FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA PRÁCE NA DOHODY
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, můžu uzavřít dohodu o provedení práce u zaměstnavatele, kde mám pracovní smlouvu na práci, která s pracovní smlouvou nesouvisí ? Jedná se o přepis dokumentů (není v popisu mé normální práce). Musí se v tomto případě odvádět zdravotní a sociální pojištění nebo se připočte k mojí normální mzdě. Děkuji Lucie
dobrý den,musí zaměstnanec ukončit prac.poměr na DPP se zaměstnavatelem písemně?Domnívám se, že ne,jelikož DPP není HPP.Vím,že je to jistě lepší, ale když se tak nestane,jestli hrozí pokuta,děkuji
Dobrý den, prosili bychom - 1.jak budeme danit v r.2008 příjem na Dohodu o provedení práce, když stanovená odměna přesáhne Kč 5000 v měsíci? 2. Je třeba někde hlásit OSVČ se Slovenské rep., se kterými uzavíráme smlouvy o dílo? Vyplácíme v hotovosti. Zaměstnace ze SR hlásíme našemu příslušnému Uřadu práce. Děkujeme za odpověď.
Dobrý den,jak je to vůbec v roce 2008 s prací na DPP,při podepsaném prohlášení je daň 15% při jakékoliv výši odměny+ slevy na poplatníka?Je mi známo,že důchodci si můžou slevy uplatnit.Jak je to u srážkové daně, když není podepsané prohlášení,děkuji
Dobrý den, jsem zaměstnanec a vedle toho mám u jiného zaměstnavatele smlouvu o provedení práce. Můžu mít takovýchto dohod víc souběžně, každou u jiného zaměstnavatele? Pokud ano, budou všechny tyto příjmy osvobozeny od ZP a SP, odvedu pouze srážkovou daň a příjmy pak nemusím zahrnovat do ročního zůčtování daně? Jeden příjem by byl 36 tis a druhý 15 tis. Děkuji
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak je to pro letošní rok s daní při Dohodě o provedení práce, když si vydělám nad 5000 korun, kolik ta daň dělá, děkuji.
V sekci "daně" bylo 9.1.2008 napsáno, že z dohody o provedení práce, která je vyšší než 5OOO,-Kč se odvádí sociální a zdravotní pojištění. Na můj dotaz v sekci "mzdy" na výpočet těchto odvodů jste mi 21.1.2008 sdělila, že z dohody o provedení práce se žádné pojistné neodvádí - pouze záloha na daň z příjmů FO ze závislé činnosti. Můžete mi prosím sdělit, která verze je správná? Děkuji za zodpovězení dotazu. Hanka
Dobrý den,dohoda o provedení práce uzavřena do 06/2008,může ji ukončit kdykoliv jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec dříve?Pokud zaměstnanec nebude souhlasit,má z toho zaměstnavatel nějaký postih,když ukončí DPP dříve,než je uvedené ve smlouvě?Děkuji
Jsme občanské sdružení bez zaměstnanců. Uzavřeme dohodu o provedení práce na částku 8000,-Kč. Vypočítáme superhrubou mzdu a z té odvedeme daň ve výši 15% a tu odvedeme příslušnému FÚ. Z HM vypočítáme sociální a zdravotní pojištění za "zaměstnance" i za nás. Tyto částky odvedeme na příslušné instituce. Odvádí se tyto částky celkově nebo zvlášť za "zaměstnance" a za nás? Musíme se na OSSZ a na příslušné ZP zaregistrovat? Je náš postup správný? Děkujeme za pomoc.
Dobrý den,DPP platí na 1 kalendářní rok,tzn.,že od r.2008 musím vystavit nové DPP,musím tedy v programu ukončit prac.poměr všem zaměstnancům,kteří pracovali na DPP v roce 2007 a pro rok 2008 znovu zavést nové ev.čísla i když se jedná o tytéž zaměstnance,kteří budou pracovat na DPP,děkuji,dále samozřejmě pokud ukončili DPP je lepší to mít písemně,takže připravit ještě pro všechny zaměstnance ukončení DPP k 31.12.2007.Děkuji mnohokráte za odpověď,pěkný den
Dobrý den,zajímalo by mě,pokud je DPP uvedena doba platnosti smlouvy do 31.12.2008 jestli může jak zaměstnanec,tak zaměstnavatel smlouvu ukončit dříve a jestli plyne výpovědní lhůta nebo náleží odstupné,nebo jaké plynou pravidla z dřívějšího ukončení práce na DPP.Děkuji
Dobrý den,do kdy nejpozději musí být odevzdáno na FÚ vyúčtování daně vybírané srážkou a vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze zvásislé činnosti a funkčních požitků za rok 2007,děkuji
Dobry den, jsem starobni duchodkyne a mam moznost si privydelat na dohodu o provedene praci v obdobi leden-brezen08. Odmena cca 9000,-hrubeho celkem - 1] plati i letos dan z prijmu 15%?(kdyz jsou ted duchodci osvobozeni od dane do roc uhrnu cca ?198000? presne nevim? 2] kdybych u tohoto zamestnavatele odpracovala 90hod., mohu za stejnych podminek odpracovat u jineho zamestnavatele do konce roku 60hod.? Dekuji,es
Dobrý den, můžu si DPP vydělat jakoukoliv částku,je mi známo, že DPP může mít jen 150h/rok a neplatím soc. a zdravotní pojištění?Děkuji
Od 29.12.2003 jsem starobní důchodce a ráda bych si přivydělala. Je možné uzavřít dohodu o pracovní činnosti? Nepodařilo se mi zjistit kolik hodin ročně (měsíčně)mohu odpracovat,kolik mohu vydělat a zdanění.Do jakého příjmu neplatím soc. a zdravotní pojištění? Musím přikládat mzd. účetní výši starob.důchodu? Děkuji
Dobrý den,prosím o radu, od 15.května 2007 pracuji po vzníku nároku na starobní důchod / o důchod jsem dosud nežádala /.Zaměstnavatel mě požádal abych zůstala v pracovním poměru 31.12.2009.Za dobu od 1.1.2008 do 31.12.2009 chtěla bych si požádat o zpětný důchod.Vím, že bych musela změnit pracovní smlouvu na dobu určitou.A teď prosím o radu,jak se to vlastně mám provést ?.Stačí pouze udělat novou smlouvu od 1.1.2008 do 31.12.2008 a odeslat na OSSZ nebo se musí zrušit pracovní poměr a potom udělat novou smlouvu.?Nemám v tomto žádné zkušenosti.A druha otázka, co je v této situaci pro mně vyhodnější ?Děkuji a jsem s pozdravem Irena
Dobrý den, Od 6.12.07 - 31.12.07 jsme uzavřeli dohodu o provedení práce (paní odpracovala 150 hodin v r. 2007). Ještě jsme ji potřebovali a proto jsem od 1.1.-29.2.08 znovu uzavřeli s toutéž paní dohodu o provedení práce (na 150 hodin). Postupovala jsem prosím dobře, dohoda je limitována 150 hodin v roce a tuto podmínku jsem dle mého názoru splnila. Ještě bych se chtěla zeptat, tato paní na dohodu o provedení práce, pracovala v sobotu a v neděli, jsem povinna jí dát příplatek za SOaNE, nebo nemusím, protože odměnu má stanovou v té dohodě. Děkuji
Dobrý den přeji a mnoho úspěchů v novém roce. Jsem invalidní důchodkyně a chtěla bych zkusit zase pracovat. Zajímá mě, zda mohu mít přivýdělek, či zda je to stále omezeno druhem zdravotního postižení? Nevím, jestli zvládnu dlouhodobé klasické 8 hod. zaměstnání na HPP. Je možné dát výpověď ze zdravotních důvodů bez 2 měsíční výpovědní lhůty? Lze pracovat na Dohodu o provedení práce v rozsahu 150 hodin i několikrát v jednom roce, pakliže je u různých zaměstnavatelů? Musím každoročně podávat u Finančního úřadu ještě zvlášť daňové přiznání při práci na Dohodu o provedení práce 150 h (Dohodu o pracovní činnosti 4 hod denně)? Daňové úlevy na ID a na studujícího syna (podepsáním Prohlášením poplatníka) mohu uplatnit při výdělku nad 5.000,- Kč/měsíc jen u jednoho zaměstnavatele ročně nebo i u několika zaměstnavatelů v průběhu roku? V jaké výši má finanční úlevy zaměstnavatel při zaměstnávání invalidního důchodce? V případě, že na některé mé otázky Vám nepřísluší odpovědi, mohli byste mi sdělit, kam se mám obrátit? Děkuji vám za odpovědi. Dana N.
Dobrý večer,pracuji jako důchodce na DPČ,je mi známo, že zaměstnavatel za mě odvádí pojistné na soc.a zdrav.pojištění,co se týká zdrav.pojištění,tak nemusí odvádět pojistné z min.základu,zajímá mě, zda mám nárok na dovolenou a pokud budu nemocen mám nárok na nemocenskou,jedná se o velkou organizaci a smlouvu mám na dobu určitou,děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je i po 1.1.2008 možné zaměstnat starobní důchodce na nepravidelnou výpomoc nebo je nutné tuto smlouvu předělat např. na dohodu o pracovní činnosti nebo na klasický pracovní poměr. Děkuji za odpověď