FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem povinna podat daňové přiznání, pokud jako student pracuji na DPČ, zaměstnavatel za mě odvádí zálohovou daň a nemám jiné příjmy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, má zaměstnavatel povinnost mi provést v ročním zúčtování za rok 2007, 2008 odpočet slevy z daně z příjmu za manželku, která nepracuje a neměla v r. 2007 i pravděpodobně nebude mít v r. 2008 žádný příjem ? Pokud ano, je tato povinnost dána nějakým předpisem, protože zaměstnavatel mi započtení slevy z daně odmítl a sdělil mi, že si mám provést daňové přiznání sám ( jsem jen zaměstnanec, nepodnikám )
Dobrý den, považoval se v r. 2005 příjem z DPP za příjem ze závislé činnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den chci se zeptat na možnost vrácení daní. Jsem studentka SŠ a mám dvě briggádní zaměstnání. U jedné práce sem podepsala daňové přiznání a vím že mě bude vše vyúčtováno v účtárně firmy. Druhé zaměstnání mám na smlouvu o dohodnute práci neboli smlouvu o dílo - a chci se zeptat jestli mám možnost také zažádat o vrácení daně z této práce??? Můj měsíční plat se pohybuje od (3600-4800) po zdanění. Děkuji
Dobrý den.Od 1.1,2008 budou neuvolnění zastupitele na obcích platit zdravotní pojištění.O to jsem již přesvědčený.Bude tomu také tak u sociálního pojištění?Děkuji.
Dne 15. 2. 2005 až do 29. 8. 2005 pobírala moje zaměstnankyně peněžitou pomoc v mateřství, od 30. 8. 2005 do 31. 8. 2007 čerpala rodičovskou dovolenou a dne 1. 9. 2007 nastoupila zpět do zaměstnání. Jak je to s nárokem dovolené na zotavenou za rok 2005?
Dobrý den, prosím o pomoc na dotaz: Zaměstnanec v srpnu 2007 ukončil pracovní poměr,z tím že nevybranou dovolenou si vybere po dohodě u nového zaměstnavatele a odmítl proplacení zbytku ŘD. Zaměstnanec teď požaduje dodatečně o proplacení ŘD,jelikož ho nový zaměstnavatel asi podvedl, a dovolenou mu odmítá proplatit.Jak mám postupovat v této situaci? Děkuji za odpověď
Prosím o radu zda počítám správně průměrný výdělek na proplacení dovolené. hrubá mzda ( jsou v tom i dovolená) za čtvrtletí / počet odpracovaných hodin = prům. mzda za hod.Moc děkuji Jarka
Dobrý den, od 01.03.2008 bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou. Jak jsem se dočetla - doba čerpání mateřské dovolené se považuje za výkon práce a proto bych měla nárok na dovolenou na zotavenou za kalendářní rok v případě, že odpracuji alespoň 60 dnů. Tuto podmínku však nesplňuji, jelikož budu v práci pouze v lednu a únoru. Bude se mi tedy nárok na dovolenou na zotavenou krátit? Děkuji za odpověď
Dobrý den,dne 12.4.2007 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou.PPM mi tedy skončila dne 24.10.2007. Uvažuji o návratu do zaměstnání v průběhu prosince.Chtěla bych se zeptat,jak je to s nevyčerpanou dovolenou?Zbývá mi 25dní dovolené a nerada bych o ni přišla.Může mi být pouze proplacena nebo si ji musím vybrat?Děkuji.
Dobrý den, jsme soukromá firma a chceme zaměstnancům poskytovat tzv. volno na léčení, kdy by mohli nepřijít do práce bez omluvy aniž by se jim krátila mzda.Můžete mi poradit, jak to provést prakticky s docházkou a zda je pro nás mzda za tento den dańovým nákladem? Případně zda proplácet náhradu jako za placené volno? předem moc děkuji
dobrý den,když pracuji na dohodu o provedení práce a mám daň 12%,protože mám podepsané Prohlášení poplatníka,tak mi roční zúčtování udělá zaměstnavatel nebo si musím podat sama daňové přiznání, jak by to bylo,když bych neměla podepsané Prohlášení poplatníka,tudíž je daň srážková 15% musí mi zaměstnavatel provést roční zúčtování nebo si musím sama udělat daňové přiznání,děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, zda pracovní agentura může svým zaměstnancům vyplácet stravné dávky na služební cestě v případě propůjčení těchto zaměstnanců do firem a zdali jsou daňovým nákladem. Děkuji Machala
Dobrý den, mám tento dotaz: jaká bude superhrubá mzda u cizince - daňového nerezidenta (má formulár E101, takze neplatí zdravotní ani sociální pojištění) v případe nových změn od nového roku? Bude jeho superhrubá mzda bude pořád stejná, bez navýšení a z toho se bude odvádět 15%? Děkuji za odpověď IF
Hezký den, zajímalo by mě jak je to s přidaněním 1% z pořizovací ceny vozu, které je použávané k pracovním i soukromým účelům v roce 2008? Pokud se neplatu, tak v roce 2007 to bylo tak, že z hrubé mzdy se vypočítalo zdrav. a soc. pojištění, bylo k této vzniklé částce přičteno 1% z pořizovací ceny vozu, odečtena sleva na daň 600,- a poté byla z výsledné částky spočítána záloha na daň z příjmu. V které fázi se bude 1% z ceny vozu přičítat v roce 2008? Děkuji za odpověd.
Dobrý den. Zaměstnankyně nastoupila 1.11.2006 na mateřskou dovolenou a následně na rodičovskou dovolenou. Před nástupem na mateřskou dovolenou nestačila vybrat 14 dni dovolené na zotavenou. Za jakých podmínek žena bude čerpat tuto dovolenou, když bude ještě 2 roky doma? Musí být tato dovolená za rok 2006 vyúčtována a zdaněna do konce roku 2007? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den, 7.12.2005 se mi narodil syn. Předtím jsem byla na rodičovské dovolené s 1.dítětem. Mám nárok i při tomto druhém dítěti za dobu mateřské dovolené na dovolenou. V případě že ano, na kolik dnů a kdy mám žádat o proplacení, když jsem to neudělala při ukončení mateřské dovolené a nástupu na rodičovskou dovolenou. Naše mzdová mi řekla, že nemám nárok na nic. Děkuji moc za radu.
Dobrý den, zaměstnanec nastupuje HPP dne 3.12.2007. I když odpracuje celý prosinec nevznikne mu nárok na dovolenou, protože nebylo v prosinci 22 prac. dnů. Je to tak správně? děkuji za odpověď.
Dobrý den. V prosinci 2005 se mi narodilo dítě. Předtím jsem byla v pracovní neschopnosti (více jak 100dní). Jak je to s dovolenou za rok 2005 a následně za rok 2006? Mám nárok? Měla jsem tam nevybranou dovolenou i za rok 2004. Naše mzdová mi sdělila, že mi všechna dovolená propadla a že nemám už na nic nárok. Nyní se mi narodilo již druhé dítě. Prosím o vysvětlení, na co přesně mám nárok. Děkuji
Dobrý den. Poslali jsme zaměstnance do zahraničí na školení, na 6 měsíců. Zaplatili jsme dopravu, platíme mu ubytování a snídaně. Na jaké náhrady má nárok? Mzda, má 35tis./ měsíc, zůstává? A jak je to s náhradou za víkendy (strava, mzda)? O víkendech má volno. Prostě, co se mu musí všechno zaplatit? Dáváme mu celou mzdu a zahraniční diety snížené o snídaně, jen za pracovní dny. Je to tak správně? Děkuji za radu. MH