FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Nárok na dovolenou

Prosím Vás o zodpovězení mého dotazu týkajícího se dovolené. Jedná se o zaměstnakyni na MD. V roce 2008 je na mateřské dovolené více než 60 prac. dní, tudíž jí vznikne nárok na celých 25 dní dovolené. Jde mi o to, jestli se tento nárok bude krátit o dny, které byla na mateřské dovolené - jsou to vlastně nemocenské dávky, a za ty se obvykle nárok na dovolenou krátí. Děkuji

Nárok na dovolenou

Dobrý den, prosím o informaci týkající se dovolené. Jsem zaměstnána na zkrácený pracovní úvazek a to sice na dva dny v týdnu, úterý a čtvrtek po pěti hodinách. Zaměstnavatel standartně poskytuje dvacet dní dovolené. Na kolik dní dovolené mám nárok? Mnohokrát děkuji Velíšková

ELDP

Dobrý den. Mám dotaz ohledně vystavování evidenčních listů na OSSZ. Nyní připravuji evidenční listy za rok 2007 které se mají na OSSZ odevzdat do 30.4.08. V roce 2007 v srpnu jsme zaměstnali na dobu určitou (na rok) starobního důchodce. Za tohoto zaměstnance - starobního důchodce se už ale evidenční list důchodového pojištění nevystavuje a neodesílá, uvažuji tak správně? Nebo se vystavuje s tím že se tam někam uvádí že je to již starobní důchodce? Děkuji

Náhrada mzdy za dovolenou

Dobrý den, ráda bych věděla, jak se přesně vypočítá náhrada při čerpání dovolené, když mám stanovený měsíční plat Děkuji

Neplacené volno a dovolená

Dobrý den, chtěla bych si vzít 2-3měsíce v zaměstnání volno. Mám letošní dovolenou v počtu 23 dnů. V případě, že by zaměstnavatel souhlasil,měla bych si neprve vybrat celou dovolenou v červnu a pak následující dva měsíce neplacené volno? Z pohledu sociálního a zdravotního pojištění, bych je musela červenec a srpen uhradit ze své kapsi?Kromě hlavního zaměstnání mám i vedlejší, jsem OSVČ. Děkuji za odpověď.

Daňové zvýhodnění

Dobrý den, od května 2007 zaměstnáváme rozvedenou paní s jedním dítětem, na které uplatňuje daňové zvýhodnění. Před nástupem k nám byla dlouhodobě registrována na Úřadu práce. Vzhledem k výši příjmu dostává daňový bonus. Požádala o roční zúčtování záloh na daň z příjmu. Je možné v tomto zúčtování uplatnit daňové zvýhodnění na dítě zpětně od ledna 2007, tj. 6000 Kč? Za 8 měsíců roku 2007 splnila podmínku 6 násobku minimální mzdy.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se v roce 2008 počátá náhrada mzdy za dovolenou. Měla jsem jeden den dovolené a výplatu jsem měla asi o 50,- Kč nižší.A jěště jeden dotaz. Když si přivydělávám a nemám nikde podepsanou žádnou dohodu nebo smlouvu, musím z toho odvádět daně?

Stravné

Dobrýn den, chci se jen ujistit.Zaměstnanec koná v jeden den práci na dvou různých místech po 4 hodinách.Sčítají se pracovní cesty v jeden den?!Mají nárok na 65 Kč/směrnice/při cestě 5-12h i když je to dvakrát po 4 hodinách. Děkuji

Nárok na dovolenou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to v případě dovolené, když jsem těhotná. Zatím ještě pracuji, ale 13.října mám první termín. Mám nárok na celých 20dnů? Zaměstnána jsem u tohoto zaměstnavatele od 1.prosince 2007. Děkuji

Nárok na dovolenou

Dobrý den, prosím Vás tímto o potvrzení mého názoru.Zaměstnanec k nám nastoupil do pracovního poměru dne 01.03.2008, došlo k rozvázání prac.poměru ve zkušební době ze strany zaměstnance k 31.03.2008. Odpracoval tedy měsíc březen. Vznikl mu tedy nárok na 1,5 dne dovolené i když neodpracoval alespoň 60 dnů???? A nebo by měl nárok na dovolenou až v případě že by odpracoval 60 dnů a v tomto případě (odpracování března) mu nárok na dovolenou vůbec nevznikl Děkuji velice za vysvětlení.

Proplacení dovolené

Dobrý den posílám ještě dodatek k otázce dovolená v mateřství.1000 kč mám za 25 dnů.

Nárok na dovolenou

Dobrý den,kolegyně celý rok 2007 pobírala rodičovský příspěvek.Nyní v roce 2008 nastupuje od dubna 2008 na další mateřskou dovolenou, má za rok 2007 a 2008 nárok na dovolenou?Děkuji za odpověď.

Nárok na dovolenou

Dobrý den,prosím o informace ohledně nároku na dovolenou.Zaměstnankyně pracovala v roce 2007 1.1.-26.2.(odpracováno 39dní),od 27.2.-2.9.07 pobírala nemocenskou (188 kal.dní) a 3.9.07-březen 2008 pobírala PPM,poté bude čerpána dovolená a pak rodičovský příspěvek.Jaký má nárok na dovolenou za roky 2007 a 2008?

Dobrý den.Jsem na mateřské dovolené od června 2007.Od 1.ledna do nástupu jsem měla rizikové těhotenství(marodní).Přišel mi dopis z práce s nárokem na 25 dní dovolené.Podepsala jsem to a poslala zpět.Přišlo mi 1000 kč.Chtěla jsem se zeptat y čeho se to počítá,jelikož se mi to zdá málo.Děkuji

Příplatky

Dobrý den, prosím Vás jak je to v případě odpracovaných hodin a přesčasů, když máme prodejnu,která má otevírací dobu cca 3,5 hodiny i v sobotu.Naše zaměstnankyně jdou 2 soboty v měsíci a od po - pá mají 8,5 hodinovou pracovní dobu.Musíme odpracované soboty vykazovat jako přesčasy včetně příplatků za přesčasy? Prosím o radu jak to udělat aby ze strany zaměstnavatele nebyl porušen zákoník práce. Děkuji

Děkuji p.Sedláčkové za odpověď,ale prosím o…

Děkuji p.Sedláčkové za odpověď,ale prosím o upřesnění, pokud zaměst.pracuje každý měs. jiný poč. hod. a chybějící se každy měsíc nasčítají a odejde výpovědí dohodou k určitému datu a tyto hodiny nedopracuje, jak mám postupovat. Tyto hodiny mu mám dát jako neplacené volno nebo připsat k docházce, že zaměstnanec hodiny neodpracoval a skončil? Pokud by došla kontrola bude poukatovat na tyto jakoby propadlé hodiny? Moc děkuji za odpověď a radu.

Dobrý den, Mám následující dotaz ke stravnému…

Dobrý den, Mám následující dotaz ke stravnému nad rámec zákoníku práce : u zaměstnace vstupuje do jeho superhrubé mzdy včetně sociálního a zdravotního zabezpečení (jen část ve výši jako u zaměstance či se vynásobí 1,35)a u zaměstnavatele jde o daňově uznatelný náklad? V § 25 zákona o daních z příjmů jsem tento přpad nenašel. Děkuji předem. S pozdravem Vladimír

Nárok na dovolenou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problematiku nároku na dovolenou čerpanou po mateřské. Zaměstnankyně chce čerpat následně po peněžité pomoci v mateřstí dovolenou za rok 2007 a také plynule dovolenou za rok 2008. Data jsou následující: 1.1.-13.2.2008 pobírala peněžitou pomoc v mateřství, 14.2.-18.3.2008 čerpala 24 dnů dovolené za rok 2007 a otázka zní, kolik dnů jí vzniká nárok na dovolenou za rok 2008. Domnívám se, že v tomto případě "odpracuje" k 18.3.2008 56 dní, vzniklá alikvotní část dovolené za rok 2008 z 25 dnů ročně činí 2/12 = 4 dny, tj. rovněž "odpracovaná doba", přičtená k 56 dnům činí 60 pracovních dnů v roce a tím splňuje podmínku nároku na dovolenou za rok 2008 v plné výši. Vím, že výklad čerpání dovolené po mateřské není vždy jednotný, proto prosím o Váš názor. Děkuji za odpověď. Lenka

Dobrý den. Mám dotaz na zákon o mzdě §132,…

Dobrý den. Mám dotaz na zákon o mzdě §132, příplatek za přímou pedagogickou činnost nad stanovený rozsah. Chápu dobře, co je to "ped. činnost nad stanovený rozsah"??? Je to každá nadúvazková hodina, tzn třeba hodina, kterou odučím za někoho jiného (tzv suplovaná hodina) ...? Jak je má být placena taková hodina? Náleží za ní příplatek ve výši dvojnásobného průměrného hodinového výdělku? Tzn. jestliže např za běžnou úvazkovou hodinu mám ve smlouvě např. 200kč, kolik bych měl dostat za takovou hodinu? Co všechno je zahrnuto pod pojem přímá pedagogická činnost nad stanovený rozsah? Moc děkuji za Vaši odpověď....

Dobrý den, ráda bych požádala o odpověď na…

Dobrý den, ráda bych požádala o odpověď na následujíci dotaz: pracovala jsem cca 1 mesíc v zahraničí (SR), ale na stávající českou pracovní smlouvu kterou mám se zamestnavatelem uzavřenou na dobu neurčitou. Z výplaty mi byla sražena "zahraniční záloha" s vysvetlením že jde o jakési vyrovnání vzhledem k tomu že za mě můj zamestnavatel tento měsíc musel platit dane jak na slovensku tak v ČR. podotýkam že v ČR pracuji jako občan SR s přechodným pobytem v ČR už 4 roky, v SR jsem zaměstnaná nikdy nebyla. V ČR jsem podepisovala i daňový domicil. Je možné aby zaměstnavatel v tomto případe platil dane jak v ČR tak v SR??