FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA VÝPOČET MZDY
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem několik let v důchodu a nyní mám možnost práce na hlavní pracovní poměr i vedlejší prac.poměr v téže firmě. Prosím o zodpovězení dotazu, do jaké výše z výdělků nemusí zaměstnavatel odvádět srážky na sociální a zdravotní pojištění? anebo je tato povinnost vždy? a zda bych mohla u stejného zaměstnavatele mít tyto dva pracovní poměry? (HPP fakturantka a VPP pomocná síla v balírně) Kolik hodin je možné v takovémto případě odpracovat v měsíci, a nebo je-li nějaké omezení? Děkuji za zodpovězení mého dotazu. Elena
Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli musím změnit trvalé bydliště, pokud mám byt v Praze, kam se hodlám na rok přestěhovat a nahlásit se na úřadě práce, poté, co jsem dokončil školu. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsem student 21 let, od září budu pokračovat ve studiu a o letnich prázdninách chodim na brigádu. zaměstnavatel mne zaměstnal na pracovní smlouvu jako hlavni pracovni pomer na dobu urcitou. Chci se zeptat jaké to má pro mne uskalí a nevýhody. Predevším mne zajímá to, ze kdyz jsem se stal o prázdninách zamestancem bude matka za tyto měsíce brát přídavky. Děkuji za odpověď Petr Srnec
Dobrý den,prosím jak se zjišťuje průměrný čistý měsíční výdělek pro podporu na ÚP.Je mi známo,že se zjišťuje za předcházejí kal.čtvrtletí,je to čistá mzda bez odvodu na ZP,SP a daň.,tudíž jsem sečetla předcházejí čtvrtletí čistou mzdu a vydělila třemi,myslím,že jsem to udělala špatně,prosím jak by to mělo přesně být,děkuji.Zaměstnanec ukončil prac.poměr v 31.7.,pro vypočet jsem použila mzdu za II.Q.,děkuji
Dobrý den, potřebovala bych, prosím, poradit. Vyplňuji potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti. Počítám pravděpodobný průměrný čistý měsíční výdělek. Jedná se o pracovnici, která nenastoupí do zaměstnání po mateř. dovolené. Rod. dovolenou nastoupila v 06/2008. Její HM činila 25000,00 Kč. Problém je v tom, že jsme měli exter. mzdovou účetní. Dostala jsem hod. průměry, který měla 168,89 Kč. Počítala jsem 168,89 x (40x4,348) = 29 373,00 dále potom minus 6,5%-4,5%-15%(ze superhrubé mzdy)-5904+2070,00 = 22 308,00 BY BYL PRUMÉRNÝ PRAVDĚPODOBNÝ NĚSÍCNÍ ČISTÝ VÝDĚLEK. Myslíte, že mohu tuto částku použít pro Úřad práce ? Budu Vám velmi vděčna, když mně odpovíte. Marie Urbanová
Dobrý den, mám dotaz ohledně odměny jednateli - jak je to s daněním, sociálním a zdravotním pojištěním. Děkuji
Dobrý deň, ku dňu 31.8.2011 mi vyprší 2 mesačná výpovedná lehota trvalého pracovného pomeru u zamestnávateľa v ČR. Moja mzda pozostávala zo základnej mzdy a osobného ohodnotenia. Tieto máme definované v pracovnej zmluve. Zamestnávateľ mi vo výpovednej dobe bezdôvodne znížil mzdu o osobné ohodnotenie, ktoré mi nebolo vyplatené a ani som na tento krok nebola vopred upozornená. Má prosím zamestnávateľ právo znížiť mi mzdu o takmer 25% (naviac bez upozornenia vopred)? Zároveň by som sa rada spýtala, za aké obdobie sa vypočítava odstupné - za celú dobu pracovného pomeru (V mojom prípade 20 mesiacov)? Alebo za určité obdobie spätne? Ďakujem za radu.
Dobrý den, můj dotaz se týká odměny pro jednatele. Jednatel je současně i jediným společníkem s.r.o. a současně je zaměstnán na HPP u úplně jiné firmy. Pokud bude jeho odměna do 2000 Kč měsíčně v jeho s.r.o., je možné tuto odměnu vykazovat jako zaměstnání malého rozsahu? Děkuji.Walterová.
Dobrý den, u svého zaměstnavatele jsem měla dva roky smlouvu na dobu určitou, která končila 30. 6. 2011. Od 1. 7. 2011 mi u tohoto zaměstnavatele vznikla smlouva nová - na dobu neurčitou. Zajímá mě, jak mi správně má být vyplacena průměrná mzda za červenec 2011 (celý měsíc dovolená - pracuji ve školství). Co se stává základem pro výpočet průměrného výdělku? Je to pravděpodobný výdělek z nové smlouvy nebo průměrný výdělek za rozhodné období z předcházející smlouvy na dobu určitou (za měsíce duben až červen 2011)? Děkuji za zodpovězení dotazu. Staroštíková
prosím,co přesně znamená průměrný měsíční příjem za tři měsíce - je to můj čistý měsíční plat násobený třikrát?moc děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné platit na dani 30% z příjmu? Včera mi přišla výplatní páska a tam je napsaný: HRUBÁ MZDA: 10120,- ; ČISTÁ MZDA: 6966,-. Jsem student a ještě navíc jsem pracovala jako brigádník. Zdá se mi, že mi hrubou mzdu zdanili až příliš. Na ZP si vzali 456,- a na SP 658,- a jako zálohovou daň mi strhli 2040,- Kč. Co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď, Pokorná.
Dobrý den, mám 3 dotazy. 1) Mohu si ve zkušební době vybrat nějaký den dovolené a může mi v případě, že ke konci zkušební doby podám výpoveď ztrhnout zaměstnavatel tu to dovolenou z platu. 2) Jestliže sama podám výpověď ve zkušební době a eviduji se na úřadu práce, budu si muset ZP a SP platit sama nebo ho za mě bude platit stát. V Červu jsem ukončila VOŠ, tudíž nemám nárok na podporu v nezaměstnanosti. 3) Je mi k něčeme potvrzení o dálkovém studiu. (vzhledem ke mzdě nebo daňovému přiznání)? Děkuji Jonášová
Dobrý den pracuji u bezpečnostní agentury kde máme 12 hodinovou směnu vždy 2 ranní a 2 noční a 4 dny volna.V měsíci červen jsme odpracoval 14 směn ,ale na výplatní pásce jsem měl pouze 10 směn a 4 dny byly proplaceny v odměnách. Od začátku roku jsem odpracoval 89 směn ( 1068 hodin).Firma mi oznámila,že jsem odpracoval moc hodin a tudíž ,že se to musí vykrátit.Postupovala firma správně. Měl bych ještě jeden dotaz .Na kolik mám dní nárok na dovolenou . Na celý rok mám naplánováno 182 směn
Dobrý den, zajímalo by mne mám fixní plat 15tis. (12 300Kč) a pracuji od 17.01.2011 a nyní budu končit na dohodu k 31.08.2011. Mám tedy nárok na 11,5 dne dovolené, při fixní výplatě se počítá jaký způsobem pokud si dovolenou nevyberu či ano? Děkuji
Dobrý den, dala jsem výpověď z pracovního poměru a můj PP končí 30.9.2011. Je možné během dvouměsíční výpovědní doby čerpat nějaké volno na hledání nového pracovního zařazení. Děkuji Šárka
Dobrý den, jaký průměr pro náhrady DPN použít k výpočtu mzdy za červenec v případě že na konci června byly nasazeny do mezd průměry vypočtené z 4.5.6. měsíce a od 1.7. byl zaměstnanci zvýšený stálý plat ?Jeho průměr pro výpočet pohotovosti mu zůstane stejný po dobu dalších tří měsíců, nebo se zvýšením platu musí změnit? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zaručenou mzdu čišník,servírka 9800 kč HM, jedná se mně o obsluhu fast foodu je to totéž? Práce s penězi tam je, ale pracovní náplň není určitě stejná jako v restauraci. Lze tuto obsluhu bufetu výčep zařadit do 2 skupiny prací? 8900kč HM, aby nebylo porušeno nařízení vlády zaručená mzda 40hod. týdně odpracováno děkuji.
Jsem zaměstnanec, podepsané prohlášení, příjem 22.000,-Kč u téhož zaměstnavatele budu mít současně vedle pracovního poměru DPP, 1.000,-Kč/měsíčně, mám podepsat prohlášení, jak budou vypadat moje srážky či zálohy? Děkuji
Dobrý den, můžete mi prosím poradit. Po rodičovské dovolené nastupuji do zaměstnání a z důvodu péče o dítě chci požádat o zkrác.prac.úvazek na 38 a 3/4 hodiny týdně (tj. 155 hodin měsíčně). Potřebovala bych vědět, kolik by přibližně činila měsíční mzda ze základu cca 20 000,- Kč (pracuji ve státní správě, nemám hodinovou mzdu). A druhý dotaz - je nějaký rozdíl při uplatňování odpočtu na děti, zda je tento uplatňován z vyššího platu nebo z nižšího. Nebo je tento odečet pevně daný. Děkuji
Dobrý den, prosím mam zaměstnance na hlavní HPP na úvazek 0,5 a ten istý zaměstnanec na VPP úvazek 0,25. Má u mně podepsané ružové prohlášení poplatníka daně, je ivnalida III.st.,ma platný prukaz ZTP a uplatnuje slevu na jedno dítě. Slevy na HPP jsou mi jasné, platí i slevy na vedlejší pracovní poměr (ma druhou pracovní smlouvu )Jaké jsou odvody? Děkuji za rýchlou odpověd.