FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
| odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu: náš zaměstnanec byl v pracovní neschopnosti od září 2011 a nyní po uplynutí podpůrčí doby nastoupí 3. září 2012 do práce. Má zažádáno o předčasný důchod od 30. října 2012. Jakým způsobem mu mám zkrátit dovolenou? Nebude mít odpracováno 60 dní, ale byl v prac.neschopnosti. Bude mít nárok tedy na 2/12, nebo mu bude kráceno dle zásady 100 + 21 dní, nebo má nárok na 2 týdny, přestože bude pracovat necelé 2 měsíce? Děkuji, H.M
Dobrý den, prosím Vás zaměstnavatel chce se mnou rozvázat pracovní poměr dohodou,jsem zaměstnán od 1.11.2011, dohoda o rozvázaní PP bude k 30.9.2012, jak správně formulovat důvod, stačí když bude uvedeno organizační změny? A co se týče odstupného dle zákona mám nárok na 1 měsíc, zaměstnavatel mi dá dvojměsíční odstupné, bude odváděno sociální a zdravotní, nebo záleží na tom jak to bude v dohodě uvedeno? Z odstupného se při klasické výpovědi odvody neplatí jenom daň, u dohody o rozvázaní PP se bude z odstupného platit soc.+zdravotní, nebo jen když to budou formulovat jako odchodné tak z této částky se již platí soc.+zdravotní, rozumím tomu správně? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ke zdanění příspěvku na bydlení, který je poskytován některým našim zaměstnancům. V pracovní smlouvě je sjednán v souladu s §177 ZP. Mají být tyto příspěvky daněny a má být odvedeno sociální a zdravotní pojištění? Jak dlouhu lze příspěvky poskytovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou od 20.3.2012 do 1.10.2012. Poté si bude vybírat dovolenou za rok 2011 a také za rok 2012. Kolik dní si vybere za rok 2012? Bude to poměrná část z roku 2012 nebo bude mít nárok na celoroční dovolenou? Zároveň bych se chtěla zeptat jak se vypočítá částka průměru náhrad, když před nástupem na mateřskou dovolenou byla na nemocenské a tedy náhrady byly 0 Kč? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu, zda má moje mamka nárok na dovolenou, když je částečně invalidní důchodce pracující na smlouvu na zkrácený úvazek? Je v jejím případě nějaká výjimka? Případně, v kterém zákoně bych mohla přesně vyčíst informaci k tomuto? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den,prosím o radu při čerpání 1/2 dne dovolené. Při nepravidelném rozvržení pracovní doby si zaměstnanec vyjímečně čerpá 1/2 dne dovolené. Kolik hodin tento den musí odpracovat? Děkuji za odpověď Hana Kalousová
Dobrý den, mám zásadní problém. Od roku 2007 stále pracuji u jedné firmy, v roce 2009 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Mezitím se změnil majitel, který okrádal zákazniky i dodavatele a neplatil zaměstnancům. Od července 2012 je ve vazbě. Jelikož mě sociálka informovala o tom, že tohoto člověka hledá policie tak mě sama informovala, že mi potřebné papíry vystaví (bude se jednat především o zápočtový list). To je v pořádku a jsem za to ráda, že se sami od sebe ozvali a informovali. Ale zajímalo by mne jak je to s rozvázáním pracovní smlouvy a jelikož jsem u firmy stále zaměstnancem měla bych dostat i odstupné? V lednu 2013 mám nastoupit do zaměstnání, ale jak jsem zmiňovala, zaměstnavatel je ve vazbě a kancelář neexistuje. Protože absolutně netuším s kým bych měla tu smlouvu o rozvázání řešit. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Lucie
Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně dovolené a ukončení HPP. Můj plat činí 35000 v hrubém a mám 16,5 dní dovolené. Ukončil jsem pracovní poměr DOHODOU a zaměstnavatel by mi měl proplatit dovolenou, zdali se nemýlím. Prosím vás, jak se mám dopočítat výsledku? Kolik peněz bych měl dostat při své poslední výplatě? Předem děkuji za odpověď s pozdravem P.Pokorný
Dobrý den, prosím Vás o informaci ohledně nároku na dovolenou. Zaměstnanec uzavřel pracovní poměr 11. 8. 2011. 27. 2. - 14. 8. 2012 byl na pracovní neschopnosti k 15. 8. 2012 ukončil pracovní poměr dohodou. Prosím o sdělení na kolik dní dovolené má zaměstanec nárok za rok 2012 na základě uvedených skutečností. Nárok na dovolenou za kalendářní rok je 20 dní. Předem děkuji za rychlou odpověď. M.N.
Dobrý den, zaměstnankyně čerpala roční nárok na dovolenou roku 2007 ( dále rok 07 atd. ) v délce 20 dní před nástupem na PPM (narozeno 1 dítě )od 13.7.07 do 24.1.08 . Od 25.1.08 na rodičovské dovolené (dále RD )a to až do 6.8.09, dne 7.8.09 nám dodala jen 2.PPM ( narozeno 1 dítě ) do 18.2.10 (nežádala o čerpání dovolené před nástupem na RD). Od 19.2.10 je na RD a to do 19.9.12 (dítě bude mít 3 roky). Dne 20.9.12, když nedodá další PPM či neschopnost = očekáváme její návrat do práce a že bude pracovat. Domnívám se správně, že za rok 08 = 0 dní , rok 09= 15 dní ( kráceno o předchozí RD spadající do roku 09) , rok 10= 1,5 dne, rok 11= 0 dní, rok 12 = 11,5 dne ( kráceno o předchozí RD spadající do roku 12 ), celkem tedy nárok dovolené celkem 28 dní, když by pokračovala v práci ? Čerpat dovolenou roku 09 a 10 má hned od 20.9.12 či stačí když vyčerpá těch 16,5 dní(mám-li to dobře ) do konce roku, stejně jako nárok za samotný rok 12 ? A dále, kdyby však skončila k 20.9. 12 (proplatí se hned celých 16,5 dní dovolené roku 09 a 10? na rok 12 pak = 0 dní nárok )dohodou s odstupným či výpovědí dle § 52 písm.c)ZP bude se pro odstupné vycházet z hrubé mzdy co má v prac.smlouvě(11000Kč )? Jiná zaměstnankyně co dělá teď stejnou práci má 9000Kč hrubého + prémie a odměny tedy celkem přes 14000Kč(k její hrubé mzdě tedy nemusíme přihlédnout,že )? Kdesi jsem četla, že zaměstnavatel k premiím či odměně zaměstnance co dělá stejnou práci nemusí při odstupném u zaměstnankyně co se vrátí až po delší době ( nemá předchozí čtvrtletí příjem ), přihlédnout, že pouze musí porovnat hrubou mzdu, aby nedošlo k diskriminaci. Děkuji J.P.
Dobrý den,prosím na kolik má nárok dnů dovolené zaměstnanec, když nastopil do zaměstnanání na HPP od 12.6.,nárok na dovolenou činí u zaměstnavatele 20 dní/rok, správně 10 dnu nebo 10,5 dne,děkuji postup 20/12=1,67 x měsíce červenec-prosinec tj, 1,67*6=10 dnů
Dobrý den, Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou v zahraničí. Aktualně jsem na mateřské dovolené a PPM dostávám z Polska, ale rodičovské dávky bych chtěla brát v České Republice (tady teď bydlím, tady mám taky trvalý pobyt). Četla jsem, že na rodičovské dávky ve zvýšené formě mají nárok pouze rodiče, kteří platí nemocenské pojištění. Platíme z manželem nemocenské pojištění, ale v Polsku, protože tam jsme pracovali. Chtěla jsem se zeptat, jestli budu mít nárok na pobírání rodičovské dávky ve skrácené formě? Mockrát děkuji za odpověď
Dobrý den,prosím o radu v roce 2015 16.6.bych mohla jít do starobního důchodů , v tomto roce bych měla odpracovaných 47 let. Chtěla bych jít dřív do důchodů,kdy by bylo nejlepší požádat o důchod.Děkují přejí hezký den Jarmila
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně výpočtu dovolené. Manžel dne 1.11.2011 nastoupil do nového zaměstníní a ode dne 28.11.2011 byl v pracovní neschopnosti, která trvala až do 27.3.2012. K datu 30.6.2012 manžel po dohodě se zaměstnavatelem ukončil pracovní poměr. Chtěla bych se zeptat na kolik dní dovolené měl manžel u tohoto zaměstnavatele nárok za rok 2011 a na kolik za rok 2012. Roční dovolená měla činit 20 dní. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně podepisování pracovních smluv. Dosud byli u nás 2 jednatelé, z nichž 1 byl ředitel společnosti, a ti podepisovali pracovní smlouvy za zaměstnavatele. Nyní máme nového ředitele, který ale není jednatelem, a původní ředitel již není ve vedení, ale zůstal jednatelem. Může za zaměstnavatele podepisovat smlouvy ředitel, který není jednatelem i jednatel, který již není ve vedení? Děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení dotazu. Zaměstnanec pracuje v turnusech a 19.6. odpracoval 3 hodiny, pak se mu stal pracovní úraz, má pracovní neschopnost od 19.6. Plánované směny v měsíci červnu od 19.6. jsou následující: 19.6.-11 h práce /odpracoval 3 hodiny/, 20.6. volno, 21.6. volno, 22.6-11 h, 23.6.-11 h, 24.6.-11 h, 25.6. volno, 26.6. volno, 27.6.-11 h, 28.6.-11 h, 29.6. volno, 30.6. volno. Kolik hodin mu budu platit v náhradě za PN za červen? Děkuji Vám za odpověď. Hanka
Dobrý den, s odběrateli uzavíráme kupní rámcovou smlouvu, kde je uveden kredit, do kterého mohou nakupovat a lhůta, po které mohou bezhotovostně nakupovat po lhůtě splatnosti. Náš zaměstnanec přesto vydával zboží odběrateli nad rámec kreditu i přesto, že předcházející faktury nebyly uhrazeny. Odběratel nezaplatil, vyhýbá se kontaktu. Pohledávku jsme předali firmě k vymáhání na dobu 6ti měsíců. Můžeme zaměstnanci předepsat náhradu škody? Děkujeme HS
Dobrý den, jaká by měla být výše částky za dovolenou, když mám 8h pracovní dobu, tj.40h týdně a hrubá mzda je 15tis.Kč,jakým způsobem se dovolená počítá,čerpala jsem 10 dní dovolené,děkuji
dobrý den, oblastním inspektorátem práce nám byla nám bylo vytknuto nepředložení evidence odpracované doby u zaměstnance, který byl propuštěn za hrubé porušení prac. kázně a po ročním soudu tento zaměstnanec uspěl se zrušením neplatnosti výpovědi. OIP nám tak vytknul tuto roční dobu, po kterou se mu nevedla evidence a nebyla vyplácena mzda. Na kontrolu přišli asi 14 dní po rozsudku soudu a nezajímalo je, že jsme byli v dobré víře, že u nás tento zaměstnanec nepracuji. Nyní požadují k tomuto naše vyjádření a doporučují mu vyplatit mzdu za předešlé roční období i když se zaměstnanec o práci neucházel a ani nedocházel do práce. Nevíme jakým způsobem tak odstranit tyto nedostatky, neboť si myslíme, že pokud o práci nejevil zájem v době kdy byl propuštěn, nemá tak ani nárok na vyplacení mzdy. Ani ZP neukládá povinnost vést docházku po ukončení prac.poměru.
Dobrý den, prosíme poradit co do nároku na celkovou dovolenou za zaměstnankyni našeho nového klienta. V roce 2002 stará dovolená 4dny a za daný rok ( z 20 dnů za rok ) čerpáno 10 dnů před nemocí a následně PPM, jenž začala v 11.9.02 -25.3.03(rok 02 je tedy 14 dní nárok, rok 03 bylo krácení 5/12, nárok 11,5dne (dovolenou za PPM nežádáno, narozeno pak 1 dítě).Od 26.3.03 do 13.7.06 RD. Od 14.7.06-25.1.07 PPM ( pak narozeno 1 dítě, nežádáno o čerpání dovolené).Nárok na dovolenou 16,5 dne, krácení o RD v tom roce o 2/12, v roce 07 nárok není, ani 21 dní nebylo PPM). Od 26.1.07 do 30.5.09 RD. Od 31.5. – 13.12.09 byla PPM (pak narozeno 1 dítko )před nástupem na RD o dovolenou nežádáno (za rok 09 mi vyšel nárok dovolené na 16,5 dne,krácené o 2/12) od 14.12. 2009 až do 3.7. 2012( dítko má 3 roky )je RD. Dne 4.7. má být faktický návrat po tak dlouhé době do práce. Skončení ,,pp,, dle §49ZP bez odstupného neb dle § 52 písm. c) s odstupným (jak se domluví ) . Může dojít toho 4.7. k proplacení naráz celého nároku ( vyšlo mi celkem bez zaokrouhlení 58,5 dnů, mám to dobře ? ) z důvodu ukončení ,, pp,, či musí dojít k faktickému čerpání celé té dovolené a teprve poté může ,,pp,, skončit? Též prosím o radu kolik z této celé dovolené propadá ( četla jsem že snad až od 1.1.2007 nelze aby dovolená nečerpána , propadla) Děkuji J.P.