FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Čerpání dovolené

Dobrý den, může zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci dovolenou již druhý měsíc pro nástupu do zaměstnání, tj. dříve než uplyne lhůta 60 dní podle zákoníku práce? Jedná se o dva dny, zaměstnavatel nemá námitek. Nebo jak jinak se s tímto stavem vypořádat? Děkuji, N.Semmlerová

Dobrý den, ráda bych se zeptala která zařízení se…

Dobrý den, ráda bych se zeptala která zařízení se uznávají v případě pokud poplatník chce uplatnit slevu na dani na dítě, které se připravuje na budoucí povolání v tzv. nultém ročníku před nástupem na vysokou školu? Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, mám na Vás dotaz spojený s PPM. Do 31…

Dobrý den, mám na Vás dotaz spojený s PPM. Do 31.5.2006 jsem byla zaměstnaná, a můj poslední pracovní poměr trval přes 2 roky. Od 1.6.2006 jsem se zaregistrovala jako OSVČ, a u OSSZ jsem se přihlásila k nemocenskému pojištění. Od 3.9.2007 jsem nastoupila jako zaměstnanec do firmy, a OSVČ jsem si převedla na "vedlejší činnost", ale i nadále jsem si platila nemocenské pojištění. Od 1.3.2008 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, a termín porodu mi byl stanoven na 11.4.2008. Na OSSZ mi bylo řečeno, že pokud porodím dříve než 16.4.2008, budu mít nárok na PPM pouze z OSVČ, nikoli od zaměstnavatele. Myslím si, že jsem nárok splnila podmínku odpracování 270 dní v posledních 2 letech. Prosím Vás o radu, zda na PPM nárok mít budu, nebo ne. Předem moc děkuji.

Nárok na dovolenou

Paní Sedláčková, děkuji za odpověď teď jsem pochopila princip mateřské/PPM/ a rodičovského příspěvku, jen pořád nechápu proč bude mít nárok na 11/12 dovolené když PPM skončí 31.5.08 tj. 5/12, ak vyčerpá dovolenou a pak nastoupí na rodičovský příspěvek, který se do odpracované doby nezapočítává. Nebo je to tak, že má nárok na celých 210 dnů a bude se to krátit o dobu rodičovského příspěvku. Za každých 100 zameškaných dnů se to krátí o 1/12 a každých dalších 21 zameškaných zase o 1/12?

Nárok na dovolenou

Dobry den,prosila bych Vas o laskavé zodpovězení dotazu týkajícího se čerpaní řádné dovolené. (nárok 4 týdny v roce) Zaměstnankyne čerpala následovně: 1.1.2007-29.7.2007 čerapala rodičovskou dovolenou, kterou započala v r.2006 30.7.2007-30.8.2007 pracovala - pobirala mzdu 31.8.2007-13.3.2008 čerpalala mateřskou dovolenou Před skončením mateřské dovolené požádala o poskytnutí řádné dovolené tak,aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené a zároveň požádala o poskytnutí rodičovské dovolené. Na kolik dni dovolené má nárok? Kolikáteho dne(datum) nastoupí na rodičovskou dovolenou? Děkuji

Čerpání dovolené

Dotaz pro paní SEdláčkovou: za období od 1.1.2008-31.5.2008 čerpá mateřskou od 1.6.2008 bude pobírat PPM. Na kolik dnů dovolené má nárok a kolik ji musím proplatit, pokud si o proplacení požádá po skončneí mateřské. Musí o tyto dny posunout pobírání PPM.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně odvodu…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně odvodu pojistného z odměn členům statutárních orgánů. Zda-li je rozdíl, pokud má člen současně uzavřen pracovní poměr k téže organizaci, či jestli je pouze členem bez uzavřeného pracovního poměru. Zdravotní pojištění se odvádí každopádně, ale jak je to se sociálním pojištěním? Neodvádí se z odměn vůbec, nebo jen členům, kteří mají současně i prac.poměr? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, je možné vyplatit odměnu za rok 2007…

Dobrý den, je možné vyplatit odměnu za rok 2007 zaměstnanci, který u nás byl zaměstnán do 31.12.07, ale od 1.1. je zaměstnancem naší sesterské společnosti? Pokud ano, mohu o odměně účtovat na stejné účty jako zaměstnance (521/331)? Moc děkuji za odpověď

Se zaměstnankyní byl ukončen pracovní poměr k 31…

Se zaměstnankyní byl ukončen pracovní poměr k 31.10. na základě soustavného neplnění pracovních povinností. Do 10.12. pobírala nemocenské dávky. Zaměstnankyně byla řádně odhlášena na SP i ZP, byl odeslán zápočtový list i ELDP na PSSZ. Následně došlo k soudní při, kdy se zaměstnankyně domáhala náhrad a neplatnosti výpovědi. Výsledkem jednání byla mimosoudní "dohoda o narovnání" jejímž obsahem je: 1. vyplacení náhrady mzdy v určité výši 2. oprava zápočtového listu co do způsobu ukončení pracovního poměru- uvedení způsobu skončení "dohodou" (zde ještě není zcela jasné, zda bude v dohodě o narovnání zachováno stejné datum ukončení, tj.31.10. 2007 nebo zda bude bývalá zaměstnankyně i nadále trvat na datu skončení pracovního poměru až k 8.1.2008) V této souvislosti bych se ráda zeptala na následující, tj. buď 1) Náhradu mzdy vyplatíme dle data na mimosoudní dohodě - z náhrady mzdy odvedu SP, ZP, zálohu na dani - tj. odvody dle platných předpisu letošního roku Nejsem si jista dalšími povinnostmi, které by nám z tohoto titulu vyplývaly - oprava odhlášek, ELDP apod. nebo 2) tato náhrada se nechová jako "mzda" a tudíž se vyplácí v btto a je jen klasickou nákladovou položkou? Děkuji

Nárok na dovolenou

Zaměstnankyně nasoupila na mateřskou dovolenou v roce 2007, od 1.6.2008 bude pobírat PPM. Na kolik dnů dovolené za rok 2008 má nárok?

Dobrý den, jsem zaměstnanec a nemám jiné příjmy…

Dobrý den, jsem zaměstnanec a nemám jiné příjmy než od jednoho zaměstnavatele.Letos mi mzdová účetní oznámila,že mi neudělá vyúčtování daní za rok 2007,že si musím sama podat daňové přiznání, protože mám sepsané dvě smlouvy (u stejného zaměstnavatele) Co se stane,když si ho nepodám? Můžu za to dostat od FÚ nějaký postih? Osobně si myslím, že se nic nestane,protože daně za mě zaměstnavatel odvádí každý měsíc, takže nemám žádný dluh. Děkuji

Dobrý den, zaměstnanec zahájil pracovní dobu v 6…

Dobrý den, zaměstnanec zahájil pracovní dobu v 6.15, ukončil v 16.00. Čerpání přestávky 0,5 hodiny je stanoveno po každých odpracovaných 4,5 hodinách. Kolik má prosím odpracováno hodin - počítáno na celé čtvrthodiny? Zaměstnavatel tvrdí 8,75 hodiny. Je tento postup správný? Děkuji za odpověď.

V jaké výši se odvádí ze mzdy pracovníka, když…

V jaké výši se odvádí ze mzdy pracovníka, když nastoupil 25.1.08 nepracoval má měs. mzdu 9000 Kč obdržel náhradu ve výši 80 % dle §207 ZP. Kolik hradí pracovník ze mzdy, když celý měsíc obdrží dle výše uvedeného §207 ZP náhradu.

Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli pri…

Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli pri nastupu do noveho zamestnani musim odevzdat original zapoctoveho listu z predosleho zamestnani, nebo staci kopie. Pokud odevzdam original, tak jestli mi je pak zamestnavatel povinen zapocitat odpracovanu dobu z predesleho zapoctoveho listu do noveho, kdyz budu odchazet. Dekuju.

tento měsíc mi byla dle nového daňového zákona v…

tento měsíc mi byla dle nového daňového zákona v rámci mzdy zdaněna položka za VŠ studium ve výši 24 000, byla ovšem připočítána k superhrubé mzdě, čímž se mi navýšil základ pro zdanění. Byl postup správný - pro mne to přeci nebyl příjem a neměla být položka zdaněna mimo mzdu?

Přeji krásný slunečný den a prosím Vás tímto o…

Přeji krásný slunečný den a prosím Vás tímto o radu. Může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr se zaměstnancem jehož pracovní výsledky jsou podprůměrné? Dalo by se říci,že tento zaměstnanec si chodí do zaměstnání odpočinout a jeho spolupracovníci si stěžují,že jeho pracovní nasazení je nulové.Děkuji a jsem s pozdravem.

Dobrý den, mohu si do přiznání daně za rok 2007…

Dobrý den, mohu si do přiznání daně za rok 2007 zahrnout náhradu za ztrátu výdělku od pojišťovny? Vyúčtování i peníze mi přišly v lednu 2007, ale jednalo se o nemoc v roce 2006. Do roku 2006 jsem to nedala protože jsem předpokládala, že se jedná o příjem roku 2007. díky za radu. byla mi z toho sražena daň 20%.

Zaměstnanec čerpal v únoru 5 dnů neplaceného…

Zaměstnanec čerpal v únoru 5 dnů neplaceného volna. Mezi ním a zaměstnavatelem byla uzavřena dohoda o úhradě části pojistného placeného zaměstnavatelem v souvislosti s poskytnutím neplaceného volna zaměstnanci. (odvod 9% z 5:29 x 8000 = 124 Kč) Poníží se o částku 124 Kč super hrubá mzda? Obdobné je to s absencí. Jak je to ale v případě, kdy dohoda není sepsána - v podstatě zaměstnavatel uhradí za zaměstnance 9% zp z nep. volna.Dodaňuje se to zaměstnanci? Děkuji Vám za pomoc. Pulcová Iv.

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jak se…

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jak se postupuje při výpočtu nezabavitelné částky u exekuce v případě, že zaměstnanec je rozvedený a má soudem určené výživné na 1 dítě a ještě má exekuční výměr na dluh u zdravotní pojišťovny. Podle nařízení 595/2006 se na dítě, na které se platí výživné, nezapočítává 1/3 nezabavitelné částky. Platí toto i v případě přednostní a nepřednostní exekuce, tj. že toto dítě není pro tyto účely vyživovaná osoba? Děkuji I.Formanová

Dobrý den, zajímalo by mě, jak mám řešit mzdu…

Dobrý den, zajímalo by mě, jak mám řešit mzdu zaměstnance, který je povolán na vojenské cvičení. Má měsíční mzdu+prémie. Bude prováděna nějaká refundace mzdy? Děkuji