FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, dcera zaměstnance ukončila vykonáním státní závěrečné zkoušky 7. června 2013 vysokoškolské studium. Do kdy má nárok na uplatnění 335,- CZK slevy na studenta, když pracuje na dohodu o provedení práce. Od 1. srpna 2013 bude mít pracovní poměř na dobu neurčitou. Stačí jako potvrzení ofocený vysokoškolský diplom? Do kdy si může uplatnit daňové zvýhodnění ve výši 1 117,- CZK rodič? Může si toto daňové zvýhodnění uplatnit ještě za červenec 2012 ? V červnu jsem mu ještě daňové zvýhodnění ve výši 1117,- CZK poskytla. Předem Vám děkuji za opověď a přeji Vám pěkné dny. Volfová M.
Dobrý den , můj syn studuje vysokou školu v denním studiu a zároven pracuje na hlavní pracovní poměr. V 4. semestru na rok přerušil školu smím na něj využívat daňovou slevu na dítě 13 404 ted když se vrátil do školy i přesto, že pracuje na HPP?
Dobrý den, jsem student denního studia vysoké školy a zároven zaměstnanec na HPP mohu na sebe využít kromě slevy na poplatníka i slevu na dítě? Popřípadě může i nadále využívat můj otec slevu na dítě?
Dobrý den, potřebovala bych se zeptat jak postupovat při výpočtu daně ze mzdy pro finanční úřad. Vypočítala jsem celkový základ daně, celkovou zálohu na daň a celkovou slevu na dani. Problém je s tím, že nevím co přesně uvést do odvodu daně (po odpočtu přeplatku), mám sečíst všechny celkové položky a odečíst přeplatek z minulého měsíce? Nebo jaký je přesný postup co bych teď měla udělat. Děkuji moc za odpověd.
Dobrý den, zaměstnanec si odečítal studující dceru na VŠ. Studium úspěšně ukončila 10.6.2013. Domnívám se, že nárok na daň.zvýhodnění bude mít i červnu. V červenci už ne - bude se hlásit na pracovním úřadu? Díky za objasnění. Kadlecová
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnavatel mi proplácí dojíždění do a ze zaměstnání (náhrady na palivo a dohodnutou sazbu za amortizaci vozidla). Je to ale zahrnuto jako součást hrubé mzdy, takže z toho odvádím daň a pojistné. Je opravdu nutné tento příjem danit? Nelze to dát na výplatní pásku jako čistou nedaněnou položku? Jezdím daleko a tak odvod dělá poměrně dost peněz. Děkuji za radu
dobrý den, chtěla jsem se zeptat....zaměstnanec žádá zpětně o starobní důchod. Mám již nyní pozastavit vyplácení slevy na poplatníka i když ještě není poživatelem starobního důchodu? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to se slevou na dani z příjmu FO, když v současnosti jsem student, který končí Bc. stupeň 31.5.2013 a tím mi i končí status studenta...Během studia mám brigádu a již by se mi měla strhávat daň z příjmu. V červnu však budu vykonávat přijímací zkoušky do Magisterského studia a další potvrzení o studiu dostanu až v červenci. Je tedy povinnost v tomto období, kdy nemám potvrzení o studiu platit daň z příjmu a jak se to vztahuje na slevu na dítě u rodičů? Také tyto dva měsíce slevu na dítě nemají?
Dobrý den. Náš zaměstnanec firmy s.r.o. má dceru, která vykonala nyní v květnu 2013 úspěšně závěrečnou maturitní zkoušku na střední škole ve věku 19-ti let. Prosím o sdělení, kdy naposledy mohu zaměstnanci ve mzdě uplatnit daňové zvýhodnění, tedy do kdy je považována za vyživovanou osobu?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda si prokuristé mohou uplatňovat ve mzdě daňové zvýhodnění na děti?Děkuji Šimandlová
Dobrý den přeji,potřebuji poradit se solidární daní. Když bude mít zaměstnanec každý měsíc sol.daň, pak měsíc neplacené volno, projeví se mu to v ročním zúčtování že? A vrátí mu popřípadě část daně zpět? Děkuji. Velechovská
Dobrý den, prosím o radu, zda se dá ještě nějakým způsobem provést roční zúčtování za rok 2012. Jsem dlouhodobě nemocná, v prvním čtvrtletí tohoto roku jsem byla ve vážném zdravotním stavu a tudíž jsem svého zaměstnavatele nepožádala do 15. února o provedení ročního zúčtování záloh na daň z příjmu za rok 2012. Zaměstnavatel mi roční zúčtování neprovedl. V roce 2012 jsem pobírala mzdu pouze od jednoho plátce a od června 2012 jsem v pracovní neschopnosti. Moc děkuji za odpověď. Eva
Dobrý den, jsem OSVČ a zaměstnávám na DPP. 1)U DPP bez prohlášení do 5000,- mám odevzdávat každý měsíc na FÚ srážkovou daň 15%, ke které jsem se zaregistrovala? 2) Pokud mám ale studenty, které mi podepíšou prohlášení, tak u nich je zálohová daň, která se musí odvádět, i když je poté daň nulová? Tedy, že odvedu stejně 15% a na konci roku musím za ně odevzdat prohlášení k dani a jim se přeplatek na dani vrátí a nebo jim nic nesrážím a pak jen odevzdám daňové přiznání. 3) Musím se registrovat i k zálohové dani nebo stačí ke srážkové? Děkuji za radu
Dobrý den, prosím Vás má ještě nějaký význam pro straobního důchodce podepisovat Prohlášení poplatníka daně v roce 2013? Jak budu postupovat když si starobní důchodce podepíše Prohlášení a po roce 2013 požádá o Roční zúčtování a doloží Potvrzení o zaplaceném pojistném, popř. Darování krve, úroky z úvěru, Potvrzení o studiu dítěte atd...?? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnaná na HPP, je nějak omezen počet DPP k HPP? Pokud mám více DPP všechny do 5 000 Kč (srážková daň) musím si podávat přiznání k dani z příjmů FO? A může mi zaměstnavatel provést roční zúčtování daní z HPP, pokud podepíšu Prohlášení a zahrnují se v tom případě do ročního zúčtování také DPP? Děkuji
Dobrý deň, som študentka českej VŠ. Od unora pracujem na DPP a po odpracovaní 300 hod. budem pokračovať na DPČ. Zamestnávateľ mi pri nástupe nedal podpísať Prohlašení, ani nepožadoval potvrdenie o štúdiu. Chcem sa spýtať, či mi budú zálohy vrátené pri ročnom zúčtovaní napriek tomu, že teraz nemám podpísané Prohlášeni? A tiež,aká je výška hrubej mesačnej mzdy, z ktorej môže zamestnávatel strhnúť tzv. srážku (myslím, že to bolo 5000 kc) a ak sa teda uplatní táto forma zdanenia, je ešte možnosť vrátenia pri ročnom zúčtovaní? Kedy vlastne môžem podpísať prohlášení? Ďakujem.
Dobrý den, prosím o informaci, jaká daň se odvádí z dohody o provedení práce na mateřské dovolené. Krátce po nástupu na MD, cca 6 týdnů před plánovaným termínem porodu, jsem začala pracovat na dohodu o provedení práce. Jedná se o jiný obor činnosti, než byl v zaměstnání, ze kterého mi náleží PPM. V zaměstnání jsem ještě před odchodem na MD podepisovala, jako každý rok, prohlášení o dani z příjmů. Jaké budu mít nyní srážky z hrubé mzdy z DPP? Hrubou mzdu předpokládám kolem 5000,- Děkuji
Dobrý den,prosím o pomoc. Jsem otcem dvou dětí 2 a 5 let,které máme s manželkou. Manželka má s prvního vztahu syna 12let,který nosí mé příjmení ale nejsem papírově jeho otec.žije s námi ve společné domacnosti a manželka je nyní na mateřské. Chtěl jsem se zeptat zda můžu v práci uplatnit slevu ve mzdě i na něj?!Děkuji Vám za odpověď
Dobrý den,zaměstnanec chce udělat vyúčtování daní. V roce 2011 si koupil jeho syn byt na úvěr ze staveb.spoření.,ve kterém bydlí. Zaměstnanec (otec) podepsal s manželkou smlouvu o zřízení zástavních práv kde jsou jako zástavci.Na potvrzení o úrocích jsou uvedeni všichni tři jako účastníci smlouvy o úvěru. V katastru nem. je uveden jako majitel bytu pouze syn. Domnívám se, že náš zaměstnanec (otec) si nemůže odečíst úroky, protože není vlastníkem. Jednám s manželkou zaměstnance, která mi tvrdí, že v roce 2011 si je bez problému odečetla. Díky
Dobrý den, prosím o radu. V roce 2012 jsem do června pracovala u firmy X. Zároveň v dubnu a květnu u firmy Y na DPP. V dubnu byla DPP za 8000,-v květnu DPP 15000. Od července jsem pouze na HPP ve firmě Y. Můj dotaz zní, co mám být v potvrzení o zaplacených zálohách od firmy Y? Účetní mi vystavila potvrzení, kde jsou zálohy na daň z HPP a ten jeden měsíc DPP, kde jsem překročila 10000. Je to tak správně? Nemá tam být i DPP za 8000? Děkuji moc za Váš čas.