FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA PRÁCE NA DOHODY
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pokud budeme vyplácet odměnu za provádění služeb pro bytový dům každý měsíc ve výši 2000,-Kč, je třeba sepsat s danou osobou smlouvu? V tomto případě budeme odvádět jen daň ze závislé činnosti, je to zam. malého rozsahu?
Dobrý den, chlapec ukončil dne 11.6.2009 SOU,má výční list,je mu 20 let, dne 16.6.2009 by chtěl nastoupit do zaměstnání.Do 31.8.2009 je stále vyživovaným díětem a studentem? Jakou smlouvu s ním, jako účetní firmy, mám uzavřít? Pokud DPČ může odpracovat i více hod, než je polovina prac. doby?
Dobrý den, potřebovala bych poradit - pracuji jako mzdová účetní - máme pracovnici na hlavní pracovní poměr, ve kterém má podepsáno prohlášení k daní .. a má současně uzavřenu dohodu o pracovní činnosti na 1900 Kč měsíčně - tedy zaměstnání malého rozsahu. Lze vést tohoto zaměstnance pod jedním osobním číslem, hradit ZP a SP pouze z hlavního pracovního poměru a dani oba příjmy současně? Děkuji za odpověď
Dobrý den prosím o poradu maminka je v starobním důchodu a pracuje na dohodu o provedení práce..cca,2hod.deně..co mě zaráží je že je jí strhávána srážková daň 15% a také social. a zdravotní. pojištění... její výdělek je v čistém přiblyžně 1600kč. Domnívala jsem se ,že lze uplatnít odpočitatelnou částku ale prý ne...vzhledem k tomu ,že je starobní důchodce platí jí pojistné stát ale přesto je jí ještě ostatní strháváno.....je to tak v pořádku? Nelze opravdu uplatnit slevu? Děkuji za odpověď Turoňová
Dobrý den zaměstnanci mají podepsány smlouvy s uvedením mzdy. Nyní se vedení rozhodlo nahradit stávající smlouvy smlouvami s uvedením mzdy ve mzdovém výměru který není součástí smlouvy. Což je pro nás špatné. Existuje nepopiratelný argument, kterým bychom mohli operovat při odmítnutí podpisu nové smlouvy? četla jsem, že smlouva by měla být nadřazena vnitřním předpisům, ve kterých navíc není ani rozčlenění jednotlivých postů do kategorií prací pro určení zaručené mzdy ani podmínky, za kterých lze mzdu snížit. Děkuji
Dobrý večer,pokud mám dohodu o pracovní činnosti, mohu mít k tomu i třeba 3 dohody o provedení práce,samozřejmě pokaždé u jiného zaměstnavatele? Jsem nyní na MD,je mi známo, že slevu na poplatníka mohu uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele,děkuji
Dobrý den. Začátkem června dělám státní zkoušky na VŠ. Chci se zeptat, jak dlouho mi ještě zůstane status studenta? Slyšela jsem, že měsíc. Co pak musím udělat? Abyste pochopili mou situaci, přivydělávám si v jedné firmě na DPČ, ale zároveň pobírám částečný invalidní důchod, který mi zakazuje i vzhledem ke zdravotnímu stavu pracovat na plný úvazek. Co mám v tomto případě dělat? Na DPČ už asi nebudu moci pracovat... Jaké jsou možnosti? Práce na částečný úvazek nebo živnostenské oprávnění? Minulý rok jsem si zapomněla podat daňové přiznání na vrácení peněz, jaký je přesný postup (růžový papír jsem podepsala ve firmě). Děkuji, Svobodová
Dobrý den, je možné přijmout na nepravidelnou výpomoc ve firmě ženu na rodičovské dovolené? Jaká forma pracovního poměru je v takovém případě pro firmu i ženu na rodičovské dovolené nejvýhodnější z hlediska odvodů z vyplacené odměny, popř. je limit, ze kterého nejsou žádné odvody? Děkuji.
Externí zaměstnanci na DPP a DPČ pracují i po 22.00 hodině mají také nárok na příplatky za noční směny ?
Dobrý den! Prosím o radu. Uchazeč o zaměstnání je evidován na úřadu práce. Při tom si může vydělat max. 4.000,- Kč. Mohu ho zaměstnat na dohodu o provedení práce? Platí zde limit maximálně 150 hodin za rok? Jaký pracovní poměr by byl pro něj a pro zaměstnavatele nejvýhodnější? Děkuji za odpověď. Petr
Jsem na rod. příspěvku nepravidelně,když firma potřebuje,jdu do práce,( smlouva o pracovní činnosti). Teď o Velikonoční neděli jsem pracovala, mám nárok na příplatek 100%,práce ve svátek? Nebo jen na příplatek za neděli?Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem ve starobním důchodu, mám uzavřenou dohodu o provedení práce a podepsané prohlášení poplatníka.Je mi jasné, že pokud si vydělám do 13 800 Kč, tak neplatím žádnou daň, ale když si za měsíc vydělám více, třeba 25 000 Kč, tak jak to bude s daní?Budu platit daň z celkové částky, nebo jen z částky nad 13 800 Kč ?
Dobrý den. Je mi 54 let, jsem v ČID a do důchodu mám 6 let. Momentálně jsem nezaměstnaná ( nejsem vedena na úřadu práce) a podařilo se mi najít brigádu ( DPČ) kde si vydělám 6000.- Zajímalo by mě, kolik z této částky mi jde na důchod. ??? Děkuji Bartošová
Dobrý den. Chci se zeptat, zda se k dohodám konaným mimo pracovní poměr (DPP a DPČ) vztahují standardní příplatky dle ZP (zejména příplatky za noční). Děkuji za odpověď.
DobrĂ˝ den mám dotaz: mohu si pĹ™i plnĂ©m invalidnĂm dĹŻchdu pĹ™ivydÄ›lat? DÄ›kuji za odpověď.
Dobrý den, známá mi říkala, že zaměstnala uklizečku na dohodu o provedení práce na dobu od 1.1. do 31.12. ve výši Kč 4.000,-/měsíc. To znamená jen srážkovou 15 % daň. Je to možné? Myslela jsem, že s takovými podmínkami to už musí být DPČ. Nečekají ji problémy při kontrole na správě soc. zabezpečení? Děkuji
Dobry den, jsem na rodicovske dovolene a chtela bych pracovat na dohodu. Musim platit zdravotni a socialni pojisteni a dan nebo je to do urcite vyse osvobozeno? dekuji za odpoved Daniela T.
Dobrý den. Včera jsem oficiálně ukončila studium. Chodím na brigádu do kina,kde pracuji jako barmanka. Chci se zeptat,zda si mám zajít na úřad práce, když už nejsem student? A jestli budu mít nárok na sociální dávky, když vydělávám cca 4 tis. měsíčně? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, ještě jednou se vracím k mému dotazu, týká se mého ČID a práce. Pracuji na Dohodu o provedené práci, ale ne celý měsíc, jen občas, nepravidelně. Zajímalo by mě, zda je vše vpořádku, co se týče zdrav. a soc. pojištění v ty dny,kdy do práce nechodím a také, jakým způsobem se mi to pojištění započítává do starobního důchodu. Na ÚP vedená nejsem. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám ČID a mám u zaměstnavatele smlouvu na Dohodu o provedení práce, kde pracuji podle toho, ja mě potřebují práce, tzn., že pracuji třeba 3 týdny a potom zase měsíc ne. Dále mám tu samou smlouvu u jedné paní, kde chodím uklízet 2x týdně pravidelně. Zajímalo by mě, zda musím odvádět zdravotní a sociální pojištění, popř. jak. Děkuji