FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ze strany zaměstnavatele ohledně Prohlášení poplatníka z daně příjmů FO ze záv.činnosti. Mám požádat zaměstnance, který nechce uplatnit slevy na dani z důvodu jiného pracovního poměru, aby mi podepsal prohlášení s tím, že se v Prohlášení uvede, že neuplatňuje slevu na dani? Nebo Prohlášení nemusíme vůbec vyplňovat? Stačilo by v osobním dotazníku souhlas zaměstnance s neuplatněním slev na dani bez vyplnění Prohlášení? Děkuji.
Dobrý den, můžete mi poradit ohledně dovolené. Zaměstnavatel by rád dal zaměstnancům dovolenou za odpracované roky např. kdo bude k 31.12.06 ve firmě 2 roky dostane 2 dny a kdo bude 4 roky dostane 4 dny. 4 dny by bylo maximum dnů, které lze dostat. Je takový způsob možný, popřípadě jak postupovat. Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, můžete mi poradit ohledně ošetřovačky. Jak mám proplatit ošetřovačku, když má zaměstnankyně napsáno od 2.5. na 7 dnů. Vychází to do 8.5.2006. Mám ji 8.5. proplatit jako ošetřovačku nebo jako svátek.Musí mi podepsat nějaké čestné prohlášení, že třeba ukončila OČR 7.5.2006? Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den,uplatňuji daňové zvýhodnění na 2 děti jsem zaměstnán u státního podniku.Nyní manželka(podnikatelka) požaduje toto daňové zvýhodnění přepsat na sebe.Jaký výsledný finanční efekt to přinese pro mne a co s toho bude mít ona.Děkuji Šmíd.
Dobry den. Mam dotaz ohladom naroku na dovolenku, pretoze od 1.3.2006 som zmenila zamestnavatela a neviem, na kolko dovolenky mam narok. U byvaleho zamestnavatela som mala narok na dovolenku vo vyske 1/12, kedze februar nemal 22 pracovnych dni. Prosim Vas, mam u noveho zamestnavatela narok na dovolenku aj za mesiac februar, t.j. 11/12 alebo len na 10/12, kedze pracujem u neho od 1.3.? Dakujem za odpoved. S pozdravom Katarina Mulinkova
Dobrý den,na místo prodavačky(pracovní úvazek 3,5 hod.denně) se nám přihlásila panní ,která je evidována na úřadu práce.Její plat by činil 3400 kč hrubého měsíčně,můžeme ji zaměstnat?musíme za ni odvádět soc a zdravotní pojištění? musí mít podepsané prohlášení popltaníka ? děkuji
Jak se vypočítá průměr na hodinu, pokud jdr o nového zaměstnance a ještě nevím jakou bude mít mzdu. Je placen v úkole i v časové mzdě. Jeden den svátek, jaký průměr použít na náhradu za svátek. Děkuji
Jsem lekarem + atestace I stupne z interniho, pracuju uz 14 let. Sme 4 clena rodina, 2 skolske deti( 6 trida a I gymnazium), manzelka nepracuje.Kolik mam narok na cisty mesacny prijem? Dakuju
Dobrý den, moc Vás prosím o radu při výpočtu pravděpodobného výdělku. Zaměstnanec je již 10 měsíců nemocen, nemá žádný příjem, odchází do invalidního důchodu, a firma mu má ještě proplatit 4 dny loňské dovolené.Mohu jako pravděpodobný výdělek při výpočtu této dovolené použít jeho poslední průměrný výdělek, kterého dosáhl ještě před svou nemocí ? Přeji pěkný den.
Dobrý den pane doktre, mohl byste mi poradit? Byla jsem zaměstnaná a v současné době jsem na neschopence( po ukončení pracovního poměru v ochranné lhůtě). Mohla bych začít pracovat jako telefonostka na ŽL( z domova), který si budu vyřizovat a mám dotaz. Když se přihlásím k SP a ZP ve lhůtě dle zákona můžu vykonávat činnost i když jsem práce neschopná? A jak by to bylo s platbami na SP a ZP.? Moc děkuji za odpověď. Švábová
Dobrý den, dcera neprospěla při maturitě a bude ji opakovat v září. Mám do doby odmaturování nárok na slevu na dani? A co bych měla předložit zaměstnavateli? Nebudu muset peníze vracet, kdyby dcera neodmaturovala ani v září a šla do práce. Děkuji Pokorná
dobrý den,chtěla bych se zeptat: pracuji na poloviční úvazek,moje měsíční hrubá mzda činí 3.785kč - výše soc. je 303kč a zdrav.pojištění 682kč,tato výše soc. a zdrav. mi byla zaměstnavatelem zdůvodněna,že doplácím rozdíl mezi mou mzdou a minimální,proto se částka soc. a zdrav.pojištění navyšuje o několik set korun.Přiznám se moc tomu nerozumím a proto bych ráda věděla jestli na to má nárok.Navíc jsme museli podepsat,že s takovou výší souhlasíme.Při dotazu -co bude když to nepodepíšem nám bylo řečeno,že si nepomůžem,jelikož nám takovou částku budou strhávat i tak.Může si tohle dovolit?A je výše pojištění správná a oprávněná? Moc děkuji za odpověď Rusková - Olomouc
Dobrý den, tento měsíc mi končí rodičovský příspěvek (13.6.06). V 9/ 2005 mě zaměstnavatel požádal, abych pracovala na poloviční úvazek (4 h), to jsem přijala. Takže jsem měla dvojí příjem (příspěvek + mzdu). Musí mě zaměstnavatel nyní přijmout na celý úvazek, když mi končí "mateřská" ? Když nebude chtít mohu se nějak bránit? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, prosím o radu v oblasti personálních vztahů. Náš pracovník - učitel - byl přijat na základě pracovní smlouvy jako zastup s uvedením délky pracovního poměru "po dobu mateřské dovolené" naší pracovnice s pracovní smlouvou na dobu neurčitou, a to na pracovní úvazek 14 hod. týdně. Protože naše pracovnice pečuje o dítě a požádala o další mateřskou dovolenou, zastupující pracovník vykonává zástup dál. Nyní již na 18 hod. týdně a pro příští školní rok vyžaduje novou pracovní smlouvu na dobu neurčitou s tím, že, změna jeho pracovní smlouvy měla být provedena na "dobu rodičovské dovolené" , což zaměstnavatel neučinil, pracovník trvá na tom, že jeho pracovní poměr je v současné době již na dobu neurčitou. Má pravdu? Co učinit pro případ, kdy se nám pracovnice vrátí z mateřské dovolené a zaměstnavatel nebude mít pro všechny pracovní úvazek? Uvažujeme i o přijetí nového pracovníka. Prosím o radu. Děkuji M. Rollová
Dobrý den, můj přítel (35 let) je už asi 6let neplatičem sociálního pojišťení (žil v zahraničí a pod...) Před rokem však onemocněl a trvalé následky mu již neumožňují nikdy normálně pracovat. Lékaři mu navrhli zpětné zažádání o invalidní důchod od začátku doby hospitalizace. Chtěla bych se zeptat, jestli jako neplatič sociálního pojištění má nárok na invalidní důchod a když ano, jak se jeho výše odvíjí od doby neplacení. Ďekuji Zuzana
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a zároveň jsem zaměstnaná na půl úvazku. Mám sepsanou pracovní smlouvu následujícím způsobem : rozsah pracovní doby se sjednává dle §85 Zákoníku práce, jde o nerovnoměrné rozvržení pracovní doby, které se řídí pokyny nadřízených. 5dní - 20hodin/týden. nárok na dovolenou mám dle smnlouvy také v plném rozsahu. Můj dotaz zní, zda mám také nárok na proplácení svátků jako ostatní zaměstnanci. Naše mzdová mi tvrdí, že nárok nemám a za duben mi svátek neproplatila a za květen to prý bude taky tak. Děkuji moc za odpověď. Pavlásková
Dobrý den, jelikož já a manželka máme velký rozdíl v příjmech, letos jsme poprvé použili společné zdanění manželů. Máme 2 děti - 12 a 17 let. Přídavky na děti nepobíráme. 17-letý syn si nyní jako student začne od června přivydělávat na dohodu o pracovní činnosti v rozsahu 20 hodin týdně za 55,- Kč na hodinu hrubého. Vyplňoval i přihlášku k nem. pojištění a Prohlášení k dani. Moje dotazy: Budu moci i nadále uplatňovat slevu na dani 600,- Kč na syna? A ovlivní nějak tato jeho brigáda naše SZM za tento a další roky? A musím tuto skutečnost nahlásit ihned zaměstnavateli? Děkuji předem za odpověď
Dobrý den, krátí se při dlouhotrvající pracovní neschopnosti nárok na dovolenou (mimopracovní úraz - 3měsíční pracovní neschopnost)? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za odpověď týkající se věcných darů: Z hodnoty nepeněžitých darů do 2.000,- Kč není poplatníkovi odváděna daň (zákon o daních z příjmů) a u daru vyšší hodnoty je zdaněno jen plnění nad 2.000,- Kč. Peněžité dary jsou daněny celé. Nerozumím moc zdanění - dar 1800 Kč - osvobozen, dar 5400 - zdaňuje se jen 3400, ale jakou daní? Jaký typ + procento.Děkuji
Dobrý den. Potřebovala bych objasnit, jak postupovat v případě že zaměstnanec poruší pracovní kázeň neuposlechnutím příkazu - práce na konkrétním přiděleném stroji, dodržení bezpečnosti práce a používání osob.ochr.prac.pomůcek při práci na stroji. Zároveň bych potřebovala vědět, zda je možné za toto porušení mu pokrátit pohyblivou složku mzdy . Děkuji.