FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ NESCHOPNOST

odpovídal(a): Redakce

Dobrý večer.Poprosil bych o radu.Manželka je…

Dobrý večer.Poprosil bych o radu.Manželka je momentálně na 3-leté mateřské dovolené.V březnu nastupuje zpět do zaměstnání.Plánujeme ovšem ještě jedno děťátko.Vzhledem k jejímu věku bude těhotenství rizikové.Chci se zeptat,zda je možné přejít z mateřské přímo do praconí neschopnosti a z čeho by se jí vypočítávaly nemocenské dávky?Od července 07 byla v PN.V lednu 08 nastoupila na mateřskou.Od ledna 09 do května 09 vypomáhala v práci při RD a její průměrná měsíční hrubá mzda byla 24 tisíc.Děkuji za odpověď.

Dobrý den chtěl bych se zeptat za jak dlouho mi…

Dobrý den chtěl bych se zeptat za jak dlouho mi příjdou peníze se sociálky za neschopenku , nechávám si je poslat poštovní poukázkou , kamarád si je nechával poslat na účet a přišli mu do týdne a to dělá se mnou ve firmě , takže v zaměstnavatelovi asi problém není , je to už zhruba měsíc . Děkuji za odpověd ludvík

Dobrý den, byla jsem 4 roky na mateřské, pak jsem…

Dobrý den, byla jsem 4 roky na mateřské, pak jsem odpracovala 5 týdnů a začala dlouhodobě marodit. Můžete mi sdělit z čeho se vypočítává nemocenská? Zda se do průměrného měsíčního příjmu za poslední rok započitává pouze příjem za odpracovaných pět týdnů? Nebo se do příjmů zahrnuje i rodičovský příspěvěk za čtvrtý rok, kdy jsem byla doma s dítětem? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, 1. 8. jsem nastoupil do práce, kde…

Dobrý den, 1. 8. jsem nastoupil do práce, kde pracuji tři dny v týdnu (24 hodin). Od 12. 8. mám potvrzenou dočasnou pracovní neschopnost, která bude trvat pravděpodobně až do 27. 8. Měsíční plat mám 20 000. Vyrozuměl jsem, že prvních 14 dní hradí zaměstnavatel. Rád bych se zeptal, jakou výši "nemocenské" nebo náhrady mzdy mohu očekávat a kdy a jakým způsobem musím zaměstnavateli doručit potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Děkuji.

Dobrý den, prosím Vás o radu k mé pracovní…

Dobrý den, prosím Vás o radu k mé pracovní neschopnosti. Mám dva pracovní poměry. První z nich v Brně a 2. v Pelhřimově. 30.03. letošního roku jsem dal výpověď z pracovního poměru v Brně. V Pelhřimově mi pracovní poměr stále platí. Od 17.04.2010 jsem v pracovní neschopnosti, ale nejsem si jist, jestli mám nemocenskou placenou z obou pracovních poměrů. Ve smlouvách mám uvedenou mzdu - Brno - 15 000,-- Kč a Pelhřimov 25 000,-- Kč. PN jsem zaslal jak účetní v Pelhřimově, tak i účetní v Brně. Na účet mi však přichází platba 8 500,-- Kč v období od 24 do 26. dne následujího měsíce s poznámkou, že se jedná o zálohu. Další platba mi pak přichází v té samé výši do 10 dne měsíce po následujícím měsíci. Tzn. za měsíc 5, kdy jsem už marodil celý měsíc mi záloha 8 500,-- Kč přišla 25.06.2010 a další platba s komentářem, že se jedná o doplatek mi přišla 8.7.2010. Nevím však, jestli je tato nemocenská spočtena z obou pracovních poměrů. Peníze jsou mi zasílány z jednoho účtu, ale nevím, jestli je to z OSSZ Pelhřimov či CSSZ Brno. Ani nevím, jakou nemocenskou bych měl pobírat. Mohli byste mi prosím poradit, jestli je vše tak jak má být? Děkuji za radu. Tomáš Dryje

Dobrý den, prosím o radu, zaměstnanec je práce…

Dobrý den, prosím o radu, zaměstnanec je práce neschopný od 18.6., náhrada za prvních 13 dní byla vyplacena v červencové výplatě, zbývá ještě 1 den, ale už se mi počítá s novým průměrem za období od 1.4. do 30.6. je tento výpočet správný? Nebo se bere průměr k datu začátku nemoci, tj.18.6. tj. za 1.čtvrtletí? Děkuji moc za odpověď

Podpůrčí doba důchodce

Pracující starobní důchodce měl pracovní úraz - nemoc 10.2.-5.4.2010, vyčerpal 41 kal.dnů z nemocenské. Do 10.8 rehabilitace ambulantní, 11.8. nastupuje na nemocenskou v rehabilitačním ústavu - 30 dní. Prosím o odpověď 1. náhrada mzdy a nemocenská se bude znovu počítat jako u nové PN? I u nemoci PD z titulu PÚ lze vyčerpat pouze 70 kal.dnů nemoc.dávek? Moc děkuji za Váš čas i za odpověď.

Dobrý den, chci se zeptat, na ošetřovné, pokud má…

Dobrý den, chci se zeptat, na ošetřovné, pokud má zaměstnanec dohodu o pracovní činnosti. Ze zákona o nemocenském pojištění vím, že z DPČ není nárok na ošetřovné, a zajímá mě, pokud bude zaměstnanec s dítětem doma, zda bude tato doba vyloučená, i když tam nárok na ošetřovné není? A má zaměstnanec povinnost za tuto dobu platit zdravotní pojištění jako za dobu bez náhrady příjmu? Děkuji.

Mám nárok na náhradu mzdy za prvních 14 dnů PN,…

Mám nárok na náhradu mzdy za prvních 14 dnů PN, když jsem odpracovala pouze 15 dnů? Nastoupila jsem do práce 15.5.10 a nemocenskou jsem nastoupila 3.6.10. Po ukončení nemoci, jsem sama rozvázala pracovní poměr ve zkušební době 3 měsíců. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s vyplácením nem. dávek v SO, NE a svátky. Př. začala jsem marodit v UT (první tři dny - UT, ST, ČT) pak následuje PA, víkend a svátky. Hodinová mzda 65,5, průměr PPP 73,50. Úvazek 7,5 hod/den. Za 155 hod. hrubý prij.12 546 Kč. Děkuji.

Nemoc ve zkušební době

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud je zaměstnanec ve zkušební domě a onemocní, čili má pracovní neschopnost, prodlužuje se o tuto dobu zkušební doba? Děkuji

Dobry den,syn byl 8mesicu veden na uradu prace od…

Dobry den,syn byl 8mesicu veden na uradu prace od 1.6ma praci ü jedne spolecnosti ale 17.6onemocnel ke vsemu firma nema praci pro sve zamestnance tak je ceka vypoved ve zkusebni dobe,chtela jsem se zeptat z ceho mu bude vypoctena nemoc.Na uradu prace jiz nepobiral zadne penize. dekuji za odpoved

mám dotaz ohledně nároku na nemocenské dávky od…

mám dotaz ohledně nároku na nemocenské dávky od rku 2005 do 1.6. 2010 jsem byla vedena na úřadu práce od 1.6 2010 pracuji můsím však na operaci jak dlouho musím být v prac.poměru abych měla nárok na nemocenskou děkuji za odpověd

Dobrý den,průměr pro dovolenou a nemoc při…

Dobrý den,průměr pro dovolenou a nemoc při nástupu do zaměstnaní od 1.6., mzda 15tis.Kč je 87,89 zaokrouhleno 87,90. Vycházel jsem z předcházejícho čtvrtletí a do průměru jsem započítal i svátky je to správně? leden 168 hodin z toho 8h svátek + únor 160+březen 184 = 512 hodin. 45tis/512 = 87,90 Kč.Je tento výpočet správný,děkuji

Dobrý den, jakým způsobem se počítá paragraf?…

Dobrý den, jakým způsobem se počítá paragraf? Pobírám mzdu 15tis.Kč hrubého, z čeho se prosím vychází,děkuji

Dobrý den, mám prosím následující dotaz. Skončila…

Dobrý den, mám prosím následující dotaz. Skončila mi 15.3.2010 rodičovská dovolená /do 4 let věku dítěte/ a od 14.3.2010 mám nemocenskou. Zajímá mě prosím, z čeho a jak se ta nemocenská počítá. A hlavně, jestli mám nárok na náhradu mzdy za prvních 14 dní od zaměstnavatele a jak se to počítá a z čeho. Naposledy jsem pracovala v roce 2001 /pracovní poměr je stále na dobu neurčitou/, pak mi byla proplacena jednorázová odměna a 2x proplacena dovolená /nárok z doby mateřské/. Děkuji srdečně za Vaši odpověď Jana

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výši…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výši nemocenské na rizikovém těhotenství. Na výplatní pásce mám uvedeno prům. na nemoc 1090,- Kč. Chtěla bych se zeptat, jak velká bude nemocenská od zaměstnavatele, jak velká od čssz a jak nemoceská odvlivní výši rodičovského příspěvku. Děkuji za odpověď

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli…

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli zaměstnavatel u výpočtu nemocenské za prvních 14 dní přihlíží k naplánováným směnám,kdy marodím?Nebo se nemocenská počítá jen podle předešlých výplat?Děkuji mockrát za odpověď.

DOBRY DEN MUŽU SE ZEPTAT KOLIK BUDU BRAT…

DOBRY DEN MUŽU SE ZEPTAT KOLIK BUDU BRAT NEMOCENSKOU:ZA MINULY ROK JSEM NEMĚLA ŽADNÉ PŘÍJMY MAM DODAT NA OSSZ OD 12.3 2009 AŽ 3.1 2010 DOKLADY OD 12.3 09 AŽ 16.11 09 JSEM POBÍRALA RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK POTE RAGISTRACE NA UP OD 16.10 DO 3.1 2010PODPORU V NEZAMĚSTNANOSTI JSEM NEPOBÍRALA.DO ZAMĚSTNÁNÍ JSEM NASTOUPILA 4.1 2010 A 29.3 JSEM ONEMOCNĚLA MUJ MĚSÍČNÍ HRUBY PŘÍJEM JE 14TISIC.TO SE MĚ BUDE POČÍTAT POUZE Z TE DOBY CO TED PRACUJI?

Denní vyměřovací základ

Dobrý den, od 19. dubna jsem na materske dovolene, pred tim jsem pul roku byla na neschopence. Chci se zeptat, jak je mozne, ze na materskou mam pocitany nizsi vymerovaci zaklad nez u nechopenky? Co jsem si pocitala, mela bych mit minimalne stejny zaklad pro vypocet, nechapu tedy, jak je mozne, ze materska je nizsi nez neschopenka? Podle ceho se to pocita? Dekuji moc za odpoved. Zdravi Ivana