FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o odpověď ve věci ročního…

Dobrý den, prosím o odpověď ve věci ročního výpočtu daně a daňového zvýhodnění. Zamětnankyně požádala o roční zúčtování za rok 2007, pracovala u nás tak, že 1-4 byla na PN, do 11/07 pracovala a ve 12.2007 byla vedena na ÚP , což je dosud. Základ daně má 62.124,-- Kč, vypočtená daň 7.452,-- Kč, sražené zálohy 252 Kč, vyplacený bonus 2300 Kč (nárok má na 2 děti . jedno celý rok, jedno 1-5/07). Vyšlo mi, že bychom jí měli vyplatit 5.948,-- Kč, protože je to dosti vysoká částka, prosím o sdělení, zda-li je výpočet správný a zda-li ji částku můžu vyplatit ve mzdě za 2/2008, když zde pracovala na dohodu o prov.práce.Pracovnici předáváme potvrzení o výši vyplacené mzdy pro ÚP. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud má zaměstnanec u jednoho…

Dobrý den, pokud má zaměstnanec u jednoho zaměstnavatele dva pracovní poměry, musí si udělat daňové přiznání sám? Záleží na tom,jaké to byly dohody? Když je to hlavní pracovní poměr a jedna dohoda na provedení práce ve výši 20 tis,může udělat vyúčtování daně zaměstnavatel? Děkuji

Dobrý den, prosím můžete mi odpovědět, zda jako…

Dobrý den, prosím můžete mi odpovědět, zda jako novopečená pracující invalidní důchodkyně v HPP při případném onemocnění budu pobírat nemocenskou? Nebo se mě podpora při nemoci netýká, když za mě nyní platí zdravotní i sociální pojištění stát? A bere na mě zaměstnavatel nějaké daňové úlevy? Děkuji Vám za odpověď. Dana

Dobrý den, - může pracovat člen EU na dohodu o…

Dobrý den, - může pracovat člen EU na dohodu o provedení práce (do 150 hodin) a zároveň si uplatňovat slevu na dani, příjem vyšší než 5.000,-- (pokud by podepsal prohlášení) nebo nelze. Děkuji za Vaši odpověď

Krácení nároku na dovolenou

Dobrý den, naše zaměstnankyně je od listopadu 2007 na rizikovém těhotenství, termín porodu je stanoven na začátek července 2008, jak je to,prosím, s jejím nárokem na dovolenou? Děkuji za odpověď. Bazjuková

Pekny den, dekuji za odpoved na muj dotaz.…

Pekny den, dekuji za odpoved na muj dotaz. Zminujete, ze pokud je PPM nizsi nez rodicovsky prispevek, nalezi zamestnankyni doplatek - v soucasne dobe mame tzv. tri rychlosti a tedy i tri ruzne vyse rodicovskeho prispevku, tudiz bych se chtela zeptat, se kterym z nich se PPM porovnava? Dekuji predem za odpoved, Ilona Kapounova ------- Dotaz: .........Dale bych se chtela zeptat, jak se stanovi vyse penezite pomoci v materstvi v pripade zamestnankyne, ktera pracuje na polovicni uvazek a jeji mzda dosahuje poloviny minimalni mzdy?Je stanovena nejaka minimalni hranice PPM, ktera je zarucena a bude zamestnankyni vyplacena? Dekuji predem za odpovedi, Ilona Kapounova Odpověď: .......Minimální výše PPM není určena. Je-li PPM méně než rodičovský příspěvek, tak zaměstnankyni ode dne porodu náleží doplatek rozdílu mezi PPM a rodičovským příspěvkem. O tento doplatek si zaměstnankyně musí zažádat na příslušném kontaktním místě státní sociální podpory. Odpověděl: Sedláčková Andrea

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou pracovní…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou pracovní dobu mají povolenou zaměstnanci evidovaní na úřadu práce. Mohou mít dohodu o provedení práce i pracovní činnost, na dobu určitou i neurčitou? Polovina pracovní doby znamená 4 hod Po - Pa nebo mohou mít i So a Ne? Nebo počítáme 20 hod max za 7 dní? A hrubý výdělek max 4000Kč včetně? Děkuji za odpověď.

Proplacení dovolené

Dobrý den, prosím o postup jak na to. Zaměstnanec nevyčerpal loňs. dovolenou-zbývá mu 5 dnů (v 07 měl 5 dnů NV, má to vliv na krác. dovol.?)Od 8.1.-3.3.08 byl na neschopence a 4.3.08 skončil pracovní poměr dohodou.Měla bych proplatit nevyčerpanou dovolenou, ale s jakým průměrem, nevím. Dále od soudu je nařízen výk.rozhod. srážkami ze mzdy.Mohu z té částky za dovol. srazit pohledávku? Předem moc děkuji za Vaší pomoc.

Krácení dovolené

Pekny den, chtela bych se zeptat na nasledujici - jsem zamestnana v materske skolce, nyni jsem do konce kvetna na neschopence, po te bych chtela dat vypoved s dvoumesicni lhutou. Mame 8 tydnu dovolene, ktere nemam vybrane - pokud skoncim ke konci cervence, budu mit narok na vycerpani vsech 8 tydnu dovolene (tedy ze bych hned po skonceni nemocenske nastoupila na dovolenou, dovolena se u nas v MS neproplaci)nebo se bude narok 8 tydnu nejak kratit kvuli tomu, ze bych byla zamestnana jen 7 misto 12 mesicu v roce? Dekuji predem za odpoved, Ilona Kapounova

Nárok na dovolenou

Jakým způsobem mám vypočítat průměrný výdělek na dovolenou, když zaměstnanec nastoupil dne 7.1.2008 do pracovního poměru, a v únoru si vybral 1 den dovolené. Pracovní poměr je uzavřen na dobu do 30.4.2008 a na kolik dní dovolené má nárok do 30.4.2008. Předchozí zaměstnání byl úřad práce. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Máme v pracovním poměru zaměstnankyni,…

Dobrý den. Máme v pracovním poměru zaměstnankyni, které 31.3. skonční pracovní poměr na dobu určitou (od 1.4.2007 na jeden rok) V současné době je ale těhotná, můžeme s ní nyní prodloužit pracovní poměr na další dobu určitou, buď na další rok a nebo třeba pouze na dobu než nastoupí na mateřskou dovolenou? Děkuji

Dobrý den, jsem OSVČ a jsem v druhém měsíci…

Dobrý den, jsem OSVČ a jsem v druhém měsíci těhotenství. Ráda bych věděla, když ukončím činnost a přihlásím se na Úřad práce, budu mít nárok na PPM ? OSVČ jsem 7 let a nemocenské si platím. Děkuji.

Dobrý den, jeden náš zaměstnanec v 08/2007…

Dobrý den, jeden náš zaměstnanec v 08/2007 tagicky zahynul. Vystavili jsme Potvrzení o zdanitelných příjmech a zaslali rodině. Ti nás požádali, zda bychom jim nepomohli vyplnit daňové přiznání za zesnulého. Toto asi budou muset učinit. Uplatní se celá sleva na poplatníka 7200,- nebo pouze alikvotní část do 08/2007. Děkujeme za odpověď.

Dobrý den, na kolik placeného volna mám nárok…

Dobrý den, na kolik placeného volna mám nárok,když mi umřela babička, na 2 dny?(1 den pohřeb a 2.den vyřizování záležitostí kolem pohřbu). Když by byl pohřeb v sobotu,mám nárok na placené volno?Chodím do práce i z pátka na sobotu a někdy ze soboty na neděli,dělám noční.Směna mi začíná pátky v 17h a končí v sobotu v 5h ráno,pracuji tak co 14 dní,když by byl pohřeb v sobotu a já tento den neměl jít do práce,měl bych ho dostat zaplacený,děkuji

Dobrý den, dotaz: Pracovní smlouva zaměstnance…

Dobrý den, dotaz: Pracovní smlouva zaměstnance musí obsahovat rodné číslo nebo vyloženě se tam uvádět nesmí ?. Vzhledem k tomu,že mám ohlášenou kontrolu z odboru dopravy, a dozvěděla jsem se, že tento orgán pokutuje částkou 10.000 Kč všechny pracovní smlouvy z RČ zaměstnance.Všechny smlouvy ve firmě obsahuji RČ, tak opravdu nevím, jestli vše mám opravit nebo RČ tam ponechat.Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Irena J.

Dobrý den,prosím Váskdyž pobírám plný invalidní…

Dobrý den,prosím Váskdyž pobírám plný invalidní důchod,mohu si přivydělat na ŽL jako OSVČ a nebo u plného ID nemohu mít žádný příjem? Jak by to bylo v případě ČID ? Děkuji a jsem s pozdravem.

Dobrý den,musí mzd.účetní předat veškerou mzdovou…

Dobrý den,musí mzd.účetní předat veškerou mzdovou dokumentaci bývalému jednateli,když neproběhla ještě kontrola mezd na úřadech, kdo by odpovídal za to,že se ztratí nějaká evidence ohledně mezd? Děkuji

Čerpání dovolené

Dobrý den,můžete mi prosím zodpovědět,do kterého datumu lze vybírat dovolenou za rok 2007? Děkuji Hanka

Dobrý den přeji všem. Mohli byste mi sdělit, zda…

Dobrý den přeji všem. Mohli byste mi sdělit, zda jako pracující invalidní důchodkyně v trvalém pracovním poměru bych v případě nemoci měla nárok na nějaké nemocenské dávky? Sociální a zdravotní pojištění za mě nyní platí stát. Bude na mě brát zaměstnavatel nějakou daňovou či jinou finanční úlevu? Děkuji pěkně za odpověď. Dana

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda odměna…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda odměna jednatele s.r.o. (na OSSZ je druh činnosti vykázán pod č. 7) a s tím související odvody na SP a ZP jsou daňově uznatelným nákladem? Děkuji za odpověď.