FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím Vás, jak mám postupovat v…

Dobrý den, prosím Vás, jak mám postupovat v případě, že jsem zapomněla u důchodce na DPP(výdělek do 5000,-Kč-srážková daň) odečíst v lednu a únoru slevu na poplatníka-podepsané prohlášení.Je možné nějaké dodatečné dorovnání?

Proplacení dovolené

Dobrý den, manžel bude od května pracovat na zkrácený úvazek 30 hodin v týdnu, bude mít krácený i nárok na dovolenou? Děkuji

Dobrý den, naše zaměstnankyně nastupuje 1.4.2008…

Dobrý den, naše zaměstnankyně nastupuje 1.4.2008 na PPM. Měla uzavřenou DPČ, ale v některách měsích /září 2007 a březen 2008/ neměla příjem. Vím, že rozh. obdobím bude od 1.4.2007 do 31.3.2008. Tady je vym. základem částka 14.630,- Kč. Mám tuto částku dělit 366 dny nebo 305 dny /vyloučit 30+31/? program mi spočítal průměr 39,9727 já si ale nejsem jista zda je to správně. děkuji za radu.

Dobrý den, v roce 2007 jsem složila maturitu a…

Dobrý den, v roce 2007 jsem složila maturitu a tento rok(2007/2008)navštěvuji jednoletté pomaturitní stusium angličtiny a na vysokou se nehlásim.Tak jsem se chtěla zeptat jestli ještě v červenci a v srpnu za mě stát platí sociální a zdravotní pojištění?Děkuji za odpověď

Proplacení dovolené

Dobrý den, dostala jsem výpověď pro nadbytečnost, výpovědní lhůta končí dnem 30.4.2008. Zbývá mi nárok na dovolenou 8,5 dne. Jelikož se mi ještě nepodařilo najít zaměstnání nové, dovolenou bych si nevybrala, ale nechala proplatit. Mám stálou měsíční mzdu, počítala by se mi náhrada za nevybranou dovolenou také z předchozího čtvrtletí nebo z průměrné mzdy? Jde mi o to, že v lednu 08 jsem měla plat podstatně vyšší /odměna/. Bude to výhodně? Děkuji. L.

Oprava navazující nemocenské

Dobrý den, p. Sedláčková já Vás tímto zdravím a dovoluji si reagovat na Vaši odpověď ze dne 14.04.2008. Jestli jsem dobře pochopila dotaz, první neschopnost trvala do 2.3.08 a na tuto navazovala druhá od 3.3.08.Zaměstnanec do práce vůbec nenastoupil a mezi těmito dvěma neschopenkami není ani jednodenní proluka. Není to v tomto případě náhodou tak, že je to přímo navazující neschopnost a zaměstnanci náleží proplacení prvních 3 dnů druhé pracovní neschopnosti??? Děkuji a jsem s pozdravem. Jiřina

Krácení dovolené

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jak je to zkrácením dovolené při nemoci ,z důvodu pracovního úrazu .Tato pracovní neschopnost trvala celý rok /březen 2007 -březen 2008.Podnik tvrdí ,že pracovní úraz je veden jako běžná nemoc. Děkuji

Dobrý den, jsem zaměstnaná a chci si udělat…

Dobrý den, jsem zaměstnaná a chci si udělat živnostenský list - na vedlejší činnost. Musím to oznámit zaměstnavateli?

Dobrý den. Kolik si může zaměstnanec vydělat…

Dobrý den. Kolik si může zaměstnanec vydělat měsíčně (v hrubém), který se zároveň stará o svoji 80 letou matku a pobírá na ni příspěvek ("péče o osobu blízkou")? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,mám dotaz týkající se našeho…

Dobrý den,mám dotaz týkající se našeho zaměstnance.Do prac.poměru byl přijat 3.9.07,v 11/07 byl uznán neschopným.Od té doby do práce nepřišel,vůbec se neozval,nereaguje na telefon apod.,přestože jsme u ošetřujícího lékaře zjistili, že prac.nesch.je ukončena 2.2.08.Pouze nám zaslal výpověď z prac.poměru psanou 4.2.08.Domnívám se,že mu tedy od 1.3.08 běží dvouměsíční výpovědní lhůta a PP končí tedy 30.4.08.Jak s takovým zaměstnancem ukončit prac.poměr?Můžeme případně ihned?Stále jsme čekali,že aspoň ze slušnosti se objeví a rozvázání PP podepíše,ale to by jsme se asi načekali....Máme mu dát výpověď pro neplnění prac.povinností?Pokud mu běží výpovědní lhůta,stejně má neomluvenou absenci.Prosím poraďte,ještě jsem se s takovým chováním nesetkala.Děkuji.

Dobrý den, nastoupila jsem do nového zaměstnání,…

Dobrý den, nastoupila jsem do nového zaměstnání, ve kterém by se mi podle tabulek měl po 3 letech praxe zvýšit plat. Má tím zaměstnavatel na mysli praxi kdekoli v oboru nebo přímo praxi v dané instituci, kde pracuji teď? Dříve jsem byla zaměstnaná na podobném místě po 3 roky, ovšem na poloviční úvazek - počítá se mi tato praxe jako plná nebo jako poloviční (tedy 1,5 roku)? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pracuji jako účetní asistentka v…

Dobrý den, pracuji jako účetní asistentka v obchodní firmě a zároveň mám živnostenský list na překladatelské služby, kterými si občas přivydělávám. Firma pro kterou pracuji občas potřebuje překladatelské služby, které zadává externím spolupracovníkům. Přemýšlím, že bych navrhla, že budu tyto překlady provádět pro firmu sama na základě živnostenského oprávnění, ale nevím, zda tady není nějaký zákon, který by mě toto znemožňoval z titulu, že už pro firmu pracuji jako zaměstnanec. Zároveň se bojím toto navrhnout, aby mne pak zaměstnavatel nenutil tyto překlady vykonávat navíc k mé účetní pracovní činnosti v rámci zaměstnaneckého poměru. Poraďte mi prosím, můžu pro firmu pracovat jako zaměstnanec a zároveň příležitostně jako živnostník? Předem děkuji za radu.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, jak je to se zaokrouhlováním nároku na dovolenou...? Zaměstnanec má dle pracovní smlouvy nárok na 20 dní dovolené za rok, pracovní poměr z důvodu podání výpovědi končí k 31.5.2008. Kolik dní dovolené mu vyplývá na těch 5 měsíců? Děkuji N.S.

Čerpání dovolené

Dobrý den,je možné před nástupem na mateřskou dovolenou požádat zaměstnavatele o proplacení nevybrané dovolené?Pokud nastoupím na MD od 1.6.2008 a dovolená mi bude případně proplacená ve mzdě za 5/2008, bude se počítat výše PPM z této "zvýšené" mzdy?Děkuji za odpověď

Darování krve

Dobrý deň. Mám dotaz ohľadne náhrady mzdy pri darovaní krvi. Sme zlínska firma a naši zamestnanci začali chodiť darovať krv do súkromnej fy sanaplasma s.r.o.. Nakoľko ide nie o bezpríspevkové darcovstvo (vyplácajú im za odber krvi alebo plazmy čiastku 400-500czk), my ako firma im nepreplácame náhradu mzdy, ani im neuvádzame "dar" pri RZD. Aj keď je na potvrdení uvedené že sa jedná o tzv.jiný úkon v obecném zájmu ve smyslu ust. §203 ods.2písm d) z.č. 262/2006Sb..se vydává pro účely poskytnutí prac.volna s náhradou mzdy myslíme si že to nieje pravda. Zamestnanci sa samozrejme búria. Samozrejme že darovanie v krajskej nemocnici radi vymenili za darovanie v uvedenej fy nakoľko im za to zaplatia a ešte si nárokujú na náhradu mzdy. Prosím Vás o vyjadrenie či zamestnanec má právo v tomto prípade na náhradu mzdy a úľavu na dani.

Nárok na dovolenou

dobrý den, pracoval jsem do 15. ledna 2007, od té doby až do konce roku jsem byl na neschopence. Mám nárok na dovolenou? kde přesně (zákon, §) je to ošetřeno? zaměstnavatel tvrdí, že na dovolenou nárok nemám. má pravdu? děkuji.

Náhrada mzdy za dovolenou

Prosím o informaci týkající se náhrad za dovolenou. Mám stanovený měsíční plat. V lednu 2008 jsem čerpala 6 dní dovolené a v prosinci 2007 jsem měla ve výplatě zahrnuty odměny za celý rok. Zajímalo by mne jak přesně se vypočítá "průměrný hodinový hrubý výdělek", který mám uveden na výplatní pásce a zda se do něj promítne i zmíněná výše odměn. Děkuji.

Náhrada mzdy za dovolenou

Krásný den. Mám jeden dotaz. Mám stálý plat 12 200,- bez ohledu na odpracované dny. Chci se zeptat, jak se mi platí dovolená. Zda je za den dovoléné více, nebo stejně, jako když jsem v práci. Děkuji za odpověď.

Prosím o radu, co vše je potřeba,když chceme…

Prosím o radu, co vše je potřeba,když chceme zaměstnat občana Slovenké republiky. Jsem mzdová a personální účetní. Moc děkuji

Nárok na dovolenou

Pekny den, chtela bych se zeptat, jak je to s narokem na dovolenou v pripade zamestnankyne, ktera odchazi ke konci cervna na materskou dovolenou - krati se ji nejak narok na dovolenou nebo ji muze cerpat v plne vysi (tj. v nasem pripade 20 dni) jakoby pracovala po cely rok? Dekuji za odpoved, Ilona Kapounova