FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA PRÁCE NA DOHODY
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v r. 2011 jsme zaměstnali star. důchodce na dohodu o provedení práce s měsíční mzdou 11.000,- hrubého. Podepsal prohlášení, prac. smlouvu, takže dostával mzdu 11.000 a žádné daně jsme za něj neodváděli. Vyplníme vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti a předáme na FÚ. Platba mzdy byla v hotovosti, vedené mzdové listy. Máme to správně? Moc děkuji za odpověď, Marvanová
Dobrý den, od roku 2012 jsou změny v dohodách o provedení práce-DPP.Náš zaměstnanec si v jednom měsíci u nás vydělal na DPP 6000,- Kč a tentýž měsíc pracoval i u jiného podniku, kde si vydělal 5000,- Kč.Budu mu odvádět soc. a zdr.poj.,když si za jeden měsíc vydělal více než 10 000,- Kč (součet dvou DPP) ,i když část byla u jiné firmy? A můžu mu napsat dohodu na jeden rok když pracuje 20 hod měsířně a dělá nám kontrolu účetnictví, uzávěrky, daně apod.?
Dobrý den, naše firma sídlí v Praze, ale míváme zaměstnance na DPP z celé ČR, kteří vykonávají tuto práci ve svém bydlišti (jedná se o návrhy technických řešení, vyhodnocování zkoušek apod.).DPP jsme s nimi uzavírali na čtvrtletí s tím, že odměna byla vyplacena až po odevzdání práce. Např.zaměstnanec měl dohodu od září do listopadu, dle odpracovaných hodin si vydělal 4500, 4000 a 5000 Kč za tyto 3 měsíce, po předání práce mu bylo sraženo 15% z 13500 Kč a zbytek vyplacen. Lze tento postup uplatnit i v letošním roce, kdy se z příjmu nad 10000 Kč musí platit pojistné ? Jde mi o to,zda mohu vyplácet mzdu za 3 měsíce najednou a neplatit pojistné, když součet převýší částku 10000 Kč, ale v jednotlivých měsících nikoliv. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, žádám Vás o radu v následujícím. V roce 2011 jsem měla zaměstnance na dohodu o provedení práce. V dohodě bylo sjednáno, že práce budou provedeny v měsíci únor až prosinec 2011 a výplatu odměny ve výši 30.000,- obdrží po dokončené práci. V prosinci mu tedy byla vyplacena odměna ve výši 25.500 Kč (po sražení 15% daně). Můj dotaz spočívá v tom, zda-li můžu tento jeho příjem brát, jako že si nevydělal víc jak 5000 měsíčně (30000/11měsíců =2.727) a daň odvést srážkou 15% 4.500 a zaměstnanec by už tento příjem nikde neuváděl a nebo zda-li se musí brát, že příjem byl vyplacen v měsíci prosinec, tudíž částka přesáhla 5000 měsíčně (30000) a tedy daň 4.500 odvést jako zálohu, udělat Vyúčtování daně z příjmů a zaměstnanci dát potvrzení o příjmu? Prostě jde mi o to, zda-li odměna za provedení práce vrámci celého roku se může průměrovat na měsíc. Další otázka, prosím Vás, dám celou hrubou odměnu jako daňový výdaj pro daňové příznání a nebo jen čistou mzdu (bez 15%srážky) Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď na tento dotaz: Mohu v roce 2012 zaměstnat starobní důchodkyni na dohodu o provedení práce na úklid firmy s tím, že dohodu vystavím od 2.1.2012 do 31.12.2012? Děkuji za odpověď.
dobry den, nemam ted moznost spojit se s ucetni a mam dotaz-co znamena na vyplatni pasce na dohodu ve slozkach srazky polozka "zaloha z matrice"? dekuji.
Dobrý den, po skončení čtyřleté rodičovské jsem se rozhodla zůstat se synem doma a přivydělat si formou dohody. Pokud za mě bude platit ZP stát, co mi u práce na dohodu bude z platu strhávat zaměstnavatel? Moc děkuji
Dobrý den, mám pracovníka který pobírá star. důchod a pracuje na dohodu. Přitom ve skutečnosti odpracuje 150 hodinne za rok ale za měsíc. Teď mi ho chce firma z důvodu placení pojištění omezit tak, aby neměl vetší výdělek jak 10 000Kč a nemuseli za něj platit pojištění. Jak je to správné ?
Dobrý den, syn by chtěl zaměstnat svého otce (důchodce), aby si přilepšil k penzi. Je možné mezi synem(podnikat. )a otcem(důch.) uzavřít dohodu o provedení práce na 150 hod za rok? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,mam podepsanou DPČ a růžový papír u agentury,měla jsem jít všechny víkendy v měsíci na denní a noční,ale půjdu jen 2 dny,to je 23 hodin na noční v pátek a sobotu.Mám 80/hod. a příplatky za noční a sobotu,takže to určitě bude 2200,zkrátka přes 2000.Bude mi zaměstnavatel platit zdravotní a sociální pojištění?Pokud bych měla pod 2000kč tak také?Moc děkuji za odpověď
Dobrý den,jsem na rodičovské dovolená a mám možnost si přivydělávat jako účetní na dohodu o provedení práce,měsíční odměna 8000 Kč. Není tato dohoda napadnutelná, pokud se jedná o práci každý měsíc, a s fixní odměnou? Samozřejmě, uvedu docházku, kde bude splněn roční limit hodin u této dohody o provedení práce. Jde mi o to, aby při kontrole nebylo doměřeno SaZP.Děkuji.
Dobrý den; pracuji na HPP (poloviční úvazek) a naskytla se mi možnost pracovat navíc u jiného zaměstnavatele na DPP. Musím tuto skutečnost nahlásit prvnímu zaměstnavateli? Děkuji.
Dohoda o pracovní činnosti Dobrý den, prosím o informaci.Manžel pracuje jako údržbář, topič v HPP.Protože jeho zaměstnavtel již neprovozuje plyn.kotelnu, provozování převzala jiná společnost, která mu nabídla DPČ. Rád by si přivydělal, prosím o informaci,zda musí mít souhlas zaměstnavatele z HPP, a pokud by pracoval na DPČ, jak je to s daněmi, ročním zůčtováním, nároky dovolená, PN? Čili, jaký je rozdíl mezi HPP a DPČ?a na co si dát pozor, aby bylo vše v pořádku. Děkuji, pěkný den, s pozdravem Strnadová
Dobrý den, jsem OSVČ a v roce 2012 chci krátkodobě zaměstnat starobního důchodce a studenta na dohodu o provedení práce. Je pravda, že od r.2012 na tuto dohodu mohou ročně odpracovat 300 hodin? A při příjmu do 10 000,-Kč měsíčně nemusím za ně odvádět sociální pojištění? Jen 15% daň z příjmu finančnímu úřadu? A jak u obou se zdravotním pojištěním? Student už bude starší než 26 let.Děkuji za odpověď. M.P.
Dobrý den, ráda bych věděla, jestli postupuji správně při stanovení průměrného výdělku pro pracovně právní účely, konkrétně průměrného výdělku, z něhož se bude počítat podpora v nezaměstnanosti. Studentka u nás pracovala na dohodu o pracovní činnosti malého rozsahu - přímo v DPČ je uvedena týdenní pracovní doba 8 hodin a doba určitá 1.1.2011 - 31.12.2011. V měsících leden - červen skutečně pracovala 8 hodin týdně, o prázdninách však i mnohem více, než je stanovená 1/2 týdenní pracovní doby. Ve zbývající části roku chtěla opět pracovat 8 hodin týdně. Součet všech hodin za celou dobu trvání DPČ nepřesáhl 1/2 pracovní doby. Nastala však změna. Studium ukončila.V září a říjnu na DPČ neodpracovala ani hodinu, dohodou ji ukončila k 31.10.2011 a hlásí se na úřadu práce. Průměrný čistý výdělek jsem vypočítala takto: 18.687,- hrubá mzda:240 hodin za II.čtvrtletí.Hodinová mzda je tedy 77,86 Kč. Výpočet: 77,86 x 8(týdenní prac. doba dle smlouvy) x koef. 4,348 = 2.708,- hrubá mínus ZP, SP = čistý průměrný výdělek 2.410,- Kč. S tímto průměrným výdělkem ona nesouhlasí, jelikož si za prázniny vydělala cca 16.000,- čistého. Je můj výpočet správný? Je nutné do výpočtu brát týdenní prac. dobu dle dohody? Já se domnívám, že ano, protože je to podle zákoníku práce. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda je možné od 1.1.2012 u 1 zaměstnavatele uzavřít 2 různé dohody o provedení práce(výpomoc s vedením účetnictví - odměna měsíčně 8000 Kč a propagace firmy odměna měsíčně 4000 Kč),vše se koná nepravidelně,ale fixní odměna,celkem dohromady do 300h za rok.Je možné obě dohody uvést do 1 výplatní pásky a zdanit zálohovou daní a u obou uplatnit 1 odpočet na poplatníka, aby se neplatila žádná daň?Bude se muset odvádět S a ZP, když celkem v jednom měsíci tyto 2 dohody přesáhnou 10000 Kč?Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem studentem kombinovaného studia na VS. Je mi 24 let a začal jsem pracovat na DPP s hrubým příjmem okolo 16 000 CZK. Od kdy jsem povinen platit sociální a zdravotní ? Vzinká mi jakákoli nahlašovací či dalsí povinnost ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracuji jako účetní, ale momentálně jsem na MD a od 8.11. budu na RD. Můžu se zaměstnavatelem uzavřít v době trvání RD dohodu o provední práce na účetní práce, tj. na činnost, na kterou mám uzavřenou pracovní smlouvu? Odměna na DPP do konce roku bude cca 30tis. Kč. Začátkem roku jsem také pracovala na DPP s odměnou cca 80tis Kč. Jak to bude s ročním zúčtováním, provede mi ho zaměstnavatel nebo si musím podat sama daňové přiznání. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je také u DPČ rozsah hodin omezen 150 hodinami za rok? Děkuji Karolina
dobrý den,prosím o radu jak postupovat při nezaplacení práce.Syn nastoupil jako řidič na nabídku práce uveřejněnou na úřadě práce.Byl poslán na jízdu jako spoluřidič s tím že smlouvu zatím nesepíší.Na druhou jízdu byl poslán po návratu sám.Podojezdu domů s ním "zaměstnavatel"sepsal pouze měsíční dohodu o vykonané práci.Po další jízdě mu oznámil že vůz opravuje a ozve se mu.Smlouva končila 18.9.11 a od té doby se nepodařilo zaměstnavatele sehnat(nebere telefon,není přítomen na firmě nebo je v zahraničí-dle svého tvrzení).Jak postupovat aby dostal zaplaceno.Děkuji za odpověď