Používání služebního vozu pro soukromé účely

Sekce: Mzdy | Téma: Daň z příjmu FO

Otázka: 20.03.2020 16:43


Dobrý den, mám se zaměstnavatelem smlouvu na používání služebního vozu pro soukromé účely. K hrubé mzdě se mi dle zákona připočítává 1% z pořizovací ceny vozu a hradím palivo za soukromé cesty. Jaký je správný postup, když jsem v kalendářním měsíci nepoužil vůz k soukromým účelům? Připočítává se i tak 1% z pořizovací ceny vozu k hrubé mzdě? Děkuji.

Odpověď: odpovídal(a): Redakce , 24.03.2020 22:27


Dobrý den, obecně se dá říci, že pokud možnost využití automobilu pro služební i soukromé účely vyplývá z pracovně-právních dokumentů či vnitřních směrnic, má to daňové dopady i v období, ve kterém ke skutečnému využití vozidla pro soukromé účely vůbec nedošlo. Naopak pokud tato možnost využití automobilu i pro soukromé účely nevyplývá z těchto dokumentů či směrnic, potom má poskytnutí vozidla pro soukromé účely daňové dopady pouze v těch měsících, ve kterých k této situaci prokazatelně došlo (např. dle evidence jízd).


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: MZDY

odpovídal(a): Redakce

Minimální vyměřovací základ

Dobrý den, bude se zaměstnankyni, která pracuje na 1/2 úvazek s hrubou mzdou 12 000,- Kč měsíčně dopočítávat ZP do minimálního vyměřovacího základu? Má tři děti ve věku 4,6 a 8 let. Vyplácení rodičovského příspěvku jí skončilo v červenci 2020. Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Obnova statusu studenta_DPP

Dobrý den, v lednu jsem u zaměstnavatele podepisovala prohlášení k dani, do února jsem měla status studenta a nebylo mi nic strháváno z výdělku, minulý měsíc jsem měla zápis do studia a dodala jsem potvrzení o studiu, včera jsem dostala výplatní lístek a v něm mi bylo strženo 15%, v potvrzení o studiu je uvedeno, že školní rok začíná až od září, ale je tam i zároveň červnové datum od zápisu. Na pojišťovně mi řekli, že status mám od zápisu, nevím tedy, jestli se v práci nevloudila nějaká chybička a mám se ozvat, nebo je to jedno a lze si to dovybrat v ročním zúčtování daní, ikdyz je to u zaměstnavatele u kterého jsem podepisovala prohlášení k dani.


odpovídal(a): Redakce

Výpočet dostupného

Dobrý den, zaměstnankyně má smlouvu na dobu neurčitou, pracovní pozice manager oddělení (z této pozice odcházela na MD a následně rodičovkou dovolenou), dva měsíce před nástupem na MD měla ale nemocenskou. Termínově - 1. 9. 2017 - nástup na MD, nemocenská od 30.6 do 31.8.2017. Aktuálně by se měla vrátit po 3 letech zpět (díte má 3 roky 13. 10. 2020). V pracovní smlouvě měla sjednaný přímo druh činnosti manager oddělení. K mým dotazům: 1) zaměstnavatel pracovní pozici zrušil, tj. má v termínu návratu nárok na výpověď (2 měsíce - mohou tam být překážky na straně zaměstnavatele a poté 3 x odstupné) nebo na dohodu s nárokem na odstupné. Prosím jak by se v tomto případě počítalo odstupné, když dva měsíce před nástupem na MD byla na nemocenské? 2) Nevím z jakého časového období by se v tomto případě počítalo odstupné, tj. jde mě o to zda by se nějak počítalo z nemocenské nebo z předpokládaného průměrného výdělku (zde se bavíme o fixu i variabilu, tj. z celé hrubé mzdy nebo jen fixu?) 3) Ideálně říct z jakých měsíců se nárok bude počítat Děkuji


odpovídal(a): Redakce

Doklady k cestovním náhradám

Dobrý den, je možné zúčtovat doklady týkající se pracovních cest (např. jízdné, platba hotelu, půjčovné za auto atd) v jiné aplikaci než samotné vyúčtování cesty? Přikazuje nějaký zákon, že musí být vyúčtované současně s cestou? V cestě by bylo vyúčtované jen stravné. Ostatní výdaje, které vznikly při cestě by byly vyúčtované v jiné aplikaci. Přikazuje nějaký zákon, že musí být vyúčtované současně s cestou, není to v rozporu s něčím? Děkuji za informaci.


odpovídal(a): Redakce

Sociální a zdravotní pojištění při rodičovské

Dobrý den. Nastoupila jsem do práce a stále pobírám rodičovský příspěvek tudíž nemohu doložit ukončení rodičovské dovolené. Můj zaměstnavatel má problém s mou původní pracovní smlouvou. Prý za mě nemůže z této původní pracovní smlouvy odvádět sociální pojištění, protože na ní nemám ukončenou rodičovskou dovolenou. Je to tak? Na základě tohoto problému, chce abych uzavřela dohodu o provedení práce, která je pro mě nevýhodná. Už nevím na koho se obrátit. Je opravdu takový problém nastoupit na původní místo ještě před vyčerpáním rodičovského příspěvku? Předem děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Podpora v nezaměstnanosti

Dobrý den,moc prosím o radu.Pracovala jsem ve firmě kde jsem po 28 letech musela skončit ze zdravotních důvodu.Poté jsem se nahlásila na pracovní úřad a evidovala jsem se.Byla jsem tam asi měsíc a našla jsem si práci na poloviční úvazek v dm drogérii kde jsem odpracovala pouze 3 týdny,byla tam smlouva na dpč.Vedoucí jsem se zřejmě nezamlouvala tak jsme se dohodli na výpovědi dohodou.Po té jsem se opět zaevidovala na úřad práce,podpora mi byla vypočítaná z dm drogérie která činí 5000.kč Je tohle normální aby mi to bylo vypočítané z 3 tydnů?Nevím co mám dělat,tohle nemám ani na zaplacení bytu,jsem samoživitelka.Kam se obrátit?Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

Dotaz na minimální mzdu na rok 2020

Dobrý den, chci se zeptat od kdy přesně se minimální mzda zvýší? Od února, tedy za leden, nebo už od ledna, tedy za prosinec? Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Výplata podpory v nezaměstnanosti

Kamarád je zaevidován od 30. září na ÚP a obdržel rozhodnutí o podpoře v nezaměstnanosti. Na účet mu přišla dávka za 1 den měsíce září a 30 dnů měsíce října ve výši 65 %. Jelikož si přesně nedovedeme vysvětlit zákon o podpoře, tak by nás zajímalo, zda dostane za listopad zaplaceno 29 dnů ve výši 65 % a 1 den ve výši 50 % anebo ten 1 den v měsíci září bude brán jako 1. měsíc výplaty podpory? Děkuji


odpovídal(a): Redakce

Mateřská

Dobrý den, mám dotaz ohledně výpočtu mateřské. Od 3.listopadu jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Jsem zaměstnaná na HPP u svého zaměstnavatele od 1. června 2019. Do ledna 2019 jsem byla zaměstnaná v jiné firmě,poté jsem byla vedena na ÚP. Bylo mi řečeno, že se mi výše mateřské bude počítat z průměrné hrubé mzdy výdělku za poslední rok. Tam by tedy měla spadat i ta firma, ve které jsem byla do toho ledna 2019. Teď mi ale bylo řečeno, že se mi bude počítat pouze výdělek z posledního zaměstnání a to je od toho června 2019. Chci se jen zeptat, jak to tedy doopravdy je. Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Peněžitý příspěvek v mateřství

Dobrý den, mám dotaz ohledně výpočtu peněžitého příspěvku v mateřství. Jsem momentálně na RD a ráda bych nastoupila na částečný úvazek ke svému zaměstnavateli na původní smlouvu. CCa na rok, něž otěhotním podruhé. Předpokládám, že z rodičovské dovolené bych plynule přešla na druhou mateřskou dovolenou. Z jakého základu by se mi případný druhý peněžitý příspěvek v mateřství vypočítával? Z původního úvazku před prvním těhotenstvím, nebo ze zkráceného, na který bych pracovala během rodičovské dovolené? Děkuji za odpověd.