FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA VÝPOČET MZDY
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pracuji jako obchodní zástupce a prodávám stavební materiál.Firma nám poskytuje služební auto i k soukromému užívání a ze mzdy nám strhávají 1% z ceny auta.Ale tento "bonus" se mi nevyplácí a tak se chci zeptat, zda to mohu odříct, nebo zda je to povinné užívat služební vůz soukromě.Děkuji za odpověď
Dobrý den, pokud jsem zaměstnán u české s.r.o. a firma mě vyšle na služební cestu do zahraničí - do afrického Gabonu, kde jsem zhruba 11 měsíců (v roce)v celku, tedy se zdržuji více než 183 dnů mimo území ČR, jaký je daňový režim jak pro mě co by zaměstnance a co z toho vyplývá pro zaměstnavatele. Kde mi vzniká daňová povinnost a jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním. Musí se firma registrovat k dani ze z.č. v Gabonu? Jaký by byl režim kdybych byl Čechem a kdybych byl cizím státním příslušníkem - Němcem (mám dvojí občanství)? Děkuji
Dobry den, mam dotaz ohledne vypoctu ciste mzdy. Samozrejme vim, ze na internetu existuje cela rada online kalkulacek. Jejich problem, ale je, ze davaji odlisne vysledky v pripade krajnich vstupu. Krome sveho hlavniho pracovniho uvazku mam jeste dalsi, ktery je jen castecny a hruba mzda je 4.250 Kc (nepodepsal jsem tam Prohlaseni, tuduiz zde neuplatnji slevu na poplatnika). Cisteho mi na ucet chodi 2.420 Kc. Na vyplatni pasce mi nesedi hned nekolik udaju: dan je vypoctena jako 854 pojisteni za zamestnance jako 976 potom tech 2.420 je rovno 4.250 - 854 - 976 Nechapu, ale kde se dobrali tech cisel 854 a 976. Podle § 6 odst. 4 (o danich z prijmu) by melo byt zakladem dane tech 4.250 (ne superhruba mzda), dan by tedy mela cinit 4.250 x 0,15 = 638 (a ne 854) zdravotni pojisteni by se melo vypocitat jako 4,5 % z minimalniho vymerovaciho zakladu, coz je minimalni mzda (8.000Kc) tedy 4.5 % z 8000 je 360 socialni pak jako 4.250 x 0.065 = 277 dohromady pojistne 360 + 277 = 637 (a ne 976) Vychazi mi tedy, ze kazdy mesic dostavam o 555 korun mene, nez bych podle zakona mel. Mohl byste mi prosim nekdo muj postup potvrdit popripade najit v nem chybu? Da se nejak efektivne branit, popripade zpetne vymoci uslou mzdu? Dekuji za pomoc.
Dobrý den, dali jsme zaměstnanci výpověď podle par 52 odst C) nadbytečnost. Pracoval u nás několik let, posledním březnem jsme ukončili pracovní smlouvu dohodou a prvního května podepsali novou smlouvu na jinou pracovní pozici. Po měsíci jsme poslali výpověď a vyplatili vysokou odměnu. Bude se odstupné vypočítávat jen z toho jednoho měsíce a i z té odměny, nebo z posledních třech měsíců, i když by se jednalo o výppočet ze dvou pracovních smluv. Pokud by to bylo jen z toho posledního měsíce a i z odměny, vychází odstupné nehorázně vysoké a mohlo by pro nás být i likvidační. Víme že jsme udělali chybu a odměna měla být vyplacena v poslední mzdě. Dá se s tím ještě něco dělat? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz: Při potvrzení zaměstavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti pro ÚP. u zaměstnankyně,která ukončila rodičovskou, následnou rodičovskou dovolenou v části Údaj o výši průměrného výdělku průměrný čistý měsíční výdělek mi podle počítače vychází 3879,00 (naposledy pracovala naposledy v roce 2006). Chtěla jsem se zeptat jestli tuto částku 3879,00 mám nechat uvedenou , nebo ve kterém § se hovoří o pravděpodobném příjmu, který v této části mám uvést.
Dobrý den,když jsme dali k jubileu zaměstnanci poukaz v hodnotě 4000,-, tak mu teď musím ještě ve mzdě tedy přidat do příjmu 2000,-, které mu zdaním a odvedu z toho ZP a SP. ALe nedostane tedy pak vlastně místo 4000,- navíc ještě 1375,-? Nebo to mám dát jako nepeněžní dar nevstupující do žádného základu?
Dobrý den, zaměstnavatel v kolektivní ani v pracovní smlouvě neuvádí přesný termím výplaty, pouze uvádí, že je splatná v následujícícm měsíci po měsíci ve kterém na mzdu vznikl nárok. Jedná se o akciovou společnost vedenou u OR v ČR. Neporušuje tím Zákoník práce? Děkuji.
Jestliže mě zaměstnavatel nechá doma na 60% platu z důvodu, že není práce, jak se pak vypočítává průměrná mzda? Někde jsem se dočetla, že z výdělků za předchozí kvartál. Ale co když jsem doma více než 3 měsíce? pak se to počítá ze mzdy snížené na 60% z těch předchozích měsícú - tj 0,36% z původního průměrného výdělku? A další 3 měsíce? tj - 0,216% z původního výdělku ....až do doby kdy mzda dosáhne výše minimální mzdy? Vím, že v zákoníku práce je doba, kdy může zaměstnavatel nechat zaměstnance na 60% doma, omezena 1 rokem. děkuji za odpověď Hana Bilíková
Dobrý den, jsme na rodičovské dovolené. Po nástupu do práce (červen) podepíši dohodu o ukončení PP s 7 odstupnými platy. Chtěla bych Vás poprosit o výpočet odstupného. Jak mam vypočítat pravděpodobný výdělek? Hrubou mzdu mam 13.000,-- Kč. Bylo by to: 13.000Kč*7měsíců/1200 hod.(období 9/2012-3/2013) = 75,83 *(40*4,348)*7násobek=92.318Kč?? Prosím, počítám to správně? A je nějak omezená hranice ze kterého se odvádí zdravotního a sociální pojištění? Nebo z odstupného se nikdy neodvádí? Děkuji moc za radu! Lucie
Dobrý den,chtěl bych vás požádat o informaci, kolik bude u mého zaměstnavatele činit moje čistá mzda za měsíc duben 2013, dále uvádím podrobnosti: hrubá mzda 33.000,- Kč/měs., svátek v pondělí 1.4., dovolená 18.4., jedno dítě. Děkuji za odpověď. David May
Dobrý den, byl jsem v práci dne 31. 3. a 1. 4. 2013, což byly velikonoce, mám nárok na proplacení jako svátků? Děkuji Pepa Lundák
Dobrý den, jsem zaměstnanec a chci si nechat zaplatit cestovní výdaje z místa trvalého bydliště do výkonu práce, který je 30 km od bydliště. V pracovní smlouvě mám tento bod uvedený. Za jakých podmínek mi toto může zaměstnavatel podle zákoníku práce uhradit a v jaké výši. Děkuji Hana
Dne 30.6.2013 mi skončí pracovní poměr dle §52. Dostanu odstupné. Jak mám dále postupovat. Kdy se mám hlásit na pracovním úřadě? Od kdy a jakou dobu mi bude vyplácena podpora v nezaměstnanosti.?
Dobrý den, náš zaměstnanec má rozvrh 20 hodin týdně,středa až neděle./ 4 hodiny denně/ V pondělí a v úterý nepracuje. Má tento zaměstnanec nárok na příplatky za sobotu a neděli, i když má tyto dny v rozvrhu?. Děkuji Hiršová
Zaměstnávám kadeřnici. Během pracovní doby má neplacenou půlhodinu dle zákoníku práce na jídlo a odpočinek. Nelíbí se mi, že v této době si barví vlasy. Může si v tuto dobu dělat co chce? Tím že je to neplacené a je to její čas? Nebo je to právě jen na jídlo a odpočinek, jak píše zákon? Děkuji moc za radu. S pozdravem Beerová
Dobrý den. Zaměstnavatel mi zapomněl poslat na účet bonus, který pravidelně dostáváme v měsíční výplatě. Tento bonus mi odeslal až za dva dny. Chtěl jsem se zeptat jak se tato částka daní, popřípadě o kolik jsem zhruba ztrátný pokud se tato částka daní zvlášť. Jednalo se o částku 1975 kč a na účtu jsem měl odesláno po zdanění 1367 kč. Děkuji s pozdravem Z. Gellner
Dobrý den, prosím jak si spočítám denní vyměřovací základ pro nemocenskou abych si mohla spočítat náhradu mzdy za 21.dní co platí náhradu zaměstnavatel. HM 14000,- 8hod. pracovní doba Prosím jak si spočtu průměrný hodinový výdělek a odstupné za 2 měsíce při HM 14000 a 8 hod. pracovní doba. děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. pokud osoba pracuje na HPP a zároveň na DPČ u jiného zaměstnavatele, jak se počítá čistá mzda? Sčítají se obě mzdy za práci, či se každá počítá zvlášť jen s tím, že u DPČ neprobíhá odpočet slev? Předem děkuji za odpověď
Dobry den chci se zeptat jsem maminka na RD s rocni holcickou, ted jsem si nasla k rodic. 7300 kc praci na castecny uvazek za 7490 hrube mzdy a dohoda o provedeni prace za 2500 kc hrubeho. Mam jen jedno dite, nemohu se vyznat v kalkulacce ciste mzdy u obou mi ukazuje ze budu mit vetsi vydelek nez je hruba mzda, prosim muzete mi poradit kolik budu mit z techto dvou vydelku cisteho ? Velmi vam dekuji Marketa jeste se chci zeptat kolik mi muze s techto castek zabavit exekutor . Krasny vecer
Dobrý den mam dotaz ohledne mzdy dnem nastupu do prace jsem mel podepsane danove prohlaseni tzv ruzove papiry u zamestnavatele pro praci na dobu urcitou odpracovane sem mel dva dny tj 15 hodin hruba mzda cinila 1602kc za mesic unor R 2013 tj od 27-28 kdyz sem skousel zadat hrubou mzdu do kalkulacek pro vypocet ciste mzdy zde i na dalsich jinych servrech tak my vysla rozdilna mzda od te co my byla vypoctena zamestnavatelem od zamestnavatele hruba mzda 1602 kc - srazka za stravovani 20kc cista mzda 1094 ale na vsech internetovych kalkulackach my vychazelo 1424kč -20kc stravne 1404kč pro lepsi prehled zde zapis z vyplatni pasky hruba mzda 1602 zdanitelný příjem 1602 castka odp.poj. 545 superhruba mzda 2147 Záklvyp.zal.daň 2147 Daň zálohová 2147kc -330kc Srazena zaloha 330kc Socialni pojisteni 1602kc -105kc zdravotní pojištění 1602kc -73kc srazka za stravovani 20kc cista mzda 1094KC Vyplata na ucet 1094 prosim o vysvetleni kde dochazi ktomu rozdilu 1094Kc a 1404KC a zdali mam pravo zadat si o dorovnani v pristi vyplate ci nikoliv dekuji