FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Superhrubá mzda

Dobrý den.Ptám se na srážkovou daň u neuvolněných zastupitelů na obcích.Bude se jím nově srážet zdravotní pojištění/sociálni nikoliv/ a tak se nabízí,že základ pro daň bude hrubá mzda zvýšená o 9 % zdrav.pojištění,které platí zaměstnavatel.Je tomu tak?

Roční zúčtování daně

Dobrý den, v rámci ročního zučtování daně musí zaměstnavatel obdržet od zaměstnance originály potvrzení pojištění,co si zaplatil zaměstnanec sám.Toto potvrzení a o částku tam uvedenou sníží zaměstnavatel zaměstnanci daň v rámci ročního přepočtu jedná se o životní pojištění. Děkuji

Roční zúčtování

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu: Zaměstnanec ukončil v listopadu r 2007 prac.poměr v tříměsíční zkuš.době. Podepsal prohlášení. Je účetní jeho bývalého zaměstnavatele tomuto zaměstnanci vypracovat daňové přiznání za rok 2007 nebo je tento zaměstnanec si přiznání vypracovat sám.Bylo mu zasláno potvrzení o výši příjmů poplatníka, základu daně a sražených zálohach. Moc děkuji

Dobrý den, při práci na DPP zaměstnanec obdrží…

Dobrý den, při práci na DPP zaměstnanec obdrží originál a zaměstnanavatel kopii smlouvy o DPP?Děkuji

Daň z příjmů

Dobrý den, při společném zdanění manželů se zahrnuje do příjmů i rod.příspěvek tj. 8600,- Kč a vyplacená PPM + částka z DPP?Děkuji

Dobrý den,můžete mi poradit? Starobní důchodce je…

Dobrý den,můžete mi poradit? Starobní důchodce je zaměstnán na dobu určitou, podepsal prohlášení.Jako OSVČ má vedlejší příjem 2660,-Kč za jednu FA. Dále má příjem na dohodu o provedení práce,kterou vykonával 6 měsíců(hrubá měsíční mzda max. 2500,-Kč, odvedená 15% srážková daň). Bude podávat přiznání k dani.Prý mu bude, protože je starobní důchodce, srážková daň FÚ vrácena, je to pravda? děkuji za odpověď

Roční zúčtování daně

Dobrý den, jsem studentka a ve dvou firmách pracuji na DPP. V jedné firmě jsem podpsala prohlášení k dani, v druhé je mi strhávána srážková daň. Mohou mi ve firmě, kde jsem podepsala prohlášení k dani, provést roční zúčtování? Děuji za odpověď.

Daňové zvýhodnění

Dobrý den, prosím o radu. Synovi našeho zaměstnance, na kterého uplatňoval daňové zvýhodnění byl přiznán plný invalidní důchod (datum Rozhodnutí 29.3.2007, v rozhodnutí uvedeno, že důchod se bude vyplácet od května 2007, bude vyplacen zpětně od r. 2004). Dokdy bude mít zaměstnanec nárok na daňové zvýhodnění na syna? Děkuji za odpověď.

Daň z příjmů

jak to je v roce 2008 s dohodou o provedení práce pro studenty-Jak to je s daní, pokud podepíše daň.prohlášení a předloží potvrzení o studiu.

Dovolená

Dobrý den, jsem s druhým dítětem na mateřské dovolené od 30.06.2007 (syn se narodil 13.08.), zaměstnavatel by mi měl tudíž poskytovat peněžitou pomoc v mateřství do 11.01.2008. Ráda bych se zeptala zda mám nárok na dovolenou a její proplacení. S prvním dítětem jsem byla na rodičovské dovolené do jeho 4 let (nar. 01.05.2003) a od 02.05. jsem byla dohoduta na nástupu zpět do zaměstnání, bohužel jsem měla zdravotní komplikace a byla mi vystavena pracovní neschopnost od tohoto data 02.05. a zaměstnavatel mi vyplácel nemocenské dávky. Teď mi zaměstnavatel tvrdí, že na dovolenou nemám nárok, protože mi mateřská bezprostředně nenavazovala na rodičovskou dovolenou, což se mi nezdá a proto bych si to chtěla ověřit. Předem děkuji za odpověď. Jana Pánková

Dovolená

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. K 14. 12. jsem ukončila pracovní poměr a mailem jsem požádala mzdovou účetní o proplacení nevybrané dovolené. Dnes mi přišel výplatní lístek za prosinec a nevybraná dovolená mi proplacena v prosincové výplatě nebyla - mám ji stále v zůstatku dovolené. Jak mám, prosím, postupovat? Podle jakého paragrafu je účetní mi nevybranou dovolenou proplatit a do kdy? Musím o to písemně požádat ředitele firmy? Děkuji moc za Vaši radu.

Společné zdanění manželů

Dobrý den, zajímá mě, jestli mohu podat společné zdanění manželů pouze za půl roku (7-12/07). Jsem ženatý od 6/07, společně s manželkou máme 1 dítě, manželka je na mateřské, dále budu uplatňovat úroky z hypotéky. Předpokládal jsem, že budu podávat 2 daňová přiznání, za první pololetí pouze za sebe a za druhé společné zdanění manželů, ale nevím, zda je to takto možné. Děkuji Zdeněk Podráský

Dobrý den, Jsme příspěvková organizace. Chtěla…

Dobrý den, Jsme příspěvková organizace. Chtěla jsem se zeptat, zda vyšlo nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejné správě? Kolik je to prosím číslo? Zajímalo, by mě, zda nám přidali od 1.1.2008 nebo ne? Sama jsem to hledala, ale neúspěšně, proto se obracím na Vás. Děkuji

Dovolená

Dobrý den, chci si ověřit nárok na dovolenou. Pracovník nastoupil jako zaměstnanec 15.7.2007 a od 22.8.2007 měl mimopracovní úraza skončil pracovní neschopnost 31.12.2007.Má nárok na dovolenou, když neodpracoval ani 60dnů a marodil víc jak 100? Děkuji

Daň z příjmů

Dobrý den.Četl jsem v novinách,že srážková daň se bude u zaměstnanců na dohodu o prac.činnosti také počítat ze super hrubé mzdy.Je tomu tak ? Znamená to,že brigádnik na DPP a DPČ budou mít každý jinou daň?Děkuji.

Daň z příjmů

Jsme občanské sdružení a nemáme žádné zaměstnance. Budeme uzavírat dohodu o provedení práce (nepodepsané prohlášení) a částka bude vyšší než 5 tisíc. Budeme strhávat zálohu na daň z příjmu ve výši 15 % a na FÚ se musíme přihlásit jako plátci daně vybírané srážkou? Děkuji.

Dovolená

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na nárok na dovolenou u zaměstnankyně, která v roce 2007 (1.1.2007-25.5.2007)čerpala rodičovskou dovolenou s 1. dítětem. Od 26.5.2007 - do 6.12.2007 prosince 2007 čerpala mateřskou dovolenou s 2. dítětem a po skončení mateřské si zažádala o čerpání řádné dovolené u zaměstnavatele. Na kolik dnů dovolené má nárok? Děkuji za odpověď. S.F.

Daň z příjmů

Dobrý den,v rámci ročního zučtování daně musí zaměstnavatel obdržet od zaměstnance originály potvrzení pojištění,co si zaplatil zaměstnanec sám.Toto potvrzení a o částku tam uvedenou sníží zaměstnanci daň v rámci ročního přepočtu . Je to tak ?Děkuji

Dobrý den, prosím Vás o zaslání informace, zda…

Dobrý den, prosím Vás o zaslání informace, zda se v roce 2008 bude odvádět ze mzdy starosty a místostarosty, kteří nejsou uvolnění, zdravotní a sociální pojištění? Dosud tato mzda podléhla jen zálohové dani. Děkuji, s pozdravem

Daň z příjmů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda můžu pro rok 2008 použit "Prohlášení poplatníka daně z příjmu FO ze závislé činnosti a z funkčních požitků" vzor č. 17 nebo již musím použit pro nové pracovníky nový vzor. Děkuji