FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Musí si dělat sám daňové přiznání pracovník,…

Musí si dělat sám daňové přiznání pracovník, který během roku 2007 byl odškodněn pojišťovnou za pracovní úraz a pojišťovna za něj daň dovedla? Nebo může žádat zaměstnavatele o roční zúčtování?Jinak má jen přijmy ze závislé činnosti.Děkuji za odpověď.

Dovolená

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na krácení dovolené dle § 223 odst. 3. Týdny jsou myšleny jako 7 nebo 5 dní? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně placení svátků…

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně placení svátků.Pracovník s 8 hod prac. dobou a hodinovou mzdou pracoval o svátku 2 hod. Zaplatím tedy 2hod x hod. mzda + 2hod přípl. za svátek + 6hod x průměr. hod. výdělek nebo 2hod x hod. mzda + 2hod přípl. za svátek + 6hod x průměr. hod. výdělek + ještě 8hod x průměrný hod. výdělek? Jde mi o to, zda v prvním případě je zaplacen 100% příplatek za svátek. (je dohodnuto proplacení svátků místo náhradního volna). Děkuji za odpověď

Ředitel naší společnosti je francouz, který má na…

Ředitel naší společnosti je francouz, který má na našem území trvalý pobyt již 2 roky, je ženatý s češkou, má přidělené RČ. V naší společnosti pracuje od 1.6.2007 na základě pracovní smlouvy. Do května 2007 byl u nás jako jednatel bez nároku na mzdu a zároveň byl zaměstnancem firmy ve Francii kde pobíral mzdu a a současně odváděl daně.Můj dotaz: 1/ Může si požádat o roční zúčtování daní jen za příjmy z ČR od 6/2007 a uplatnit nekrácenou roční slevu na dani na poplatníka? 2/ Od prosince 2006 má poskytnutý hypoteční úvěr, na který mu přišlo potvrzení o zaplacených úrocích za celý rok 2007.Může si uplatnit úroky z hypotéky za celý rok 2007 i když mzdu pobíral v ČR až od 6/2007? Děkuji za odpověď

Nárok na dovolenou

Pokud zaměstnanec rozvazuje prac.poměr se zaměstnavatelem k 4.2.2008,dovolená běžně 20 dní/rok,musím mu proplatit starou dovolenou a nárok na dovolenou v roce 2008 má 20/12 = 1,5 dne pouze leden,nebo mám počítat i únor,když neodpracoval celý měsíc?Děkuji

Dobrý den,je mi známo,že potvrzení o zaměstnání…

Dobrý den,je mi známo,že potvrzení o zaměstnání musí zaměstnanec obdržet v den ukončení HPP,myslím si,že je nereálné,aby ZL(Potvrzení o příjmu),obdržel včas,jelikož se musí zasílat na OSSZ vyplnit "Údaje pro zápočet předchozích dob prac.neschopností)(malá organizace)a jednak přispívá zaměstnavatel zaměstnanci na živ.pojištění a zaměstnavateli není známo,jestli zaměstnanci přispeje,mám tedy uvést naposledy sraženo ze mzdy za měsíc,aktuální měsíc,kdy srážka proběhla?Děkuji

Dobrý den,děkuji Vám za odpověď: Dobrý den,…

Dobrý den,děkuji Vám za odpověď: Dobrý den, zaměstnavatel by mohl dát výpověď zaměstnankyni, která čerpá rodičovskou dovolenou, jen z důvodů dle § 52 a) zákoníku práce – ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část. zaměstnankyně má v tomto případě nárok na odstupné. Zaměstnanci, kterým zaměstnavatel dá výpověď dle § 52 zákoníku práce mají nárok na odstupné. Budou-li nově zaměstnání v jiné společnosti, tak se s nimi můžete dohodnout na uzavření Dohody o rozvázání pracovního poměru ( ne však z organizačních důvodů), kdy by jim odstupné nenáleželo. ------------------------------------------------ Můj dotaz zní: dle §53 odstr.1d) nesmí dát zaměstnavatel výpověď zaměstnankyni,které čerpají rod.dovolenou,potvrzuje to ti §54b),jak to tedy prosím vůbec je,když se ruší provozovna,ale firma jako taková zůstává,ač pouze se 4 zaměstnankyněmi,které jsou na rod.dovolené,ostatní zaměstnance převzala jiná firma,děkuji

Vážený pane doktore,rád bych Vás poprosil o radu.…

Vážený pane doktore,rád bych Vás poprosil o radu. Paní je samoživitelka,má příjem z práce na 1/2 úvazku (cca 3.500,-- + alimenty měly činit 2.000,--, poté ještě dostává příspěvek na bydlení (1000,--) a dorovnání do životního minima (cca 800,--)manžel 2,5 roku neplatil alimenty,nyni zacal pracovat a měl by ji uhradit dluh i zpětně, tzn. klasické 2000,-- za alimenty + 3000 splátka dluhu alimentů z minulosti. A nyní dotazy k tomuto případu: 1) Musí paní tyto 3000 přiznávat pro sociálku, když už s nimi vlastně jednou bylo počítáno při výše uvedeném výpočtu.Přiznáním této částky by o ty příspěvky přišla. Od státu žádnou náhradu ze neplacené alimenty nedostávala. 2) Jde udělat nějaké opatření (dohodu apod.), aby toto šlo obejít a ona ty příjmy (3000,--) nemusela přiznávat a nepřišla o ty příspěvky??? Aby jak manžel tak ona neměli případně nějaké problémy se státem. Velmi Vám děkuji za odpověď

Nárok na dovolenou

Děkuji za odpověď na můj dotaz: v naší společnosti pracuje žena, která má smlouvu od 1.3.2007 do 28.2.2008, pracuje na 19,5hod týdně, pobírá ještě rodičovský příspěvek a má do 28.2.2008 pracovní poměr v jiné organizaci. Od 1.3.2008 v této organizaci rozvazuje prac.poměr a nastupuje u naší společnosti od 1.3.2008 na dobu neurčitou. Můžeme jí poskytnout dovolenou za celý letošní rok a nebo se bude krátit o dva měsíce? V podstatě odpracuje 60 dní pro vznik nároku na dovolenou, tak předpokládám že se krátit nebude. Zdraví účetní Ivana

Náhrada mzdy za dovolenou

Jak se počítá průměr pro dovolenou?Děkuji.Vypočítaný průměr v Kč/hod se násobí počtem hodin dovolené,zaměstnanci mají hodinovou mzdu,děkuji

Čerpání dovolené

Dobrý den. Mám dotaz ohledně nevyčerpané dovolené. Pracovala jsem ve firmě od r.2002, v červenci 2007 jsem nastoupila 6 týdnů před plánovaným porodem na 28 týdnů mateřskou dovolenou. Nyní mi po 28 týdnech bude mateřská dovolená končit a budu nastupovat dovolenou rodičovskou. Za rok 2007 jsem měla nárok na celých 20 dní dovolené, protože i mateřská dovolená se posuzuje pro účely dovolené jako výkon práce. Část dovolené jsem si před nástupem mateřské vyčerpala a zůstává mi nevyčerpaných 13 dní dovolené. Jak s ní mám nyní naložit abych případně o žádnou tu nevyčrpanou dovolenou nepřišla? děkuji

Dobrý den, počítám podp. dobu zaměstnance který…

Dobrý den, počítám podp. dobu zaměstnance který je nemocný od 9.8.2007, spočítala jsem, že do 29.2.2008 promarodí 205 dnů. nevím však jak započítat předchodí PN: 1/ od 19.3 -9.5.2007 -prac. úraz /nezapočítává se/ 2/od 15.1.2007- do 2.2.2007 -neprac. úraz, tato předchozí PN je 6 měsíců před PN, ale byl tam prac. úraz počítat nebo ne?? Kdy tomuto zaměstnanci konří podp. doba??

Při ukončení pracovního poměru k 31.12.2007 jsem…

Při ukončení pracovního poměru k 31.12.2007 jsem v důsledku nemoci nevyčerpal řádnou dovolenou. Tato nevyčerpána část dovolené údajně má být proplacena. Je to povinnost zaměstnavatele tuto proplatit,když 31.12.2007 ví,že celá dovolená za rok 2007 nebyla vyčerpána,nebo já musím o toto proplácení požádat. V případě proplacení této dovolené, započítává se tato částka do ročního příjmu, pro společné zdanění manželů. Podklady od zaměstnavatele pro toto zdanění jsem již obdržel,ale pouze s údaji,které byly v průběhu roku na výplatním lístku. Děkuji.

Co dělat v případe exekuce,jaké povinnosti má…

Co dělat v případe exekuce,jaké povinnosti má mzdová účetní?Musí udělat výplaty, když firma nezaplatila nový software a tim padem programator nemohl ukoncit rok a nainstalovat nový program na mzdy na rok 2008, ještě zvlášť, když jsou tam změny?Děkuji

dobrý den,na firmu je uvalena exekuce,zaměstnanci…

dobrý den,na firmu je uvalena exekuce,zaměstnanci již podepsali prohlášení,že chtějí udělat roční zúčtování daně,jenomže firma nezaplatila ani nezaplatí naistalování nového softwaru na mzdy,jak má postupovat mzdová účetní,když v podstatě nemá podmínky k práci,pracuje na DPP pro společnost,má zaměstnancům vytisknout potvrzení o příjmech,ať si podají daňové přiznání,Děkuji

Zaměstnavatel mzdu za prosinec 2007 zúčtoval, ale…

Zaměstnavatel mzdu za prosinec 2007 zúčtoval, ale nevyplatil do 31.1.2008. Jak bude provedeno roční zúčtování daně za rok 2007 (práce u jediného zaměstnavatele) a jak se bude postupovat za rok 2008?

Dobrý den, musím zahrnout do vyměřovacího…

Dobrý den, musím zahrnout do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na soc.zabezpečení částku, která byla zaměstnanci vyplacena jako odměna k (prvnímu) odchodu do starobního důchodu?Tento zaměstnanec ukončil prac.poměr k 31.12.2007 a odměna mu byla vyplacena v lednu 2008 (byla zahrnuta v prosincové mzdě).Děkuji za odpověď

Nárok na dovolenou

Dobrý den, zaměstnanec nastoupil do HPP k 9.1.Můj dotaz zní, zda mu mám poskytnout slevu na poplatníka. Podepsal prohlášení.Do 8.1. byl u bývalého zaměstnavatele ve stavu nemocných.Dosud mi nedodal "Zápočťák".Pokud mu tedy navazuje zaměstnání, tak dovolenou dostane na celý rok v plném počtu, tj. 20dní/rok, krátit nebudu.Děkuji za odbornou radu. Jana

Dobrý den,je postup výpočtu ročního zúčtování…

Dobrý den,je postup výpočtu ročního zúčtování správný? ZD 75800 x 0,12 = 9096,- Kč/daň,,,daň mínus slevy na dani poplatník + 2děti/03-12/ a to: 9096 - 7200-10000(za děti) = - 8104,-Kč mínus daňové zvýh.ř.12(Potvrzení o příjmech,řádek 10-skutečně sraž.záloha O),úhrn vyplac.daň bonusů činí 5700,-Kč..-8104 - 5700,-Kč = -2404 přeplatek,je to tak správně,děkuji

Prosím o radu, zaměstnanec měl v roce 2007…

Prosím o radu, zaměstnanec měl v roce 2007 pracovní úraz odškodnění mu (ještě nedošlo)dojde na jeho účet od kooperativy. Bude to asi víc než 6000Kč, Budu mu tyto peníze dávat do Přiznání k dani fyz. osob jako zaměstnanci nebo si musí udělat sám. Prosím ještě co je třeba, abych něco ohledně pracov. úrazu a peněz z kooperativy neco nezanedbala. Moc děkuji Jarka Ještě jsem takový případ neměla a tak nevím co stím a jak postupovat.