bonus na syna nebere. Nejdříve mi účetní sdělila, že při polovičním úvazku mám na 890,-- nárok, ovšem při výplatě mi řekla, že na daňové zvýhodnění na dítě nárok nemám, jelikož už mám slevu na dani. A skutečně - ve výplatě bylo: hrubá mzda, pojištění, sleva na dani ...a na dítě nic. Je postup účetní správný? Děkuji za odpověď

Zahraniční stravné

Dobrý den, již jednou jsem tento dotaz sazílala,ale odpověď jsem nedostala.Dovolím se tedy zeptat ještě jednou.Řeším jak provést správný výpočet zahraničního stravného. Zaměstnanec byl vyslán na služební zahraniční cestu do Itálie. Odjel v 7:00 hod ze sídla zaměstnavatele v ČR a na místo určení v Itálii dorazil v 24 hod téhož dne. Prosím o radu jak postupovat při výpočtu stravného. Vím, že v Itálii činí stravné 45 EUR, v Rakousku přes které vedla cesta taktéž.Jestli to píši dobře,je rozhodující čas,kdy překročil zaměstnanec hranice do Rakouska a od té doby mu již náleží zmiňovaných 45 EUR??Pochopitelně dle časového rozlišení krácení stravného.Děkuji a jsem s pozdravem.

Výpočet mzdy

Dobrý den, V případě,že zaměstnanec užívá služební vozidlo na soukromé účely zahrnu 1% vstupní ceny do mzdy. Vysvětlete prosím jak dál postupovat./odvedu i soc. a zdrav. pojištění?/ Děkuji Lenka

Výpočet mzdy

Dobrý den, dovoluji se otázat na následující 1. 4. 2007 jsem nastoupila do zaměstnání, kde mi pod jedním zaměstnavatelem byly stanoveny 2 pracovní úvazky, každý po 4 hodinách čili 8 hodin (denně). Jeden pracovní poměr (který byl finacován z Evropských sociálních fondů) mi skončil 27.4. 2008. A ten druhý mi byl prodloužen na další rok a zvýšen o dvě hodiny (čili na 6 hodin denně). Jedná se mi ale teď hlavně o to, z čeho mi bude počítán průměr pro dovolenou a pro nemocenskou- naše účetní mi tvrdí, že pouze z toho PP, který mi nadále trvá. Což je ale pro mne velice finančně nevýhodné, protože tím pádem mi i za dovolenou vzniká mnohem menší průměr. Není mi jasné, proč bych na tom měla být bita, když se jedná o stejného zaměstnavatele. A jak by se tyto průměry vypočítávali v případě, že bych přestoupila na zcela jiné místo (k jinému zaměstnavateli). Prosím tedy o radu. Děkuji velice předem.

Výpočet mzdy

dotaz ohledně mzdy v lednu jsem měla hrubý příjem 13.770, po odečtení SZ a ZP zaměstnance 1.052 + 592, záloha na daň 0, byla čistá mzda 11.496 sleva na děti 600, daňový bonus 290 1) co je to daňový bonus a kdy je na něj nárok? 2) mám na něj nárok při mé mzdě? 3) neměla by být sleva na děti od 1.1.2008 890.00? Dotazovala jsem se v účtárně, řekli, že je to v pořádku, jejich vysvětlení jsem nerozuměla. Děkuji za odpověď Rovná