FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem student ekonomie a zajímala by mě…

Dobrý den, jsem student ekonomie a zajímala by mě jedna věc, o které jsem nedávno jen letmo zaslech. Pokud dává zaměstnavatel zaměstnanci minimální mzdu, má údajně nějakým způsobem možnost nechat si tuto mzdu alespoň částečně proplatit státem. Je to skutečně pravda? Netýká se to pouze situace, kdy zaměstnavatel nabere zaměstnance za minimální mzdu z pracovního úřadu? Děkuji za doplnění neznalosti :-)

Dobrý den, pokud si budu k zaměstnání…

Dobrý den, pokud si budu k zaměstnání přivydělávat na živnostenský list (činnost související s mým koníčkem, předpokládaný ROČNÍ zisk 10 000 ÷ 20 000Kč). Rád bych věděl, jestli v případě, že budu propuštěn ze zaměstnání bude mít toto nějaký vliv na podporu v nezaměstnanosti. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Jaroslav Šimůnek

Dobrý den, moje matka se stará o svého vážně…

Dobrý den, moje matka se stará o svého vážně nemocného otce, který si nedokáže sám dojít ani na záchod. O příspěvek na péči požádal její bratr, kterému teď za matčina otce peníze chodí. Matka nedostává příspěvek žádný. Dá se v této situaci něco dělat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem na RD se svým druhým synem a…

Dobrý den, jsem na RD se svým druhým synem a zvolila jsem si tří letou variantu. Ta mi bude končit v březnu 2011 a jelikož do školky mi v tomto období malého nevezmou a o práci jsem přišla protože jsem po první RD nenastoupila z důvodu dalšího těhotenství, budu se muset hlásit na úřadu práce. Na období od března do září 2011, kdy už mi malého do školky přijmou. Chtěla bych se tedy zeptat, zda budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti a z čeho se mi bude počítat? Slyšela jsem že pokuď půjdu na úřad práce po RD tak nemám nárok na žádnou podporu :-( A zárověň bych se ráda zeptala kolik asi tak tato podpora bude činit když teď beru 7600.- rodičovský příspěvek a před tím, než jsem dostala výpověď jsem měla asi tak 11000.-čistou mzdu. A také bych se chtěla zeptat,pokuď budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti,tak jak mi bude klesat částka na kterou budu mít nárok, když budu na podpoře 6 měsíců. Předem moc děkuji za odpověď

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně sirotčího…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně sirotčího důchodu v souvislosti s brigádou během prázdnin. Je možné si vydělat nějáké peníze, aniž by mi byl sirotčí důchod odebrán? Pokud ano, jaká je hranice? Předem moc děkuji.

dobrý den, hned po skončení školy jsem…

dobrý den, hned po skončení školy jsem nastoupila do práce jako záskok za mateřskou dovolenou. V první smlouvě mám uvedeno, že je na dobu určitou, po dobu záskoku za mateřskou. Rok na to mi dali podepsatnovou smlouvu, kde je napsáno, po dobu určitou, jako záskok za mateřskou, nejdélo do 11.11. 2009. V roce 2009 jsem otěhotněla a bála jsem se, aby mi smlouvu prodloužili. Smlouvu prodloužili, ale až po týdnu práce po uplynutí konce práce. Když jsem říkala, že bych měla nárok na dobu neurčitou, řekla mi účetní, že to neplatí, když jsem záskok za mateřskou a dali mi podepsat novou smlouvu na dobu určitou, jako záskok za mateřskou nejdéle do 18.6. 2011. Bohužel je na smlouvě datum podepsání zpětný, tedy 12.11, ale moje přímá nadřízená ví, že jsem pracovala týden bez smlouvy. Zajímalo by mě, jestli mám šanci se domoci na zaměstnavateli smlouvy na dobu neurčitou, buď kvůli té práci bez smlouvy nebo jsem slyšela, že při prvním zaměstnání se smlouva může prodloužit asi jen 2x. Ptám se kvůli dalším těhotenstvím, kdy bych ztratila nárok na PMM Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda postupuji…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda postupuji správně při proplacení hodin dovolené ve 12-ti hodinových směnách?Zaměstnanci mají nárok na 25 dní dovolené v nepřetržitém provozu. Za jeden den proplácím 11,25 hodin, dle výpočtu 7,5 x 1,5 = 11,25 hod. Jedná se o chybný postup? Mělo by se proplatit 11 hod? Když mají nárok na 1hodinovou přestávku?Děkuji za odpověď.

Zaměstnavatel mi dává možnost pracovat jako…

Zaměstnavatel mi dává možnost pracovat jako konzultant na OSVČ, tedy fakturovat měsíčně provizi za služby, které pro ně dělám. Nyní jsem nastoupil na HPP a u toho mám vedlejší činost OSVČ. Kdy se vyplatí přejít ze zaměstnaneckého poměru na OSVČ? Hrubý příjem mám nyní 35tis, tedy mzdové náklady zaměstnavatele 46900,- -> vyplatí se mi kontrakt OSVČ pokud bych fakturoval např. oněch 46900,- ? Trochu mi to zavání schwarz systémem. Jak tomu je?

Dobrý den, měla bych dotaz Vznik nároku na…

Dobrý den, měla bych dotaz Vznik nároku na dovolenou při rozvržené pracovní době na 2 dny v týdnu a proplacení dovolené za uplynulý kalendářní rok při rozvázání pracovního poměru Zaměstnanec má sjednaný pracovní poměr od 2.9.2009 do 30.6.2009 a jedná se o pedagogického pracovníka. Jeho pracovní doba je rozvržena na 2 dny v týdnu. V případě, kdyby pracoval celý kalendářní rok, má nárok na 16 dnů dovolené v kalendářním roce. Vycházím z toho, že mu přísluší tolik dnů dovolené, kolik jich na dobu jeho dovolené připadá v celoročním průměru podle rozvržení pracovní doby. Jak postupovat v případě, že zaměstnanec odpracoval celkem 52 dnů z důvodu jeho pracovní doby rozvržené na 2 dny v týdnu do 30.6.2010? Mám postupovat tak, že nesplnil podmínku 60 odpracovaných dnů a náleží mu dovolená za odpracované dny tj. 2/12 (2,5 dnů) a nebo má nárok na 6/12 (8 dnů)? Pedagogický pracovník při rozvázání pracovního poměru má nárok na proplacení 20 dnů nevyčerpané dovolené tj. 4 týdny v kalendářním roce. Když mu zbyla dovolená za uplynulý rok 2009 ve výši 13,5 dnů, má nárok na proplacení 20 dnů za rok 2010 + 13,5 dnů za rok 2009, když ji z důvodu nemoci nemohl vyčerpat? Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji hezký den. Fabiková Anna

Dobrý den Potřebovala bych poradit s nastalou…

Dobrý den Potřebovala bych poradit s nastalou situací. V naší firmě je jeden z pracovníků pracujícím starobním důchodcem a je zároveň společníkem. Pracovní poměr k 31.5.2010 skončil a já nyní potřebuji vyplnit ELDP za rok 2010. A nejsem si jistá trojmístným kódem, který se vyplňuje. Jestli má být 1+S, nebo jiný. Děkuji za radu

Nárok na dovolenou

Dobrý den, náš zaměstnanec byl loni nemocný 87 pracovních dnů, dovolená se mu nekrátí. V roce 2010 jeho nemoc pokračovala až do 31.5. V červnu odpracoval cca 12 pracovních dnů a PP skončil dohodou. Je to tak správně, že za rok 2010 mu nárok na dovolenou nevznikl, jelikož v tomto roce odpracoval pouze 12 PD? A nebo se při dlouhodobé nemoci počítá krácení až od 100 PD nemoci? V tom případě by se mu za 5 měsíců nemoci krátil nárok na dovolenou (1,66x5)cca jen o 1/12. Jak je to správně?

Dobrý den,mám dotaz, jak mám zaúčtovat doplatek…

Dobrý den,mám dotaz, jak mám zaúčtovat doplatek minimálního vyměřovacího základu ZP ve mzdách.Děkuji

Dobrý den potřebuji poradit.Tchán tento rok jde…

Dobrý den potřebuji poradit.Tchán tento rok jde do důchodu.Dostal výměr,no hrůza.Chtěla jsem se zeptat zda je to správně.Byl na úřadě od roku 1986,ale pobíral rentu až do dnešního data a i částečný invalidní důchod.Výpočet mu udělali jen s toho částečného invalidního důchdu.Je to tak správně,bylo mu řečeno,že si po třech letech na úřadě měl platit nějaký připojištění na důchod.Z renty,ale podle všeho odváděl daně,podával i daňové přiznání.Děkuji předem za odpověď.Hanka

Dobrý den, žádám Vás o radu, která se týká…

Dobrý den, žádám Vás o radu, která se týká čerpání dovolené. Nastupuji, jako čerstvý absolvent do zaměstnání 2. srpna 2010. Dovolená ve firmě, ve které budu pracovat, náleží zaměstnancům za kalendářní rok 5 týdnů, tedy 25 pracovních dní. A ptám se, po jaké době od nastoupení do zaměstnání, tedy od 2. srpna 2010, mi náleží dovolené a kolik dní? Koncem září 2010 chci jet na týden na dovolenou, tak nevím, jestli to bude vůbec možné, když budu prakticky ještě ve zkušební době? Děkuji za odpověď. Nashledanou.

Dobrý den, prosím Vás , jak mám postupovat při…

Dobrý den, prosím Vás , jak mám postupovat při refundaci mzdy zaměstnance, který se zúčastnil základního kurzu dobrovol.hasičů? Ušlou mzdu mu bude refundovat MěÚ a zaměstnavatel mu na tu dobu poskytne omluvené, neplacené volno? Jak to bude pak se zdravot.pojištěním? Děkuji

Prosím měl jsem částečný ivalid. důchod 7…

Prosím měl jsem částečný ivalid. důchod 7 000 KČ asi 7 let v roce 2009 mi operovaly a dali na rok plný 13000 kč ted 2010 jsem dostal znovu částečný důchod ale č1 před rokem 2010 se takhle ID nerozlišoval . . Prosím kolik to bude dělat zhruba ,samozřejmě vím , že č1 0.5 % č2 0.75 % plný 1.5 % ale mě to nic neříká bude to stejný jako těch 7 let a nebo jaký finanční je rozdíl zhruba při mých penězích mezi č1 a č2 ID.( 1000-3000 kč ? )Někde jsem četl , že když jsem měl přiznaný před rokem 2010 nějaký peníze tak mi zůstanou i ted ( 7000 kč ) .Děkuji

Dobrý den, dostala jsem od zaměstnavatele nový…

Dobrý den, dostala jsem od zaměstnavatele nový platový výměr na nižší částky, přitom vykonávám stejnou práci jako předtím. V žádném platovém výměru není napsán důvod ať zvýšení nebo snížení. Mohu prohlásit tento poslední (protože se mi zdá nelogické, když za stejnou práci beru méně peněz) za neplatný, protože v něm není uveden důvod dle § 136, odst.2 Zákoníku práce a chtít doplatt peníze, o které je mi krácena neoprávněně výplata? Děkuji za odpověď, Vlasáková

dobrý den, mám zaměstnankini, která má živnost…

dobrý den, mám zaměstnankini, která má živnost na chov psov a je u nás zaměstnaná. Má už 4 exekuce, jedná s toho je přednostní, s finančního úřadu. Při pomocném výpočtu na stránke www.vyplaty.cz jsem zaškrtla políčko nezapočítáváni základní nezdanitelná částky na jednotlivce. Měla čistého 17905, manžela a dvě deti. Nezabavitelná částka ji vyšla 6437 a zabavitelná 11468. Je tenhle postup možný a je správny či nesprávny? Není protizákonný? Zaměstnankyni se to nelíby. Tahle zaměstnanine má vědšinou 4 exekuce nepřetržite. Nevím co s ní. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem studentka VOŠ…

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem studentka VOŠ, ale bohužel jsem se nedostala ke zkouškám,ale vyhozena jsem nebyla. Chtěla jsem se zeptat zda-li se mám přes prázdniny kvůli zdravotnímu a soc. pojíštění přehlásit na UP nebo mám ještě status studenta? Od září opět nastupuji studovat Vš. Děkuji za odpověď

Dobrý den chci se zeptat jak je to s osobním…

Dobrý den chci se zeptat jak je to s osobním ohodnocenim. Mám ted mzdu, plus mám dostávat osobní ohodnocení(ve smlouvě je pevně stanovená částka). Může mi zaměstnavatel toto osobní ohodnocení sebrat bez udání důvodu? Nebo musí dát písemně vědět? Děkuji za odpověď.