FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, nastoupil jsem k firmě a mohu používat…

Dobrý den, nastoupil jsem k firmě a mohu používat služební vůz k soukromým účelům. Vozidlo bylo zakoupeno s odpočtem DPH. Na faktuře za spotřebované pohonné hmoty se mi mimo položky "Srážky za ujeté soukromé km - PHM" objevila i položka "Srážky za použití vozidla - DPH". Chtěl bych se zeptat, co tato formulace znamená ? Díky

Nárok na dovolenou

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: při určování odpracovaných 21 dní se bere v úvahu § 348 odst. 1? Je mi jasné, že při posuzování výkonu práce alespoň 60 dnů se např. dovolená posuzuje jako výkon práce, ale nevím, zda při posuzování odpracovaných dnů se zohledňuje odst. 1, nebo zda tyto dny musí být skutečně odpracovány. Tedy zjednodušeně: termín "výkon práce" se rovná termínu "odpracovaný den"? Děkuji za radu.

Krácení dovolené

Dobrý den, je možné krátit zaměstnanci v řádném pracovním poměru dovolenou na zotavenou, když byl od začátku února do poloviny května( 98 dnů) v pracovní neschopnosti? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující:…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující: Hodlám si založit živnost v oboru BOZP a PO a to jako vedlejší pracovní činnost. Chtěl bych se proto zeptat, jak je to s placením zdravotního, sociálního a daně z příjmu v případě nulového zisku? Je nějaká povinnost platit uvedené v nějaké stanovené výši? Jelikož jsem v hlavním pracovním poměru, tak zaměstnavatel za mě řádně odvádí vše výše uvedené. Děkuji za odpověď!!

Přepočet nároku na dovolenou

Prosím o sdělení kde najdu podrobný návod výpočtu mezd - hlavně výpočet dovolené při nerovnoměrně rozložené pracovní době. Zda je nutné přepočítávat počet dnů dovolené podle počtu směn nebo je možné použít způsob obvyklý pro rovnoměrnou pracovní dobu?

Nárok na dovolenou

Dobrý den, prosím o radu jakým způsobem krátit nárok na dovolenou v následujícím případě: Zaměstnankyně nastoupila na nemocenskou dnem 25.3.2008 a tato trvala až do dne ukončení pracovního poměru z její strany dne 31.5.2008. Obecný nárok na dovolenou ve firmě je 20 dní. Od počtáku roku žádnou jinou nemocecnskou nebobírala, ve svátcích pobíralal nádhradu mzd za svátky. Děkuji za radu

Krácení dovolené

Dobrý den. Ve firmě máme zaměstnankyni, která je na neschopence již více jak 100 pracovních dní. Budu jí tedy krátit dovolenou dle ZP o jednu dvanáctinu + za každých dalších zameškaných 21 dní o další dvanáctinu. Nejsem si jen jistá jestli se do těchto 100 a 21 dní počítají i svátky. Spíš si myslím že ne, ale jinde mi zase řekli že ano. Děkuji za odpověď.

Zápočtový list

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně zápočtového listu, protože z každé strany dostávám jinou informaci. V bývalém zaměstnání jsem zap. list dostala a dala do nového zaměstnání. Tam jsem zkonsčila a dostala jsem od paní účetní jen jejich záp. list. Ale původní si nechala, řekla mi že originál si musí nechat oni (jako již nyní bývalý zaměstnavatel). Ráda bych věděla, jak je to možné. Myslím si, že originál zápočtového listu by měl po ukončení pracovního poměru patřit mi. Moc děkuji za odpověď. Černáková Kateřina

Prosím o radu, zda při vyslání zaměstnance na…

Prosím o radu, zda při vyslání zaměstnance na služební ZAHRANIČNÍ cestu má zaměstnavatel vůči tomuto zaměstnanci nějaké povinnosti?? Myslím tím například pojištění ....atd. Nebo vůči němu žádnou povinnost ze zákona nemá a je pouze na zaměstnanci zda si zvolí nějakou formu pojištění.Děkuji a jsem s pozdravem

Stravenky

Dobrý den, zaměstnavatel uvažuje o zavedení stravenek pro zaměstnance, proto se chci zeptat: 1. lze vnitřním předpisem stanovit, že nárok na stravenku má zaměst.pokud je v práci přítomen alespoň 5 hodin /a ne 3 hod. jak je uvedeno v ZP/? 2. lze vnitřním předpisem stanovit, že zaměstnanec má nárok pouze na 1 stravenku bez ohledu na délku odprac. směny /její horní hranici/tj. i když odpracuje více jak 11hod? 1směna=1stravenka 3. naši zaměstnanci pracují od 6,00-14,45hod /z toho mají 2 přestávky 15 a 30 minut/, pokud budou pracovat přesčas do 17,15 /11,25h vč.přestávek/ mají nárok na 2 stravenky nebo se to bude počítat jako 11 odprac. hodin, protože ta 15 min. přestávka není ze zákona povinná a tudíž jim vydám pouze 1 stravenku? 4. vzniká nárok na stravenku v den čerpání náhradního volna? 5. pokud zaměstnanec s rovnoměrnou prac. dobou PO-PÁ jde do práce v sobotu /přesčas/ má také nárok na stravenku? 6. Kde si prosím mohu najít a stáhnout vzory vnitřních předpisů? Předem velmi děkuji za odpovědi.

Výpočet mzdy

Dobrý den, jsem od září 2007 zaměstnána v soukromé firmě, bohužel po celou dobu mám problém se zaměstnavatelem týkající se vyúčtování a výplaty mezd. Mzdové lístky za 9/07 až 3/08 jsem obdržela teprve včera. Překvapila mne výše mojí čisté mzdy: hrubá mzda 15.000,- z toho daň 2.640, sociální 1200,- a zdravotní pojištění 675,- k výplatě čistá mzda: 10.485,- (celkem daň stržená na mé výplatě za rok 2007 září-prosinec byla 10. 560 ale zaměstnavatel uvedl do daňového přiznání částku 4.804,- Kč. Dále v roce 2008 mi strhává z platu částku 3.045 (čistá mzda 10.080,- s tím, že sleva na dani se mi nepočítá, protože nepodepsal daňový bonus. Nevím, zda na to má záměstnavatel právo a zajímá mne, na koho se obrátit, pokud si nejsem jistá, zda moji mzdu správně vypočítal, budu ráda za pomoc popř. radu na koho se obrátit.O výši své čisté mzdy jsem se po 9 měsících dozvěděla teprve včera, protože zaměstnavatel neustále tvrdil, že mu nejde program na mzdy a nemá peníze a sliboval každý měsíc, že vše dá do pořádku, proto jsem dostávala pouze nahodilé částky a nikdy kompletní mzdu, zajímá mne, jak mohu zaměstnavatele přimět, aby dodržel své povinnosti týkající se výpočtu a výplaty mezd. Děkuji Eva Čedíková, Plzeň

Dobry den,chtela jsem se zeptat, zda muzu mit dan…

Dobry den,chtela jsem se zeptat, zda muzu mit dan.prohlaseni ke sleve na poplatnika podepsane jen na 1mesic (leden)od unora jsem byla v pracovni neschopnosti, a od brezna si privydelala na dohodu o provedeni prace. chtela bych uplatnit slevu na dani u teto dohody za mesice brezen,duben,kveten,aby za me zamestnavatel nemusel odvadet dan, jelikoz tuto vyhodu z duvodu nemoci u prace na HPP neuplatnim.lze to?dekuji za odpvet.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jakým způsobem se bude počítat zůstatková dovolená, když je pracovní poměr uzavřen jako pravidelný tj. týdenní pracovní doba 40 hod., ale ve skutečnosti se chodí v jednom týdnu 2 dny po 11 hod, a v dalším 5 dnů po 11 hod. s tím, že chybí-li v měsíci hodiny, v krátkém týdnu se přidá jedna směna, tak aby fond odpracovaných hodin souhlasil(jestli jsem to správně pochopila, bylo to bráno tak, jako že se v jednom týdnu hodiny naddělají a v druhém vyberou, ale jinak jako by se chodilo na 8 hod. denně) Pracovní poměr byl ukončen k 31.3.2008 a paní účetní vzala odpracovné hodiny 432 hod.a podělila je 8 hod. prac. dobou, čímž jsme se dostali na odpracvaných 54 dnů, dále se vybírala dovolená - 88 hodin (stará z roku 2007 a dále 2/12 nové dovolené), která byla v přepočtu 11 dnů. Tuto dovolenou však paní účetní do nároku již nezapočítala, čímž se nedosáhlo 60 odprac. dnů a tak pokrátila dovolenou jen na 2/12 - za každých 21 dnů 1/12. Můžete mi prosím říct, zda je tento na 8 hod. dobu správný a pokud ano, zda paní účetní nepochybila, že vybranou dovolenou do nároku nezapočítala??? Děkuji

Nárok na dovolenou

Dobrý den, nevím si rady s dovolenou.Paní,která pracuje ve školství,od září nastupuje na jiné místo a bude mít jiného zaměstnavatele.K jakému dni by měla dát výpověď,aby si mohla vybrat dovolenou o prázdninách.Bude mít nárok na poměrnou část u stávajícího zaměstnavatele,ale u nového ji vnikne až po odpracování určitých dnů.Je možné,aby byla celé prázdniny doma,kdyby dala výpověď k 31.8.? Když to shrnu: ráda by byla o prázdninách doma,jak to udělat? Moc děkuji

Dobrý den, má známá pracuje v Anglii již 3 roky.…

Dobrý den, má známá pracuje v Anglii již 3 roky. Letos v říjnu se chce vrátit na trvalo do ČR. Pracuje tam a tudíž i platí pojištění i daně v Anglii. Nyní je v jiném stavu. Její porod je naplánovan v ČR na zimu. Bude to mít nějaký vliv na výplatu mateřské a rodičovské dovolené? Slyšela jsem, že by ji MD+RD mohli vyplácet v Anglii, i když již bude žít na trvalo v ČR? Pokud ne, jak to tu bude? Bude jí mateřská vyplácena pouze zde u nás z příjmů z Anglie? Děkuji Levinská

Nárok na dovolenou

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu: Zaměstnanec nastoupil 1.2.2008, při základní výměře dovolené 4 dýdny za kalendářní rok má nárok na 18,5 dovolené. Má odpracováno 60 dnů pro nárok na tuto dovolenou v celé výši 18,5 dnů? Pokud zaměsstnanec ukončí pracovní poměr například v září, má pořád nárok na celých 18,5 dnů? Děkuji

Dobrý den, mám dotaz ohledně odměny členům výboru…

Dobrý den, mám dotaz ohledně odměny členům výboru SVJ (případně bytového družstva) v tomto roce. Hradí se ZP (člen 4,5%, zbytek tj. 9% SVJ)? Superhrubá mzda je navýšena o 9% a výsledná daň je 15%? Odvádí se i pojistné na sociální zabezpečení? Děkuji. Mošnová.

Daňové zvýhodnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na slevu na dani na dítě. Jsme rozvedení manželé, syna máme ve společné péči, ale syn bydlí celou dobu se mnou, k otci chodí jen na návštěvu. Můj zaměstnavatel mi od 7/08 odmítá uznat slevu na dani, s tím, že ji mám od 1/08 do 6/08 a pak ji musí mít 6 měsíců můj bývalý manžel. Od bývalého manžela mám potvrzení, že slevu neuplatňuje. U manžela v zaměstnání mu slevu na dani nechtějí uznat, protože nežije se synem v jedné domácnosti. Chtěla bych mít slevu na dani pořád jen já, když syn žije se mnou, bývalý manžel s tím souhlasí. Jak je to tedy podle zákona? Děkuji

Dobrý den, ještě doplňující dotaz ohledně…

Dobrý den, ještě doplňující dotaz ohledně přestupu z jedné střední školy na druhou- 16ti letý student. Jednu školu ukončí v květnu a do druhé opět do prvního ročníku nastoupí až v září. Po tyto tři měsíce červen, červenec a srpen bude platit zdravotní a sociální pojištění kdo?Děkuji.

Dobrý den, zaměstnanec mi způsobil škodu třetí…

Dobrý den, zaměstnanec mi způsobil škodu třetí osobě, tj. objednavateli zakázky, uznal ji, má pojištění odpovědnosti za škody způsobené svému zaměstnavateli, v zákoně je napsáno, že ji může dostat k úhradě celou? Škoda bude hrazena z jeho pojistky. Jako zaměstnavatel jsem škodu objednavateli uhradil a nyní ji v plné výši budu požadovat po zaměstnanci. Děkuji