FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pokud uzavřu dohodu o provedení práce, platím jako zadavatel (OSVČ) nějaké poplatky finančnímu úřadu spojené s touto dohodou? Děkuji Stránská
Dobrý den, chtěla bych se poradit. Chceme přijmout studenta na dohodu o provedení práce. Dotyčný ukončil studium na Střední škole, ale potvrzení od školy nemá. Chce podepsat prohlášení. Budeme mu muset částku danit 15% a jak to bude s ročním vyúčtování? Děkuji.
Dobrý den Pracuji v soukromé firmě a jako vedlejší pr.činnost mám u státní organizace,mám u vedlejší pr.činnosti nárok na stravenky? Děkuji za odpověď
STRAVENKY: Můžete mi prosím poradit, zda má ze zákona zaměstnanec nárok na stravenku za práci přesčas? Pokud má pevnou prac.dobu PO-PÁ a odpracuje např.v SO 5 hodin? Nebo je to na rozhodnutí zaměstnavatele (vnitřní předpis)?Popř.v jakém zákonu to lze najít.Předem moc děkuji.
Dobrý den,nevím do které sekce můj dotaz patří,tak to zkusím u vás. Pokud má pracovník neplacené volno,které mu zaměstnavatel povolil,odvedeme za něho ZP z minimální mzdy,to mi je jasné.Ale mohu si takto odvedené ZP dát celé do daňových nákladů? Celé to zaplatil zaměstnavatel(13,5%),zaměstnanci jsme nic nesrazili.
dobrý den, chtěla jsem se zeptat syn má 26 měsíců a chtěla bych nastoupit do práce, je to možné nastoupit na staré místo a brát stále rodičovskou dovolenou, nebo je potřeba sepsat nějaký dodatek ke smlouvě? děkuji
Dobrý den, budu odcházet na mateřskou dovolenou a do zaměstnání se chci po 6 měsích vrátit. Manžel má naměstnání na HPP, které může vykonávat z domova, proto uvažujeme, že bude s dítětem doma on. Je možné, abychom oba byli zaměstnaní na HPP, pobírali plat a přitom měli příspěvek při rodičovské dovolené? Je nutné toto u zaměstnavatele nějakým způsobem smluvně ošetřit?
Dobrý den, zaměstnankyně byla od 09/07 v pracovní neschopnosti. K 31.12.07 zaměstnavatel uzavřel prodejnu, kde tato prodavačka pracovala. Jaké povinnosti má nyní zaměstnavatel k zaměstankyni, která ukončila neschopnost? Podnikatel má v pronájmu ještě jiné dvě prodejny, ale s odlišným sortimentem zboží než kde tato prodavačka prodávala. Děkuji.
Dobry den,prosila bych o radu ohledně záloh na daně a jine srážky.Uvažuji o podnikáni,měla bych asi 25000 měsíčně.Co to pro mě bude znamenat v účetnictví,jake odvody budu mít.děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li se z odměn členů dozorčí rady s.r.o., kteří mají uzavřenou manažerskou smlouvu, odvádí sociální pojištění. Předem děkuji za odpověď. MM
Zaměstnanci Domu dětí a mládeže pracovali na letním dětském táboře ve dnech, na které připadl svátek /5.7. a 6.7. 2008 /. Jaký příplatek náleží našim zaměstnancům, když se dohodli se zaměstnavatelem na poskytnutí náhradního volna za tyto dva dny /odpravovali 16 hodin - 16 hodin náhr.volno/. Svátek připadl na sobotu a neděli. Děkuji Hiršová Eva
Mám příjmy z pronájmu dle§9.Jestliže s někým uzavřu DPP a on podepíše "Prohlášení poplatníka" i já mu při zdanění odměny zohledním příslušné slevy /důchodci Kč 2070,-měs. a studentovi 2070,-+335,-/?
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,co konkrétně jsou překážky v práci,které se nepovažují za výkon práce.týká se krácení dovolené.děkuji š
Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak se vypočítá nárok zaměstnance na dovolenou pokud je u nás zaměstnán od 9.4.2008 v květnu měl ošetřování od 12.5-25.5. a v červnu ošetřování od 26.6.-4.7. Od 5.7. je v pracovní neschopnosti (za toto období nárok na dovolenou nemá?) Jaký má vliv na výpočet dovolené a odvodu na zdravotní pojišťovnu a ossz neplacené volno? Děkuji Stránská
Dobrý den, dcera nastoupila 9.6.2008 do práce s tříměsíční zkušební dobou. Měla domluveno, že může 25.7.2008 odjet na 7 dní na dovolenou, kterou již měla zaplacenou v zimě. Nyní se jí naskytla příležitost nastoupit do jiného zaměstnání. Neví ovšem, zda má nárok na nějakou dovolenou, nebo si má vzít neplacené volno, protože neodpracovala 60 dnů. A když si vezmě neplacené volno, má nárok na poměrnou část dovolené za dobu, kdy ve firmě pracovala. Do nového zaměstnání by chtěla nastoupit 4.8.2008. Poradíte nám, jak máme postupovat?
Dobrý den, potřebovala bych poradit se slevou na dani u studentů, které zaměstnáváme nyní na brigádě (DPP a DPČ) při ukončení školy. Slevu na studenta mezi základní školou a střední lze uplatnit po dobu prázdnin, sleva na studenta mezi střední a VŠ či jiným vyšším vzděláním se také vztahuje na celé prázdniny a sleva u ukončeného studenta VŠ končí měsícem ukončení školy? Jak doložím u prvních dvou studentů slevu? Musím mít nějaké potvrzení o dalším studiu, když nevím, zda v září nastoupí? Děkuji moc. L.Č.
Dobrý den,prosím o zodpovězení mého dotazu. Musí se zaměstnavatel - s.r.o. řídit při určování platu zaměstnance nařízením vlády č. 567/2006Sb? Kde bych našla tarify pro jednotlivé funkce, jedná se mi konkrétně o truhlářské práce. Může dát zaměstnavatel zaměstnanci minimální mzdu? Děkuji
Rizikové těhotenství, proplacení řádné dovolené? Žena, která je zaměstnána je na rizikovém těhotenství. Marodí od února 2008, nástup řádné mateřské dovolené bude pravděpodobně v koncem měsíce listopadu 2008. Budu muset krátit nárok řádné dovolené za prvních odmarozených 100 pracovních dnů o l dvanáctinu a potom za každých dalších 21pracovních dnů také o l dvanáctinu? Za čerpání mateřské dovolené nárok na řádnou dovolenou krátit nebudu? Další otázka zní: Této ženě zbývají z roku 2007 3 dny nevyčerpané dovolené. Může jí být proplacena v měsíci listopadu po ukončení nemocenského. Dovolenou z roku 2007 již nebude moci čerpat. Děkuji Vám za odpověď, Marie Volfová
Dobrý den, v novele zákona o nemocenském pojištění od 1.1.2009 je psáno,že prvních 14 dní nemocenské platí za své zaměstnance zaměstnavatel.Znamená to tedy,ze nemocný zaměstnanec pobírá po dobu své nemoci plnou náhradu mzdy? Na stejném místě se lze dočíst,že na Nemocenském pojištění podle nové právní úpravy nejsou účastni: společníci s.r.o ...aj.To znamená, že společníci s.r.o. od 1.1.2009 již nebudou vyměřovat a platit zdravotní pojištění? Předem děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych znát postup při zaměstnání občana Slovenské republiky, který má trvalý pobyt na Slovensku, na dobu neurčitou. V ČR již dva předešlé roky pracoval na dobu určitou, ale žádné povolení nemá. Za jakých podmínek ho můžu přijmout? Děkuji za odpověď!