FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Prosím o radu, zaměstnanec dostal za pracovní…

Prosím o radu, zaměstnanec dostal za pracovní úraz víc než 6000Kč bude si děla přiznání sám, ale neví, do které kolonky v příloze č.2 u přiznání si dá tu částku co dostal jako náhr.za ztr. na výd. a daň , která z toho byla odvedena. Děkuji.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, pokud nastoupí zaměstnanec do firmy do HPP od 17.3.08, na kolik dní dovolené bude mít nárok do konce roku. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se ještě jednou zeptat na…

Dobrý den, chtěla bych se ještě jednou zeptat na měsíční fond pracovní doby a placení náhrad. Zaměstnanec pracuje Po-5,5, ÚT-7, ST-5,5, ČT-7, PÁ-5,5, SO-6,5. Z těchto směn mi vychází průměr 6,16 hod. Měsíční fond pracovní doby vypočítáme počet prac. dní v měsíci x denní pracovní úvazek.Proto se chci zeptat jaký fond je v tomto případě a s jakými čísly počítat. Druhý dotaz mám ohledně placení náhrad, kdy máme dvě varianty. Podle skutečných směn nebo podle průměrného úvazku. Již jste nám doporučila 1. případ, ale náš program umí počítat jen s průměrnými denními úvazky, proto bych se chtěla zeptat jestli je možné používat i druhý způsob proplácení. Moc děkuji za odpověď.

Vážení měla bych k Vám dotaz ohledně odvodu zdrav…

Vážení měla bych k Vám dotaz ohledně odvodu zdrav.pojištění. Zaměstnanec byl od 16.1.2008 do 21.2.2008 nemocen. Má smlouvu na měsíční hrubou mzdu ve výši 8000,- Kč, je svobodný a bezdětný. HM vyšla 3826,- Kč za leden 2008 a můj dotaz zní, zda musím odvést min.zdravotní poj.ve výši 1080,-Kč vždy nebo při nemoci je odvod krácen? Vím, že je to ode mne troufalé, ale kdyby to bylo možné a mohla by jste mi spočítat částky odvodu byla bych moc ráda, protože jsem přečetla mnoho výpočtů, ale nikde jsem nenašla výpočty a odvody z min.mzdy 8000,- Kč, Děkuji mnohokrát za odpověď.Daniela

Nemocenské

Dobrý den. Jak je to s nárokem a výpočtem nemocenské u zaměstnankyně, která do firmy nastoupila k 1.2.08, po dvou dnech práce onemocněla, do půli ledna byla na rodičovské dovolené(do 4 let věku dítěte), poté půl měsíce registrovaná na úřadu práce... Má nárok na nemocenské dávky a z čeho se budou počítat...? Předem velice děkuji, N.Semmlerová

Náhrada mzdy za dovolenou

Dobrý den.Ukončila jsem pracovní poměr a vybrala jsem si dovolenou,se souhlasem zaměstnavatele.Zaměstnavatel mi poslal mzdu za dovolenou ve výši rovnající se průměru podle smlouvy 9500Kč.Moje průměrná mzda však v roce 2007 činila 18770Kč.Nic jiného jsem nepodepisovala.Zaměstnavatel výplatní pásky nedával.Mohu se dožadovat vyrovnání výplaty za dovolenou? Děkuji Helena

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na uznatelnost…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na uznatelnost cestovních náhrad - stravného. Naše společnost nevyužívá možnosti krácení stravného při poskytnutí snídaně či polopenze na služební cestě. Zaměstnanec tak dostane plné stravné dle zákona - v limitu + ještě má uhrazeno ubytování se snídani a večeří. Postupujeme správně, když mu nedodaňujeme? V jedné publikaci jsem se dočetla, že hodnotu stravy a poskytnuté stravné je třeba sečíst a testovat na limit a po tomto sečtení a vše, co je nad tuto hranici dodanit. To se mi ale nezdá správné. Děkuji za odpověď

Stravné

Pokud zaměstnanec jede na dvoudenní SC počítá se mu stravné odděleně v každém dni nebo společně a vyplatí se to, co je pro něj výhodnější. Postupuje se takto při zahraničních i tuzemských služebních cestách, nebo toto platí pouze pro cesty tuzemské? Děkuji

Dobrý den. Zaměstnáváme důchodce na HPP na dobu…

Dobrý den. Zaměstnáváme důchodce na HPP na dobu určitou 1 rok a každý rok se mu smlouva prodlužuje. Chtěla bych se zeptat,zda si musí dovolenou vybrat nebo jí musíme proplatit nebo si ji může převést na novou smlouvu?

Poměrná část dovolené

Dobrý den! 2.1.2008 jsem nastoupila do nového zaměstnání. Při kontrole lednové výplaty mzdy jsem zjistila, že kromě snížené částky výše výplaty (cca 1000,- Kč z hrubého platu cca 23.000,- Kč) mi byly odečteny i dva dny (z původních 25 dnů) dovolené. Podle tvrzení pracovníků ekonomického oddělení této firmy byly tyto srážky provedeny na základě toho, že jsem neodpracovala celý měsíc a že do nového zaměstnání jsem nastoupila až 2.1.2008. Pracovní smlouva byla sepsána s datem nástupu 2.1.2008, pracovní poměr v minulém zaměstnání trval do 31.12.2007. Mohli byste mi, prosím, sdělit, kde (zda vůbec) je podobné řešení právně ukotveno? Předem děkuji.

Dobrý den, ukončila jsem pracovní poměr se…

Dobrý den, ukončila jsem pracovní poměr se zaměstnavatelem dohodou a dluží mi ještě nejaké peníze tak jsem se chtěla zeptat jak postupovat aby mi vše zaplatil. Děkuji za odpověď

Nárok na dovolenou

Dobrý den, mohla byste nám upřesnit výpočet dovolené při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby? Vzorec známe, ale nejsme si jisti jaké hodnoty k výpočtu použít . PS= tzn. spočítat kolik bude mít zaměstnanec přesně směn za celý rok? DT= zde nevíme jak zjistit nárok počtu týdnů dovolené, na které má zaměstnanec nárok. Máme počítat s obecnými pravidly tzn. 20 dní/rok? PT= tj. 52,143 nebo 52,286? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,pokud má zaměstnanec souběžný prac…

Dobrý den,pokud má zaměstnanec souběžný prac.poměr u jednoho zaměstnavatele(pozn.HPP - nepracuje ,pobírá rod.příspěvek a pracuje na DPP pro téhož zaměstnavatele,uvádí se do Potvrzení o době zaměstnání i prac.poměr z DPP?Děkuji

Dobry den. Chcel by som sa spytat ci je mozne si…

Dobry den. Chcel by som sa spytat ci je mozne si uplatnit zlavu na dani 7200kc ak som dostaval mesacne k vyplate zlavu na dani zakladni vo vyske 600kc. dakujem

Jsem pracující starobní důchodce(zaměstnanec v…

Jsem pracující starobní důchodce(zaměstnanec v podniku do 100 zaměstnanců)Při výplatě za měsíc leden(v únoru),jsem byl nemile překvapen.Mzdová účetní mne a ještě další tři důchodce "vyplatila" ještě postaru,tedy jako v roce 2007.Když jsem se dožadoval nápravy,protože uvedený stav zavinila ona,aby vše bylo srovnáno při další výplatě,odpověděla mi,že jelikož se jedná o daň,tak nám to může dorovnat až v r.2009 při vyrovnání daní z příjmu,že jinou možnost nemá.Nechce se mi věřit,ža pokud někdo udělá chybu(byť je to v účetnictví,že neexistuje možnost nápravy.Jedná se konkrétně o to,že mi nebyla přiznána odpočitatelná položka 2070 Kč a daň jsem platil tedy místo 500 Kč - 2500 Kč.Prosím o odpověď,jak mám dál postupovat,abych nebyl,spolu s dalšími třemi- odkázán na byrokratické manýry jednoho úředníka.Za odpověď předem děkuji. E.P.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na společné…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na společné zdanění manželů v následujícím případě. Manželství bylo uzavřeno v září, manželka má nezletilé dítě, které s nimi žije ve společné domácnosti. Manželka měla v roce 2007 příjem pouze 26.000 Kč, dále vedena na ÚP. Manžel po celý rok závislou činnost. Jak to bude při uplatnění daňového bonusu, pokud manželka neuplatňovala po celý rok slevu na dítě a nedosáhla 6ti násobku min. mzdy? Pokud udělají společné zdanění, polovina zákl. daně 6ti násobek min. mzdy přesáhne. Bude mít manželka nárok na daňový bonus? Nebo bude možné uplatnit dítě pouze u manžela /v poměrné výši od uzavření sňatku?/? Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsem…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsem povina provést bývalému zaměstnanci vyrovnání daně, pokud je nyní veden na Úřadu práce a já byla jeho posledním zaměstnavatelem. Děkuji předem za odpověď.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, se zaměstnancem je uzavřená pracovní smlouva a pracovní poměr na dobu neurčitou . PP začíná 2.1.2008, předtím byl na úřadu práce. Mám dotaz na kolik dnů dovolené má pracovník nárok? Na 20 či 18,5?

Nárok na dovolenou

Dobrý den,jsme příspěvková org., dovolenou máme 25 dní. Chtěla bych se zeptat na čerpání dovolené po mateřské dovolené. Zaměstnankyně nastoupila na MD 30.7.2007 - 10.2.2008. Skoro celý rok byla v PN a proto jsem ji dovolenou dle zákona zkrátila. Vznikl ji nárok 19 dní a zaměstnankyně si dovol.čerpá od 11.2.2008-6.3.2008 a teprve poté si zažádá o rodič.dovolenou.Chtěla jsem se zeptat, zda jsem postupovala správně a takto ji to poradila? Dále ještě měla dovolenou 2006, která tedy podle mě zanikla? A dále se chci zeptat, zda bude mít zaměstnankyně nárok dovolenou za rok 2008 a v jakém rozsahu? Vzniká ji nárok na dovol. při čerpání rodičovské dovolené nebo ne? Děkuji Levinská

Pokkud neobdrží zaměstnanec výplatu za měsíc 12…

Pokkud neobdrží zaměstnanec výplatu za měsíc 12/2007a leden 2008,má ukončení prac.poměru k 31.1.08,tak bude v potvrzení o příjmech uveden pouze měsíce 1-11/rok 2007?Jak postupovat,pokud dá zaměstnavatel zaměstnanci alespoň zálohu za měsíc 12/2007,uvedu tam tedy i prosinec v potvrzení,děkuji.