FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA ODSTUPNÉ
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,prosím Vás máme zaměstnance,který se díky pracovnímu úrazu po roční neschopnosti dostal do ČID.Prosím Vás,jak postupovat,když by jsme pro něj měli práci,která bude odpovídat jeho zdravotnímu stavu.Musíme s ním ukončit stávající prac.poměr a uzavřít nový ??? Jaký by byl postup,kdyby jsme pro něj odpovídající práci neměli??Děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den, prosím Vás zaměstnanci byl přiznám částečně invalidní důchod v pracovní rekomandaci má napsáno, že je neschopen práce s přetěžování PHK, trvalým záklonem hlavy, nošení a zvedání těžkých břemen - bohužel pracuje jako malíř - natěrač, na jinou práci v rámci naši firmy nemůže být převeden, jak se tento stav řeší? Výpovědí - bez odstupného, jeho místo nebylo zrušeno, dohodou o té nechce slyšet zaměstnanec. Děkuji
Dobrý den, jsen na rodičovské dovolené, která mi končí v prosinci 2008.Chodím do práce na cca 5-7 dní v měsíci s příjmem cca 6000,-kč čistého.Před nástupem na RD jsem měl příjem cca 25000,-kč čistého. V případě, že bych v prosinci dostal výpověď,/mám takové informace/,tak by mě zajímalo, z jaké částky by se mi odstupné vypočítávalo.
Ruší se celá pobočka firmy, zaměstnanci dostanou výpověď z organizačních důvodů s nárokem na odstupné,výpověď bude doručena ke konci měsíce, ale od nového měsíce nemají kam chodit do práce, pobočka bude zrušena a jiná v místě výkonu práce není. Jakým způsobem se řeší zákonem stanovená výpovědní lhůta???Jak vysoké v tomto případě dostanou odstupné...pouze 3měsíční?? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracuji ve firmě, která má dva provozy v různých obcích. K 1.1.09 provoz, kde pracuji zruší a budou chtít, aby jsme přešli pracovat na druhý provoz. Pokud nebudu souhlasit a ukončím pracovní poměr mám nárok na odstupné? Pokud ano v jaké výši a podle kterého paragrafu? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec má zkušební dobu do 31.5.2008. Dne 30.5.2008 onemocněl a je nemocný do dnešního dne. Je možné ukončit s tímto zaměstnancem pracovní poměr ve zkušební době? Děkuji. A.K.
Dobrý den, chtěla bych vědět,jakým způsobem se zdaňují odstupné platy.
Dobrý den , chtěla bych vědět, jestli při odstupném se počítá 3xnásobek průměrného čistého nebo hrubého platu?Děkuji za odpověď
Dobrý den, přítel pracuje jako strojník vodohospodářských zařízení v čistírně odpadních vod. V dětství měl úraz z okem,letos o oko přišel a má protézu. Byl u firemního lékaře a ten mu sdělil, že nemůže pracovat ve výškách a nad nádržema. Hrozí mu výpověď. Podle mého názoru by měl být přeřazen na jinou práci s tím, že nepřijde o peníze. Anebo se dohodnout na skončení pracovního poměru, když okamžité, tak 5měsíční odstupné? Děkuji za odpověď, Kabátová
Dobrý den. Můj zaměstnavatel zrušil mojí profesi laboranta s tím, že mi nabídne jiné prac. zařazení. Když odmítnu, dají mi výpověd´. Mám nárok na odstupné ?
Dobrý den, mám dotaz - na základě čeho se neplatí sociální a zdravotní pojištění z odstupného?Jedná¨se o odstupné poskytnuté za ukončení zaměstnání v obchodě,tedy ne žádný rizikový provoz. A co daň z příjmu? Připočte se částka ke mzdě měsíce, kdy se realituje výplata odstupného ?. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zaměstnavatel vyplatil ve výplatě za červen roční odměny za minulý rok vázané na splnění úkolů a na hospodářské výsledky. Do výpočtu průměrného výdělku za červenec ale použil pouze poměrnou část této odměny (1/4). Je tento postup správný? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracovní poměr mi končí 31.8.2008. Nyní jsem v pracovní neschopnosti kvůli těhotenství. Chci se zeptat na to kdy mi tedy končí pracovní poměr, kdy bych měla dostat domluvené odstupné a kdy mi zaměstnavatel má dát zápočtový list. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,prosím o radu.U bývalého zaměstnavatele jsem dal výpověď dohodou,po měsíci jsem nastoupil ke konkurenční firmě a bývalý zaměstnavatel mě nyní dluží mzdu za poslední odpracovaný měsíc.Zaslal mě e-mailem,že výplatu si mohu vyzvednout jen osobně v jeho kanceláři,ale v předešlých 3 letech mě byla výplata zasílána vždy na účet.Mám právo na zaslání výplaty na mé bankovní konto,z důvodu možné obavy z osobního kontaktu s předešlým zaměstnavatelem?Děkuji.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Pokud pracovnice onemocní ve zkušení době, prodlužuje se zkušební doba o dobu nemocenské? Je možné ukončit pracovní poměr ve zkušební době i během pobírání nemocenské? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer,v pracovní smlouvě mám uvedeno místo výkonu práce Přerov,jenomže nyní dochází k tomu, že společnost v Přerove končí činnost a přesunuje se do Prostějova,já nemůžu dojíždět,tudíž mám nárok na odstupné,když se mnou organizace rozváže prac.poměr nebo jak to vůbec bude,děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu. Stačí k výpovědi podle §50 ZP z pracovního poměru jen razítko z podatelny na podané výpovědi? Zaměstnavatel již podle nového ZP na toto podání písemně neodpovídá? Nebo je tam možnost skončit pracovní poměr dříve? Prý býval. Děkuji za odpověď
Dobrý den, od 1.7.2008 budu nezaměstnaná. Zaměstnavatel rušil pobočku a dal nám tři odstupné platy. Jakým způsobem teď mám postupovat. Mohu se přihlásit na pracovní úřad? Od září 2008 mám zajištěnou práci. A v případě, že se přihlásím na pracovní úřad kolik procent ze mzdy na podpoře budu pobírat? Děkuji za odpověď
dobrý den,může se ukončit HPP se zaměstnankyní,která pobírá rodičovský příspěvek? Původní organizaci přebírá jiná organizace,náleží této zaměstnankyni odstupné? Pokud se s ní organizace dohodne, může mít ukončen HPP dohodou bez odstupného?Děkuji
Dobrý den, pracovní poměr zaměstnanci končí 1.4.2008. Hrubá mzda 1Q -1/08-12.000,-/22dnů,176 hodin/-čistá10140,- -2/08 - 36200,- Kč /14dnů,130 hodin /(9 dnů ošetřování člena rodiny)-čistá26410,- -3/08 -37000,- Kč /20dnů,160 hodin/-čistá 26945,- Jaký bude průměrný čistý měsíční výdělek pro výpočet podpory(potřebuji na potvrzení)?Mzda se skládá z hodinové,úkolové + prémie,náhrada za svátek. V únoru bylo 9 dní ošetřování--to vyplácela OSSZ. Nemůžu se v tom nějak podle zákoníku práce vyznat a následně to vypočítat.Já bych dala čistáza1Q:odpracované dny/56/ = -- x 21,74 dnů. Prosím poraďte. Předem děkuji