FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu. Máme uzavřen HPP s důchodkyni, samozřejmě na 1 rok. Smlouva se vždy prodlužuje. Není jisté, kolik dnů a hodin důchodkyně v měsíci odpracuje. Nárok na dovolenou vypočítáváme průběžně - za každých 22 odpracovaných dnů 1/12 dovolené. Počítají se do "odpracovaných" dnů i dny dovolené? Např. za 1-8/2008 má pracovnice odpracováno 84 směn a vybráno 5 dní dovolené - převod z loňského roku. Děkuji za odpověď. Sládková
Dobrý den, zaměstnanec který má pravidelně prac.směnu od 6,00 - 14,30 hod a mimořádně pracuje v noci od 20,00 hod do 04,00 hod. náleží jaké příplatky? Děkuji za vysvětlení. Lenka S.
Dobrý den, chci se zeptat, jak se pohybují platy ve státní příspěvkové organizaci (jsem absolvent VŠ). Děkuji za odpověď, s pozdravem Lucie
Hezký den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc ohledně neplaceného volna.Tento měsíc musím nutně na jeden den odjet mimo ČR.Problém je, že už mi zbývá pouze půl dne dovolené k vyčerpání.Je možné, aby mi zaměstnavatel povolil půl dne neplaceného volna?Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o potvrzení mé domněnky týkající se nároku na dovolenou u pracovního úrazu. Zaměstnanec utrpěl pracovní úraz 14.1.2007 a 1.9.2008 opět nastoupil do zaměstnání. Z roku 2006 mu zbývá 18 dní dovolené. Dle mého názoru mu tato dovolená propadá a má nárok na 20 dní dovolené z roku 2007 + 20 dní z roku 2008. Je to tak správně? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, matka je OSVČ. Našla si novou práci na HPP. Můžu pro ni pracovat (místo ní), aniž bych pobírala nějaký plat nebo musíme mezi sebou uzavřít dohodu o pracovní činnosti. Jsem na rodičovské dovolené a takhle bych přišla mezi lidi a přečetla si nějaký časopisy (jedná se o trafiku). Dítě bude zabezpečené. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, dovoluji si požádat o radu při výpočtu náhrady ztráty na výdělku za pracovní úraz: zaměstnanec nemocen 254 kalednářních dní + 0,5 hod (potvrzeno OSSZ), pracovních mi to vyšlo 179dní + 0,5 hod.Vyšla mi nějaká suma po odečtení obou, připočítala jsem bolestné,poplatek a v tiskopisu od Kooperativy(kde chceme uplatnit náhradu) je kolonka "Dle ZP kráceno o v %", nemohu najít o kolik procent a podle jakého odstavce v ZP toto budu krátit.Měl by mýt pravděpodobně zkrácenou i dovolenou, nebo to platí v případě, že nemoc trvá déle než 1 rok. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,prosím Vás tímto o radu jak postupovat v následujícím případě.Náš zaměstnanec je od 11/2007 v pracovní neschopnosti(pracovní úraz).Za rok 2007 má 5 dní nevyčerpané dovolené.Je můj postup v pořádku,když dovolená za rok 2007 se mu krátit nebude a za rok 2008 mu nárok zatím nevznikl,jelikož je k 09/2008 stále na neschopence?? Prosím Vás,krátila by se dovolená za rok 2007 kdyby byl nemocen víc jak 100 pracovních dní i v případě,že jde o pracovní úraz??? Nebo by se krátila pouze v případě,že by nešlo o pracovní úraz?? Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, prosím o upřesnění ustanovení, že do podpůrčí doby se nezapočtou nemoci, jestliže zaměstnání trvalo aspoň 6 měsíců od skončení poslední pracovní neschopnosti. Tyto měsíce musí být celé, nebo to může být např. od poloviny měsíce do další poloviny - např. od 15.3. do 15.9.? A je do pojmu "zaměstnání" zahrnuta doba dovolené? Děkuji za odpověď.
Prosím o radu zaměstnanci pracují vždy týden a týden jsou doma. Vztahuje se na ně, že při cestě na stavbu se jim proplácí doba strávená cestováním, která zasahuje do pracovní doby průměrem a když jedou zpět, tak také a započítává se tato doba do doby odpracované. Děkuji
Dobry den, chci se zeptat, zda je mozne mit zivnost v CR a za poskytnutou praci uctovat zahranicni neziskove organizaci, ktera nema sidlo v CR a jak na to. V jinem pripade bych byl zamestnan touto firmou v zahranici, ale pracoval a zil na uzemi CR, jak je to v tomto pripade s placenim povinneho zdravotniho a socialniho pojisteni v CR Dekuji. pan klima
Náš změstnanec končí prac. poměr 14.9.2008 a dne 15.9.2008 nastupuje k novému zaměstnavateli. U kterého z těchto zaměstnavatelů bude mít nárok čerpat dovolenou za září? Jeho prac. poměr trvá od roku 2006.
Dobrý den, jsem na rodič.dovolené 4.rokem (se souhlasem zaměstnavatele). Se svým zaměstnavatelem jsme se dohodli na ukončení prac.poměru dohodou podle ZP 52 písm.c s odstupným k 15.9.2008. Prosím o radu zda mi náleží podpora v nezaměstnanosti ihned od 16.9. bez ohledu nato zda dostanu odstupné? V případě, že ano, tak z jaké částky se mi bude vypočítávat (z rodič.příspěvku nebo z průměr.čistého výdělku před nástupem na MD)? V případě, že budu mít nárok na podporu ihned a ÚP mi ji nebude chtít přiznat z důvodu odstupného, jak mám postupovat? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na odkaz na zákony dle kterých se nemusí platit sociální a zdravotní pojištění u dohody o provedení práce v roce 2008.
Dobrý den. Zaměstnavatel hradi životní pojištění zaměstnance (manažerovi), a to pravidelně ve výši 3000Kč na čtvrtletí dopředu vždy v lednu, dubnu,... Zaměstnanec k 31.05. ukončil pracovní poměr, ale z důvodu pochybení neproběhla úhrada k 1.4. v poměrné výši (pouze 2000Kč na měsíce 04+05/2008), ale až v červnu, to je po ukončení pracovního poměru. Dotaz zní, zda nevznikl zdanitelný příjem? Nebo zda neplynou z této úhrady nějaké daňové či jiné důsledky. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak postupovat v případě, kdy nám zaměstnavatel neplatí příplatky za práci v noci ani o sobotách a nedělích, tj. 10% průměrné mzdy za 1 hod. Děkuji Petrek
DOBRÝ DEN,dne 11.3.2008 jsem nastoupil do zaměstnání,30.7.2008 jsem onemocněl a prac. neschopnost trvala do 27.8.2008.K 31.8.2008 jsem dal výpověd dohodou, zajímá mě na kolik dní mám nárok na dovolenou zda na 8 dnů /5měsíců x1.66/ nebo mi za srpen již nenáleží,když jsem celý měsíc marodil,a dovolenou mám jen za odprac. měsíce, to je.6,5 dne.Děkuji Adamek J.
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnakyně dosáhne důchodového věku 20.10.t.r. Jaký je její nárok na dovolenou za letošní rok - tj. 1.1.-20.10.2008? Děkuji za odpověď
Dobrý den,můžete mi sdělit, kolik je z 13 tis.Kč hrubého čistá mzda, budu uplatňovat pouze slevu na poplatníka - 2070,- Kč. Jaké jsou odvody soc. a zdrav.pojištění v %,děkuji
Dobrý den,pracovnice mzdové účtárny poslala "omylem" můj plat za odpracovaný měsíc na účet jiné zaměstnankyni,která má stejné přijmení jako já,ale ostatní iniciály včetně r.čísla atd.se neshodují.Mě zaslala také určitou částku-výplatu na konto a po urgenci mi pracovnice mzdové účtárny "vzkázala",že zbytek výplaty,která mi náleží mi pošle snad koncem tohoto roku.Poradíte mi? Děkuji