FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, ráda bych se zeptala na kolik dní dovolené mám nárok v případě, že zaměstnavatel nám poskytuje 25 dní, nevybraných z loňska mám 4,5 dne. V roce 2008 jsem však byla od 7.-17.2., dále 27.2.-7.5, a nyní opět od 19.5. do 11.6.(bude ukončena hospitalizace) na nemocenské. Současně jednám se zaměstnavatelem o ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů k 30.6.2008. Kolik dnů dovolené tedy budu moci do skončení pracovního poměru ještě čerpat? Jak se případné krácení dovolené vypočítá? Zohledňují se pracovní dny nebo kalendářní u neschopenky? Za odpověď děkuji!
Dobrý den, syn studující střední školu první ročník od září 2008 přejde na jinou střední školu opět do prvního ročníku. Úvaha - jelikož musí znovu absolvovat první ročník, ukončil by studium na původní střední škole ke konci května. Tzn. že červen, červenec a srpen by nebyl soustavně se připravujcí na studium? Měl by se nahlásit na úřadu práce, když nikde dosud nepracoval, měl by nárok na státní podporu? Po tyto tři měsíce by rodiče neměli nárok na odpočet na dítě?Děkuji.
Dobrý den, společnost chce zřídit pobočku v Číně, kde chce zaměstnat zaměstnance odtamtud. Může se stát zaměstnancem společnosti sídlící v ČR s místem výkonu práce v zahraničí a kde se mu bude mzda danit? Jak to bude se sociálním a zdravotním. Děkuji za odpověď.
p.Sedláčková,prosím Vás vracím se k dotazu srážek ze mzdy.Je mi jasná Vaše odpověď,že první třetina je určena na nepřednostní a druhá pouze na přednostní.Kdy ovšem přichází v úvahu použít také první třetinu na přednostní pohledávky.Zda je to ovšem vůbec možné.Nevím,jak si mám správně vysvětlit větu " Pokud 2.třetina nestačí na uspokojení přednostních pohledávek,převádí se tato část přednostních pohledávek do třetiny první,kde se podřídí režimu podle svého pořadí " Pochopila bych to tak,že v případě že je přednostních pohledávek víc,je možno použít na jejich úhradu i první třetinu a nepřednostní pohledávky pozastavit ve splácení.Děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den, mám více dotazů. 1.) V roce 2006 jsem měnila zaměstnavatele(plný úvazek) a nyní jsem zjistila, že vůbec nevím, zda mi bylo vypočteno vyrovnání daní. Musím tuto situaci řešit, nebo ji mihu nechta promlčet? Hrozí mi nějaký postih? 2) Vroce 2007 jsem byla zaměstnána do konce března, od 1. 4. jsem byla v Evidenci práce neschopných. Koncem října jsem byla opět zaměstnána. Vše bylo na plný úvazek, jinou výdělečnou činnost jsem nevykonávala. Druhému zaměstnavateli jsem vyplnila prohlášení poplatníka, dala mu potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele předešlého. Očekávala jsem, že mi zaměstnavatel vypočte daňový rozdíl. Nyní mi dal v dubnu výpověď a já následně zjistila, že mi daňový rozdíl nikdo nespočítal. Potvrzení o zdanitelných příjmech od bývalého zaměstnavatele nejspíše ztratil, protože mi ho nevrátil i přes mé urgence. Mohu se bránit? A dále, mohu požádat prvního zaměstnavatele,( nebo jeho účetního) u kterého jsem byla zaměstnána od ledna2007 do března 2007 o druhé Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2007? Je povinen mi ho vydat? 3.) Pokud požádám sama na FÚ o daňové vyrovnání, mohu žádat vyplacení daňového zvýhodnění na dítě za období, kdy jsem byla zaregistrovaná na Úřadu práce? A mohu požádat o nějakou slevu na daních za sebe za toto období, kdy jsem byla nezaměstnaná? 4.)Pokud nepožádám na FÚ o dorovnání daní, budu mít z toho problém, případně jaké mi hrozí sankce? Děkuji předem za odpověď a omlouvám se, pokud můj dotaz zní málo srozumitelně.Pavla.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se určují odpracované dny u zaměstnanců s nepravidelnou pracovní dobou pro určení nároku na zůstatkovou dovolenou.V ZP § 216 odst.4 se píše: Pro zjištění, zda jsou splněny podmínky vzniku práva na dovolenou, se posuzuje zaměstnanec, který je zaměstnán po stanovenou týdenní pracovní dobu, jako by v kalendářním týdnu pracoval 5 pracovních dnů, i když jeho pracovní doba není rozvržena na všechny pracovní dny v týdnu; to platí i pro účely krácení dovolené, s výjimkou neomluvené nepřítomnosti v práci. Znamená to, že se i u zaměstnanců s nepravidelnou pracovní dobou přepočítává na 5 pracovních dnů? Přišlo by mi to celkem logické, neboť zaměstnanci s nepravidelnou pracovní dobou by byli v nevýhodě při ukončení pracovního poměru a zjišťování zůstatkové dovolené (např.zaměstnanec s pravidelnou prac. dobou by měl 60 odpr. dnů splněno dříve i když hodinově by na tom byli oba stejně). Děkuji
Dobrý den, máme otázku ohledně nedoplatku na sociálním a zdravotním pojištění. Zaměstnanec uzavřel od 1.2.08 dohodu o prac. činnosti, my jsme však omylem zaměstnance nadále vedli na dohodu o provedení práce, která byla uzavřena od 1.1.08-31.1.08. Zaměstnanec odpracoval již 212 hod. to znamená, že ho nemůžeme nechat na DPP. Zaměstnanec byl také nahlášen na zdr. pojišťovnu a OSSZ. Nevíme tedy jak vyřešit tento problém. Buď doplatíme odvody, ale nevíme jak nebo necháme zaměstnance s překročeným počtem hodin. Co doporučujete a jak případně řešit první variantu? Děkujeme za odpověď.
Dobrý den,potřebovala bych poradit s jedním problémem:Manžel skončil k 31.3.2008 pracovní poměr dohodou.K tomuto dni měl odpracováno 54,75 dne,a vybráno 6,25 dne staré a 4 dny nové dovolené (dovolená v organizaci je v délce 5 týdnů).S paní účetní se přeme, zda měl manžel nárok již na 3/12 dovolené nebo jen na 2/12.Já tvrdím,že na 3/12 - protože doba dovolené se pro nárok na dovolenou započítává jako doba výkonu práce a manžel měl tedy splněnou podmínku 60 odpracovaných dnů.Paní účetní tvrdí, že protože manžel 60 dnů SKUTEČNĚ neodpracoval, tak na to nárok nemá. Děkuji
Dobrý den. Zaměstanec nastoupil do práce na hl.pracovní poměr 21.4.08. Nárok na dovolenou za rok je 20 dní. Na kolik dní má tento zaměstnanec nárok do konce roku, jak se to rozpočítává, když nemá odpracován celý měsíc... ? Děkuji moc, N.Semmlerová
dobrý den, mám dotaz: dne 23.5.2008 mi končí mateřská dovolená jenže čekám druhé dítě a jsem v 6 měsíci těhotenství.Mám se přihlásit na pracovní úřad než nastoupím znovu na mateřskou?A ještě jsem sse chtěla zeptat zda mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství když jsem nikdy nepracovala ze školy jsem šla hned na mateřskou. děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na čerpání neplaceného volna. Mohu si vzít neplacené volno, i když mám ještě na rok 2008 nevybranou dovolenou 10 dní. Ráda bych ji totiž nechala na léto? Ale starám se o nemocnou maminku, proto potřebuju na měsíc odjet k ní a tak bych si chtěla vzít neplacené volno. Jsem částečně invalidní důchodce, proto si tedy nemusím platit zdravotní pojištění za dobu čerpání neplaceného volna, ano? Ještě bych chtěla požádat o nějaký vzor dohody mezi zaměstnankyní a zaměstnavatel o čerpání neplaceného volna. Děkuji
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je pravda, že každý pracovník má ze zákona právo si každý měsíc vybrat jeden den neplaceného volna, příp. jak se to vlastně s tím neplaceným volnem má. Moc děkuji!
dobrý den,chchci se zeptat,jesli si můžu u materřské dovolené vyřídit ŽL a něco si přivydělat?Moc díky
Dobrý den,chci ze zeptat,jak je to s podnikáním a sočasně i zaměstnáním.Tedy,jsem zaměstnanec školství a chci rovněž začít podnikat.Jaké jsou mé povinnosti vůči současnému zaměstnavateli?Jak je to se soc.a zdrav.pojištěním a daněmi?děkuji za odpověd
Mam nepravidelnou pr.dobu. Čtyři dny dvanáctihodinové směny a čtyři dny volno. Vyjde-li státní svátek na den, kdy mám volno, započítává se mi tento den jako neodpracovaná směna?
Dobrý den, manžel je pracující starob.důchodce a odpracoval celý rok 2007. Platí si důchodové připojištění ve výši 1500 Kč měsíčně. V lednu mu dala pojišťovna potvrzení o nároku daň. zvýhodnění při ročním zúčtováním daně za r.2007. Mzdová účetní řekla manželovi, že to musí vyřídit Finanční úřad v místě bydliště. Nevím proč, když podepsal daňové prohlášení jak v r. 2006, tak i v r.2007. Prosím o sdělení,co je pravda. Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu, zaměstnanci, kterému zpracovávám mzdu jsem v loňském roce začala srážet ze mzdy dle exekučního příkazu nepřednostní srážku. Letos přišly další exekuční příkazy na mzdu téhož zaměstnance(celkem 3), opět nepřednostní. Nevím zda nejprve dosrážet první exekuci a teprve poté začít další dle pořadí doručení, či srážet nějakou částku na další exekuce, pokud ano, tak v jakém poměru. Díky předem za odpověť. H.T.
chtěla jsem se zeptat. Byla jsem vyřazena z uřadu práce a jsem nezaměstnaná, kolik budu platit sociální a azdravotní pojištění předem děkuji za vaší odpověd
Zdravím! Mám 2 otázky. 1) Pokud zaměstnankyně způsobí zaměstnavateli škodu o jejíž výši je zaměstnavatel informován 19.9.2007 a zaměstnankyni písemně oznámí zaměstnanci požadavek náhrady škody až 28.1.2008 (za předpokladu že zaměstnavatel má na náhradu škody nárok a zaměstnankyně mu ji uhradí), od kdy a podle jakého právního předpisu má nárok zaměstnavatel na úrok z prodlení úhrady, či další poplatky. A které z nich se mohou dále penalizovat? 2) A jestliže je zaměstnankyně od 20.6.2007 na rodičovské dovolené, datem škodní události je jmenované 19.9.2007, zaměstnankyni byla v červnu, červenci a srpnu 2007 proplacena nevyčerpaná dovolená, na kterou měla nárok před nástupem na rodičovskou dovolenou, jinak v roce 2007 výdělek neměla, je splněno ustanovení zákoníku práce §257 odst.2 a má tak zaměstnavatel na náhradu škody nárok?
Dobrý den, přihlásila jsem se k jedný firmě která mi zprostředkuje práci v zahraničí, zaplatila jsem registrační poplatek 2200 kč a nechala si od nich vypracovat zivotopis a zadost o misto ve spanelstine atd. a za to chteli 1775 kc, vse sem zaplatila a nic mi neprislo, az dnes doporucena zasilka za kterou pri vyberu zaplatim 3340 kc, ale za co nevim, chci se nejak zbavit jich nechci aby mi cokoliv posilali zasilku vybirat nechci, uz jim nechci davat zadny penize, jak se muzu branit, neprijde mi nejakej vymahac? kdyz nezaplatim? svet je hroznej obycejni lide a jak jsou bezmocni, prosim Vas poradte mi jak se muzu branit dekuji M.